Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема № 9

• 40 359
  • 806
  •   1
Отговори
# 615
  • София
Явно, като дойде време да спира, и с тях и без тях , все тая.
Ей това моята АГ ми го каза като трябваше да чистя кисти с Примолут-нор. Ако няма да ти идва с или без него, пак няма да дойде Wink

# 616
  • София
Аз с Дуфастон точно вместо да си регулирам цикъла, то така ми се обърка, че започна да ми зацапва и да ми идва по два пъти в месеца.

# 617
Когато миналата година не ми дойде за пръв път през живота ми /тогава на 47 години/, се оказа задържан фоликул, който не се спука от самосебе си и стана киста 5/7 см. Тогава доктора каза, че хормоналната терапия е неизбежна, защото при прегледа установи, че още изобщо не може да се говори за пременопауза. Така 4 месеца пих Оргаметрил. Още след първия прием ми дойде. После пих 3 месеца с терапевтична цел. След това 6 месеца беше редовен. Сега март-април пак не ми дойде. Лекарят ми беше казал, ако пак стане така, да не ходя на преглед, а направо да започвам Оргаметрил по същата схема. Да, ама аз в края на октомври получих ужасно замайване в очите и главата, освен това от септември до ноември провеждах лечение заради хеликобактер в стомаха, и изобщо не ми се пиеха отново хормонални или каквито и да е лекарства. Реших да не пия. На 50-тия ден ми дойде сам. След това 2 месеца пак редовен. В момента е 42-ри ден и още го няма. Та се чудя какво да правя - да чакам ли пак да си дойде, хормони ли да пия ... Това закъсняване с какво точно е свързано - липса на овулация, липса на отделен фоликул, ще става ли пак киста?

# 618
  • София
И на мен не ми идва. Бях на преглед защото реших, че е киста. Не, нямам киста. Хормони не ми даде да пия. Не зная кога ще ми дойде.

# 619
  • София
Здравейте,
На 48 съм, около 40 дни ми закъснява. Записах си час за преглед, но е чак на 13.07. Дотогава има много време... Нямам болки, чувствам се добре,единствено ме болят гърдите като преди цикъл. Направих си тест- отрицателен е.Според вас да търся ли лекар, който ще ме приеме по- рано?

# 620
  • София-Младост
Не ви трябва лекар...изчакайте си прегледа спокойно.

# 621
Здравейте,
На 48 съм, около 40 дни ми закъснява. Записах си час за преглед, но е чак на 13.07. Дотогава има много време... Нямам болки, чувствам се добре,единствено ме болят гърдите като преди цикъл. Направих си тест- отрицателен е.Според вас да търся ли лекар, който ще ме приеме по- рано?

И при мен на 48г. започна да ми закъснява с по 30-40 дена. Сега вече съм на 50 и от Нова година нямам цикъл.  Чакам да стане една пълна година без цикъл. Иначе вече ми почнаха и топлите вълни и т.н.

# 622
  • София
Имах топли вълни няколко пъти вечер по време на сън, но редовен цикъл. Най- вече ме притеснява да не се е образувала някоя киста. Ще си изчакам прегледа, благодаря за отговора!

# 623
Kateritsa този фоликул и киста усети ли ги по някакъв начин? Болки някъде, неразположения?

Аз също се чувствам много добре въпреки закъснението и чак не искам да си помисля някоя мизерия да ми наруши спокойствието. За сега нито болки, нито подуване, но ми е притеснено от неизвестното.

# 624
Kateritsa този фоликул и киста усети ли ги по някакъв начин? Болки някъде, неразположения?

Аз също се чувствам много добре въпреки закъснението и чак не искам да си помисля някоя мизерия да ми наруши спокойствието. За сега нито болки, нито подуване, но ми е притеснено от неизвестното.

Опитвам се да си спомня, дали съм имала някакви болки или неразположения, обаче мисля, че нямах. Когато пих Оргаметрил, дълго време имах чувство като придърпване, все едно нещо вътре ще се скъса. Сега имам повече усещания сякаш всеки момент ще дойде и така вече доста време. Чуденето ми сега е свързано с това, дали има фоликул, който не се пука, дали няма нищо /преди време гинекологът ми беше казал, че се случва веднъж в годината да не се отдели фоликул/, да чакам ли нещо да се случи, да ходя ли на лекар, хапчета ли да пия. Това, което забелязвам през последните 1-2 месеца е, че ми излизат пъпки като на пубертет. Някъде четох, че това се получава, когато доминира естрогена. Кардиоложката ми препоръча да се мажа с прогестеронов гел на Аквасорс, но още не съм си купила, искам първо да се консултирам с гинеколога ми.

