ДЕВЕТИ КЛАС 2019/2020 - 3

• 36 802
  • 739
  •   1
Отговори
# 150
  • София
Изтървах темичката, но нямам възможност, напоследък. Този вирус ни подложи на стрес - тест. Огромно напрежение в работата, "облъчване" но медиите и социална изолация. Тази 2020 не започна добре. Дано се справим с проблемите и излезем с .... научени уроци. Ама не само онези, онлайн. Другите, житейските уроци са по-важни
Лулу, ЖИВОТ и ЗДРАВЕ, да е! Другото е поправимо. Горе главата! И това, ще мине!
Тийнът, понася някак карантинирането, но не и аз. Това въртене по единствен маршрут,  работа- вкъщи- пазар на бързо, екипирана с маска, ръкавици и дезифектант в чантата, ме кара да се се чувствам, като хваната на "къса каишка". Колко ценно нещо е СВОБОДАТА, а? Ще минем през това изпитание. Само да сме здрави!

# 151
  • София
И аз да се отчета! При нас момчетата се кефят на изолацията. И без това са "завързани" за стола пред компа. Сега е официално.
Наборът уж учи. Не иска да даде никакво инфо как се случват нещата, защото нали е голям … Объркал мейла на госпожата и не могъл да си прати домашното. Та има 2. Сега чакам да се пребори и да възтържествува справедливостта.
Големият е хоум-офис и това му спестявало ходенето до офиса и е доволен. Само на госпожицата й липсва много социалният живот. И на мен Wink Аз съм една седмица в офиса, една вкъщи. Може би е от пола.

# 152
И аз като майка на деветокласник, мога да кажа, че домашното обучение върви добре. В провинцията начинът на преподаване е следният: научи еди кой си урок, и после направи еди кое си за домашно. Някои учители си разписват обяснение на урока ,  и изпращат  на децата, но те са еденици и мога само много да ги похваля.Домашните работи, половината не се проверяват.  Един учител, като трябва да провери 300 работи и няма как да се справи. Така пък ученика не знае дали работи вярно .Това е общият случай.
 Мойто чаве  се справя добре. Ползва   "кан академия", "уча се" и  учебници. Единственият проблем ще излезе с изучаването на чужд език, където си трябва някакво преподаване, а за тях няма "уча се'. Аз конкретно говоря за езикова или математическа гимназия, където натрупването на знания е по-интензивно с по-голямо натрупване.
   Би било добре, да се подберат учители от софийските училища, и да се заснемат видео уроци по съответен език, да се публикуват в youtube и всички ученици в страната да могат да ги гледат, а учителят в училището да има време да провери домашното и ученикът да има обратна връзка, къде бърка.
    Това ми се иска, не е много, да се прочете и преведе един урок, да се обясни граматика за 20-минути,  нооооо едва ли ще се случи.
   Миналата седмица оставих такова предложение на телефонния секретар на мон, мисля тези дни да се обадя в някое рио, все нещо трябва да правим за да се подобрят нещата.

Та си мисля, ако повече родителки изразим такова предложение, може и да се случи.

Бъдете здрави:)

# 153
  • София
Аз наготвих де що има знайни и незнайни рецепти, изчистих къщата около 20 пъти. У нас се носи миризма на спирт, нещо средно е между кабинет за манипулации в болнично заведение и кръчма. Joy
И да кажа, много съм доволна от онлайн обучението, което има младежът. Не знам какво учи, колко учи и доколко качествено е ДО, но има огромно значение за съхраняването на психиката му. Режимът му е както в доброто старо време, ставане в 8, закуска, учене за часовете следобяд, часове от 12.30/13.30 до към 18. От утре започва и онлайн обучението в Гьоте. Няма време за охкане и пъшкане, драми с това, че не се вижда с никого на живо... Надявам се учителите да намерят сили и те, да издържат на всичко това и да не загубят желанието си да общуват онлайн с децата, полезно е и за двете страни. Само двама от учителите на младежа не се включват с часове "на живо".
 Битово и фунансово не знам до кога ще издържим, само да сме здрави, другото ще се оправи! Аз мисля, че минах моя си критичен период. Избунтувах се психически срещу всички и всичко, спрях да следя новини и сайтове, ограничих контактите си с хора, които ме натоварват. И те така...
Лулу, и това ще мине! Hug
Пазете се и бъдете здрави!

# 154
  • Варна
Maitrix, в google classroom има опция за  live chat и не е проблем учителите да преподават/изпитват в реално време. Дори изпитванията при сина ми вече започнаха. Учебният процес си върви с пълна пара и искам да похваля учителите, колко креативно подхождат към ситуацията. Освен стандартното домашно със задачи по химия, госпожата винаги им дава и творчески задачи, свързани с действителността; по история непрекъснато получават интересни казуси, даже по английски имаха да четат материали за връзката между коронавируса, испанския грип от 1918 и лечението с излагане на слънце и ултравиолетовото лъчение. Определено си личи, че учителите се стараят не просто да минат през материала, а да го направят интересен, разбираем и с връзка към действителността.

