Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 12 март 2020, 13:02 ч.

Студенти в Нидерландия - 7

 • 9 083
 • 140
 •   1
Отговори
# 105
 • Мнения: 5
Да споделя за наема на квартирата, за който се чудех снощи и питах. Днес написах на агенцията, чрез която сме взели стаята, и помолих да се приспадне сумата за ток, вода и газ, тъй като студентът не ги ползва, след като се е прибрал в родната си страна и до 1 юни поне няма да е в Нидерландия заради затворения университет. Хората ми отговориха в рамките на два часа и намалиха наема със 70 евро, колкото са режийните.

# 106
 • София
 • Мнения: 1 928
...синът ми имаше проблем с това че до квартирата интернета не се доставяше съгласно договора(общо взето нямаше никакав), ... проблема не го решават вече 3-4 месеца, само получават някакви обещания за отсъпки в наема, но реално няма такива. За мен е интересно дали от страна на Нидералнското правителството ще има някакво облекчение на таксите за студентите, след като реално те не получават в пълен размер обучението за което плащат.
Моят син също има проблем с доставката на интернет от доста време. Не знае причината. Качеството рязко се влоши, прекъсва, но не е изключен напълно, просто не може да разчита на доставка в никой момент. Многократно са отправяли молби до хазяите, не се знае нито причината, нито дали ще се оправи.

Въпросът с таксата за обучение е резонен, ще очакваме дали ще има някакви промени. На сайта на ДУО има някакви разяснения във връзка с епидемията, но засега не се отнасят общо до таксата за всички, а доколкото разбрах само ако някой изпитва затруднения и кандидатства, не знам. Ето вижте и вие:
https://www.duo.nl/particulier/measures-coronavirus.jsp

Много благодаря на всички, които ме посъветваха как да изпратя лекарствата. Последно от Арамекс очаквам да ми кажат ще може ли или не, но вече съм му пратила рецептата и ще се опитва да купува там.

Последна редакция: чт, 26 мар 2020, 14:13 от Sash

# 107
 • Мнения: 82
Благодаря!

# 108
 • Мнения: 1 884
Sash, Арамекс са много точни, и ние сме ги ползвали безброй пъти, но в сегашния момент не знам как ще оперират, те работят с групажи, камионите им тръгват (ха) два пъти в седмицата... Ако ти вземат парсела,  те карат до Франкфурт, оттам го поема ДПД. Едва ли ще имаш проблем със съдържанието на пратката, пращали сме и кисело млако и кори за баница и сирене и мед и лекарства, все неща, които други не искат и да чуят. Проблемът е дали и ако да, колко време ще пътуват....

# 109
 • Мнения: 2 383
Стефан, прибрахте ли се бпагополучно в Мюнхен? Някакви спънки по пътя?
Моя син отпътува миналата събота, след всички приказки с които ни заляха от тук, пътуването му беше песен....никакъв проблем на нито една проверка.  За сметка на петък, когато филмирана служителка не го допусна до самолета. Писа той оплакване, писа по разни фирми посредници помагащи в ситуация когато се търи компенсация при провален полет. Много е амбициран, чисто морално би било добре да получи някаква копенсация, най малкото, за назидание на виновните ,  и за да възтържествува справедливост.

# 110
 • Мнения: 1 884
Да, долетя от Щатите. В Мюнхен германците били настроили апаратите на контрола така, че през тях да минават само немски паспорти, не като преди - с всеки европейски, и е минала през полицая, както с лична карта. Искали са й разрешително за постоянно пребиваване в Германия, адрес, на който живее, служебна карта и т.н., за да я пуснат да влезе в Германия. Казва, че е имало други европейсци, които не са допуснали, вкл/ българи, които са отделили.... Добре че се прибра  от Ню йорк, там сега главоломно растат случаите....
Малката се върна от Ротердам в София миналата седмица, с последните преки полети от Холандия, не като сега през Париж....сега е под карантина в къщи.
Така като гледам, тази учебна година едва ли ще се върне нататък. Имах тези подозрения и затова решихме да се върне в къщи. Въпросът е какво правим с квартирата....

# 111
 • Мнения: 26
И моето момче е още в Холандия, в Тилбърг. Не смята да се прибира, но на нас ни е много притеснено.


И моят син остана там, в Утрехт. Дано направихме правилния избор, като не се прибра. Притеснени сме и ние като вас.

# 112
 • Мнения: 20 873
Нашите учат онлайн в Грьонинген, но било голяма каша. Предават проекти, отсреща не ги получават, пишат, питат... все пак е извънредна ситуация за всички. Така си говорихме с моя сега, плуваме според условията. Важно е да плуваме и да не се давим.
Живи - здрави да сме всички!

Последна редакция: пт, 27 мар 2020, 13:58 от Judy

# 113
 • Мнения: 1 729
Както очаквах, цялата учебна година ще бъде онлайн. Вчера дъщеря ми получи имейл. Някои студенти за получили уведомленията си по-рано.

# 114
 • Мнения: 3
Здравейте,
знаете ли нещо за Fontys?
  На официалния сайт на университета няма информация, че обучението до края на годината ще е онлайн и имейли не са получени.

# 115
 • Мнения: 2 383
И при синът ми в Бреда  официално е потвърдено- онлайн, до 01.07 университетът няма да отвори.
Очаква се изявление на ресорния министър за да се отхвърли или не варианта за повтаряне на учебната година. Малко възможно ми се струва последното. Но е факт- децата ще учат дистанционно до края на учебната година.
Вероятно има деца, които при това положение биха искали да се приберат по домовете си.  Успех на всички, независимо кой какво е решил да предприеме- пътуване или оставане.
Моят син лично няма да се прибира на този етап, но той има там работа, приятели, среда . Девойката му също остава засега. Ако се върнат, няма да могат да си плащат квартирите.

# 116
 • Мнения: 20 873
Току-що ходих в Спиди - приемат си и си пращат пратки за чужбина, както преди.
...
На нашите са казали, че няма да се повтаря година, затова си учат онлайн и предават проекти. За полагане на изпити пак щяло да е така, но не са стигнали до тях още. Ще видим. 

# 117
 • Мнения: 5
Здравейте , мами! Синът ми днес реши,че иска да кандидатства в Холандия ,защото си е писал с една агенция "Darbi". От агенцията са му предложили университеът Fontys в Айндховен. Някакви мнения за него, защото виждам ,че по класация е равен със Софийския университет. Насочил се е към специалност с компютри (програмиране). Има ли някоя друга мама с дете в Айндховен и по-точно в този университет Fontys ? Всякаква информация ще ми е от ползва ,особено ако има предложения за пряк разговор между вашето дете и моето,за да се зададат някои въпроси!

# 118
 • Мнения: 3
Здравей,
Моят син е във Fontys и ако искаш може да се свържем и да даем инфо. Агенцията с която ние работихме е Интеграл, но доста хора са работили с UNIFY и са много доволни.

# 119
 • Мнения: 1 770
Здравейте,
знаете ли нещо за Fontys?
  На официалния сайт на университета няма информация, че обучението до края на годината ще е онлайн и имейли не са получени.
Знаем, как да не знаем. И на сайта си има всичко, още на миналата страница писах. В сряда още го пуснаха.
https://www.fontys.nl/nieuws/online-education-extended-to-june-1-update-15/

Последна редакция: сб, 28 мар 2020, 22:19 от second

Общи условия

Активация на акаунт