COVID-19 - Предпазване - маски, дезинфектанти и други

• 184 877
  • 3 135
  •   1
Отговори
# 1 005
Амиии... Въпросните боровинки ги гледах гледах, измих ги няколко пъти с вода, постояха няколко часа и ги изядох. Не се сетих да ги залея с вряла вода. Но... Каквото такова вече. Следващия път живот и здраве. Иначе всички останали плодове и зеленчуци вече мия със сапун. Зеле почти не ядем, така че не го мисля, защото щеше и с него да е сложно. Същото важи и за зелени салати, напоследък не ми понасят много, ама иначе и за тях може евентуално вряла вода.

# 1 006
  • София
.....................

-------------------------------------------------------------
ППС Марчева, добре, че не си ми съседка. С тази белина щях да те изселя направо.
Нямаш представа каква бела на дробовете можеш да си докараш, ако се надишаш добре с изпаренията. Говоря от личен опит, трепах плесен в банята и се натрових. Голям зор видях няколко месеца и отключих астма. Пулмологът каза, добре, че било белина, а не Саво, че е още по-опасно. Сега не мога да помириша хлор.
И , моля те, придържай се към темата, споделяй за снажния мъж и пиенето на кафе в другата тема, в която всеки пише каквото му падне.
Скрит текст:
...
Скрит текст:
Няма да се отровя, спокойно, от чистота никой не е умрял, навсякъде се проветрява, но бъди сигурна, че аз щях да те изселя, ако не поддържаше необходимата дезинфекция. И не на последно място, не ме ограничавай, какво да споделям за Марчев, той си ми е злато, малко жени могат да се похвалят, но аз мога.!!  Също не искам да чета за начукан чесън, топъл чай, лайки и подобни безмислици, но не правя забележки, пропускам ги покрай ушите си, това няма да ме излекува, нито ще подобри състоянието ми, ако ме докопа короната... мда.

# 1 007
Все още имам спирт. 90 градуса.
Разреждам го в пулверизатор с вода и препарат за стъкла. С него пръскам обувките на мъжа ми, когато се върне от пазар (само той излиза, и то само до магазина, работи и той от вкъщи).
След като спирта изсъхне, измивам обувките с вода и сапун.
Всички купени продукти минавам с антибактериален твърд сапун, оставям ги за няколко минути и после ги изплаквам.
Едно пакетче масло го напълних със сапун по този начин, но какво да се прави.
Якетата се изнасят директно на отворения балкон на закачалка да "ветреят" поне 24 часа.
Коридорът непосредствено до входната врата се минава с Доместос и топла вода.
Преди няколко часа ММ се върна с три големи чанти от Лидл, от онези, които се закопчават. Оставих ги в коридора, напръсках ги със спирт от пулверизатора, след като изсъхнаха, всяко нещо от тях мих с топла вода и антибактериален сапун.
Пред входната врата съм оставила пластмасово кошче с найлонов плик вътре, в което да се изхвърлят ръкавици, ползвани, докато си бил навън, преди да извадиш ключовете или да натиснеш звънеца.
Седят там поне денонощие.
Кожата на ръцете ми се напука от миене с този антибактериален сапун, някакъв на "Чисто" е, с чаено дърво, черен на цвят.
🙄😐

Нещата, които събират най-много микроорганизми са:
1. Ключове
2. Портмоне
3. Дамски чанти
4. Дръжки на врати
5. Подметки на обувки
6. Джобове на якета
7. Телефони
8. Електрически ключове
9. Мишки на лаптопи
10. Шноли, ластици за коса
11. Огледала, джобен размер
12. Всякакви гримове
13. Кутии на цигари, запалки
14. Гъби за миене на чинии, попивателни кърпи
15. Гребени, четки за коса
16. Всякакви парфюмчета, лосиончета, кремове за ръце в дамска чанта
17. Пари, разбира се
18. Лични документи, дебитни, кредитни карти, карти за отстъпки
19. Кутии на лекарства
20. Очила
21. Чадъри мини размер за чанти
22. Тоалетни

Със сигурност пропускам много, но тези абсолютно задължително дезинфекцирайте.
Още един съвет - миейки със сапун и вода, оставете сапунът да подейства 2-3 минути, преди да изплакнете. Не изплаквайте веднага.

