Единадесети клас 2020/2021

• 42 604
  • 752
  •   1
Отговори
# 585
  • София
Така.. Във вторник имахме родителска среша и се оказа, че нашето училище е направило поредния гаф! В края на миналата година попълвахме декларация в която дадохме съгласието си в 11 клас да учи по 5 часа, като профилирана подготовка предметите - история и цивилизации и география и икономика, и по 4 часа за предметите английски език и биология и здравно образование! В допълнение трябваше да имаме по 2 часа за разширена подготовка по български език и литература (заради матурата в XII клас). На родителската обаче се оказва, че предложението на училището нарушавало закона и трябваше да попълним нова декларация в която пишеше, че децата ще учат по 5 часа история и цивилизации, география и икономика, биология и здравно образование и английски език, като профилиращи предмети! И за окраска решили да нидадътпо 2 часа ФУЧ по БЕЛ. Честно, казано съм много разочарована! Нашето училище се оправдава, че нищо не знае (за това което им предстои в 11 и 12 клас), а то всичко си го пише в Закона! Жалко, че училището в което учи синът ми е единственото в областта, което предлага тези профилиращи предмети на куп. Ако имаше и други училища със същите предмети в града щях да го преместя ама, няма такова а съгласно закона в 11 клас децата могат да се местят в други училища но при условие, че сменят профилиращите си предмети!!! 🙄🙄🙄
В какво училище учи детето Ви?

Последна редакция: чт, 10 сеп 2020, 15:28 от ganis

# 586
Така.. Във вторник имахме родителска среша и се оказа, че нашето училище е направило поредния гаф! В края на миналата година попълвахме декларация в която дадохме съгласието си в 11 клас да учи по 5 часа, като профилирана подготовка предметите - история и цивилизации и география и икономика, и по 4 часа за предметите английски език и биология и здравно образование! В допълнение трябваше да имаме по 2 часа за разширена подготовка по български език и литература (заради матурата в XII клас). На родителската обаче се оказва, че предложението на училището нарушавало закона и трябваше да попълним нова декларация в която пишеше, че децата ще учат по 5 часа история и цивилизации, география и икономика, биология и здравно образование и английски език, като профилиращи предмети! И за окраска решили да ни дадът по 2 часа ФУЧ по БЕЛ. Честно, казано съм много разочарована! Нашето училище се оправдава, че нищо не знае (за това което им предстои в 11 и 12 клас), а то всичко си го пише в Закона! Жалко, че училището в което учи синът ми е единственото в областта, което предлага тези профилиращи предмети на куп. Ако имаше и други училища със същите предмети в града щях да го преместя ама, няма такова а съгласно закона в 11 клас децата могат да се местят в други училища но при условие, че сменят профилиращите си предмети!!! 🙄🙄🙄
В какво училище учи детето Ви?
Средно училище

# 587
  • София
Диалогът е убийствен Simple Smile
Нищо не пречи да се смени училището след 10 клас, стига да има места. профилищата подготовка не е започнала до този момент. Аз не знам каква е тази заблуда, че може да се преразпределят часовете за ПП за подготовка за матурата по БЕЛ, направо ми е чудно какви са тия директори, а родителите пък съвсем не са в час...

# 588
Значи все пак първоначалното тълкуване за 4+1 е вярното.
Принципно могат да останат 2 свободни часа за РП от раздел Б, ако ПП са три, а не четири и се изучават 18 часа седмично.

# 589
Диалогът е убийствен Simple Smile
Нищо не пречи да се смени училището след 10 клас, стига да има места. профилищата подготовка не е започнала до този момент. Аз не знам каква е тази заблуда, че може да се преразпределят часовете за ПП за подготовка за матурата по БЕЛ, направо ми е чудно какви са тия директори, а родителите пък съвсем не са в час...
Именно, после са се осетили и са го оправили! Ама се правят на ударени, тия директори... 🤔🤔🤔

# 590
Значи все пак първоначалното тълкуване за 4+1 е вярното.
Аз все още се колебая дали е вярно! В наредбите пише, че минимума профилирана подготовка е 18 часа а максимума 20 часа. Това значи, че тълкуването 4+1 може да е задължително само за първите два профилиращи предмета определени от наредба 7, докато за другите два профилиращи предмета определени от училището да не важи. Трябва да се види в закона, защото и аз не съм сигурна!

