Подготовка за нормално раждане - информация, въпроси и отговори

• 55 373
  • 776
  •   1
Отговори
# 525
  • София
https://www.facebook.com/kenguru.bg/videos/370711910993590/?v=370711910993590

Ей това от днес. И за упойките говориха.

# 526
  • Пловдив
Аз също не мисля, че болките стават нетърпими при пукането на мехура.
При мен мехура се спука сам след около 15 часа контракции и разкритие може би към 5 см. Болките бяха все още търпими с интервали между тях. Можех сама да отида от отделението Патологична бременност, където бях заради преносване, до родилно отделение.
Определено болките станаха нетърпими, когато включиха системата с Окситоцин.
Ако някога раждам второ дете обаче пак не бих възразила срещу решението на екипа.

# 527
До ден днешен се чудя едно нещо. Когато не получавате по-голямо разкритие в рамките на часове ,а контракциите са ви регулярни на 1,2 мин., болката при контракцията като за по-голямо разкритие ли е или тя зависи от сантиметрите разкритие? Тоест ако съм била 3 см. разкритие без значение на колко минути са контракциите,болката не е достигнала най-големия си пик? Дано ме разберете ,че и аз не успях да го напиша особено разбираемо.

# 528
  • Sofia
Просто болката зависи от много неща - предлежание, спукан ли е или не мехура, честота и интензитет на контракциите, има ли система или не, поза на родилката..
Каквото и да говорим тук, усещанията са субективни. Все пак смятам, че с правилният лекар, добре таймирано поставяне на упойки и окситоцин, може много да се облекчи раждането Simple Smile

# 529
До ден днешен се чудя едно нещо. Когато не получавате по-голямо разкритие в рамките на часове ,а контракциите са ви регулярни на 1,2 мин., болката при контракцията като за по-голямо разкритие ли е или тя зависи от сантиметрите разкритие? Тоест ако съм била 3 см. разкритие без значение на колко минути са контракциите,болката не е достигнала най-големия си пик? Дано ме разберете ,че и аз не успях да го напиша особено разбираемо.

Болката е субективно усещане и се влияе от много неща. Но разкритието няма общо със силата на болката. Тя се влияе от контракциите. С напредване на раждането болката се засилва заради по-силните и по-продължителни контракции.

По-нагледно обяснено, контракциите са свиване на матката, чиято цел е да избута небето надолу и то да разшири шийката на матката. А болката идва от самите контракции. А дали през това време разкритието ще върви добре или ще се бави е относително. Затова се препоръчва вертикална поза за да може гравитацията да помага за по-бързо разкритие. По-назад съм качила снимка на подходящите пози по време на контракциите. Също така, ако тялото е стегнато, то и най-силните контракции да са, пак може да се забави разкритието. Затова поведението ни по време на раждането е много важно. Трябва да дишаме и да се отпускаме максимално. Иначе, силната контракция избутва бебето надолу, а ние се стягаме и не позволяваме шийката да се отвори добре. Затова дори и окситоцинът не гарантира по-бързо разкритие. Той само праеи контракциите по-силни и по-чести.

Също така, добро разкритие може да се получи и от подготвителни контракции, и от по-леките, които са по време на латентната фаза. Така че не е задължително да има нетърпими и много интензивни контракции. Затова има много жени, които без да са разбрали или без да ги е боляло много, отиват в болницата с напреднало разкритие.

Като цяло най-болезнената част от раждането е транзицията - времето от 8 см до пълно разкритие. Може да трае от 15 мин до около час и нещо.

И най-важното, за да си спестим твърде болезнени контракции, трябва да помагаме на тялото си максимално.

# 530
Честно да си кажем безболезнено раждане няма! Просто всеки изпитва болката по различен начин и с различна сила. Моят праг на болка е нисък, но спокойно си издържах болката до 8 см.
Много исках да родя без всякакви екстри, но накрая вече се съгласих на система.  Все пак раждането продължи около 18 часа и не можех повече да чакам...
За мен системата с Окситоцин ми причини силните болки, не знам как щеше да е без нея, мога само да гадая.Това е естествен процес и най-добре да се ражда без каквото и да е било. Но това е лично мое мнение.
Важна е положителната нагласа, че най-хубавото нещо ще е в ръцете ти. И наистина като ти го сложат на корема забравяш за всяка болка. Е, после се сещаш де... 😃

# 531
Във връзка с това, забравих да допълня и че болка и контракция не са едно и също. Контракцията е свиването на матката, а болката е субективното усещане, което се появява в различна степен и различна продължителност при всяка жена. Затова контракциите се засичат от началото на стягането, а не от началото на болката. Когато приемаме целия процес, спокойни сме, в добра обстановка и т.н., полезните хормони държат прага на чувствителност към болка висок и болката става по-кратка от самата контракция. Докато ако се уплашим, ядосаме и т.н., започва да се отделя адреналин, заради който пада прага и болката може да започне от самото начало на контракцията до самия й край. Когато сме под влиянието на адреналин тялото ни става по-чувствително, мускулите се стягат и т.н. Така че той е враг на раждането.

И най-позитивното в това е, че щом като болката е субективно усещане, ние можем да й влияем. Да, Тинити е права, няма как да няма болка. Но колко ще е силна, до голяма степен зависи от нас самите и поведението ни. Гледайте клипчета на жени, които са раждали в домашна обстановка. В някои държави е много популярно. Ще забележите, че повечето не крещят, не ги боли неистово и са в доста добра кондиция, защото се чувстват спокойни у дома и никой не ги пришпорва и не ги стресира. Има проучвания, че дори и светлината в стаята е важна. Ярката светлина носи стрес на родилката. Хората в стаята същи са от изключителни значение. По-острите реплики и враждебното отношение могат да направят болезнено раждането именно заради адреналина, който ще се отдели, когато родилката се стресира.