Последна редакция: пн, 23 мар 2020, 03:25 от AnMary

# 1 008
Less, повече от половина неща могат да бъдат изключени, ако човек си създаде бързи карантинни навици.
Веднага ти давам пример: Когато сте навън не си бъркайте в джобовете , не ползвайте грим, огледала и всякакви неща от ежедневието, които можете да изключите. Цигарите и запалката в найлоново пликче, в което бъркате да ги вземете само след дезинфекция на ръката - с джобна пръскалка 30, 50 мл спирт, гел и т.н. - това е задължително, защото точно с цигара и недезинфекцирана ръка може да си хапнете вирус. И въобще, ако много се налага да бръкнете в чантата за каквото и да било, дезинфекция на ръката.  
В къщи при прибиране - събуване на обувките до вратата, върху найлон, които периодично се хвърля, събличане и закачане на връхната дреха, обтриване на бравите - отвън и отвътре и веднага в банята отново да се измиете хубаво.
Събличате всички дрехи и в пералнята, или пак на безопасно място и не ги пипате повече. Отново измиване.
Пазаруваните продукти - на терасата за няколко дни. Само продукти, които могат да минат топлинна обработка, или да се измият добре. Салати, разни такива за прясно ползване, които се мият трудно, по-добре не купувайте.  Не мисля, че като ги изплакнете на 60 градуса, ще е достатъчно. А и попарена салата не е вкусно. Simple Smile
 Захар, брашно и др. в хартиени опаковки - на терасата задължително поне за 2 дни. Данните са , че вирусът умира на хартия за 24 часа.
Косата да е прибрана, ако може дори с боне навън. Казват, че трябва да се мие всеки ден.
Съкратете броя на всичко, което пипате от влизането в къщи до щателното измиване, създайте си навици с последователност на действията и няма да се налага да се дезинфекцират голяма част от нещата, с които после боравите. А и така няма да рискувате да пропуснете нещо.
Въпросът не е да ходите по цял ден и да дезинфекцирате всичко, което ви попадне пред очите, а в изграждането на конструктивни навици.

Измислете вариант, който ви е най-удобен да не пипате пари с гола ръка при плащане, например пъхате ръката в плик, който после хвърляте. И винаги дезинфекция след плащане. Мисля, че парите са много сериозен източник на зараза.

И по-спокойно. Голяма част от нас ще се заразят, ако ще да се скъсаме от дезинфекция и пазене. Но добрата новина е, че 80 % от заразените го прекарват леко.

Скрит текст:
Цитат
В мнозинството от заразените (80%) инфекцията протича леко, в около 14% от случаите симптомите са по-изразени и изискват по-сериозна медицинска намеса, а в 6-7% болестта протича тежко.
https://inspiro.bg/pandemiyata-koronavirus-covid-19/?fbclid=IwAR … qU_RxBepDA#kotva5

Последна редакция: пн, 23 мар 2020, 04:08 от Diorela

# 1 009
Абсолютно съм съгласна с теб за всичко, благодаря и за допълнителните съвети.
Мислех си за пликче до входната врата, върху което да се поставят използваните обувки (които са само един чифт за момента).
Мислех и да ги оставяме отвън пред вратата, но поради вътрешно недоверие в съседите - не за това, че ще бъдат откраднати, а заради това, че има вече много случаи на хора, които умишлено заразяват, този вариант отпадна.
Всичко е до преосмисляне на навици, които са били градени десетки години наред, в условия на безопасност и доверие към околните.
Наложи ми се да ходя да взимам пенсията на майка ми преди една седмица с издадено пълномощно.
Сложих си маска, сложих си слънчеви очила поради липса на други, сложих латексови ръкавици.
Не използвах градски транспорт, тъй като пощата е наблизо и отидох в ранен час, почти при отварянето й.
Само като влязох, при самото отваряне на вратата, ме лъхна мирис на леш.
Вътре има точно четирима служителя плюс охраната.
Аз бях първия им клиент.
Двете служителки седяха на разстояние по-малко от половин метър една от друга, вярно, бяха с маски.
Още, като влязох, ме лъхна мирис на застояло, на помещение, което не е било проветрявано поне една година.
Въпреки че бяха полуоткрехнали прозорчетата си.
Наметнах си шала върху маската.
Щях да се задуша.
Едвам изчаках да отброи парите, даже не ги броих, изхвърчах навън.
Не зная тези хора как работят, как дишат там.
Не ми се бе налагало да посещавам пощенска станция от години.
Просто исках да отменя майка ми този път, за да не чака в тълпата, за щастие нямаше такава.
Хвърлила съм парите й от пенсията в един найлонов джоб на балкона от тогава, напръсках го със спирт, минали са доста дни, откакто ходих, но все още не смея да го отворя.
Имам чувството, че тези пари са пълни със зараза, след като видях в какви условия работи пощенската станция.

