COVID-19 - Предпазване - маски, дезинфектанти и други

• 184 852
  • 3 135
  •   1
Отговори
# 1 020
Студът убива ли тая гад? При нас вали сняг Simple Smile За топлото знам.

Не мисля. Проф. Мутафчийски няклко пъти каза, че зимните курорти са се превърнали в гнезда за разпространяване на заразата, заради преохлаждане на носоглътката.

-------------

http://kanal3.bg/news/lifestyle/lubopitno/118762-Obiknoveniyat-s … shtu-koronavirusa
Цитат
Обикновеният сапун: Мощно оръжие срещу коронавируса
Има една подробност пред скоба: ръцете да се мият поне 20 секунди, да се сапунисват и търкат всички повърхности с особено внимание към върховете на пръстите и ноктите.

Всички съвети за предпазване от новия коронавирус започват със спазването на дистанция и със сапуна. За разстоянието всичко е ясно. Но много хора се съмняват, че сапунът има сила срещу яростния патоген. Логиката е: няма специфична терапия, която го убива, та...

Сапунът е едно от най-важните ни оръжия, защото съдържа подобните на мазнини вещества амфифили, някои от които структурно са подобни на мазнините в естествената опаковка на вируса - неговата мембрана. Вирус е неклетъчна форма на живот, която се размножава единствено в живи клетки.

Молекулите на сапуна се конкурират с липидите в мембраната на вируса, пробиват я и го деактивират. Прилича на превземането на врага подобно на троянски кон - отвътре. Най-старото амфифилно почистващо средство, известно на хората, е сапунът, направен от животински мазнини.

Той обаче силно се влияе от промените на рН. Затова съвременните технологии са оптимизирали процеса чрез синтетични амфифили, наречени детергенти (или синдети). Използвайки много по-силна киселина за група, водните разтвори на амфифила са помалко чувствителни към промените на pH.

Така по-малко се влияят от твърдостта на водата и намаляват риска от неразтваряне на замърсители. Интересът към възможностите на сапуна да обезоръжи вирус, срещу който няма специфично лечение, се породи преди дни от “вирулентен” туит на биохимика д-р Пали Тордарсън от университета в Нов Южен Уелс. След като съобщението му получи наистина пандемично разпространение, медиите се надпреварват да цитират и по-разширеното му обяснение.

Експертът по биохимия разяснява, че сапунът не само разхлабва “лепилото” между вируса и кожата, но също и взаимодействията, които държат белтъците, липидите и РНК във вируса заедно. Има една подробност пред скоба: ръцете да се мият поне 20 секунди, да се сапунисват и търкат всички повърности с особено внимание към върховете на пръстите и ноктите.

Може ли измиването само с вода по механичен път да махне вирусите от ръцете? Според учения идеята не е никак добра. Водата дори в големи количества не може да се конкурира със силните, подобни на лепило взаимодействия между кожата и вируса.

# 1 021
  • На топло в неговото сърце.
https://badu.bg/%D0%B4%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D0%BD%D1%84%D0%B5%D0%BA … p;size=150ml&
Дезинфектант!

# 1 022
  • на пъпа на Златията
Гледах росиянката която живее  в Китай , линка беше даден назад в темата . та там тя казва че през кожата не се  предава . Най вече при вдишване  през носа и устата.
Аз поне разбрах че хремата  е нещо като  защитна функция на организма .
Аз  във  верото слагам разтворен домашен сапун с който си мия посудата . Страх ме е  да кажа  бабините  лекове , когато  нямаше пари за лекарства  , че някой ще го определи  "за паника" или опасно  и ще ме баннат а искам да си пиша в друга важна тема   за мен в бгмама.
Ако някой иска да разбере, как се чисти  техника  и бабините лекове  на лични .

По принцип , при това положение когато за една  болест няма лек съм за споделяне на всеки опит   а не отричане .
Не съм  привърженик  на отрицателни изказвания от рода  "маските не помагат " , това е за  бактерии , не за вируси" ....
По  "ДАРИК" например казаха как едно селско семейство се е спасило от чумата .
Във всяка стая , в паничка с вода бабата слагала  разрязана на 4  глава червен лук .

# 1 023
От сапуните кой е за предпочитане - течният или твърдият?
За храната, която не може да мине термична обработка/купена отвън/ да си призная и аз не смея да рискувам.
Примерно където продават закуски/ не съм поглеждала скоро дали въобще работят/,  но ми е правило впечатление, че парите и закуската се вземат от една и съща продавачка, макар че взима закуската с найлонова торбичка.

# 1 024
И двата вида сапуни са подходящи. Обаче и на тях цените им са ...уау. Един сапун струваше 60-80 стотинки, в момента същия се продава на 1,35. Олиото вече писах - от 1,80 на 3,50.

# 1 025
# 1 026
  • На топло в неговото сърце.
Долу има описание.

# 1 027
Студът не убива вирусите, напротив. Един вирусолог по телевизията обясняваше, че те в лабораториите си ги съхраняват в течен азот за изследванията.

# 1 028
  • София
Има ли вече по-сигурни резултати или ориентировъчно - колко време издържа вирусът на различни повърхности?
При третиране със спирт какъв % е оптимален и колко секунди трябва да е експозицията? Изопропиловия спирт по-добър ли е?

# 1 029
  • гр. София
Пише само "Високо съдържание на спирт". Ама колко високо.......Thinking

..............................................
При третиране със спирт какъв % е оптимален и колко секунди трябва да е експозицията? Изопропиловия спирт по-добър ли е?
Доколкото знам, оптималния % е между 60% и 70%.

# 1 030
  • на пъпа на Златията
==
Доколкото знам, оптималния % е между 60% и 70%.
==

Ми триеш 2 пъти и става 140 процента .

# 1 031
Има ли вече по-сигурни резултати или ориентировъчно - колко време издържа вирусът на различни повърхности?

За повърхностите има по-назад в темата. Ето за дезинфектантите кои и при каква концентрация колко са ефективни срещу корона вируси.

# 1 032
Аз пък 2 седмици изкарах без сирене и кашкавал, понеже тези пакетираните не ги ям....Имам си едно определено овче, едно биволско сирене, един вид зряла моцарела и един кашкавал, които си ям.. ми не са пакетирани. Днес обаче взех по 2 килограма. Ами ще стоят два дни в хладилника-няма да ги ядем до тогава......за друго не се сещам как да ги дезинфекцирам.....

# 1 033

За повърхностите има по-назад в темата. Ето за дезинфектантите кои и при каква концентрация колко са ефективни срещу корона вируси.

Може ли да помоля за малко разяснения по таблицата? Не разбирам от нея exposure time за кое се касае? И съответно не става ясно за мен 95% спирт, който е от аптеките трябва ли да го разреждаме за повече ефективност?

# 1 034
Ами ако си дезинфекцираш ръцете с него, трябва. Инак ще ги изсушиш....

Общи условия

Активация на акаунт