COVID-19 - Предпазване - маски, дезинфектанти и други

• 185 047
  • 3 135
  •   1
Отговори
# 780
Питах за ютията но никой не ме отрази. От моето проучване стигнах до извода че е един от най-надеждните начини за дезинфекция. Даже пералнята ако перете под 60 градуса нещо не правите.
Това което ние правим пенеже само мъжът ми излиза като се прибере дрехите на терасата, къпе се а обувките пръскам със 70 градусов спирт. Шапки и ръкавици гладя. Като перем дрехите повечето не могат на 60 гр но ги пускам в сушилнята там температурата обаче не знам точно колко е някъде между 50 и 60 градуса. Не знам дали дезинфекцира но повече от това не мога да правя.

# 781
В пералнята перилните препарати ще унищожат вируса. Нали са направени да разграждат мазнини по дрехите. Ще му разградят обвивката.

# 782
Имаше инфо, че сапунът убива вируса. Така че не разбирам защо трябва да се пере само на високи градуси.

# 783
Сушилнята дезинфекцира. За да извлече водата от прането, тя вдига висока температура над 60 градуса.

Озонът е вреден при директно вдишване. При озониране на възуха в помещението, го прeчиства и макар миришещ на озон, този въздух не е вреден за хората /пак казвам, ако няма директно вдишване на озона - тогава може да порази дихателните пътища/.

Полезен за вътрешна дезинфекция е приемът на озонирана вода/гаргара с нея, а превенция за носоглътката е накапването на озониран зехтин в носа.

Изранените от пресушаване ръце се подобряват при намазване с домашен крем от мас с невен. Ако няма такъв, и само мас върши работа. Някога бабите са мажели децата след баня /особено, когато в нея е имало излек от орехова шума/ със свинска мас, която загрява кожата, прониква в дълбочина и подхранва.

Последна редакция: ср, 18 мар 2020, 18:07 от Шарлот

# 784
+1 не разбирам и защо всичко с което се чисти трябва да е на спиртна основа?

# 785
От мен толкова. Колкото да не ми е съвестно, че нищо не съм направила.
Филтрите пасват идеално, с малко изрязване покрая.  Мога да ги сменям стотина дни.Mask
Писна ми да се ограмотявам. Да идва и да се свършва!

Скрит текст:
За това не съм се сетила. Къде слагаш фултрите от кафе?

# 786
  • тук-там
Вътре в маската. Малко са по дълги, но идеално се защипват с металната пластина на носа, когато ги сложиш.
Вариант е и да си лепнеш филтъра на носа и устата и върху него да сложиш маската.
За повече прецизност нямам нерви...Simple Smile

# 787
Скрит текст:
Намерих информация относно прането и убиването на вируса - доказано е, че умира при 60*С и се препоръчва пране 30 мин. програма.
За дезинфекцирането на маските - препоръчва се да се изварят за кратко, след това да се оставят във водата докато изстине. Не се охлаждат.
Това с прането на маските го прочетох те някъде(моля дайте линк), или щом може гащи, значи и маските може?
Всички производители(3M, dreger, и Kimberly klark) пишат изрично, маските да не се мокрят! Предполам имат основателна причина да го правят, като например, структурата на филтрите се нарушава, дихателната способност намалява, задържана та влага е толкова много, че при сушене в нея се развиват спори и бактерии, които обдишваме, мембраните губят еластичност...
Вече съм убеден на 100%, че 90% от хората само пишат и НЕ четат.
След като изчетох няколко НАУЧНИ статии за ДЕАКТИВАЦИЯ на вируси, се убедих че ефективността и цената за постигане на целта на бактерицидните лампи(UV-C - тези които имаше в детските градини), е в пъти по-голяма от химията.
Пример:
1бр. Лампа 15W+запалка+ламарина(тяло)+кабел+цокъл+държач=~100лв. Ефективност - 15сек. облъчване на дрехи, храни, под, стени, прозорци, дръжки, деца, баби, кучета, мъже - 100%. Недостатък - при облъчване или носиш UV очила, или стиска очите.
Химия - 1л. Белина 3лв(Аче, да не сърди на селски кенеф после). Ефективност - 5мин 100%(5мин, белина та трябва да стои на повърхността, на която се прилага. Не върши работа за деца, храни, баби и т.н.). Спирт 1л.-ако намериш - цена..., и така продължаваме...стигаме края на седмицата и пак отиваме за химия. Химията обаче, също като вируса те трови, милион пъти повече от колкото лампата.
Ако ви е толкова трудно да го осъзнае те - не случайно препоръките за сушене са "на слънце". То, слънцето излъчва тази UV-C радиация, но не може да стигне след пердето...
Маските НЕ СЕ ПЕРАТ. ДЕЗИНФЕКЦИРАТ СЕ, с UV светлина-радиация.
По-късно, ще ви пусна снимка.

