COVID-19 - Предпазване - маски, дезинфектанти и други

• 187 875
  • 3 135
  •   1
Отговори
# 180
Мисля че пред маски от измислени материали, шал, който да се пере редовно,е за предпочитане...лично мнение. Тия текстили и прочие...аз имам алергии, кой знае къде са се валяли и колко са стерилни и чисти...да не извадим очи, вместо да изпишем вежди...

# 181
Аз ходя с шал и дезинфектанти в джоба. Общо взето само до детската кухня и обратно. Не, че има значение.

# 182
  • в страната на чудесата
Имам една кутия с маски от 2011 г. Дали са годни? Обикновени, съхранявани в шкаф.
Обикновените медицински маски са направени да пазят пациента!!! от доктора при извършване на манипулации. Не пазят докъора ако пациентът е болен!
Така че не виждам смисъл - да годни са, какво да им стане, едва ли се разширяват порите с времето и през тях да мине вирус?!?! Но годни за какво? Какъв е въпросът?

# 183
С плътно поставена маска се диша трудно, не знам дали сте пробвали, но аз слагах заради синузита, макар и да не е заразен..т.е. слагах я заради истериците. Да не започнат да кашлят и да се задушават хората от самите маски. Една баба я гледах вчера как си дръпна маската, защото вече дъх не й стигаше.

# 184
Вчера едно момиче каза, че има значение как са съхранявани. Аз все още се обърквам. Ако нося маска изобщо предпазва ли се. Ясно, че болният трябва да слага задължително.

# 185
По принцип не е добре да са мокрени. Друго по отношение на съхранение няма.

# 186
  • в страната на чудесата
Ако нося маска изобщо предпазва ли се.
Не
Само пипате устата по-рядко Simple Smile

# 187
Ако нося маска изобщо предпазва ли се.
Не
Само пипате устата по-рядко Simple Smile
и носа! Това не е малко.
Лолита, ползвай си маските. Поне няма да навредят. Лични размисли са това. Но ако имах маски, аз щях да ползвам. С ню ню да намаля риска, все е нещо.

# 188
  • Mediterraneo
Това всъщност е достатъчно,

# 189
Скрит текст:
Мислиш ли, че тези бг маски, както и еднократните маски N95, FFP3  биха могли да се перат, което да удължи живота им?  Какво става с клапаните при пране?
Еднократните маски не се перат. Дори и при деликатно пране за да не се наруши повърхността то активния въглен във вътрешния слой се насища с химията от перилния препарат и рязко му се влошава филтриращото действие. Поради използването на маската в предимно чиста среда филтъра няма да се замърси съществено и измита и оставена маската на топло място няколко дена за да изсъхне и да загинат евентуални бактерии и вируси по външната повърхност би могла да се използва неколкократно. Може би по-добър вариант е за няколко минути да се нагрее с UV-C ултравиолетова лампа или в краен случай сешоар за по-бързо "рециклиране". Ако наистина сте били в силно замърсена среда ще е най-добре да не използвате еднократните маски повторно.
Клапите за издишване са за многократна употреба след измиване и дезинфекциране, но не ги нагрявайте до висока температура при сушене защото мембраната вътре може да се деформира и да започне да не уплътнява добре при вдишване.
Имах предишни постове с подробности за подобрение на шитите маски, но така и не разбрах защо бяха изтрити.

В тази тема ли са били? Моля, напиши ги пак.

teta75, отново ще помоля да ни кажеш за различните материи за маски.

# 190
  • София
Аз си купувам дезинфектанти от Турция, че тук доста "помпат" цените.
А за домашен дезинфектант вместо Алое Вера може ли да се смеси нещо друго със спирт, например кокосово масло или нещо друго. Имам и ампули витамин Е, и етерично масло от чаено дърво. Имам кокосово масло, бадемово, рициново и спирт, разбира се. Мога ли да смеся някои от изброените съставки?!
Голяма паника настава, но трябва да има някаква протекция все пак, не можем да разчитаме на късмет само. Трябва да полагаме и малко усилия.
Аз съм смесила спирт 95 процента и масло от чаено дърво в спрей бутилки и в колата държа едно и в нас едно ,като се измия финално да се пръсна.Днес тамън ме отпусна малко параноята,сега пак ме хвана след двата нови случая в София.Не че си мислех ,че в София нямаме коронавирус,ама сега потвърдено и то в Пирогов....

# 191
Махам го тогава, за да не се обърка някой.
Единствено за ригана мисля, че има много добри антибактериални свойства и влияе добре на дихателната система.

Последна редакция: ср, 11 мар 2020, 00:19 от Less

# 192
Забравете глупостите на Боталайф. Чаеното дърво има противогъбично действие. Какъв вирус ще морите с него?!

Евкалипт, бор, лавандула имат дезинфекциращо действие, боровите и евкалиптовите гори са стерилни, но не зная дали действат и на вируси.

Аз, ако слагам нещо в спирта, бих набутала чесън, че поне има доказано антивирусно действие. Но не се знае дали го има и срещу КВ, че това е някакъв щур хибрид. И въобще не ми дреме как ще ухая на околните и как ще ме гледат. И сега си пръскам в носа воден извлек от чесън и се овардвам от грипа.

Най-логично ми звучи рецептата на СЗО - спирт, кислородна вода и глицерин.
Спирта - дезинфекцира, кисл. вода - кислородът също трепе микроорганизми, глицеринът омекотява кожата.

Последна редакция: ср, 11 мар 2020, 00:12 от Diorela

# 193
Забравете глупостите на Боталайф. Чаеното дърво има противогъбично действие. Какъв вирус ще морите с него?!

Евкалипт, бор, лавандула имат дезинфекциращо действие, боровите и евкалиптовите гори са стерилни, но не зная дали действат и на вируси.

Аз, ако слагам нещо в спирта, бих набутала чесън, че поне има доказано антивирусно действие. Но не се знае дали го има и срещу КВ, че това е някакъв щур хибрид. И въобще не ми дреме как ще ухая на околните и как ще ме гледат. И сега си пръскам в носа воден извлек от чесън и се овардвам от грипа.

Най-логично ми звучи рецептата на СЗО - спирт, кислородна вода и глицерин.
Спирта - дезинфекцира, кисл. вода - кислородът също трепе микроорганизми, глицеринът омекотява кожата.

Напротив , чаеното масло, освен противогъбично, действа и противовирусно и противовъзпалително. От години го ползваме с успех  в инхалатора и в дифузера.. Лавандулата основно се използва при депресии и безсъние, не знам как решихте, че дезинфекцира...И това не са глупости на Боталайф. Аз лично не харесвам маслата на тази фирма...

# 194
Аз си редактирах поста, защото не искам да правя реклама на ничия марка етерични масла. Не съм и чувала за боталайф, ползвам етерични масла отдавна, но каквито ми попаднат, не гледам марка.

Иначе лавандулата мисля, че действа против инфекции на дихателните пътища и е противовъзпалителна.
В едно клипче за Иран в аптека бяха поставили дифузер точно до жените, които продаваха зад щанда.

Общи условия

Активация на акаунт