Единадесети клас 2020/2021

• 42 680
  • 752
  •   1
Отговори
# 270
Привет , момичета! Simple Smile
Отдавна не съм се включвала, само ви чета от време на време. Наборката е добре, ДО в къщи тече с пълна сила.

Не ми остава никакво  време покрай по-малката , която е седмокласничка и отново сме във вихрушката на седмокласните емоции и то в това необичайно положение. Най-голямото й желание е НГДЕК и в тази връзка ще съм много благодарна ако мирта и Жълто цвете споделят впечатления от изминалите три години. Каката беше приета там, но заради отдалеченото разстояние , тогава везните се наклониха в друга посока, за което може би днес тайничко съжалявам.

Благодаря!

# 271
  • София
Мама Вили, гимназията (както всяка друга) си има и силни, и слаби страни, а също така и силни и слаби учители. Много хора си мислят, че най-много се изучава историята, но всъщност на преден план излизат древните езици. Това е важно уточнение, за да няма разочаровани. Логично най-добри са преподавателите по хуманитарните предмети, другите стават. Сега в 11 и 12 клас ще имат само един профил всички: български език, история и философия.
Моето дете е доволно. Чувства се като риба в море. Simple Smile Харесва учителите (повечето), харесва това, което учи (любимият предмет му е латинският). Досега нито веднъж не ми е казал: защо се записах в това училище?Чувства се добре. Обстановката е приятна, няма излишно пренавиване и натягане. Не знам кое друго училище би му паснало. Той не би паснал нито в Първа немска, нито в СМГ, нито в Испанската, напр. Средата е смесена - както много амбициозни деца, така и не чак толкова.
Гимназията е специфична откъм предмети и ако детето не го влече това, което се учи, просто няма смисъл да се записва да учи там.
Ако нещо друго се сещаш питай, защото така общо не се сещам какво друго.

# 272
Жълто Цвете, много благодаря! Hug
Познавайки добре детето си , аз също имам усещането, че това е нейното училище. Тя има афинитет към хуманитарните предмети и езиците, българският, историята и английският са й любимите в училище. Интересни са й предметите , които се учат в гимназията и това,че предлагат втори език италиански. В периода 5-7 клас учителката по математика в училище определено успя да я накара да намрази математиката . Справя се , но определено е предмет, който учи наистина с нежелание.
 Изключили сме от опциите за кандидатстване езиковите с английски, защото няма смисъл да губи 5 години, тя е с С1, учи една година в Щатите и една година в Англия, отделно го ползва постоянно. Немският и испанският не ги харесва, затова и тези гимназии не ги мислим изобщо.
Събират ли достатъчно желаещи да изучават италиански като чужд език и имаш ли впечатления доколко чуждият език се учи сериозно? И двете със сестра й ме натискат да им търся школа по италиански за лятото, решили са , че искат да го научат. Наборката , защото опциите й за университет за специалностите, които иска  са Щатите и Италия, а малката , защото така си е решила Wink

# 273
  • столицата
Едно дете, което отсега знае какво иска. Hug

# 274
  • sofia
Мама Вили, моят син е доволен от избора на училище, аз също. Добре се чувства там, в свои води.
Както и Жълто цвете е написала, училището си има силни и слаби страни. За мен лично, силните са повече. Природо-математическите дисциплини ги учат, защото просто трябва. Един вид - да мине там. Особено математиката. Там имат проблем, смениха се много учители, учениците все недоволстват, но аз си мисля, че недоволстват срещу самия предмет. Хуманитарните предмети са много силно застъпени и на високо ниво - БЕЛ, история, философия, древни езици. В част тях им преподават университетски преподаватели. Изискванията по тези предмети са големи.
Относно първи чужд език - нашите младежи учат италиански език. Но часовете не са нито интензивни, нито разширени. В осми клас имаха 6 часа седмично, в 9. клас - 4 часа, а в 10. клас имат 2 часа. В 11. и 12. клас ще продължат да  го учат като първи чужд. Вторият им чужд език е латинският, който започват да учат в 8. клас, в 9. - старогръцки, в 10. старобългарски.
Харесва ми, че училището има много извънкласни инициативи и  международни учебни екскурзии. Ходят да учат древни езици в Италия, в школата на Вивариум новум. Миналата година ходиха в Русия - Москва и Санкт Петербург. Тази година трябваше да ходят в Гърция - Древна Елада, на заради вируса пропадна. Имат още Древен Рим, Великоморавска мисия - родителите само пари да имат Simple Smile.
Отделно имат разни клубове по интереси след часовете. Културният живот е на ниво, по едно време набора през вечер беше на театрална постановка, концерт, опера.
С една дума - аз съм доволна, набора също.

Да допълня относно италианския - в 8. клас започна да учи италиански и латински. Оказа се, че лексикално двата езика са много близки - логично - но моят набор започна да ги бърка:open_mouth: Сам си поиска частен учител и настояваше да намеря. От тогава работи 1 път седмично и с частен учител по италиански.

Последна редакция: пт, 12 юни 2020, 11:26 от мирта

# 275
Мирта , много благодаря!   Hug Сега остава да се справи добре на изпита и да я приемат Simple Smile

galimar, да, наборката отдавна  е решила какво иска да учи, поставила си е цели и много се старае. За нас остава да я подкрепяме. Виж малката е друга работа, много е различна от сестра си. Wink

Последна редакция: пт, 12 юни 2020, 11:25 от mama vili

# 276
  • София
Мирта, моят син много хареса господин Кадиев по математика и се надяваше и тази година да им е той. Каза, че много хубаво обяснява. Късмет с него обаче извадиха петокласниците.
Моят човек освен това е зле със западните езици и тази година най-после му увря акълът и през лятото ще ходи на интезивен курс по английски, че да вдигне нивото. От него разбрах, че някои деца ще наблегнат на италианския. Предложих му, ако иска курсът да е по италиански, но той избра английски.
Мама Вили, в гимназията се стараят да удовлетворят желанието за език на всички осмокласници доколкото е възможно. Разбрах, че в долните випуски има една паралелка, в която половимата деца учат руски, останалите италиански. Всичко зависи от това какво ще поискат да учат децата.
Мама Вили, сетих се още нещо за езиците. Имам една близка, която е полиглот и е луда на тема езици. Та според нея, ако човек учи френски и латински, после италианския го научава почти от само себе си. Тя ни препоръча тази комбинация, но вече беше късно, нямаше как да сменим езика. А и аз не съм сигурна, че той щеше да се съгласи на френски. Вече си беше навил пръста за италианския, макар че сега в интерес на истината хич не си дава зор с ученето. Но вие може да приложите тази тактика при записването и като първо желание да запишете италиански, а като второ френски. Щом девойката харесва езици, ще има английски, френски и италиански.
За приемането не се бой. Сигурна съм, че ще се справи. Жалко, че толкова плюят гимназията и има малко кандидати. Тя си има определени предимства и напълно удовлетворява деца с хуманитарна насоченост и развива качествата и интересите им. Да, не е каквото беше преди, но и другите елитни гимназии не са това, което бяха. Надявам се, че няма да спорим по тази тема. За всеки влак си има пътници Blue Heart

Последна редакция: пт, 12 юни 2020, 12:04 от Жълто Цвете

# 277
Жълто Цвете, много благодаря! И двете с мирта ми дадохте много изчерпателна информация. HugHug

# 278
  • София
Мирта, моят син много хареса господин Кадиев по математика и се надяваше и тази година да им е той. Каза, че много хубаво обяснява. Късмет с него обаче извадиха петокласниците.
Аз хвърлям око заради малкото и ме интересуват петокласниците. Ако решим да се пробва там, тя ще е випуска след 2 г., когато завършва 7 клас първият петокласен. Обаче засега не намирам никакви впечатления от родители за малките. Чакам мои близки, които кандидастват да могат да споделят. Живеем до гимназията и сякаш е добра опция за 5-7 клас, а после ще видим.. интересува ме как са застъпени общообразователнте предмети, защото все пак са още мънички и не са съвсем ориентирани.

# 279
  • София
Vache, иди в темата за НГДЕК и виж кои потребителки са писали, че децата им са в 5клас. Питай тях, че аз не съм наясно съвсем и да не те излъжа нещо. Писаха в последните страници. Сигурна съм.
Една потребителка е с напълно отрицателно мнение, но други две са доволни.
Аз имам положително мнение за г-н Кадиев по математика, за Яна Колева по БЕЛ (тя е млада, нахъсана и е бивша ученичка на гимназията), за Марта Методиева по латински (учат го в сип или зип или както им викат сега там, вече всичко ми е каша). Май Теодора Борисова им е била по история. Тя също е страхотна. По природните науки има само по един учител в гимназията засега. Само учителят по химия намирам за проблемен

Последна редакция: пт, 12 юни 2020, 16:20 от Жълто Цвете

# 280
  • София
Жълто цвете, благодаря! Аз преди известно време поглеждах, ама не намерих нищо. Добре, че ми каза Simple Smile А този г-н Кадиев този, който спрягат, че ги мотивирал да учат математика ли е? Simple Smile

# 281
  • sofia
Жълто цвете, благодаря! Аз преди известно време поглеждах, ама не намерих нищо. Добре, че ми каза Simple Smile А този г-н Кадиев този, който спрягат, че ги мотивирал да учат математика ли е? Simple Smile
Да, математИка е.

# 282
  • София
Мирта, благодаря!🙃

# 283
  • с/у ОколоМръсТното
Цоп....
Само да се похваля с успешно издържани матури, след 10ти клас. Горди сме.
Играта продължава в гимназия. И............ там вече ще си наляга здраво парцалките, че има да се доказва. Пак.
Това от нас.
НЕ учи от 28.05. Демек във ваканция си е, но чакахме резултати... Следва записване в новото школо. И след 02.07. му започва официалната ваканция.

Успех и на наборчетата. Види му се краят и на 10ти клас.

# 284
  • Чикаго / София
Браво на Томи! И успех в новата гимназия!
Кате как се чувства той там? Харесва ли му, харесва ли му училището? Намери ли приятели?

При нас нищо ново, ваканцията върви. Сигурна съм, че децата няма и да помислят за второ лято изкарано тук -ще преплуват океана от зор 😂 Непрекъснато им намирам някаква работа и само се чудят как да се скрият от мен 😀 - чистят в нас, косят тревата, изплевиха целия двор и градината. Даже градината я прекопаха и с мотика, връзват доматите, абе изобщо голям гърч им е с мене в къщи 😁

Поне днес заминаваме на ваканция за една седмица. Наехме си къща в планината -в едно забито село, без много народ и ще се разхождаме на чист въздух. Само където ни чакат 16 часа път с колата до там -Колорадо- Ама ние сме свикнали, изкарваме 25 часа път до Флорида, та някакви си 16 часа ли ще ни изплашат.

Последна редакция: пт, 19 юни 2020, 15:30 от irka

Общи условия

Активация на акаунт