COVID-19 - Предпазване - маски, дезинфектанти и други

• 187 329
  • 3 135
  •   1
Отговори
# 3 030
Усещането за сигурност подкрепя психиката. Нека всеки дезинфекцира според усета си за необходимост. Важна е чистата съвест - да си спокоен, че си направил всичко, което зависи от теб. Над външното нямаш контрол.

Аз лично намалих степента на стерилност, но в чантата ми винаги има спрей със спирт, в колата - също, дрехите след излизане се отделят от другите, които са за пране и се перат отделно. Мия със сапун зеленчуци, за които това е възможно, изпръсквам със спирт опаковки на продукти, които ще се консумират веднага след закупуване с допир до опаковката (шоколад, вафла...). Спрях да пръскам с белина подметките на обувките и да лъскам повърхностите в дома, но държа след влизане да има преобуване с домашни обувки.

Последна редакция: пн, 20 сеп 2021, 09:27 от Шарлот

# 3 031
Аз на банкомат натискам със салфетка. В началото на годината ги дезинфекцираха често, на някои за първи път им видях оригиналния цвят на клавишите, на други слагаха найлон. Но напоследък пак започват да изглеждат хипер мизерни, та явно са приключили с честите дезинфекции.

# 3 032
  • пустинята Гоби
Да, добре е човек да прави това, което го кара да се чувства добре, но до определена степен. Иначе рискува да превърне живота си в робство, което може да премине границите на нормалното. Ето потребителката споделя, че пръска всичко, но пък има страх, че нещо пропуска. Това е една постоянно тревожност, която ако я кара така, ще се усилва. Вирусите се предават по въздушно-капков път, а ние вече сме възрастни индивиди и вероятността да вкараме нещо в организма си по друг начин е почти нулево.

Единственото нещо, което се старая да спазвам постоянно е дистанция. Има хора, които продължават да се навират и бутат в другите, а аз вече имам непоносимост от близост с непознати, които ми се навират в личното пространство. Ей това ме изкарва извън нерви, но се старая да се сдържам, защото народа не може да разбере, че колкото и да се бута в този пред него, опашката по-бързо няма да мине (примерно). Обръщам гръб и това е.

# 3 033
А как процедираме с индивиди, с които пътуваме заедно в обществен транспорт /на минимално разстояние един от друг/ -  градски, ЖП и др., и които отказват да сложат маска, под претекст, че са ваксинирани или здрави?

# 3 034
Всички предмети, които влизат вкъщи, се пръскат със спирт. Все още. След досег с общестени предмети (врати, банкомати и т.н.) - дезинфектант.
Иначе спрях да правя много от нещата, които правех преди година например.
В градския транспорт гледам около мен да има хора с маски, иначе се премествам.

# 3 035
  • пустинята Гоби
Цяло лято ходех пеш до работа. Сега ми се налага да ползвам градски транспорт, но гледам да се качвам в по-празни вагони (метро). Пътувам за 3 минути, така че не вярвам да се заразя по този начин. Все пак вече година и половина живеем с този вирус и се возим в транспорт. Поне аз не съм спирала.

В метрото всички са с маски. Какво значи отказват да сложат маска, защото са ваксинирани? То ще излезе, че цяла България е ваксинирана и това са ни проблемите, че многото ваксинирани ще ни изпозаразят. Правилата са за всички.

# 3 036
  • In the land of Never Never
От моите близки само племенника ми се зарази, ходи на някакви спортни танци, и там не носи маска. Ами ясно, че все някога ще му се случи. Но той е антиваксър, анти маски, анти всичко. Кара в нетежка форма, без температура, но все пак има симптомите, пие някакви лекарства, и си е вкъщи.
Иначе аз спрях да пръскам със спирт продуктите от супера, мия плодовете с препарата на Attitude, чиито състав се рекламира като worry free (т.е. без опасни съставки), естествено, първото нещо е да си мия ръцете, като си дойда, и като пипам нещо навън, слагам дезинфектант за ръце, нося в чантата. Естествено, в закрити помещения с маска. Това правят и другите ми близки, и засега няма заразени. Повечето не искат да се ваксинират, аз ще трябва да го направя, защото пътувам в чужбина, и където отивам, има такова изискване.
Все пак, ако се спазват правилата, нямаме такъв бум на заразени, това че в последно време се стабилизира броя им, говори, че взетите разумни мерки имат значение.
Питам се дали това ще помогне, да няма грипна епидемия тази зима? Аз преди се ваксинирах срещу грип всяка есен, сега съм в чуденка, никой не говори за това, а миналата година имаше някакви информации, че ваксинираните от грип по-тежко карат ковида, така и не се разбра дали е истина, или поредния кьор фишек, с каквито е пълен нета. Грипът може да бъде също доста коварен и с последствия, и ако има смисъл, бих се ваксинирала, ама нищо не се чува по въпроса.

# 3 037
  • пустинята Гоби
Аз вече писах някъде из темите. Баща ми се ваксинира зимата срещу грип, сега се зарази от ковид - имаше 1-2-3 дни неразположение и това е. Връзка не мисля, че има.

Гликоза, с най-добри чувства, но за момента ковида е основната заплаха. Не е ли по-разумно човек да се ваксинира за него, а не за грип, който вероятно отново няма да бъде толкова масово разпостранен?

# 3 038
Аз вече писах някъде из темите. Баща ми се ваксинира зимата срещу грип, сега се зарази от ковид - имаше 1-2-3 дни неразположение и това е. Връзка не мисля, че има.

Гликоза, с най-добри чувства, но за момента ковида е основната заплаха. Не е ли по-разумно човек да се ваксинира за него, а не за грип, който вероятно отново няма да бъде толкова масово разпостранен?
Точно за това ще се ваксинирам със сигурност срещу ковид, но съм карала и тежки грипове, като не се ваксинирах, въпроса е за това, как се поставят двете ваксини, с какъв интервал, и има ли някакво изследване за паралелното поставяне на двете ваксини? Едва ли, но все пак, ако на някой му е минало нещо подобно.
Като знам как дълго и тежко съм карала грипове, няма как да не се опасявам силно и за ковида, защото там протичането е още по-неприятно и с последствия.

# 3 039
  • пустинята Гоби
Виж в темата за ваксините се обсъждаше слагането на противогрипната ваксина. Аз също съм карала 2 пъти грип и при мен беше доста тежко.

# 3 040
Ако на някой му е минало нещо подобно.
Като знам как дълго и тежко съм карала грипове, няма как да не се опасявам силно и за ковида, защото там протичането е още по-неприятно и с последствия.
Предната година през м. ноември поставихме противогрипни ваксини. През м. февруари ми беше първа доза на Модерна.

Принципно е нужен интервал 14 до 30 дни м-у две ваксини. В търговската мрежа още няма противогрипни. Чудех се на каква база ще ги правят, тъй като и в другото полукълбо нямаше грипна епидемия, за да се предвидят доминиращите щамове. Дали въобще ще пуснат противогрипни или ще се справяме чрез защитните средства?

# 3 041
  • София
Може ли линк към темата за ваксините. Не я откривам. Благодаря.

# 3 042
# 3 043
  • София
Отново благодаря.

# 3 044
Прочетох последните десетина страници на темата за ковид ваксините, ето едно мнение, което дава информация за периода на поставяне на двата вида ваксини - две седмици. Имало го в листовките на ваксините за ковид.
https://bg-mam.ma/p/1335126/43484224

Общи условия

Активация на акаунт