COVID-19 - Предпазване - маски, дезинфектанти и други

• 187 617
  • 3 135
  •   1
Отговори
# 1 590
Някой има ли представа какъв процент е спирта на МАВЕКС Русе?
Пише Етилов спирт за горене - технически, денатуриран, но не е споменат процент.
Ясно ми е, че е с примеси и не става за дезинфекция на кожа.
Имам и медицински, но ми е кът, та дали мога с денатурирания успешно да дезинфекцирам
обувки и други повърхности?

# 1 591
Повтарят ни да не си пипаме устата с мръсни ръце, да. Върусът не е храна, която отива в стомаха. На много места четох, че именно затова е добре да пием вода често и да си промиваме носа. Храната обаче отива в стомаха, заедно с немалко количество слюнка, течности и т.н. Та и да има нещо, вероятността да бъде унищожено е по-голяма, отколкото ако не се храним и с мръсни ръце си пипаме устата.

Сега, аз не държа да убеждавам никой, който иска може да не яде ягоди и салати, защото реално и без тях има как да се храниш пълноценно. Просто аз не виждам логика да си ограничавам децата, пък и напълно споделям мнението на Glikoza за пълноценното хранене, подкрепата към българските производители и това, че вирусът ще продължи да циркулира.

Като Италия и Испания трудно ще станем. Как, като си дремем от месец вкъщи? Те затвориха след епидемия, ние преди нея. Ако ще се случва нещо, ще е след като приключи извънредното положение, което няма нищо общо с ягодите и марулите.

# 1 592
  • на пъпа на Златията
Пише Етилов спирт за горене - технически, денатуриран, но не е споменат процент.
Имам и медицински, но ми е кът, та дали мога с денатурирания успешно да дезинфекцирам
Спирта за горене става идеален за чистене на пластмасови изделия и желязо .  .
Ами за човека е отровен , та камо ли за вируси .
ААма аз  цял живот  чистя разни техники с него пък на изкарах 70 години .

Не става за лакови покрития , разяжда лака!!!

Аз покупките  както са в пакета ги пръскам с ракия и завръзвам пакета .
Ракията ми е  налята в опразнена пръскалка от обезмаслител .
Оставям ги така половин час и после ги слагам  по хладилник , шкафове.

Не зная защо толкова често бършете постоянно плотове?
Нали не излизате често , а някой като ходи на работа , нали от вратата е в банята .?

Понеже стана на въпрос за ягоди  ами поставете ги в един плик . Пръснете ги с ракия и завържете плика да постои  половин час , после мийте  и и яжте  пияни ягоди .
Така и със салатите .

Да интересно нещо е  това че нищо не се съобщава за храната .
Ами ако кажат , каков ще правим ? Няма да ядем ли?

Последна редакция: чт, 09 апр 2020, 22:43 от rorik

# 1 593
  • гр. София
Здравейте, купих си марули,  но сега като ви четя май никой не купуваи не яде. Ако ги сготвя дали ще станат за ядене.
Ние купуваме. Измивам я само с вода, обилно и режа. Краставицата понякога я мия със сапун, понякога беля.

# 1 594
Скрит текст:
Спирта за горене става идеален за чистене на пластмасови изделия и желязо .  .
Ами за човека е отровен , та камо ли за вируси .

Да, това ми е ясно, но специално този вирус се трепе с около 70% етилов спирт, та затова ми е
и въпросът.

# 1 595
В аптеката до нас докараха малко спирт -  добавям го към одеколон Тройной в спрейче си пълня и така дезинфекцирам, става и за лице, тяло, ръце ако не може да се мият.

# 1 596
  • в страната на чудесата
Не ви ли дразни руската смрад?

# 1 597
  • In the land of Never Never
Glikoza “Трябва на всички да е ясно, че този вирус няма да отмине за месец-два, с карантината или малко след нея. Той ще остане с нас в годините напред, като грипа.“

Това не е много сигурно. Къде има официални данни? А и SARS-2  не е е грип.