# 625
Тези, които сте на по 47-48 години и още имате цикъл, спомняте ли си дали към 40 сте имали някаква промяна в цикъла вече? Например на мен през миналата година 2-3 пъти ми дойде на 23 ден от нормални за мен 27-28. Един-два пъти беше и по-оскъдно от нормалното за мен.

# 626
Kateritsa, а какво всъщност се оказа това замайване в очите, както се изразяваш.... Напоследък и аз имам подобни тъпотии и то преди МЦ и като ми свършва

# 627
Тези, които сте на по 47-48 години и още имате цикъл, спомняте ли си дали към 40 сте имали някаква промяна в цикъла вече? Например на мен през миналата година 2-3 пъти ми дойде на 23 ден от нормални за мен 27-28. Един-два пъти беше и по-оскъдно от нормалното за мен.

При мен промените започнаха около 44.

# 628
Kateritsa, а какво всъщност се оказа това замайване в очите, както се изразяваш.... Напоследък и аз имам подобни тъпотии и то преди МЦ и като ми свършва

Аз го бях обяснявала веднъж, но пак ще споделя накратко. В края на октомври 2019 внезапно една сутрин получих силно като замайване в очите и главата, и седнах на стол, за да не падна. От тогава започна едно ужасно състояние, към което по-късно се прибавиха треперене на тялото, силно сърцебиене, прескачане на сърцето, после отмаляване и изтръпване на левия крак, иглички в петата, изтръпване на пръстите на лявата ръка, после на скулата и веждата. Уплаших се, защото аз бях възможно най-здравия човек /родих два пъти след 40 години, втория път близнаци, нормални раждания и т.н. - с 2 думи - бетон/. Това, което ме връхлетя внезапно, толкова ме уплаши, че реших да отида на лекар. Джипито ми се подразни и каза, че се враквам във филми, но така и не посочи конкретна причина и решение. Започнаха се едни мъки, замайването стана постоянно, страхувах се да не падна някъде навън и да не разбера какво се е случило, притеснявах се за децата и т.н. Чак след нова година успях да отида на лекар - обиколих всякакви специалисти, бях си внушила, че с тези симптоми имам някакво страшно заболяване, дори множествена склероза. Никой нищо не откри, всеки заключаваше, че е от стреса и толкова. Да, ама аз като най-издръжливото "животно" не можех да допусна, че един нищо и никакъв си стрес може да ми причини такова страдание. Надявах се да е хормонално, защото миналата година имах първия си случай на проблем с цикъла. Обаче ендокринологът каза, че хормоните и щит. жлеза са като на младо момиче и мога да износя още една бременност. Отчаях се, защото никой не откри какво и защо ми се случва. Правих скенер, Доплер и какво ли не - нищо. Накрая май месец отидох на кардиолог и най-накрая получих утеха, че това е нервно-вегетативна дистония в комбинация с характерните за възрастта хормонални промени, независимо, че все още имам цикъл. Докторката ме увери, че това замайване е точно поради тези причини и мога да получа облекчение с прогестероновия гел на Аквасорс. Та, това е моето замайване, което е ужасно странно усещане, основно в очите, сякаш ми се размества фокуса за секунда или сякаш ми минава "ток" през очите. Трудно е да се обясни, защото не е световъртеж, не е причерняване, залитане или нещо подобно, просто като размазване в миг на око. Друг е въпросът, че едното ми око е с катаракта, аз работя изключително на компютър по цял ден всеки ден и това явно допълнително обостря нещата, но странното е, че се появи изведнъж, от нищото, без предисловие. Олях се, но исках да дам по-широка картина.

# 629
Благодаря ти много за изчерпателните обяснения, Kateritsa... Разбирам те напълно, защото 80% от симптоматиката я имам и аз,разбира се и разни други неща. И при мен всичко започна миналата година(44год бях тогава) и за първи път в живота ми цикъла ми избърза със седмица. И аз ги обиколи бая доктори и заключението беше същото-вегетивно-нервна дистония.. Не се лекува.. Разни билки пробвах, нищо.... Предполагам е от възрастови те промени и хормоните, макар лекарите да викат :"добре си". Но както беше казала една друга дама тук:колко да си добре, хормоните ни не са като на 20 годишни, следователно е нормално да има сътресения.. А и на 45 няма да е пубертета, я!

Общи условия

Активация на акаунт