Американски колеж - деветнадесета тема

• 48 982
  • 786
  •   1
Отговори
# 570
Феновете на по-точните науки биха могли да пишат за ДНК, индивидуална генетика, епигенетика.  Мен лично уточняващите въпроси от миналата и тази година, не ми допадат.

# 571
Майкоооо, каква епигенетика в главата на седмокласник?

# 572
Моята дъщеря не е харесала темата. И първия модул математика не е харесала. На втория модул се е успокоила. Като цяло излезе усмихната обаче.

# 573
  • София
Сега стискаме палци за резултатите. Тези 10 дена (чакане) са най-гадните Simple Smile.

# 574
  • София
Темата не е лоша, макар и не особено подходяща за възрастта. Насочващите въпроси обаче я вкарват изцяло във формата: "Какво е искал да каже авторът". Изобщо, темите в последните две години са концептуално различни от всички предходни. Даваните дотогава теми винаги са били много различни, но винаги оригинални и даващи голяма свобода на фантазията, тълкуването, формулирането на теза. Тези от последните две години звучат сякаш АК променя образователната си концепция, търсения профил на бъдещите си ученици и все повече заприличват на отговор на литературен въпрос.

Последна редакция: сб, 06 юни 2020, 22:23 от sanaka

# 575
за втора година темата буди недоумение у мен

вероятно е да съм забравила вече какви са точно интелектуалните способности на 13-14 години, но подобно формулирани теми и въпроси ми се виждат крайно неподходящи за тази възраст

# 576
  • софия
Прочитайки антеа, се замислих, че е възможно просто ние да не сме наясно със сегашния материал и какво се разисква в училище като теми, не само по бел. То толкова неща се промениха. Например тази година 10класници учеха разни неща с дванадесетокласници...Навремето голямата учИ някакви неща които малката учИ в много по-ранни класове. Постоянно се смъква и компресира материал. .И като гледам темата не я харесахме тия с големи ученици, тия със свдмокласници са си ок..
.

# 577
Още като чух цитата, веднага се сетих за Библията, обаче това беше една възможна интерпретация. Когато обаче прочетох конкретните насоки, то си беше много ясно казано. Споменаването на "изречение" във връзка с глагола изричам е директна препратка към "И рече Бог..", че човекът е създаден със Слово. Споменава се и "човешката библия". Ясно е, че трябва да се разсъждава в посока "създадено с любов, но с правописни грешки ("греховете", които човек допуска поради своята свободна воля). Но това е родителството - даваш живот на твоето "дете" и с любов го оставяш да допуска своите грешки и да се учи на "правопис"- добро. Моята дъщеря обаче не се е сетила за тези неща 😂
Не е само твоята дъщеря - слушах какво си говорят излизащите деца и всички бяха харесали темата, но сякаш не бяха обърнали внимание на уточняващите въпроси. Включително и моето - беше доволно, че е успяло да напише една страница и даже да сложи заключение (като се пробвахме да пише вкъщи, често не му стигаше времето да си завърши съчинението), но разсъжденията, които е изложило, са доста повърхностни, което показва не липса на интелект, а липса на зрелост... просто на някои деца им е рано за такива теми. Може и да има по-зрели деца на тази възраст, особено измежду момичетата, но при моето очаквам интересът към философските теми да се пробуди след половин-една година, може и повече. Просто така работи алгоритъмът на "творението"... има си точно време в индивидуалната човешка програма ("изречение"), когато се случва едно "щрак" и довчерашното зяпалче започва да си задава екзистенциалните въпроси, да търси и попива информация по темите, които го вълнуват, да мисли... понякога и да пише. Такива спомени имам от крехката си младост и чакам скоро да ги видя интерпретирани от "моята подобрена версия". Но, както казах - всяко нещо с времето си.
Ако беше зададено само заглавието, без уточняващите въпроси, бих приела, че на база на детския си опит моят 13-годишен  полумладеж се е справил прилично със съставянето на отговор на литературен въпрос, но след като прочетох пълната формулировка на заданието си промених мнението. Очевидно е, че ги насочват да пишат за Сътворението на Човека, да цитират, от обща култура, началото на "Битие" ("В началото бе Словото..."), или, в краен случай, да следват тази посока (която, признавам си, ми хрумна веднага, но на детето - не):

Феновете на по-точните науки биха могли да пишат за ДНК, индивидуална генетика, епигенетика.

Извън контекста - темата за съчинението е страхотна, направо ме сърбят ръцете да седна и да се поупражнявам върху нея, но аз, все пак, не съм седмокласничка. Ако бях на мястото на учителите, бих я дала на зрелостниците, които вече имат потенциала да я усетят, осмислят и разработят в дълбочина, а не на кандидатите, които, в общия случай, са си още деца и тепърва им предстои да открият Философията.

Относно останалите модули - математиката му се е сторила лесна и се е вместил спокойно във времето, а четенето с разбиране, на което обикновено се справя добре, леко го е затруднило и не е успял да отговори на последните въпроси поради липса на време. Изненадки... точно както ни обещахте Wink. Аз не мога да преценя трудността докато не видя задачите. В резюме - това е.

От организацията на изпита впечатленията ми са отлични (с една дребна забележка - не са им позволили да пишат без маски през лицето, както бяха обещали). Адмирации за АК!

Последна редакция: нд, 07 юни 2020, 16:24 от Миньон

# 578
  • Отвъд алеята зад шкафа
Миньон, напълно съм съгласна с теб. При моята девойка виждам наченки на философско търсене, но избухването ще се  случи в гимназията. Досега сме обсъждали вкъщи някои етични проблеми - за евтаназията,  дали "целта оправдава средствата", все във връзка с нещо чуто от нея, което я е накарало да се замисли и после ни е питала.

Темата е супер благодатна за зрелостници, наистина. Могат да станат страхотни есета.

# 579
А ще имаме ли шанса въобще да видим самите въпроси?

# 580
  • sofia
Ако имаш предвид теста, прочетох някъде, но не помня дали в инструкциите на сайта за изпита, че работата на кандитатите не се показва под никаква форма и не е достъпна.Мисля, че важеше и за теста. С две думи - имаш достъп само до резултата😁

Последна редакция: нд, 07 юни 2020, 09:36 от googlish

# 581
На сайта, във формата за приета регистрация, по листовки от отворени врати. Навсякъде го пише.

# 582
Явно есето ще е ключов елемент при резултатите тази година. Ако децата масово твърдят, че изпитът е бил лесен, вероятно и резултатите ще бъдат близки. Тогава финална дума ще има есето!

# 583
  • софия
Не знам защо така се подценява съчинението. В крайна сметка е една пета от целия изпит. Все добавя нещо.

Последна редакция: пн, 08 юни 2020, 10:03 от Амели

# 584
Аз доколкото разбирам не се подценява, а е точно обратното. Всеобщото мнение е, че 3-те модула математика са били лесни за всички, само по съчинението и четенето с разбиране щяло да е отсяването.
Докато не видя някаква статистика, нищо не мога да кажа.
От АК вадят ли статистика от типа: приети момичета от 45 до 75%, приети момчета от 40 до 80%? Или само в блога на Данибон може да се види, когато родители й пратят данни?

Общи условия

Активация на акаунт