Студенти в Нидерландия - 7

• 69 015
  • 881
  •   1
Отговори
# 735
За картите - дебитни и кредитни на ДСК, Пощенска, Алианц, и Виза и Мастеркард. Отказа ми и Револют.
Уау, а после някъде проблем имахте ли

# 736
Картите ни минават в Икеа, Техномаркет, Юск, автоматите за ov чипкарти и някои други международни вериги. Навсякъде другаде плащаме кеш, защото няма друг вариант.

# 737
Синът ни пристигна в Еншеде вчера. На 11 пътува през Дортмунд  където го посрещна братовчед му, който живее в Мюнстер и вчера го е закарал в Еншеде. Има само дебитна карта на ДСК и малко евра в брой. С картата си е купил матрак от ИКЕА и е пазарувал от ЛИДЛ и АЛДИ. Сподели, че изключително се пазарува с карти и даже ме попита как да си внесе наличните евра в картата.
Квартирата намери в последния момент-стая в къща с още две момчета. С общежитията нещата не се получиха.

# 738
При наемането на апартамент,квартира и изискване от агенцията за доказване на доходи на родителите- точно какво искат -месечни,годишни,брутни,нетни,преведени от лицензиран ли,от двамата родители ...и т.н.Моля споделете

# 739
  • Варна
Здравейте!

Ние намерихме квартира на сина ни в Еншеде в една фб група и ще летим на 24.08 заедно с него до Айндховен. Ще останем няколко дена да му помогнем с настаняването. Надявам се всичко да е ок с квартирата и младежа бързо да се адаптира. 😊👍

# 740
Разпространена практика ли е GP да не работи директно с твоя застраховател, а да те таксува на посещение и ти после да пускаш искове за покриване на разходите към застрахователя?
(при студентски застраховки, в случая 95% към AIG, не стандартна за работещи) Или да се търси друго GP е по-добре?

# 741
  • No Line On The Horizon
Университетът препоръчва AON, препоръчва и медицинска практика. Заключих, че ако направя в АON не би трябвало да има проблем. Пуснала съм запитване за застраховка, чакам одобрение за да се плати и да се регистрира при GP-то, защото май без bsn може регистрация, но без застраховка няма да стане.
Аз много лошо се вързах на информацията, че от университета ще организират дни в общината за bsn и не направих самостоятелна среща. Сега има дати за след месец, а за Хага още няма организация, само за Лайден. Чудя се да чакам ли още?

# 742
Университетът препоръчва AON, препоръчва и медицинска практика. Заключих, че ако направя в АON не би трябвало да има проблем.

Е, AON макар и огромен е просто посредник, не застраховател.
И тази е правена през AON, просто за основен застраховател, държащ 95% от полицата се падна AIG. Странно за мен, американски застраховател с център за Европа Люксембург.
Въпросът беше повечето GP работят с издаване на сметка и после се оправяй със застрахователя или има и с директно прихващане и да удължим търсенето.
Но като гледам, никой не харесва бумащината около нов пациент и студенти 1ви курс не са най предпочитаните пациенти...

В нашия случай също имаше препоръка от уни, но тя в общи линии включва лист от GP-та, които на теория биха приели нов пациент от съответния квартал, но в никакъв случай не е гаранция, че ще са склонни да го направят. То и не че е абсолютно задължително GP-то, има си центрове по болници, но не е лошо да има.

Последна редакция: вт, 18 авг 2020, 08:53 от kodbg

# 743
Код,

Различните полици са съответно с нееднакви условия.
Изводите, които аз си вадя:
- няма директно разплащане по тази полица, поне не с всички здравни заведения. Съответно бих си задала въпроса към застрахователя - имат ли лист със здравни заведения, с които имат договор и се оправят с тях безкасово ( без ти да плащаш- те да връщат). Важният момент тук ( Никога да не се случва), но ако се наложи обръщане към здравно заведение за по-сериозна помощ - Да не ти дадат фактурата на теб, пък ти да си ги търсиш. Защото сумите от ГП са дребни.
- Колкото до ГП - Много по-важно ти е мненията за съответното ГП, а не дали ще плащаш, пък после ще си ги получиш. Напиши името и beordelingen. От ГП-то може да зависят много неща!

Скрит текст:
Родител съм. Каквото и да съм се дърляла с теб. Ако мога да помогна за дете, няма да замълча

# 744

Амиии, полицата е възможно най-стандартната за студент - първата година решихме без експерименти:
http://img.netpeak.net/kod/159774391213_kiss_31kb.jpg
ICS Complete+, купена от AON.
AON не предлага по-пълна полица, предполагам, че има достатъчно добро покритие.

Практиката, от която имаме предложение е:
ПП - редактирам повечето информация, не е гот май да обсъждам доктора в детайли по форуми...

ПП2 - Поразучих, напълно очаквано е това със студентска застраховка, не е проблем, процедурата за иск е онлайн,  лесна и бързо възстановяват пари. Това се практикува само при GP - при болници няма да искат пари, там се оправят с каса, застраховател, което е важното.

Последна редакция: вт, 18 авг 2020, 12:23 от kodbg

# 745
При наемането на апартамент,квартира и изискване от агенцията за доказване на доходи на родителите- точно какво искат -месечни,годишни,брутни,нетни,преведени от лицензиран ли,от двамата родители ...и т.н.Моля споделете
ние изпратихме банкови извлечения, като искаха сумата да покрива приблизително 3 пъти годишния наем.

# 746
ПП2 - Поразучих, напълно очаквано е това със студентска застраховка, не е проблем, процедурата за иск е онлайн,  лесна и бързо възстановяват пари. Това се практикува само при GP - при болници няма да искат пари, там се оправят с каса, застраховател, което е важното.

Никога да не се налага, но да си повторя съвета.
Ако имате нужда от болнична помощ, преди ГП-то да пусне направление , питате застрахователя с кои здравни заведения във вашия регион имат договор.

(Застраховките, които ти дават право да отидеш навсякъде, без да питаш застрахователя, са доста скъпи и дори не се предлагат от всички застрахователи). Може вашата да покрива- ОК, но се уведомете предварително.

# 747
Здравейте, имам въпрос към родители, които са плащали таксата на вноски. Дъщеря ми ще е втори курс, миналата година платихме цялата сума, но тази решихме да е на вноски. От университета ни изпратиха датите за плащане, първата е на 25 септември, последната 25 май, което е 9 месеца. Не е фиксирана сума, може би ние трябва да си разпределим на равни месечни. Но ми е малко странно да няма първоначална вноска преди началото на учебната година т.е. да се плати сега. Не съм сигурна, но май четох някъде, че вноските са 10 по около 214€. Ако имате повече яснота ще съм благодарна да ме светнете и мен Simple Smile

# 748
При нас е фиксирано на 5 равни вноски, първата в дължима и ще бъде изтеглена на 25 септември. След това през два месеца. Няма първоначална вноска, но на нас ни искат 24 евро еднократно такса, защото ще се плаща разсрочено. Нямам идея дали важи за всички университети.

# 749
При нас е фиксирано на 5 равни вноски, първата в дължима и ще бъде изтеглена на 25 септември. След това през два месеца. Няма първоначална вноска, но на нас ни искат 24 евро еднократно такса, защото ще се плаща разсрочено. Нямам идея дали важи за всички университети.

Значи и при вас не изискват първоначално плащане като гаранция преди началото на учебната година. Защото, ако не се плаща на вноски я подканиха да плати до края на август. Сами си изчислявате размера на вноската предполагам - около 430€, иначе еднократната такса е за всички.

Общи условия

Активация на акаунт