COVID-19 - Предпазване - маски, дезинфектанти и други

• 189 859
  • 3 135
  •   1
Отговори
# 2 805
Може ли някой да сподели мнение за тези два вида KN95 маски? За какъв период на носене са и как е най-добре да се дезинфекцират? Благодаря!
Скрит текст:

# 2 806
Информацията ми е индиректна и затова е под въпрос. Предложението е на разработващ средства за защита в Института по органична химия БАН. Според него скъпите маски могат да се стерилизират с накисване в хладка вода с голямо съдържание на сапун (течен). След 30-ина минути маската се вади, без да се изстисква и се окача да изсъхне (без изплакване). Това било най-щадящо, а докато съхне се изпарявали и сапуните, проникнали в маската. Не знам дали е валидно за всички маски. Знам, че отг ФФП2/3 има маски с вътрешен адсорбиращ влагата слой. Дали той няма да се увреди?

На някои маски (климакс) изрично пише да не се езлагат на слънчева светлина. Т.е. УВ лъчението разгражда структурата им. За озона вече бяхме обсъждали, че ги съсипва.

# 2 807
  • в страната на чудесата
Няма ли да мирише този сапун?

# 2 808
  • София
Това с водата и сапуна го правя от доста време, само че не ги кисна, а с топла вода (телесно топла) и тоалетен сапун ги намокрям и изплаквам, съвсем леко притискам отстрани, колкото да не тече съвсем вода от тях. Сутрин слагам маската и вечер я махам и веднага я изплаквам. Но тъй като зная, че е много вероятно цял ден да съм с нея, на тръгване отгоре слагам и обикновена маска, за да не ми кихат и кашлят в ГТ и после я махам. Така основната маска отвън се замърсява по-малко.

Последна редакция: сб, 23 яну 2021, 08:15 от Andariel

# 2 809
Няма ли да мирише този сапун?
Човекът, който го практикува, отговори на този въпрос, че тъй като съхненето  на стайна температура- т.е. - бавно, заедно с водата се изпарява и сапунът, а има и течни сапуни с по-мека миризма.

# 2 810
  • София
С тоалетен сапун мирише на тоалетен сапун, но за кратко време, докато изсъхне маската.

# 2 811
Не знам за мириса на сапуна, но не ми се струва никак удачно да няма изплакване на същия сапун. Да ме извиняват учените от БАН. Знае се за sls-та в състава на всички измиващи продукти, отделно парабени, силикони и др. И това остава върху маската, не се изпарява, а после е върху кожата. Някои се чудят защо се получават чак обриви, невидимите последици са за след години. Нали за това се борим да имаме добро изплакване на дрехи в перални машини и тяло. Отделен е въпросът какво става със свойствата на самата маска.

Последна редакция: сб, 23 яну 2021, 14:31 от laurentin

# 2 812
И аз не съм съгласна, мъжът ми е с обикновени текстилни, които сменя редовно и след това перем в пералня с малко препарат и допълнително изплакване. Препарата се усеща дори след изсъхване и изглаждане на маската и му дразни гърлото.... Сега вече ще минем на КН95 колкото и да са скъпи, за еднократно ползване.

# 2 813
  • София
Не знам, аз изплаквам, но не ги кисна, а на чешмата за две-три минути.

# 2 814
Може ли някой да сподели мнение за тези два вида KN95 маски? За какъв период на носене са и как е най-добре да се дезинфекцират? Благодаря!
Скрит текст:

От първия вид маска, дали продават някъде онлайн? Търсих и не намирам.

# 2 815
stasha_s, онлайн не знам, взета е от Фантастико.

# 2 816
Да, аз в друга тема, четох, че продават във Фантастико такива по 2 лева, но няма при нас. Влезнах и на сайта на производителя, но не намерих такива.
От другата купувам, но е по 5 лева броя и разликата в цената е сериозна.

# 2 817
На някои маски (климакс) изрично пише да не се езлагат на слънчева светлина. Т.е. УВ лъчението разгражда структурата им. За озона вече бяхме обсъждали, че ги съсипва.
Ултравиолетовата светлина разрушава полимерите, но това става бавно. Преди да се разруши структурата и маската ще се е скапала от други неща. Тези от Климакс имат предвид да не се излага продължително време на ув светлина. Ако толкова бързо се увреждаха нямаше да може и да се носят на улицата например.

# 2 818
Тогава решение ли е УВ стерилизацията и за колко време? Твърде скъпи са, за да се ползват еднократно - особено при нужда от активни служебни контакти.

# 2 819
За мен проблема с еднократните маски е че те не са предвидени по начало да се носят многократно. Могат да се носят, но с изнасилване и каквото и да се прави това няма как да се промени. Предвидени са да се ползват в инцидентни случаи, а за случаите когато се налага редовно носене на маски има маски за многократна употреба. Ако епидемията беше 1-2-3 месеца да носиш еднократни маски, но скоро ще стане година, а края и не се вижда, че даже и се влошават нещата. Стерилизирането на еднократните маски единствено може да убие някакви микроорганизми от маската, но няма да я изчисти от натрупаните мазнини, слюнки и прахоляци попаднали по нея. Ако случайно попаднат вируси по нея те ще си останат там и няма да пропълзят навътре, можеш да пренесеш вирусите ако пипаш повърхността на маската и след това си пипаш очите или устата. След време попадналите вируси така или иначе стават негодни да заразяват и за мен най-удачно ако се ползват еднократни маски да се ползват няколко, които да се въртят и да се подменят периодично.

Общи условия

Активация на акаунт