Студенти в Нидерландия - 7

• 69 018
  • 881
  •   1
Отговори
# 750
Университета я тегли директно от сметката. Вие не правите превод.

# 751
Здравейте момичета, имам неудобен въпрос. С колко пари, кеш и в карта тръгват децата ви? Не ми се иска да давам много пари на ръка, но се чудя дали пък 500€ кеш няма да са малко.

# 752
Здравейте момичета, имам неудобен въпрос. С колко пари, кеш и в карта тръгват децата ви? Не ми се иска да давам много пари на ръка, но се чудя дали пък 500€ кеш няма да са малко.

Ако имате карти Revolut при нужда реагирате за минута. Не съм стъпвала в банка, за да изпращам пари. А тегленето от банкомат там е безплатно до 200€.

# 753
Тегленето от банкомат от стандартна бг карта е колкото в България. Не е проблем и да няма Револют.
Картата на девойката дойде днес - точно 3 раб.дни.

# 754
  • No Line On The Horizon
На ДСК таксата за теглене е 1.20 лв. Днес се надявам да стигне до Rabobank, за да подаде документи без BSN.
Датата за среща в общината, организирана от университета е 12.09. В края на септември ще го получи.

# 755
  • La casa de Mickey Mouse
Разпространена практика ли е GP да не работи директно с твоя застраховател, а да те таксува на посещение и ти после да пускаш искове за покриване на разходите към застрахователя?
(при студентски застраховки, в случая 95% към AIG, не стандартна за работещи) Или да се търси друго GP е по-добре?
Това изцяло зависи от застраховката не от лекаря. Холандските застраховки за работещи и за постоянно пребиваващи покриват прегледите директно.

# 756
Здравейте, момичета! Моя син ще освобождава квартирата си в Айндховен (мести се при приятели). Наема е 420евро, 5стаи са с една баня, една тоалетна и кухня. На 12мин с колело от Фонтис, ако някой все още търси мога да дам връзка с агенцията!

# 757
Това изцяло зависи от застраховката не от лекаря. Холандските застраховки за работещи и за постоянно пребиваващи покриват прегледите директно.
Доколкото коректно ми обясниха, AON има специален портал за GP-та, в който могат да се регистрират и да сключат споразумение за директно плащане по студентски застраховки. Което разбира се е свързано с повече бумащина и администрация за асистентите им и затова малко го правят и оставят административната тежест на пациентите.
Така че, мисля си, че зависи и от лекаря. Както и да е, не е чак толкова неприятно задължение, явно ще трябва да се кара с него.
Благодаря за информацията в последните постове.

# 758
При нас е фиксирано на 5 равни вноски, първата в дължима и ще бъде изтеглена на 25 септември. След това през два месеца. Няма първоначална вноска, но на нас ни искат 24 евро еднократно такса, защото ще се плаща разсрочено. Нямам идея дали важи за всички университети.

Значи и при вас не изискват първоначално плащане като гаранция преди началото на учебната година. Защото, ако не се плаща на вноски я подканиха да плати до края на август. Сами си изчислявате размера на вноската предполагам - около 430€, иначе еднократната такса е за всички.

В щудилинк излиза информация за дължимите суми, Пак там детето трябва да е направило отметка, че ще плаща на вноски. За първокурсниците е 87 евро месечно, 12 вноски. Първото плащане е 111 евро, вкл. 24 евро такса за разсрочено плащане. За студентите от по-горните курсове е около 171 евро месечно. Плаща се 12 месеца в годнината, когато избереш опция за разсрочено плащане. Първото плащане е на 25,09.

# 759
  • No Line On The Horizon
Понеже се ровя как става връщане на направени разходи, например преглед при GP,  за което той е издал фактура, това открих като информация https://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=1021&langId=bg&intPageId=1747

Ако направим застраховка на АОN Start+ пише, че Reimbursement of costs for doctors and hospitals - Secondary if not covered under another insurance policy, т.е. ние трябва първо да се опитаме да ни възстановят парите през Zilveren Kruis и ако те не ги одобрят да се обърнем към AON.

# 760
Здравейте!Някой запознат ли е с кацане във Белгия-Шарлероа,дали трябва отрицателен писиар тест?В Белгия има наложена карантина,дали се отнася за пребиваващите там или за всички кацнали на територията им.Ние ще кацнем на Шарлероа но веднага пътуваме за Маастрихт.Ако някой е запознат или е в същото положение моля да пише.

# 761
Здравейте!Някой запознат ли е с кацане във Белгия-Шарлероа,дали трябва отрицателен писиар тест?В Белгия има наложена карантина,дали се отнася за пребиваващите там или за всички кацнали на територията им.Ние ще кацнем на Шарлероа но веднага пътуваме за Маастрихт.Ако някой е запознат или е в същото положение моля да пише.

Ние летяхме птез Дормунд. Там също има обявена карантина за 3 града от България. Първо авиокомпанията ни прати информация седмица преду полета и декларации за попълване.
Там правят тестове на летището, но може и да си носиш готов.
После на самото летище във Варна раздаваха декларации.
На летището в Дормунд събраха декларациите, но поискаха тестове самона младите хора (на дъщерите дадоха листи за тестовия пункт, на нас с мъжа ми - не). Избират ги на паспортната проверка, явно има възрастова селекция. Като казахме, че сме транзит, ни пуснаха без тест.
Дано помогнах.

# 762
В университета на дъщеря ми плащането на таксата е на 8 равни вноски, от септември до май, на 25то число си тегли университета от сметката. Декември не се удържа. Еднократно 24 евро с първа вноска.

# 763
При моята дъщеря-ново 20(поБГ).Напусна си квартирата ,не искала вече споделено живеене със 4- на човека.Търси си апартамент за себе си и приятелка състудентка германка.Знае,че ще е трудно търсенето,но нали са онлайн си мисли,че ще има време да намерят мечтаният.Аз обаче не съм толкова спокойна.Градът е Тилбург,ако някой може да помогне да ми пише на лични

# 764
Понеже се ровя как става връщане на направени разходи, например преглед при GP,  за което той е издал фактура, това открих като информация https://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=1021&langId=bg&intPageId=1747

Ако направим застраховка на АОN Start+ пише, че Reimbursement of costs for doctors and hospitals - Secondary if not covered under another insurance policy, т.е. ние трябва първо да се опитаме да ни възстановят парите през Zilveren Kruis и ако те не ги одобрят да се обърнем към AON.

Fros,
Няма как да имате две здравни застраховки към двама холандски застрахователя.
Zilveren Kruis е застраховател. Сигурно и AON не съм ги проверявала. Но вие имате една застраховка и то допълнителна към основната ви българска застраховка.
Аз го разбирам , че си търсите първо възстановяване от основния застраховател ( в случая - българската здравна каса).

Холандците са търговци. Не си представяйте, че застраховка, която в най- добрия случай струва 90 евро/ на месец, те ,защото сте им симпатични, ще ви я дадат за 24 евро/ на месец ( ако правилно съм видяла). Колкото и да е , е под цената, която те предлагат. Е, явно си поделят или прехвърлят отговорността към някой друг.

Кацане в Дортмунд, не е еднозначно на кацане на Шарлероа. Белгия и Германия може да имат различни мерки. Стига някоя от тези държави да не е обявила затваряне на границите, би трябвало да може да стигнете, до където сте тръгнали.

Общи условия

Активация на акаунт