Американски колеж - деветнадесета тема

• 48 985
  • 786
  •   1
Отговори
# 555
Простете невежеството ми, но есе ли се пише или съчинение? Според мен има разлика. И доколкото си спомням на отворените врати и двата пъти обърнаха внимание, че искат съчинение и че не е нужна специална подготовка. Просто грамотно написани мисли и заключения на 14-годишни по дадена тема. Есето се изучава в осми клас, няма как да искате 13-14 годишни да пишат есе без подготовка.
Моето дете е писало съчинение. Не е ходило на никакви подготовки за писане на есе и никога не е писало есе в живота си.

# 556
  • Отвъд алеята зад шкафа
Според мен съчинение с разсъждения и есе са едно и също по отношение на изпита в колежа - авторски текст по поставена тема с увод, изложение и заключение. Не се изисква нищо друго освен четене на книги, обща култура и добър речников запас.

# 557
Според мен само някои родители го наричат есе. И от там тръгват драмите как се пише и защо е сложно за 14 годишни.
И колежа си го нарича съчинение, сега им проверих точната формулировка. Та не виждам никаква нужда от специална подготовка за писане на съчинение. Или си чел книги, имаш богат речник, грамотен си и можеш да мислиш по проблем, или не можеш.

# 558
  • Там, където мечтите се сбъдват
Достатъчно е и да отговорят на поставените въпроси....уловката тук е не да си подготвен за даден формат, а да използваш всичко натрупано в годините, опит, преживявания, книги и да разсъждаваш, да структурираш мислите си за определено кратко време, както и ако не може да напишеш нищо, да се събереш и да продължиш със следващите модули без да се отказваш.

# 559
  • София
Спорът май не е за формата, а за темата - дали е твърде сложна и дали се доближава като очаквания на проверяващите до анализите, които се пишат по литература тип "отговор на литературен въпрос". На мен първата част с цитата ми харесва, но доуточняващите въпроси ми се струва, че доста усложняват задачата. Тема за човека, Библията, любовта и живота изисква опит и зрялост и се радвам, че не е изплашила децата.

# 560
Проблемът не е в това есе ли е или съчинение, а дълбокомислието на темата, в случая изискваща и определено ниво на разбиране на екзистенциални теми.
Моето дете се справя доста добре като цяло, и не се оплаквам, но ми дойде в повече.
 Заприлича ми на тема спусната от някоя недоволна и сърдита експертка от МОН, целяща да ги хване на тясно.

# 561
  • sofia
Мисля, че днешният изпит нито е бил нещо съвсем изненадващо за хората, които си учат редовно и стабилно. Никога  АК не са казвали, че трябва специална подготовка, въпреки че има несигурни кандидати, които искат да си се “ подсигурят“. Самият изпит няма определен формат, като разбира се има огромна разлика от НВО, тъй като приемният изпит има съвсем различна цел - в него са събрани различни компоненти от обучението от първи до седми клас, като не се концентрира точно на определена граматика или задачи. На мен лично детето ми сподели, че изпитът е бил нещо средно, което в никакъв случай не е било твърде лесно. Есето беше на приятна тема, по която може да се размишлява на дълго и на широко. Всяко съчинение-разсъждение си има различни особености, както и разбира се това, със зададено заглавие.  С него се проверява дали кандидатите могат да пишат текст  по зададени рамки, дори и да не е точно така. Математическите задачи са били нормални, като това, че логическите задачи не са били по очакванията на логическа задача, над която може да мислиш с дни, не означава, че не спадат към този вид задачи.

# 562
При мен явно роля има лафа "Добре си Пено, че не знаеш колко си зле" Simple Smile и не гледам така задълбочено в темата. Все пак това са деца и се очаква да пишат като деца. И второкласник ако питате как си представя човек като изречение, може да си развие фантазията, но тя ще е на ниво 2ри клас. Вие просто разсъждавате като възрастни и си мислите, че се очаква и децата да отговарят така. Дълбоко се съмнявам, че някой ще иска това от тях.

# 563
Аз мисля, че двата насочващи въпроса подсказват именно конкретни очаквания, за да се развие тезата в определена посока. И ако детето не “хване” ключовото послание няма как да не бъде резнато по субективен фактор, било то и в добре оформен текст и спазени формално условия.

Явно съм доста субективна, простете 🤓.

# 564
  • Там, където мечтите се сбъдват
Темата и формата са тясно свързани и предполагат разчупване на рамките и излизане от зоната на комфорт. Не казвам, че е лесна, то и миналогодишната не беше, но тук играят много фактори в комбинация със знания, работа под напрежение и в кратки срокове, бързина на взимане на решения, подбор на задачите и др, имам предвид за цялостния изпит, защото и без изкарани точки на съчинението, но при силни останали модули, детето пак ще бъде прието.
А и децата виждат, и разбират по различен начин темите за разлика от нас възрастните:)

# 565
  • Отвъд алеята зад шкафа
Още като чух цитата, веднага се сетих за Библията, обаче това беше една възможна интерпретация. Когато обаче прочетох конкретните насоки, то си беше много ясно казано. Споменаването на "изречение" във връзка с глагола изричам е директна препратка към "И рече Бог..", че човекът е създаден със Слово. Споменава се и "човешката библия". Ясно е, че трябва да се разсъждава в посока "създадено с любов, но с правописни грешки ("греховете", които човек допуска поради своята свободна воля). Но това е родителството - даваш живот на твоето "дете" и с любов го оставяш да допуска своите грешки и да се учи на "правопис"- добро. Моята дъщеря обаче не се е сетила за тези неща 😂

# 566
Нормално. Ако беше завършила поне 8 клас и бяха дискутирали Библията, сигурно щеше да се сети 😉 или в 9 клас се изучаваше?

# 567
  • Отвъд алеята зад шкафа
Всъщност не знам сега дали/кога се учи в училище. Аз имам спомен от часовете по философия в училище, може би в 10 или 11 клас. А пък кое е първо - Словото или Делото - май в университета чак.

# 568
И философия вече се учи от 8 клас. Мисля, че и Библията е в учебния план за 8-ми.

# 569
  • София
Още като чух цитата, веднага се сетих за Библията, обаче това беше една възможна интерпретация. Когато обаче прочетох конкретните насоки, то си беше много ясно казано. Споменаването на "изречение" във връзка с глагола изричам е директна препратка към "И рече Бог..", че човекът е създаден със Слово. Споменава се и "човешката библия". Ясно е, че трябва да се разсъждава в посока "създадено с любов, но с правописни грешки ("греховете", които човек допуска поради своята свободна воля). Но това е родителството - даваш живот на твоето "дете" и с любов го оставяш да допуска своите грешки и да се учи на "правопис"- добро. Моята дъщеря обаче не се е сетила за тези неща 😂

Аз имах точно същите мисли. Момичетата обаче са тръгнали всяка в различна посока. Познават Библията, но не им е хрумнало да използват това знание. Така че възрастта има значение Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт