COVID-19 - Предпазване - маски, дезинфектанти и други

• 187 332
  • 3 135
  •   1
Отговори
# 3 015
  • София
Ресурс има. Хора има. Има всичко - няма желание и организация. Българина разбира от две неща - да му се бръкне дълбоко в джоба или в здравето. Но е разбираемо, защото се страхува да не се мине и да не настине.
Всичко е в самите нас. Нас ни мързи и не сме самодисциплинирани.
Да давам ли примера с талибаните ? - мисля, че е излишно.
Хора чисто физически има, но те трябва да бъдат облечени в съответната власт за да изпълняват тези функции. За целта трябва да се създаде такава служба за контрол по спазване мерките свързани с ковид и всички законови процедури свързани с това...
Точно защото на българина трябва да му бръкнат в джоба за да се  сети....

# 3 016
  • In the land of Never Never
Така е, да има по-сериозни глоби, и хора, които да ги събират без компромиси, и всички ще свикнат бързо-бързо с мерките и ще ги спазват без повече разсъждения. В Испания е така, и няма някой без маска на обществено място. Полицията следи и глобява.
Но има и друго нещо, което липсва тук - солидарността между хората, разбирането, че го правиш не само за себе си, а и за да защитиш останалите. В по-развитите общества това присъства осезаемо. Не е само страхът от санкцията. Тук сме нация индивидуалисти, всеки се спасява поединично, а другите кучета ги яли. Лозунгът на Народното събрание Съединението прави силата звучи кухо, защото никой не го прилага, като се почне от политиците, та до обикновените хора на улицата. Ако тонът, който се задава отгоре е друг, и хората ще се замислят.

# 3 017
Скрит текст:
Така е, да има по-сериозни глоби, и хора, които да ги събират без компромиси, и всички ще свикнат бързо-бързо с мерките и ще ги спазват без повече разсъждения. В Испания е така, и няма някой без маска на обществено място. Полицията следи и глобява.
Но има и друго нещо, което липсва тук - солидарността между хората, разбирането, че го правиш не само за себе си, а и за да защитиш останалите. В по-развитите общества това присъства осезаемо. Не е само страхът от санкцията. Тук сме нация индивидуалисти, всеки се спасява поединично, а другите кучета ги яли. Лозунгът на Народното събрание Съединението прави силата звучи кухо, защото никой не го прилага, като се почне от политиците, та до обикновените хора на улицата. Ако тонът, който се задава отгоре е друг, и хората ще се замислят.
Абсолютно.
В другата тема за Ковид, като повдигнах въпроса за маските, някои скочиха, че борбата с/у Ковид била вече на друго ниво - демек ваксини. Което е недостатъчно.
И един прост пример пак за ГТ, от тези  2/3 без маски, поне 5 човека говорят по телефона нон-стоп на високи децибели през целия си маршрут/пътуване - 20/30/ или повече минути, разпространявайки всЕкакви вируси в градското превозно средство - "пълен обмен". Откъде да знаят останалите пътуващи, кой какъв е - ваксиниран/не му го пише на челото, а и това не гарантира, че не е заразоносител/ или не, мерките трябва да са задължителни за всички,  не е ли по-разумно да се залага на сигурността,  солидарността очевидно в Бг липсва. " Какво като на Вуте може и да му стане зле, като на мен ми е "добре", да съм без маска" ? - а и много неваксинирани използват момента да се противопоставят на мерките,  налага се да има санкция.
Който не иска да е с маска в ГТ, а и въобще в затворено пространство, заедно с други хора, да си пътува с личен автомобил, или да върви пеш. Simple Smile

Последна редакция: вт, 07 сеп 2021, 15:19 от Sanea

# 3 018
  • пустинята Гоби
2/3 без маски в градския транспорт не се наблюдава навсякъде. По линиите, които ползвам аз и в метрото, маски имат 99% от пътуващите. Хайде последния месец ходя повече пеша, да кажем, че има някаква промяна, но колкото пъти се кача в тролей - 99% са с маски. Говоренето по телефона обаче наистина го има, което и без да има пандемия бих охарактеризирала като върха на простотията. То не е да ти звънне инцидентно телефона и да вдигнеш, просто някои хора имат вече някакви отклонения и зависимости към него.

# 3 019
Не за София.
За телефоните, е така, хора сме налага се.  Ама то общи приказки - от клюки, до рецепти за готвене, или промоции, колкото да убият време като пътуват, ами сложи си маска и говори, или пък, ако искаш без маска, дочакай да слезеш, пък тогава правИ каквото искаш.
То и без това сме нагъчкани, маските все пак изпълняват някаква предпазна функция, поне слюнки да не хвърчат.
Като почне уч. година, и учениците с големите раници, не зная... Така беше : човек О, човека, едва ли ще е по-различно, а и ваксините са над определена възраст.

# 3 020
Аз си нося маска, и засега да чукам на дърво съм нацелвала сополиви и кашлящи на малка дистанция и разболяването ми се е разминавало. Детето за съжеление няма да носи като хората, няма да му дам ффп, защото ми е жал за него как ще диша, но и маската от плат или обикновена медицинска пак е нещо за да не си плюят в устите в училище. Бих му дала маска за негова защита. Не вярвам, че другите ще ни защитават и не смятам, че това е практически възможно, но засега съм спокойна ако аз мога да се защитя.

