COVID-19 - Предпазване - маски, дезинфектанти и други

• 187 559
  • 3 135
  •   1
Отговори
# 1 830
Да, и тези подвеждат.

Попаднах на нещо полезно. Френски експерти от различни области са се събрали и са създали нещо като стандарт за така наречени "бариерни маски". Става дума за маски тип направи си сам. Дадени са кройки и различни подходящи материали. Иска се проста регистрация за да си изтеглите ПДФ файла. На 4 езика е, английски, френски, немски и испански. https://www.afnor.org/en/news/info-on-the-afnor-barrier-mask-in- … eaking-countries/

# 1 831
Много е неприятно, когато аптеките те подвеждат с информацията. Свикнали сме да разчитаме на тях, все пак не са железарски магазин. Не съм очаквала от Субра, а още по-малко от Софармаси да подвеждат с информацията за маските.

The_Third, ако си го дръпнал този файл, можеш ли да го сложиш тук, поне на английски? Това е полезна информация. Може ли да им се има доверие, че наистина са тествали и това е мнение на експерти?

# 1 832
Ето
https://dox.abv.bg/download?id=4cc648e564
https://dox.abv.bg/download?id=5646d78a13
14 дни ще са активни линковете

Последна редакция: ср, 29 апр 2020, 00:34 от The_Third

# 1 833
Ето това ми направи впечатление и е обеснение за масовото заразяване в цеха в Плевен . от един човек що чудо стана.

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=3451247821588616& … d=461895657190529

# 1 834
  • софия
Здравейте момичета. Поръчах си маски от онлайн сайта на аптеки Салвия. Пристигнаха днес, в сайта е ето това: https://www.salvia.bg/shop-single-product.php?title=mask-respira … a-ffp3-bez-klapan

Само че маската дойде просто в пликче на аптеката и с касова бележка. Не би ли трябвало да има някаква опаковка или сертификат,нещо? Може и така да са си, ама ми се стори леко странно, та рекох да се допитам до вас за мнение. Това е маската:

# 1 835
И аз смятам, че тези маски трябва да са опаковани индивидуално. Поне всички респиратори, които съм виждала до сега са опаковани във фолио. Само хирургичните маски, които са в кутия по 50 са опаковани заедно. Можеш да звъннеш на аптеката и дори да кажеш, че ще попиташ в агенцията за защита на потребителя. Все едно да ти продават бинт на метър. Това не е шега работа, трябва да е в стерилна или поне безопасна опаковка.

# 1 836
  • софия
Ще звънна утре наистина да ги питам. Гледах в друг сайт, че продават същите, но в кутия по 10 броя, мисля си дали тия просто не ги продават поединично,защото инак кутията идваше към 130 лв. Ама ще ги питам утре какъв е случаят.

# 1 837
Точно този вид се водят еднократни маски и най-малко са опаковани по 10 от производителя. За да ги продават по по-малко от 10 се налага да ги опаковат в каквото могат. Сертификат би трябвало да имат и при поискване да го показват. Всички китайски сайтове, които продават точно този вид маски и когато сертификацията е отпечатана и на маската предоставят снимки и на сертификатите. Не се наемам да преценям обаче дали са истински и дали са точно за този модел.

# 1 838
  • в страната на чудесата
Здравейте момичета. Поръчах си маски от онлайн сайта на аптеки Салвия. Пристигнаха днес, в сайта е ето това: https://www.salvia.bg/shop-single-product.php?title=mask-respira … a-ffp3-bez-klapan

Само че маската дойде просто в пликче на аптеката и с касова бележка. Не би ли трябвало да има някаква опаковка или сертификат,нещо? Може и така да са си, ама ми се стори леко странно, та рекох да се допитам до вас за мнение. Това е маската:

KN95 е някакъв китайски “стандарт”

# 1 839
  • софия
Точно този вид се водят еднократни маски и най-малко са опаковани по 10 от производителя. За да ги продават по по-малко от 10 се налага да ги опаковат в каквото могат. Сертификат би трябвало да имат и при поискване да го показват. Всички китайски сайтове, които продават точно този вид маски и когато сертификацията е отпечатана и на маската предоставят снимки и на сертификатите. Не се наемам да преценям обаче дали са истински и дали са точно за този модел.
Многократни се водят, на няколко места ги намирах все като многократни. Но за друго не съм сигурна.

Редактирам се, за да напиша, че им пратих мейл преди малко, ще видя какво ще отговорят.

Последна редакция: ср, 29 апр 2020, 22:11 от Дариела

# 1 840
Дариела, правилно питаш за сертификат. Тази маска е от типа ЛПС и трябва да има сертификат и декларация на производител, ако не в опаковката, с която я получаваш, той да е указан линк към публикувани онлайн. Сертификата трябва да е издаден от нотифицирана лаборатория от този списък :
https://ec.europa.eu/growth/tools-databases/nando/index.cfm?fuse … amp;dir_id=155501
Тези неща липсват в твоята покупка. Още една  аптека, която си позволява да не спазва закона.

Освен това на маската, която показваш, пише KN95, а на сайта пише, че отговаряла на FFP3, което не е вярно. KN95 е китайския стандарт, отговарящ на FFP2 и N95 ( американски). Писах го вече в един обстоен пост за маските преди 2-3 страници.
Интересно, но на снимката в сайта им не се вижда печата на маската. Дали е случайно?!
Европейската маркировка за съответствие СЕ също липсва.

