Подготовка за нормално раждане - информация, въпроси и отговори

• 55 315
  • 776
  •   1
Отговори
# 120
  • София
Аз пък ако раждам второ ще е секцио. Не се тормозете - както ви предложи лекаря - така.
Както се коментираше по горе,масово предлагат секцио  лекарите,но не всички.
При все,че няма индикации за секцио,не виждам причина за сляпо съгласие.На мен ми се предложи ,консултирах се с още двама АГ.И воала родих 4,300 нормално,при все,че беше второ раждане.Първият плод също беше 4,000 кг.

# 121
Благодаря ви момичета! От вчера съм в болницата, казаха преекламсия. Тоновете веднъж са добри, на следващия запис не чак толкова.
Вече окончателно се примирих, само бебето да е добре, че се пукнах от притеснение.
Всичко ще бъде наред, щом си под наблюдение няма страшно, мисли само за хубавите мигове, които ви предстоят. Все пак ще ставаш майка за трети път, което си е геройство и е все по-рядко срещано! Успех и бъди сигурна, че всичко ще приключи по най-добрия начин!

# 122
Благодаря ви момичета! От вчера съм в болницата, казаха преекламсия. Тоновете веднъж са добри, на следващия запис не чак толкова.
Вече окончателно се примирих, само бебето да е добре, че се пукнах от притеснение.
Всичко ще е наред. Hug Малката ми сестра роди с прееклампсия звяр 3970 гр. две седмици преди термин, напълно здраво бебе и напълно здрава майка. Така, че мисли позитивно, а ние ще стискаме палци.

# 123
Мария,важен е крайния резултат,не се терзай излишно ,успех!
Нашето бебе се очертава голямо-вчера я мериха 3.500 а съм в 37 г.с.Дано успея да родя нормално.Като чета Миднайт стар се успокоявам.
Mad hatter,нормално ли роди сестра ти?

# 124

Всичко ще бъде наред. Важното е, че си под наблюдение и при нужда, веднага ще извадят бебето. Hug

# 125
Мария, най-вероятно е увита пъпна връв. Точно така беше и при мен с тоновете. Да минава и заминава. Освен това ако ги притеснява толкова, веднага щяха да те оперират. Ще гушкаш скоро сладко бебче.

# 126
Bobchita, да нормално роди с епидурална.
Само заради упойката я караха да си изпие лекарствата за кръвно.

# 127

Нашето бебе се очертава голямо-вчера я мериха 3.500 а съм в 37 г.с.Дано успея да родя нормално.Като чета Миднайт стар се успокоявам.

При по-голямо бебе трудността идва най-вече заради главата на бебето, защото се предполага, че и тя е по-голяма. Самите килограми не са проблем, защото когато излезе главата, телцето излиза лесно. Затова е добре да се движиш много и да подпомагаш бебето да заеме най-оптималната позиция и главичката да се фиксира ниско в таза. За целта помага повече движение, седене и подскачане върху гимнастическа топка, седенето да е с наклон напред, а не с облегнат гръб назад, а към края може да опиташ и изкачване и слизане по стълби. По време на самото раждане(по време на контракциите) вертикалната позиция, движението и смяната на позите са много важни, защото гравитацията помага бебето да слезе надолу. За съжаление, в много болници слагат родилките да лежат по гръб по време на контракциите, което е абсолютно погрешно и може само да попречи на процеса на раждане. Затова съветът ми към теб, а и към другите, е да проверите предварително какви са възможностите ви за движение по време на раждането. Друго, което мога да те посъветвам, е да се подготвиш предварително за напъните и дишането по време на тях, защото колкото по-правилно напъваш, толкова по-бързо ще излезе бебето. В едната лекция на Елена Василева, за която съм дала линк на първа страница, тя много добре обяснява за дишането по време на контракциите и по време на напъните. Друго важно е да знаеш с кои мускули трябва да напъваш за да бъдат възможно най-ефективни напъните. В някои болници допускат и напъване в различна, от легнала по гръб, поза, например клекнала, на четири крака или права, в които излизането на бебето е много по-лесно. Лошото е, че засега това в България не е много разпространено и са изключение болниците, в които го допускат.

При добра предварителна подготовка и психическа нагласа, не е проблем да родиш и по-голямо бебе. Много майки се справят с тази задача. Моя приятелка, например, която обичайно тежи около 45 кг, много слабичка и фина, роди здраво бебе около 4.100кг. Не е необичайно раждането по нормален път на по-едри бебета, просто нагласата на лекарите и на бременните като цяло е, че големите бебета трябва да се раждат секцио и оттам идва притеснението, което обикновено е неоснователно.

# 128
Благодаря!
Според моя лекар до 4.500 преспокойно мога да родя нормално,и знам че е така.
Движа се,дори в изолацията се разхождам сама .
Подготвям се,нагласа имам силна,дано успея🤞

# 129
Да, разбира се, че ще успееш. После ще разкажеш тук колко добре си се справила.

Момичета, ето някои подходящи пози по време на първия етап от раждането -  контракциите:

Тези пози, а и всякакви други в по-вертикална позиция, които тялото инстинктивно ви кара да заемете, помагат много на родилния процес. От една страна, помагат бебето по-бързо и по-лесно да слезе надолу, и по-бързо да получите пълно разкритие. От друга страна, заемането на подходяща поза, намалява драстично болката по време на контракциите. Тялото ви ще се опитва да ви води и ако някоя поза не е подходяща, вие ще усетите по-голяма болка и ще е най-добре да смените позата. Тъй като функцията на контракциите е да свият матката и да избутат бебето надолу, то подходяща поза във вертикална позиция помага на всяка контракция да си свърши по-добре работата и съответно болката е по-малка.