# 155
Айде и аз да кажа две добри думи за нашето училище,че доста помрънках в началото.Повечето учители си наложиха и влязоха в ритъм,с изключение на тези по езиците.Ние нали щото сме езикова гимназия,няма нужда./това са мои думи/
     По немски вясва се госпожата,хвърля пдф файл с урок,задачи за домашно и те това е.Имат блок часове,през повечето време тя е офлайн.На всичкото отгоре класната сондира мнения между родители и ние изказахме недоволство.Аз пък видях скрийн шот на реакцията на госпожата .Едни такива махленски тъпи изпълнения.Тази по АЕ,пък,се сетила в неделя,в 16 часа да им прави пробен час.Тепърва се регистрира жената,ама обещала на класната да наваксат с материала.Две седмици къде дрема,не знам.Днес,отново по немски,учителката нямала интернет,час няма.Иначе,деца и родители сме изрично предупредени,че извинения от рода-слаб ми е интернета,заби ми устройството и т.н. не се приемат.
    Присъствах в някои часове,по покана на наБора,евала на тези учителки.Постарали се,написали урока,обясняват,питат, "вдигат " учениците,водят разговори с тях,връщат проверени домашни.най-строгите и изискващи,но и най-любимите на децата.
  Частните уроци също си вървят онлайн,доволен е много човекът.И аз съм доволна .
   Ние продължаваме да работим.
   Аз изтерясвам от време на време,слушайки новини и четейки в нета.това ,от което се страхувам е,че ако се разболее някои от нас,карантинират цялото с-во и ние няма да можем да работим.
    Щерката са си купили куче-Айра,кане корсо на два месеца.Снощи ни запозна официално във видеовръзка.Много е сладка и нямаме търпени еда си дойде и да ни я доведе.

# 156
  • София
Аз наготвих де що има знайни и незнайни рецепти, изчистих къщата около 20 пъти. У нас се носи миризма на спирт, нещо средно е между кабинет за манипулации в болнично заведение и кръчма. Joy
Купи си масло от лавандула и капвай по няколко капки в шишето със спирта/или го разреждай с розова вода/ - така в къщата ще мирише на парфюм, вместо на болнично заведение. Wink

# 157
  • София
Аз откакто прочетох, че 90% процента са се заразили от пряк контакт човек-човек вече не дезинфектирам нищо купено. Нито чистя с белина., нито пък със спирт. Чистя си нормално.
Вчера дори се скарах с една млада госпожица , която ме обслужваше с ръкавици, ама мръсни видимо. И аз и заявих, че ме е гнус и да не ми пипа продуктите. Защото човек ако си види ръцете мръсни си ги мие, а сега като сложат ръкавици смятат че могат с тях цял ден.

# 158
  • София
Хъм, аз пък четох, че според последни данни, вероятността за зараза от предмети е голяма. Мия всички продукти със сапун и вода, а тези които не може /картонени кутии/ - пръскам със спирт. Спиртът се изпарява и остава лек аромат на лавандула.

МС предлага удължаване на ИП до 13-ти май.

# 159
  • София
И аз така чух. Бях се приготвила да края на април. Ама до 13 май 🤨

# 160
  • София

МС предлага удължаване на ИП до 13-ти май.

Нашите (ФМИ) занятия са неприсъствени до 10.05. Няма да се изненадам, ако и учениците не започнат занятия до средата на май.

# 161
  • Варна
Аз мисля, че преди 1 юни е малко вероятно децата да се върнат в училище. Въпреки, че в момента ми се струва, че учат повече, отколкото преди и предвид интересните и допълнителни домашни, които имат, нямам нищо против и да завършат дистанционно. Освен това мисля, че именно сега стана ясно кои училища и учители са читави и кои не. Именно защото не вярвам,  че в клас лице в лице е нещо по-различно. В този смисъл, всяко усилие в 7 кл си е струвало, за да учи там, където учи сега.

# 162
  • София
Аз мисля, че преди 1 юни е малко вероятно децата да се върнат в училище.
Дано не си права. Цялата държава в такъв режим не я виждам повече от април. Просто безработицата ще е такава, че не ми се мисли.

# 163
  • София
Оф, писах, трих, писах, трих, много черно излезе и няма да го напиша, пък!
Благодарна съм, че имам жилище, здрава съм, образована съм горе-долу Joy, нямам висящи задължения! И най-благодарна съм, че има хора, с които сме си взаимна опора!
Очаква ни пълен рестарт на играта Живот, но вярвам че българите сме жилаво племе!

# 164
  • София
Една голяма карантинна Hug на всички
Слънце, и аз така започнах деня с надежда, а сега... и аз писах, а после трих.
(сутринта започна с надежда заради БЦЖто зарърши с нова лоша новина и други лоши световни новини) Cry

Уморена съм в същото време съм благодарна на тясното си обкръжение в работата за сълзите от смях, които ме откъсват поне за малко от действителността ...
Е, в момента малко от разстояние, но се намира някоя друга шега в служебните писаници.
Благодарна съм, че сме здрави (или поне се надяваме да е така).
Знаем и 2, и 200, само здраве да има, да сме заедно и ще се справим.
Старая се с чистенето, ограничавам излизанията и увеличава дистанцията. Изтъркаха ми се ръцете от миенето Joy (аз и преди го правих често) някак на добрия стар сапун най-имам доверие. На вън мъкна разни дезинфектанти, работата също има, но спирта не се отразява добре на кожата затова тях само, ако няма вода и сапун. В къщи пръскаме с изопропил ключовете и входната врата (телефона и той минава) , да мори гадините (у Слънцето със сигурност мирише по-добре Joy), малките питаха в началото защо мирише на лак Joy, мия повече неща от преди, пера често и връхните дрехи, старая се да не ползвам навън телефона.

Младежите учат, не мрънкат заради изолацията, но определено на малката й липсва живия контакт.

Общи условия

Активация на акаунт