COVID-19 - Предпазване - маски, дезинфектанти и други

• 189 868
  • 3 135
  •   1
Отговори
# 2 790
Случвало ми се е да ми поръчват, но явно е при добро желание, или ако има такава практика на аптеката, а не по задължение.

# 2 791
# 2 792
Извинете ако не съм съвсем по темата, но не е ли възможно да търсиш някакво лекарство и ако го няма да го поръчаш в аптеката? В тая пандемия само обикалянето по аптеките ни оставаше......Питам, защото преди месеци ми отказаха така да поръчам нещо и се изненадах, мисля, че беше задължение на аптеките по едно време.
На повечето места не биха отказали, стига да могат да го набавят естествено. Не знам да е задължително обаче.
Има неща които примерно се знае че в момента или като цяло ги няма при доставчиците с които работи дадена аптека, съответно няма и как да ви ги набавят.

# 2 793
  • София
Извинете ако не съм съвсем по темата, но не е ли възможно да търсиш някакво лекарство и ако го няма да го поръчаш в аптеката? В тая пандемия само обикалянето по аптеките ни оставаше......Питам, защото преди месеци ми отказаха така да поръчам нещо и се изненадах, мисля, че беше задължение на аптеките по едно време.

Аз често поръчвам, понякога ми го теглят от друга тяхна аптека , понякога от склад. Ако никъде го нямат налично, не може разбира се. Има и лекарства които имат температурен режим на съхранение и ако аптеката не разполага с хладилник, няма как да ми го поръча. В някои вериги аптеки, проверяват и казват, в коя тяхна най-близка аптека го има, запазваш го и отиваш да си го вземеш.

# 2 794
  • в страната на чудесата
Аз също не мисля, че има повод за сърдене и вълнения. Но всеки разбира добрината по своему.

Диорела, звънни в големите складове и ги попитай.

# 2 795
Когато бях болна и ми свърши бромхексина взех Мукосолван - той е амброксол, който действа против вируса по същия начин.
Има публикации в нета, интересно е, макар и почти неразбираемо за такива като мен Grinning например това https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7546948/

Доста по-скъп е от бромхексина, но поне го има навсякъде. А БРХ тогава ми изпратиха мои близки от Пловдив и от Кюстендил и си го продължих.

# 2 796
Надявам се по-скоро аптеките да се заредят с Бромхексина, все пак не е някакво супер рядко и скъпо лекарство. Ега ти, не съм вярвала, че и това ще е дефицит. Може причината да е, че има по-скъп аналог, ето тук споменаха Мукосолван. И аптеките да зареждат от него.

# 2 797
  • в страната на чудесата
Е те не са едно и също.
Освен това ковид изобщо не е единственото, заради което лекарите назначават бромхексин...

Сега погледнах - на маската climax, която постнах преди (произведена в Испания) си пише, че е ффп3, заедно със стандарта за медицинско изделие. Като отворя една, ще снимам.

Последна редакция: сб, 19 дек 2020, 19:55 от Leika_moja

# 2 798
  • София
Извинявам се за сигурно тъпия въпрос, но как се дезинфектират тези маски? Четох назад, но не се ориентирах, а и в описанието не пише
https://vvmstore.com/%D1%81%D0%B3%D1%8A%D0%B2%D0%B0%D0%B5%D0%BC- … %B0-portwest-ffp3
Ние досега ползвахме еднократни за затворени пристранства, за навън по принцип нищо, но се разхождаме из квартала и няма хора, искам да имаме и нещо по-предпазващо

# 2 799
  • София
Извинявам се за сигурно тъпия въпрос, но как се дезинфектират тези маски? Четох назад, но не се ориентирах, а и в описанието не пише
https://vvmstore.com/%D1%81%D0%B3%D1%8A%D0%B2%D0%B0%D0%B5%D0%BC- … %B0-portwest-ffp3
Ние досега ползвахме еднократни за затворени пристранства, за навън по принцип нищо, но се разхождаме из квартала и няма хора, искам да имаме и нещо по-предпазващо
Ами по принцип са за еднократна употреба и не би следвало да се дезинфекцират. Но особено по време на по-острия дефицит в темата се обсъждаха различни варианти -проветрение, напичане на слънце, Ув лампи, във фурната на 70 градуса за 30 Мин, като последното  беше най-приемливо според разни източници. Имайте предвид, обаче, че всяко подобно третиране компрометира качествата на маската, но за непрофесионални цели се надяваме  пак да пази по-добре от обикновена платнена. Simple Smile Освен това за маските с клапан, се коментираше доста, че повече пазят носещия ги, не другите.

# 2 800
Да добавя и че показаната маска за 1 бр. е доста скъпа. Потърсете в интернет, тези без клапан са на доста достъпни цени вече, а то е и желателно да е без клапан дори за вас самата, не само за другите.

# 2 801
  • София
Благодаря ви! Не знам защо си мислех, че тези с клапан са за многократна употреба. Явно съм се объркала. Иначе знам, че тези с клапан не пазят другите, но четох днес, че в Германия и Австрия обмислят да направят ffp2 задължителни и то с клапан, чудно ми стана за клапана, ама като чета новини на български така става /новината е вярна за медицински маски или ffp2/
С ffp2 и ffp3 без клапан не се ли диша трудно? Имам чувството, че ще се задуша с тях.

# 2 802
  • Русе
Аз съм 4 часа с такава маска без клапан, не е проблем. Последно по 3 и нещо ги взех от касата на Практикер, обмислям тази седмица пак да отида , дано има. Има и една с клапан, определено не виждам разлика в дишането.

# 2 803
а то е и желателно да е без клапан дори за вас самата, не само за другите.
Това пък защо?

# 2 804
Наскоро ми попадна статия на немски как да се носят ФПП2 по няколко пъти-нещо, за което ние тук сме си говорили още от началото на темата. https://www.zdf.de/kinder/logo/diskussion-um-ffp2-masken-pflicht-100.html
С гугъл преводача може да се преведе.
Най-общо открили, че за около 7 дена вирусът умира. Така че човек си взема 7 маски и ги редува, като след носене  закача всяка маска да се суши на стайна т. За всеки ден от седмицата трябва да има нова маска. Казват, че всяка може да се носи до 5 пъти. Не знам как са го изчислили.

Според мен обаче, ако се носи по цял ден, не става с една маска. Трябват  2-3, защото се овлажняват.

Маските  с клапа могат да се покриват от медицински маски. Така не се издиша въздух в отсрещния. Открих, че това е добра идея в студеното време, защото влагата излиза през клапата и се задържа за медицинската маска. Така вътрешната маска не се овлажнява при по-дълго носене. Иначе тези без клапа стават направо мокри при мен за 4-5 часа носене в студено време. При топло май не съм ги носила толкова, за да преценя.

Общи условия

Активация на акаунт