Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какво представлява извънредното положение за цялата страна и как то влияе на плановите операции?
Какви са различните хирургични и нехирургични методи за лечение на миома?
Какви са потенциалните усложнения и рискове, свързани с хирургичното отстраняване на миоми?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какво представлява извънредното положение за цялата страна и как то влияе на плановите операции?
Извънредното положение за цялата страна е мярка, въведена в отговор на пандемията от COVID-19. Въпреки че достъпът на външни лица до болниците е ограничен, някои планирани операции продължават да се извършват. Някои лекари обаче отлагат планираните операции до отмяна на извънредното положение и мерките.
-
Какви са различните хирургични и нехирургични методи за лечение на миома?
Различните хирургични методи за отстраняване на миоми включват лапарскопска хирургия, отворена коремна операция и роботизирана асистирана операция с помощта на робота Da Vinci. Изборът на метод зависи от размера и местоположението на миомите, както и от преценката на лекаря. Лечението на миома може да се извърши чрез различни методи, включително високочестотна фокусирана ултразвукова хирургия (HIFU), лапарскопска хистеректомия, отворена операция и лапарскопска резекция на миома. Изборът на метод зависи от размера и местоположението на миомата, както и от желанието за запазване на матката. Различните методи за лечение на миоми включват отворена хирургия, лапарскопска хирургия и дори робот-асистирана операция Da Vinci. Лекарят ще прецени размера, местоположението и броя на миомите, за да препоръча най-подходящия метод за лечение. От съществено значение е да се консултирате с лекар, за да изберете най-подходящата процедура въз основа на вашия конкретен случай.
-
Какви са потенциалните усложнения и рискове, свързани с хирургичното отстраняване на миоми?
-
Какви са нехирургичните методи за лечение на миоми?
-
Какви са възможностите за лечение на миома и как да избера подходящ лекар?

. Моята миома също е интрамурална (в стената на матката) и въпреки че не е много голяма, ще се наложи да се разделя с матката си. НО, зависи къде точно е разположена твоята. Преди 2 години влязох за лапароскопска операция с твърдото уверение на оператора, че ще успее да запази матката, тъй като между вътрешността ѝ и самата миома имало около 4мм и това било достатъчно разстояние за него за да я премахне без да се перфорира самата матка. За съжаление операцията се отмени час преди началото и в последвалото време миомата порасна малко, но за сметка на това в посока вътрешността на матката и вече няма как да се махне и да се запази този орган цял. От половин година също имам проблеми с цикъла - изключително непредсказуем (което не е неочаквано предвид 46-те ми години), с дълги кръвоизливи, довели до желязо 5. После липсва известно време. После пак се налага кръвоспиращи лекарства да взимам и така... След софийския турнир февруари месец, трябваше да отивам за операция, ама короната промени отново плановете и сега още си се подмотвам. Единият от опериращите лекари щеше и най-вероятно ще бъде д-р Добрев в екип с д-р Миринчев. За първия и аз съм чела доста суперлативи, а втория познавам от години и му се доверявам, въпреки разностранните мнения за него. Мисля си, обаче, че и Добрев ще е за махане на матката, защото той ме убеждаваше за това спорейки с Миринчев, който искаше и щеше да опита да я запази. Не пречи да идеш за мнение, разбира се, както и да проучиш другите препоръчани и тук и във ФБ лекари