# 591
Противоречието, което неведнъж сме обсъждали не е със ЗПУО, а е в самата Наредба 7. Коментирахме го още когато споделихте за разпределението на часовете по ПП във вашето училище.

# 592
  • Русе
Минимумът от 18 часа е от часовете от раздел Б- избираеми учебни часове, но когато профилиращият предмет е език или математика, часовете скачат с още 2 или 3,  ако е български език и литература. Та мога да стигнат до 8 часа седмично

# 593
  • Варна
Здравейте, момичета. Отскачам във вашата тема, провокирана от размисли върху входните в нашата. Питането ми е за училища с ИИЧЕ : в началото на 10 кл когато са правени входните върху материал от 9 кл, реално материалът е бил само върху изучаваното през втория срок - т.нар.9 клас или и върху изучаваното през първия срок - което е въеху учебника от 8 кл? Питам, защото по биология (анатомия и биология) и химия (неорганична и органична) материалът е не просто обемен, но и качествено различен между изучаваното през 1 и 2 срок. Благодаря предварително и желая успешна нова учебна година.

# 594
  • столицата
Софиянки, някоя от вас да е стигнала до Алеята на книгата? Продават ли учебници за 11 клас? Аз като прегледах участниците само изд. Просвета видях, а от него май имаме 1 учебник. Имаме от Бг учебник, Клет.

# 595
  • sofia
Не съм стигала, но и предни години е било постно.
Тази година има само 4 учебника + тези по английски и руски, които най-вероятно ще поръчват групово от у-ще.
Малкият е 8 клас и мога само да кажа 'да живее втората употреба', разликата между 160 и 80 е значителна. Даже и учебниците по език намерих втора ръка.

# 596
  • София
Дъщеря ми е ходила вчера, но не е открила нищо от списъка с учебници. Тя е с профил МАТ + информатика, трети профилиращ ИТ. Но и учебник по литература и гражданско образование също не е открила. За немски и испански правят обща поръчка в училище и беше разочарована, че нищо не е свършила. Утре ще ходя до книжарницата да ги поръчам.

# 597
  • столицата
Предишни години бяха представени Анубис и Булвест, а и други издателства за учебници. Макар, че  не зареждаха много след първите дни.
Май няма и да се разхождам тогава до Витошка. Други книги вече си забранявам да купувам, че съм напълнила 3 библиотеки и нямам място. Да живее Киндълът

# 598
Айде, още малко и лятото свършва, а зубренето за нашите "зрели деца" вече започва! 😉😉😉

Сега малко да по разнообразие темата и да пишем за нещо, което ще засегне нашите кандидат-зрелостници, когато станат студенти... 😊😊😊

Случайно някой от Вашето деца да се интересува, къде ще иска да учи? В смисъл, като специалност, университет и т.н? И най-важното (може би поне според мен), дали таксата на обучение Ви е по джоба? 🤔🤔🤔 Между другото нали се говори, че ще приемаме еврото на 1 януари 2024 година (поне такава била целта на правителството), се по интересувах от това дали ще се вдигнат семестриалните такси след въвеждането на валутата и това което ме притесни, беше мнението на един ректор в Софийския университет, че когато Литва въвела еврото на 1 януари 2015 година, там (в Литва), след въвеждането на еврото цените в университетите скочили бая - с около 50 лита, което е 15.00€ или около 30 лева! Това, което ме притеснява е да не се вдигнат таксите и в нашите университети, защото все пак 2024 година, те ще са II курс и ще бъдат засегнати от тази промяна! Как мислите Вие? В смисъл ще се отразили това на таксите в университетите, защото ако да това засяга децата ни, а аз само като прочетох това настръхнах! 🙄🙄🙄 А като ги знаем кви са хитрици нашите университети.... Мале Мале! 🙄🙄🙄

Последна редакция: пт, 11 сеп 2020, 16:51 от Анонимен

# 599
  • столицата
Таксите в бг университетите се вдигат почти ежегодно вкл. и тази година четох за сериозно увеличение при медицината. Остава и заплатите ни да станат "европейски". Да сме живи и здрави, ще се изучат децата !

Общи условия

Активация на акаунт