Другото, което не е вярно, че маската е за многократна употреба. Няма как да е за многократна, защото този тип маски не трябва да се перат, за да не се прецака филтъра. Това е еднократна маска, а цената е соленичка.

Поредната аптека, която дава невярна и подвеждаща информация е Салвия.
Поне маската "на око" изглежда добра, но тази преценка не е гаранция.

Можеш да пуснеш оплакване както до ДАМТН , така и до КЗП. Крайно време е да спрат да ни будалкат.

Проверявайте информацията и спазването на закона, искайте сертификат и декларация преди покупката, за да не ви излъжат. Явно и на аптеките не трябва да се има доверие.

Пак ще го сложа изискването:
https://www.damtn.government.bg/vazhno-saobsthenie-informacziya- … -nadzor-ot-damtn/

Цитат
Тези полумаски като лични предпазни средства ЛПС трябва да са с оценено съответствие, съобразно изискванията на Регламента. Това означава да са минали всички специални процедури на изпитване, наречено „оценяване на съответствието“, което се извършва от нотифицирани лица, получили разрешение за това от Европейската комисия. Те също трябва да носят маркировка за съответствие – СЕ. Трябва задължително да са придружени от инструкция за употреба на български език. Освен това трябва да притежават Европейски образец на Декларацията за съответствие (ЕОДС) и тя да е достъпна за потребителя. Последното означава или ЕОДС да придружава продукта, или в инструкцията трябва да е записан линк, на който потребителят може да я намери в електронен вид.

В инструкцията производителят е задължен да информира ползвателя относно препоръките за начина на коректно поставяне и употреба на полумаската – на съхранението и, на почистването и (в случай, че се предвижда). Трябва да е отбелязан срокът на годност за употреба, както и редица други важни за потребителя неща.

ДАМТН предоставя линк за достъп до страница NANDO към ЕК, където може да намерите информация за нотифицираните лица, които могат да оценят съответствието на тези ЛПС:

https://ec.europa.eu/growth/tools-databases/nando/index.cfm?fuse … amp;dir_id=155501

Последна редакция: ср, 29 апр 2020, 22:49 от Diorela

# 1 841
В  Испания   бяха раздадени маски на медицински персонал и на обикновени  хора. Оказаха се дефектни и бяха заразени хора. Казвам го да се има едно на ум, в болниците вируса е доста концентриран . Също имаше купени и дефектни тестове. Въобще както поръчваш от алиекспрес и не знаеш какво ще дойде така и с маски поръчани от държавата.Имаше дефектни поръчки и в други държави. Отделно се оплакваха фирми,че като идват в пакет на бройки и се случва често да са по малко вътре .

Еднократните могат да се перат леко със сапун. Имам няколко и всеки ден ходя с различна, чакам да минат няколко дни да умре вируса  и пак ги редувам.  Както се вижда дълго ще се носят, но ми се появат  петна на лицето както и пъпки и почва да ме сърби. Казват ,че ако удържиш да не се пипеш и спира сърбежа. Опитвам се  и  така.Имам дерматит от време на време ,но сега ми излиза и от маските.

Последна редакция: чт, 30 апр 2020, 01:37 от candela

# 1 842
Ох, тези маски са ми все на ума като гледах как, виетнамци май бяха, си плюнчат пръстите
докато ги броят. Шивашкото ателие сякаш беше навън на поляната. Един шие,  до него друг
реже конеца и ги пуска на земята.
В крайна сметка пак опрях до еднократните - поставям ги за двайсетина минути в гореща вода, изсъхват
и си остават в същия вид.
В аптеката ми ги извадиха от кутия и ги поставиха в малко хартиено пликче, като половината маска е извън
плика.
Колко са ефективни против непознатия вирус е друг въпрос.
При мен и двата вида (eднократни и платнени) се мокрят в топлото като дишам. Много е затормозяващо
вече в топлото, но се стараем да ги носим по правилата.

# 1 843
Скрит текст:
В  Испания   бяха раздадени маски на медицински персонал и на обикновени  хора. Оказаха се дефектни и бяха заразени хора. Казвам го да се има едно на ум, в болниците вируса е доста концентриран . Също имаше купени и дефектни тестове. Въобще както поръчваш от алиекспрес и не знаеш какво ще дойде така и с маски поръчани от държавата.Имаше дефектни поръчки и в други държави. Отделно се оплакваха фирми,че като идват в пакет на бройки и се случва често да са по малко вътре .
Канада също наскоро върна на Китай 1млн получени маски неотговарящи на стандартите. Аз също получих китайски маски с ясно видими дефекти, направо опасни за ползване. Някои дефекти могат лесно да се видят докато за други е нужно специално оборудване и при продажби на дребно разчитат никой да не обърне внимание. А това си е престъпление да продаваш дефектно защитно оборудване. Затова казах, че не вярвам в момента на сертификатите, които показват. Не е достатъчно само да ги имат, но и да ги спазват и някой наистина да го контролира това огромно в момента производство.

# 1 844
Те в момента са надули производството до краен предел, а сигурно и разни, които никога не са произвеждали маски са започнали и това да правят и качеството е заминало.

Общи условия

Активация на акаунт