COVID-19 - Предпазване - маски, дезинфектанти и други

• 185 035
  • 3 135
  •   1
Отговори
# 765
Уффф,
някой ме репликира и за маски от парцали, партенки и потници...
Най-искрено моля, някой, Вие, да ми обясните каква е идеята тук?!?!?
Според мен, или това което аз разбирам, или както аз го разбирам:
1. Някой има опит и го споделя.
2. Някой е видял, прочел, опитал/изпитал и го споделя.
3. Някой е чул, не е опитал, решил е че е супер и го споделя.
4. Някой е прочел(тук), решил е(без да е прочел всичко, и/или обмислил, потърсил нещо допълнително) да е на контра, само защото на него не му харесва.
5. Някой е "Т.4", и въпреки водата от девет кладенеца, пак е "Т.4", за да не падне по гръб, щото има "нам си колко поста".
6. Някой е прочел нещо(тук), не му допада, изразява мнение, и обяснява защо(защото така е редно, иначе Т.4, Т.5), за да може други, които четат и не са опитали, изпробвали и прочели допълнително, да решат на кого да се доверят.
7. Някой чете, и си избира нещо за себе си, без да изразява мнение. След това споделя изживяването си.

БГ Мама - за мен е второто социално министерство в България. Тук са се случили повече добри неща, от колкото са успели да направят всички депутати и министри след 96' взети заедно. Тази тема е поредното доказателство за това. Не може да си позволим(аз не мога), да спекулираме с хората, които само четат, с "твърдения", на гол тумбак. Поради тази причина се и включих в дискусията, поради тази причина и ще остана.
Моля да ме извините за грубия и хаплив на места тон, но опити по химия, биология и физика за 8,9,10 клас, обречени на провал, не мога да подмина с лека ръка.
Ама ти страдаш от войнстващо невежество. Темата е да обсъждаме защитни средства. Ти препоръчваш да се облъчват хора с бактерицидни лампи.
След като изчетох няколко НАУЧНИ статии за ДЕАКТИВАЦИЯ на вируси, се убедих че ефективността и цената за постигане на целта на бактерицидните лампи(UV-C - тези които имаше в детските градини), е в пъти по-голяма от химията.
Пример:
1бр. Лампа 15W+запалка+ламарина(тяло)+кабел+цокъл+държач=~100лв. Ефективност - 15сек. облъчване на дрехи, храни, под, стени, прозорци, дръжки, деца, баби, кучета, мъже - 100%. Недостатък - при облъчване или носиш UV очила, или стиска очите.
Ще поемеш ли отговорност ако някой ти послуша тъпите съвети и си докара рак на кожата на себе си или детето си?
Ето ти линк за бактерицидна лампа https://www.otrovi.com/bakteritsidna-lampa-30w/
Виж какво пише в инструкциите
Цитат
ЗАБЕЛЕЖКИ:

Абсолютно е недопустимо по време на работа на излъчвателите в помещенията да има хора. Препоръчва се след 1.5 – 2 часа непрекъсната работа, облъчването да се прекъсне за 30-60 мин. и помещението да се проветри, за да се отстрани характерната миризма на озон.Бактерицидните лампи са с предпазна мембрана за очи.

# 766
разбрах, че СЗО е ревизирал инфото за вируса. Разпространявял се и по въздуха, спазването на разстоянието в магазините не било от особено значение.

# 767
  • в страната на чудесата
Катерица, предлагам ако имаш линк го дай, ако не нека да не внасяме истерии.

# 768
Катерица, предлагам ако имаш линк го дай, ако не нека да не внасяме истерии.
Прочетох го в немската тема от съфорумка, на която вярвам. Не съм ровила и търсила .

# 769
Здравейте.Днес ще си шия маска.Прочетох голяма част от темата, но не можах да разбера какви материали точно да използвам и са най-надеждни.По-точно ме интересува какво използвате за филтър, иначе самата маска ще е от памучен плат.