Diorela, да, но мисля, че жените в хипермаркетите са изложени на доста по- голям риск, защо не тестват там, особено в София, където е огнището. Те са в контакт с много хора, повече отколкото полицаите.
Не е грип, но е вирус. И заразяването става от носители на болестта. И няма ваксина засега.
И нима някой се надява, че във всички държави, за три месеца, ще се излекуват всички и няма да има повече заразени, които да го разнасят? Като знаем, че заразяват такива, които не знаят че са болни? И че ще ги намерят всички тях с тестове и ще ги изолират? Имайки предвид също, че тестовете в началото може и да не дадат положителен резултат. И че всяка държава в света ще се затвори, и хората няма да пътуват години наред?
И само дано да не мутира бързо вирусът, защото и тези които са го изкарали, няма да могат да го избягнат. Само ваксина, подобна на антигрипната, която ако не спасява 100%, поне помага да караш заболяването по-леко може да спаси положението. Но такава казват, даже и да бъде създадена ще минат година и половина-две преди да започне да се произвежда масово.
Lady Stardust, мисля, че вирусът някак си хитро, като влезе в устата, отива и поразява дробовете, не минава през стомаха. Така мисля че го коментираха докторите.
Delpel, някъде четох, че течност за чистачки върши работа за дезинфекция, но ако някой е по-компетентен, да коментира, защото не знам какъв е точно спирта и колко е в тях. Аз имам течност за прозорци, на която пише че има спирт, и доста мирише, но като процент в състава и колко е силен, не пише.
Ето една статия, от доктор в Ню-Йорк, където има над 160000 заразени, и болниците са препълнени, как да намалим с 99% риска от заразяване. Неговото мнение, което е основано на опит, е че само с близък контакт и пипане на повърхности и после на лицето става заразяването. Автентично е интервюто, проверих във Фокс Нюз.
https://e-vestnik.bg/32099/lekar-ot-parva-linia-v-nyu-york-kak-d … rZAF-dLYdZw3UuKkQ
Ето интервюто на английски във фокс нюз.
https://www.foxnews.com/media/doctor-david-price-coronavirus

Последна редакция: пт, 10 апр 2020, 23:02 от Glikoza

# 1 598
Течността за чистачки мисля, че има малък процент спирт и не е подходяща за дезинфекция.

Последна редакция: пт, 10 апр 2020, 23:24 от lovely

# 1 599
  • In the land of Never Never
Течността за спирачки мисля, че има малък процент спирт и не е подходяща за дезинфекция.
За чистачки имам предвид, тя е за стъклата.

# 1 600
Течността за спирачки мисля, че има малък процент спирт и не е подходяща за дезинфекция.
За чистачки имам предвид, тя е за стъклата.
Ох ми и аз, хаха. Написала съм някаква глупост.

# 1 601
  • София
Да, течността за чистачките е с висок % спирт, но трябва да се купи тази която е зимна течност, точно тя  веднага разтопява  леда зимата  и още нещо, да се купи такава, която е скъпа, защото евтините течности съдържат някакъв лош спирт, който е вреден по принцип за хората. Купила съм 10 л голяма бутилка от един специализиран сервиз, за разни такива неща, но смятам , че във всеки такъв има от тези течности и не е проблем да се закупи. Даже мога да кажа, че съвсем спокойно го ползвам и мирише приятно. На цвят е синьо.

# 1 602
В течността за чистачки не е ясно дали има достатъчно % спирт. Освен това има разни миещи съставки, аромати, оцветители, които не са предназначени за ползване върху човешка кожа и може да са вредни, да предизвикват проблеми.

Като четох изследванията за дезинфекция ма маските от предната страница и , че пране с вода и сапун, разни други методи  не са подходящи, че променят филтриращите пластове, стигнах до извода, че най-добрия начин е да се купят няколко еднократни санитарни маски ( вече се намират около 1 лв.) и да се слагат на терасата на въздух за няколко дни.
Броя времето като за пластмаса, най-дълъг срок, поне 7 дни на слънце и въздух, а маските да са с написано номерче, за да се знае на коя е ред този ден.

Попаднах и на една много добра тема, където са синтезирани много мнения. Благодаря на редакторите за труда. По  въпроса за миене на плодовете и зеленчуците, мнение на д-р Симидчиев:
Цитат
Трябва ли да се мият плодовете и зеленчуците със сапун?

https://bg-mam.ma/p/1200271/40522070

# 1 603
А не може ли маските, които не могат да се перат да се обливат със спирт?

# 1 604
Аз и перящата я пръскам със спирт, ако я нося за 5-10 минути и нямам друга под ръка за по-късно. По принцип пера след всяко носене, ама ако съм на работа дезинфекцирам и пера вечерта. Дезинфекцирам и еднократните маски, после ги оставям за проветрение. Сега времето поне е слънчево и това е лесно.

Общи условия

Активация на акаунт