Не знам защо в родните болници все още се подценява ролята на позите и движението по време на раждането, като тя е една от най-основните в този процес заради доста простичкото обяснение - гравитацията. В България е често срещано да сложат родилката през цялото време да лежи по гръб със система с окситоцин, но реално никой не може да ви задължи да лежите през цялото време. Всъщност лежането по гръб забавя родилния процес, защото бебето се придвижва само от силата на контракцията, а не и от гравитацията. Отделно и болката е по-голяма, а когато ни боли много, инстинктивно стягаме мускулите си, което не само, че не помага по време на раждане, а и пречи на бебето да се придвижи. В резултат се получава затворен кръг - силни болезнени контракции, които бутат бебето, а то не мърда на никъде, защото тъканите са стегнати и шийката трудно се разширява, и в крайна сметка разкритието напредва едва едва или никак. В тези случаи се увеличава рискът от спешно секцио.

От личен опит мога да кажа, че при мен най-ефективна беше позата клекнала с разкрачени крака и подпряна на опора. В момента, в който започнеше контракция заемах тази поза, прилагах техника за дишане, и болката беше кратка и съвсем поносима, защото контракцията може да е дълга, но подходящите техники за обезболяване да направят самата болка по-кратка. Дори беше малко идиотско, защото и в коридора на болницата, докато ме приемаха, като дойдеше контракция аз си кляках и нищо не ме интересуваше. Тази простичка техника ми помогна невероятно много при второто раждане и в крайна сметка много силни и нетърпими болки така и не усетих.

Последна редакция: сб, 25 апр 2020, 10:32 от Happy_mommy

# 130
В Шейново има топки. Когато раждах, една друга родилка беше върху топката в родината зала.

# 131
В Шейново има топки. Когато раждах, една друга родилка беше върху топката в родината зала.
Във Варна няма.

# 132
  • Denmark
Да, разбира се, че ще успееш. После ще разкажеш тук колко добре си се справила.

Момичета, ето някои подходящи пози по време на контракциите:

Тези пози, а и всякакви други в по-вертикална позиция, които тялото инстинктивно ви кара да заемете, помагат много на родилния процес. От една страна, помагат бебето по-бързо и по-лесно да слезе надолу, и по-бързо да получите пълно разкритие. От друга страна, заемането на подходяща поза, намалява драстично болката по време на контракциите. Тялото ви ще се опитва да ви води и ако някоя поза не е подходяща, вие ще усетите по-голяма болка и ще е най-добре да смените позата. Тъй като функцията на контракциите е да свият матката и да избутат бебето надолу, то подходяща поза във вертикална позиция помага на всяка контракция да си свърши по-добре работата и съответно болката е по-малка.

Не знам защо в родните болници все още се подценява ролята на позите и движението по време на раждането, като тя е една от най-основните в този процес заради доста простичкото обяснение - гравитацията. В България е често срещано да сложат родилката през цялото време да лежи по гръб със система с окситоцин, но реално никой не може да ви задължи да лежите през цялото време. Всъщност лежането по гръб забавя родилния процес, защото бебето се придвижва само от силата на контракцията, а не и от гравитацията. Отделно и болката е по-голяма, а когато ни боли много, инстинктивно стягаме мускулите си, което не само, че не помага по време на раждане, а и пречи на бебето да се придвижи. В резултат се получава затворен кръг - силни болезнени контракции, които бутат бебето, а то не мърда на никъде, защото тъканите са стегнати и шийката трудно се разширява, и в крайна сметка разкритието напредва едва едва или никак. В тези случаи се увеличава рискът от спешно секцио.

От личен опит мога да кажа, че при мен най-ефективна беше позата клекнала с разкрачени крака и подпряна на опора. В момента, в който започнеше контракция заемах тази поза, прилагах техника за дишане, и болката беше кратка и съвсем поносима, защото контракцията може да е дълга, но подходящите техники за обезболяване да направят самата болка по-кратка. Дори беше малко идиотско, защото и в коридора на болницата, докато ме приемаха, като дойдеше контракция аз си кляках и нищо не ме интересуваше. Тази простичка техника ми помогна невероятно много при второто раждане и в крайна сметка много силни и нетърпими болки така и не усетих.
Happy_mommy, много ти благодаря за полезната информация! Аз ще раждам в чужбина и ще помоля за клекнала поза ако е възможно. Лошото е, че колкото и да се планува, ако отидеш късно в болницата, всичко се случва много бързо. А аз искам до последно да съм си вкъщи.

# 133
Мисля,че никой не може да ме задължи да лежа в предродилна зала.Затова се запознах с тези пози,отделно бях на събеседване с дула,тя препоръча и движение тип въртене на обръч-движиш ханша.Даже скоро една позната роди и направо с подигравка каза ,че имало "една луда,кляка става,ходи",еми викам точно така се прави.И аз искам да седя по-дълго вкъщи,до три контракции на три минути беше моята идея,но акушерката ми каза че това се води започнало раждане,така че да тръгна като са три на петнайсе минути.
Happy mommy,благодаря за информацията,винаги си полезна!

# 134
  • София
Аз стоях вкъщи до 3 мин.контракции,с 7 см.отидох.около 6часа ми отне да стигна до това положение.Бях сама вкъщи,пози,чудо,душ.

Общи условия

Активация на акаунт