# 532
Аз си мислех,че прагът ми на болка е доста висок, затова и отидох с изтекли води с желание да раждсм във вода. Върнаха ме вкъщи като ми казаха,че не са ми достатъчно силни и регулярни контракциите, жената каза “Като не можеш да говориш и да се движиш по време на контракция,това е истински силна”. Бръкна ми за разкритие и да отлепи мембраната от шийката на матката отново и каза,че щели да станат по-силни контракциите след това. В момента,в който се прибрахме започнаха бруталните контракции, някои жени ги боли отпред,други в кръста.. заклевам се болката беше страшно непоносима и силна и отпред, и отзад ... беше някакъв адддд, вкъщи опитах да издържа около 3 часа така и отидохме отново, провериха ме , бях с 3 см. , но с брутални контракции на 1,2 мин. Просто не исках и да чувам за басейн, исках си епидурална и това е и така .. там вече имах страшни проблеми с поставянето на упойката и със самата упойка и в крайна сметка си усещах контракциите още 8 часа ,след които нямах никакъв прогрес в разкритието и ми предложиха система или секцио (като ги бях предупредила ,че не искам да ме докосват нито с форцепс,нито с вакуум ,понеже им е много честа практика) и определено по-добрият вариант избрах - секцио като в самата зала докато ме подготвяха , тоновете много се влошиха(а те бяха лоши и ,когато получавах контракция, направо се губеха ) и в крайна сметка беше спешно секцио. Ако бях избрала система ми казаха,че е много вероятно да се наложи да използват форцепс.. така ,че категорично откзсх. В крайна сметка от операцията се възстанових много бързо , а ако бяха ме бъркали с форцепс и щях да съм като майска роза отдолу ... Много подробности спестих (за упойката най-вече) и по-добре ,че хич не са за казване .
П.с дадоха ми да дишам райски газ по време на контракциите .. еми то така ти замотава главата,като пиян си , ставаше ми лошо и определено не беше за мен.

# 533
  • Denmark
Нещо интересно, което мога да споделя от моето раждане в Дания - между контракциите, вече в басейна, си говорехме с акушерката (раждах само с нея и една студентка, макар че те не са ме докоснали дори когато бебето излизаше, оставиха ме абсолютно сама да си родя и с моя приятел, с когото се шегувам, че е родил/напъвал заедно с мен) и разпитвах за епизиотомията и тя каза "не правим това тук" и после добави, че освен ако не е крайно наложително, разбира се. За епидуралната ми каза "не мисля, че имаш нужда". Ами, имах, но както и да е. Тя видя вече на 9 см колко се мъча и предложи, но аз отказах, защото мислех, че скоро ще напъвам. От 10 см до напъните мина час и докато излезе бебето още час и половина. Накрая думите на акушерката бяха" ти имаше мечтаното раждане" и тогава си помислих, че е луда след болките, които имах толкова часове. В последствие, след много други разкази, разбрах колко неща са могли да се объркат и осъзнах какво е имала предвид. Но не се забравя толкова лесно болката, признавам си. 😄

# 534
Права сте,в Европа тази упойка се използва на първо място.Аргументите бяха ,че често бебета се раждали като парцал,родилките нямали сетивност,не може ли да напъват имало вероятност и то голяма да се стигне до секцио, общо взе единият плюс беше ,че води до по-бързо разкритие.
Плюсовете са много, а минусите често са свързани с логистични проблеми - докторът не работи с анестезиолог, трябва избор на екип, струва пари..и т.н
Някои от предимствата, за които се сещам на първо четене са:
1. Спокойна родилка, не се стига до изтощение
2. По-бързо разкритие
3. За съжаление се налага понякога спешно секцио и когато вече е поставен катетър в гръбнака, много по-бързо може да се реагира със секцио
4. Отново за съжаление, понякога след раждането настъпват усложнения, които налагат допълнителни процедури - ревизия на матката, отстраняване на матката при атония и т.н това са животозастрашаващи състояния и е добре да се реагира на секундата
5. Липса на болка при епизиотомия и шиене на разкъсвания

Просто все още тук лекарите си карат по стария и изпитан начин. Родилката да се мъчи, пък важното е да сме живи и здрави.

Абсолютно съгласна с всичко изборено по-горе!!!

# 535
  • София
Е те при естествено неупоено раждане, ако се наложи епизиотомия, не слагат ли така или иначе местна упойка, за да не боли при шиене?

# 536
  • Sofia
Е те при естествено неупоено раждане, ако се наложи епизиотомия, не слагат ли така или иначе местна упойка, за да не боли при шиене?
За епизиотомия - не. За шевове - лидокаин малко, но не съм чула жена да не я е боляло при шиене
Може би боли самото разкъсване и шиенето вече не се усеща толкова

# 537
За епизиотомия - не. За шевове - лидокаин малко, но не съм чула жена да не я е боляло при шиене
Нито шиенето, нито рязването ги усетих Simple Smile мисля, че и други момичета бяха казали това

# 538
  • Sofia
Нито шиенето, нито рязването ги усетих Simple Smile мисля, че и други момичета бяха казали това
Възможно е, изтръпва всичко отдолу Simple Smile тук нямам опит, защото и трите ми нормални раждания са без разкъсване и без епизиотомия. Само след едното имах ревизия на матката, което е 😣

# 539
Да, епизиотомията не се усеща, защото я правят по време на напън.

Общи условия

Активация на акаунт