# 3 021
  • София
Единствените, които могат да налагат глоби биха били контрольорите, но първо защо да го правят, като няма да има промяна в тяхната заплата, а им вменяват една доста трудоемка и опасна на моменти задача. Дори и да ги накарат да го правят това  трябва да стане с доста промени в нормативната уредба, които както виждаме не са на дневен ред.
Друг е моментът с полицията, но тук няма достатъчно капацитет за тази дейност. И накрая, да, вече има паднали в съда глоби за неносена на маски, та който не е пожелал, той не е подал иск. Като цяло липсва законодателна инициатива, а във времена на политически хаос, когато дори не може да се разгледа бюджета, едва ли може да очакваме нещо такова.

И не знам защо има хора, които си мислят, че "в чужбина" всички са под строи, а тук у нас разпасана команда. Там просто налагат глоби и то големи. И затова никой не иска да рискува и отстрани изглежда, че всички са много дисциплинирани.

# 3 022
  • София
Китайците са дисциплиниран народ не българите бъркате. То и тук има глоба ако си без билетче в градски ама какво от това? Всеки път ставам свидетел на хора, които се разправят.

# 3 023
Китайците са дисциплиниран народ не българите бъркате. То и тук има глоба ако си без билетче в градски ама какво от това? Всеки път ставам свидетел на хора, които се разправят.

Имаше една мисъл (май) на Ръдиард Киплинг - японците са много учтиви заради забележителния им навик да носят мечове.  Та и в Китай са много дисциплинирания поради забележителния факт, че там няма демокрация и на човешките права се гледа другояче Wink А у нас свободата и демокрацията се израждат в слободия.

# 3 024
  • София
Демокрацията не означава свободния обаче! Мисля, че народа ни си е такъв просто и винаги си е било така независимо от това дали е демокрация или не е. Положението в държавата е трагично +  пандемията и съвсем стана трагично. Издават се заповеди, които се отменят на другият ден. Това е несериозно. Иди ми яла ми.. Ами няма как хората да ги приемат тия държавници на сериозно следователно и мерките им!

# 3 025
  • In the land of Never Never
Това е сайт на единствената лаборатория, която прави ПСР тест и от слюнка. Правят и други интересни тестове.
https://www.genica.bg/

Материал за изследването се взема на тези адреси, ако някой се интересува:
бул. "Пенчо Славейков" 31    от 8 до 12 часа
бул. "Цариградско шосе" 20   oт 8 до 16 часа

# 3 026
Аз пък се чудя, дали не се побърках малко с дезинфекциите и пръскането вече. Навсякъде съм разпръснала шишета със спирт и заливам всичко, дори вече и гърлото си пръскам с един спрей за гърло когато съм навън или говоря с някого, най-вече за успокоение (сутрин пия и прополис с джинджифил за имунната система). Замислих се обаче, че може би изпадам в крайности...

Вие да кажем продуктите от магазина дезинфекцирате ли ги? Аз всичко бърша със спирт или пък шишета и подобни направо във ваната мятам.

Телефон, портмоне, маски, ключове, подметки и всякакви дръжки, особено на обществено място, чаши и прибори ако съм навън, всичко забърсвам или пръскам и пак ме е страх, че нещо ще пропусна. На банкомати и подобни пък си слагам ръкавици докато пипам и после и тях мажа със спирт и ги махам. Мъжът ми даже отбеляза, че като се кача в колата първото което правя е да дезинфекцирам всичко, дори не бях забелязала.

Смятате ли, че това е прекалено? Може би трябва да се отпусна малко?

# 3 027
  • пустинята Гоби
Само телефона си чистя редовно, другите неща не. Мия си ръцете след прибиране вкъщи и това е. Вируса не се предава по този начин, вече е ясно.

# 3 028
  • гр. София
Аз лично нищо от гореизброените не правя и никога не съм правила. Като се прибера си мия ръцете, но това цял живот е така, и това е. Може и телефона да си почистя.
Сега ползваме в къщи сапун с дезинфектант за ръце.
И това е.....

# 3 029
Според мен сте хипертревожна, но е хубаво, че го осъзнавате.
Ръкавици на банкомата? Не е ли достатъчно просто да си дезинфекцирате ръцете след това?
Колата от кого си дезинфекцирате като вероятно вие последно сте се возила?
За спрея за гърло даже не знам искам ли да знам какво е, дано е нещо безопасно. Чаши и прибори навън как си дезинфекцирате, сядате и почвате да си пръскате със салфетки и дезинфектанти? А после не го ли изяждате/изпивате част от него.

За пръскало на телефони, ключове, дръжки, ок. Продуктите да кажем, че е ок, аз също придобих вече навик да си ги почиствам, не толкова заради ковид, а вече ми се струва не ок да метна нещо мръсно от някой рафт на магазина в хладилника.

Но определено мисля, че трябва да успокоите малко ума си.

Общи условия

Активация на акаунт