Последна редакция: ср, 18 мар 2020, 14:06 от Bubs889

# 770
Озонът убива всякакви микроби и вируси много ефикасно само за няколко секунди, но е силно отровен. Бих препоръчал бактерицидната лампа за вкъщи, но да няма хора в помещението след което трябва добре да се проветри от миризмата на озон. В никакъв случай да не се гледа към лампата без предпазни очила от подходящ UV клас дори и за кратък период от време, въобще не е редно да има никакви хора наоколо защото е източник на силно йонизиращо лъчение .

# 771
Да попитам тъй като от постоянното миене на ръцете кожата ми се изприщи с какво да се мажа?

крем за ръце

# 772
  • Пловдив
Здравейте, имам парчета нетъкан текстил, изглежда ми като лентите за кола маска... Дали е подходящ за еднократна маска? На опаковката пише Dry towels airlaid type nonwoven.

# 773
  • София
Забелязвам, че обсъждането се свежда до споделяне на някаква информация и последващото й заядливо обсъждане. Изключитлено рядко е някой задал въпрос да получи отговор...

Последна редакция: ср, 18 мар 2020, 14:27 от Abigail

# 774
Цитат
ЗАБЕЛЕЖКИ:

Абсолютно е недопустимо по време на работа на излъчвателите в помещенията да има хора. Препоръчва се след 1.5 – 2 часа непрекъсната работа, облъчването да се прекъсне за 30-60 мин. и помещението да се проветри, за да се отстрани характерната миризма на озон.Бактерицидните лампи са с предпазна мембрана за очи.
Накрая се реших да си купя подобна преди да направя цялата инсталация на къщата. Само че от тези в закрит уред и с вентилатор, т.е. нямат пряко излъчване в околната среда, а само върху въздуха вътре в уреда който се разнася из стаята. В упътването пише:
Цитат
The 8 hour TWA Ozone for this product is 0.001 ppmv when tested in a 30 m3 chamber. The product complies with the maximum allowable concentration of ozone of 0.05 ppmv (parts per million by volume) in a 24-hour period. The Health Canada Guideline 2010 recommends that the maximum exposure limit, based on averaging time of 8 hours, is 0.02 ppmv or less when tested in a sealed, controlled room approximately 30 m3.
Вече два дни работи непрекъснато в хола и няма и следа от миризма на озон. UV-C лампа 5-12W очевидно не произвежда озон в такова количество, че да изисква толкова често проветряване. Вероятно става въпрос или не точно за UV-C или за много по-мощна такава лампа.
Забравих да спомена, че притежава и филтър с покритие от TiO2 който активиран с облъчване от UV-C лампа дори и с по-малка мощност унищожава много ефективно всякакви микроорганизми които го докоснат.

# 775
  • тук-там
Скрит текст:
Цитат
ЗАБЕЛЕЖКИ:

Накрая се реших да си купя подобна преди да направя цялата инсталация на къщата. Само че от тези в закрит уред и с вентилатор, т.е. нямат пряко излъчване в околната среда, а само върху въздуха вътре в уреда който се разнася из стаята.
Вече два дни работи непрекъснато в хола и няма и следа от миризма на озон. UV-C лампа 5-12W очевидно не произвежда озон в такова количество, че да изисква толкова често проветряване. Вероятно става въпрос или не точно за UV-C или за много по-мощна такава лампа.
Закритите стерилизират въздуха, който минава през тях. Не влияят на околните повърхности. А точно те са целта.
И  моят пречиствател има УВ и стерилизира, ама....ефекта е единствено чист въздух.

# 776
  • Sofia
Да попитам тъй като от постоянното миене на ръцете кожата ми се изприщи с какво да се мажа?
Тази серия е много щадяща. Не се я подценявайте заради достъпната цена.

# 777
 от български сайт
внимавайте с текстилните маски

https://www.mila.bg/article/8309294

# 778
Тези неща ги обсъдихме за текстилните маски, но ако имаше други, за цената да не говоря нямаше из целия форум да се размятат кройки за маски и да си изпробваме уменията по ръчен труд.

# 779
  • тук-там
От мен толкова. Колкото да не ми е съвестно, че нищо не съм направила.
Филтрите пасват идеално, с малко изрязване покрая.  Мога да ги сменям стотина дни.Mask
Писна ми да се ограмотявам. Да идва и да се свършва!

Скрит текст:

Общи условия

Активация на акаунт