Maй ти не четеш.
Става въпрос за ръчно изработени маски, които хората се принудиха да направят след като всички професионални бяха изчерпани на пазара.
Да, маските от 100% памук се перат и гладят.

# 788
И аз да потвърдя за почистването на телефона- от години го почиствам със спирт и нищо му няма. Понеже сега и спиртът е дефицитен, може да се обвие с домакинско найлоново фолио, и след прибиране вкъщи да се отвие и изхвърли.
Вкъщи почиствам с парочистачка.
И да помоля за съвет. Имаме преходен гараж, от който се влиза вътре в къщата. На същото ниво обаче са и баня, мазе и мокро помещение и непрекъснато има движение там, а на практика там се събуват и външните обувки. Иначе ползваме отделни чехли за другите помещения. Мия пода постоянно, но се чудя как да почистваме обувките (подметките)  на влизане.

# 789
Филтрите пасват идеално, с малко изрязване покрая.  Мога да ги сменям стотина дни.Mask

Скрит текст:
Това го слагаш за да пазиш маската ли?
И да помоля за съвет. Имаме преходен гараж, от който се влиза вътре в къщата. На същото ниво обаче са и баня, мазе и мокро помещение и непрекъснато има движение там, а на практика там се събуват и външните обувки. Иначе ползваме отделни чехли за другите помещения. Мия пода постоянно, но се чудя как да почистваме обувките (подметките)  на влизане.
Ако миеш пода и с тези обувки не се разхождаш из къщата няма какво да се притесняваш за подметките. Дори и да има вируси по обувките те ще си останат там.

Последна редакция: ср, 18 мар 2020, 16:36 от The_Third

# 790
  • тук-там
Филтрите пасват идеално, с малко изрязване покрая.  Мога да ги сменям стотина дни.Mask

Скрит текст:
Това го слагаш за да пазиш маската ли?

Майтапиш се, но да. Еднократна е, все пак. Ще си сменям отвътре само филтъра. Както казах - за собствено успокоение. Противогаз отказвам да нося.

# 791
Не се майтапя. От този филтър има смисъл само ако искаш да запазиш вътрешната част на маската от слюнки. Същата работа обаче ще свърши и салфетка, но по този начин обезсмисляш клапана. Той е за да пропуска влагата от дъха ти и като сложиш този филтър ти го запушваш.

# 792
Противогаз отказвам да нося.
Дано наистина не се стига чак дотам защото и да ми се наложи да нося няма откъде да си купя. Или положението ще се овладее или с толкова фирми вече пренасочени в производството на защита би трябвало да осигурят някакъв излишък, който да започне да се продава и за населението.

# 793
За предпазване на респираторите се чудя дали не е удачно върху тях да се носи платнена маска, която да се пере?

# 794
И аз да потвърдя за почистването на телефона- от години го почиствам със спирт и нищо му няма. Понеже сега и спиртът е дефицитен, може да се обвие с домакинско найлоново фолио, и след прибиране вкъщи да се отвие и изхвърли.
Вкъщи почиствам с парочистачка.

Аз лично пръскам обувките с един спрей дезинфектант, но гледам други ги оставят на терасата на слънце.

Общи условия

Активация на акаунт