# 1 010
Мини парите с ютия, ще се успокоиш. Simple Smile

Yellow_girl , тези маски не са ли тип Pitta, за които цитирах източник в първия пост, че не стават?

Последна редакция: пн, 23 мар 2020, 04:13 от Diorela

# 1 011
  • София
Не знам какви са точно, пише три слоя, памук, аз в маската си слагам мокра кърпичка, изсъхнала, тя е от въпросната нетъкана материя.

Като чета някои дами какво правят, за което изобщо не бих се сетила, а и не бих направила - като да пръскам ориза със спирт, защото ако не го облееш и изтриеш, пръскането е безпредметно, та се чудя дали още днес няма да го хвана тоя вирус и да ОмрА

Мини парите с ютия, ще се успокоиш. Simple Smile

Yellow_girl , тези маски не са ли тип Pitta, за които цитирах източник в първия пост, че не стават?

# 1 012
  • Русе
Студът убива ли тая гад? При нас вали сняг Simple Smile За топлото знам.

# 1 013
Ние си оставяме обувките пред външната врата....И изобщо няма да ги вкарам вътре. Съседите срещу нас също. Третият апартамент си ги прибират. Пръскам всеки ден пред вратата с биоцид.
Уф, вчера купих зелен лук и е на балкона в чанта с други покупки.
Освен да го чакам до утре  и тогава да го мия. Изядохме няколко връзки до момента и съм ги мила само с вода....

И при нас вали сняг. Не не го убива...

# 1 014
Във въздуха/навън може и да го убива. Въпросът е, че на повърхности, които не са навън, живее дълго.

# 1 015
Аз също не бих купила торта в момента готова. Ако толкова не може човек да си направи купува готови блатове и сметана и някакви плодове и е готова
Дъщеря ми ще има рожден ден в петък ,ще се мъча да правя домашна торта.И аз не бих купила.

# 1 016
  • 1st floor
Всякаква готова храна не бих купила. От къде да знам, че този, който я прави и пакетира, не я е заразил. Има много лесни и успешни рецепти за домашни торти. Даже за хора с две леви ръце.

Последна редакция: пн, 23 мар 2020, 12:14 от НеПоКоРнА

# 1 017
Благодаря за мненията, вече си харесах рецепта за торта от готварската книга 🙂.

# 1 018
По БТВ д-р Емилова ще дава съвети за дезинфекциране напродукти като ги внесем в къщи..не са дали точен час обаче-в "Преди обед" ще е .
 Дам-нищо което не се е коментитало тук не каза-за тези които не могат да върнат-да се мият със сапун зеленчуци и плодове и да се белят..

Последна редакция: пн, 23 мар 2020, 13:24 от reninel

# 1 019
  • на пъпа на Златията
А не прочете ли, че е за горене?!
Ще ти скапе кожата на ръцете, какво ли остава за мебелите.
Медицинският и за горене не е един и същ! ?
Не изпадайте в крайна лудост. Навсякъде около нас има бактерии. Живеем принципно в бактериална среда. Няма как да се спасим от тях.
Едно нармално почистване и подържане на хигиената е досатъчно. Честото Миене на ръце със сапун е достатъчна хигиена. Нямате нужда от поливане на ръцете с дезинфектанти.

Цял живот  работя с техника. На 70 години съм .
Първата ми работа като получа техника за ремонт е да я изчистя отвън със спирт за  горене.
Също и вътре след издухване на папелта  по техниката . Чакам да изсъхне и тогава ремонтирам .
И пак преди предаване на клиента  пак чистене . Даже  по рано платките се  измиваха със веро и , съхнене и после  пак със спирт . Как се прави това  не е тема  за тази тема.
Да ,  не е приятно .Проветрява се  помещението . Нямам маникюр  разбира се . Ама на изкарах 50 години трудов стаж .
И да ви кажа  нямах проблеми с кожата . За разлика от бякои перилни и почистващи препарати .
Забравихте ли  добрия стар български крем "здраве"  за проблеми  с всякакви  ранички по кожата . В западните аптеки се продава по аптеките . За 2 дни  всички проблеми отшумяват.
Западняците  много искат да знаят  какви са съставките .

Общи условия

Активация на акаунт