Майка ми изпада в истерии, какво да правя?

• 5 683
  • 58
  •   1
Отговори
# 30
  • София
Докато всичко си е по старому тя ще продължава да се държи по този начин. Тя е свикнала така и за нея е модел на поведение и го възприема като нормално. Ти си кривата, че я предизвикваш. Необходима е промяна в твоето отношение, но такава, която е напълно лишена от гняв. На твое място сигурно бих пробвала на принципа проба-грешка. Но пък трябва и да си последователна в действията си...
"Ти си кривата, че я предизвикваш".
На човек, който не е добре с нервите всичко му действа като предизвикателство и всичко се тълкува по този начин. Каквото и да прави момичето, колкото и безобидно да е, пак ще е повод за истерии.
Освен да спре да диша, за да не я предизвиква.

NeedingHelp, майка ти има проблеми, за които не е виновна, но не си виновна и ти. Не можеш да й дадеш помощ, ако отказва да я приеме, но не смятам, че трябва и да търпиш ежедневен тормоз. Опитай пак с работа, ако може и да се изнесеш.Не да я изоставиш, а да се отделите една от друга малко и да видиш как ще е.

# 31
Купи й трева Simple Smile

# 32
  • Linz
*Elena*, надявам се разбираш иронията в цитираното изречение. Смятам, че каквото и да се случва, истеричното поведение е неоправдано.

NeedingHelp, майка ти позволява ли си да крещи и на родителите си или на други хора, или само на теб?
Ползваш ли английски (или друг чужд език) свободно? Дали не е опция да си намериш работа някъде, където няма да има свободен достъп?

# 33
Да, майка ми повишава редовно тон и на родителите й. И там пак изпада в истерии. Сигурна съм, че се кара и с други хора.
Да, говоря свободно английски и от части немски и руски, но нямам финансовите средства, за да отида в чужбина.

# 34
Намери си работа и просто не й казвай къде работиш, за да ходи да прави панаири...

# 35
  • Linz
Значи не я провокираш ти.
А обяснявала ли си й, искренно и емоционално, как се чувстваш ти от нейните изблици?
За работа в кол център мислила ли си?

# 36
  • София

Съвсем вероятно да е от менопаузата. При някои жени минава много тежко. Разбира се, житейските фактори и характерът си имат влияние, но въпреки това проблемът може да е чисто физиологичен. Не подценявайте хормоните, те могат да превърнат един човек в коренно различен, и то не само при менопауза.
Нека майка ти да отиде на лекар, ще ѝ предпишат добавки, с които може да се регулират нещата. Здравословно хранене, спорт... Банални съвети, но ако се вземе в ръце и ги следва, ще си облекчи живота. И вашия също.

# 37
Няма начин да почна работа и тя да не разбере. Говорила съм много пъти с нея за това как се чувствам, тя просто не ме чува и започва да си говори нейни други неща все едно нищо не съм казала. А за темата да отиде на лекар, няма шанс. Тя си мисли, че е напъоно добре. Ако беше толкова лесно отдавна да съм я завела и да не пиша тази статия. Майка ми е така от както се помня, но определено последните 2 години се влоши.

# 38
  • Linz
Възможно е да има здравословен проблем, напр. на щитовидната жлеза. Ама и ти само обясняваш как не става или не може да стане. Сигурна съм, че има начин да говориш с нея така, че да те слуша и да не изпадне в истерия. А ти си приела позиция на жертва и не виждаш  изход. Издебни я в добро настроение или й го създай ти и я провокирай да говорите. Опитай се да я разбереш по-добре, евентуално и да й помогнеш с емоционална подкрепа. В някакъв много краен случай, ако нищо не помогне, трябва да се изнесеш за да съхраниш психиката си. Можеш да учиш и работиш- като много други.

# 39
NeedingHelp, опитала ли си нещо много простичко - да я прегърнеш, да  изслушаш всичко, което иска да ти каже без да я прекъсваш, без да ѝ противоречиш, само да слушаш. Дай ѝ думата. Изслушай нейната гледна точка, като само я помолиш да си говорите тихо. Гушни си я, целуни си майчицата, кажи ѝ нещо мило. Уверявам те, че това са три безплатни, но вълшебни хапчета. И за двете ви.

# 40
  • София
Прекрасно, но никога никой, изпаднал в истерия, не се е успокоил като му кажеш да се успокои и да говори тихо. Аз лично съм го пробвала хиляди пъти с всякакви възрасти.

# 41
От една страна казваш, че ти си най-близкия й човек и искаш да й помогнеш, от друга питаш какво успокоително да й дадеш тайно...
Това е замаскиране на проблема, нещата са много по-дълбоки от едно просто успокояване. Жената може да е в менопауза, да е неудовлетворена от живота, да има здравословен проблем.
Както някой спомена, може би има нужда от разбиране, изслушване. Самата тя е яхнала една вълна и едва ли на нея й е приятно да е такава, просто не знае как да бъде друга.
Може би трябва да потърсиш професионална помощ за себе си ( това влияе и на теб ), а постепенно и подхода към майка ти може да се промени така, че и тя да се поуспокои.
Отделно, за да учиш медицина си трябват средства, дълъг и труден период на следване и минимално заплащане в първите години след това. Не казвам, че няма стипендии и т.н., но трудно би било да учиш медицина и да работиш, за да се издържаш. Та не знам колко реална представа над нещата имате и двете.
Фокусирай се върху това, в което ти върви и ти носи удоволствие, а успехът ще дойде сам. Ако се насилиш заради друг да учиш нещо, голяма е вероятността да не ти се получи.
Потърси помощ извън форума.

# 42
  • Linz
Rockstar, tetka_the_best има друго предвид- да й повлияе на емоционално ниво, не на мисловно.

# 43
  • София
Ок, но това се прави когато е спокойна.

# 44
Ок, но това се прави когато е спокойна.
Съгласна съм, че това е много по-лесно, когато бурята е минала. Или без друга причина, освен естествената близост, която би трябвало да има между майка и дете. Разликите в гледните точки за живота на поколенията, опита на старото и стремежите на младостта трябва да намерят допирна точка.
Нима ни е нужен специален повод да кажем на майките си, че ги обичаме?
Ето, наближава 8 март...
И друго - блага дума железни врати отваря.
ПП - никой не е съвършен и безгрешен. Глупаво би било да се водят разговори, гарнирани с взаимни обвинения (към които, по мои впечатления, авторката има склонност - да ме извини, ако бъркам; това е мое усещане).

Общи условия

Активация на акаунт