Студенти в Нидерландия - 7

• 69 010
  • 881
  •   1
Отговори
# 765
  • No Line On The Horizon
Аз го разбирам така - AON Start+ не предлага услуга връщане на разход (връща евентуално ако по ЕЗОК откажат) и трябва ние да се обърнем към към представителя на ЕЗОК за Нидерландия, в случая Zilveren Kruis.

# 766
Здравейте момичета, имам неудобен въпрос. С колко пари, кеш и в карта тръгват децата ви? Не ми се иска да давам много пари на ръка, но се чудя дали пък 500€ кеш няма да са малко.

В началото харчат повече пари за разни единични неща - зареждане карта за принтиране примерно, разни абонаменти (спорт примерно), докато се ориентират къде е по-евтино.... аз давам 800 за първия месец, после по 400 ги смятам. Голямата щерка се оправяше и с по-малко, но й ги оставях да се поглези на ресторантче или каквото тя си избере. Като си спестява пари - нейни са си.

# 767
Fros,

ЕЗОК е Европейска Здравна Осигурителна Карта.
Такава има право да издава сигурно всеки от над стоте застрахователя в Нидерландия.
Няма значение как го разбирам аз или вие. Ако не е ясно изписано, им се обадете и питайте.
Моите спомени ( по прочетено от СъефанБ), ми припомнят друго. Познавайки и холандците или вие, или те ще си търсят възстановяване на разходите от българската здравна каса, която е вашият основен задтраховател. Вие ползвате тази застраховка на АОН , стъпвайки на основата, че имате вече здравна застраховка в друга Европейска държава (в случая България) и така това е само добавка към вашата европейска застраховка, направена в България

# 768
  • София
Само да допълня ross.... ако зададете, че нямате   EЗОК в  България, се калкулира пълна застраховка, която като сума малко се различава за различните университети-за мен това е странно, но е факт. Сумата за 1 година за такава застраховка за нас беше около 650Е.

Последна редакция: ср, 19 авг 2020, 22:19 от Ranick

# 769
  • No Line On The Horizon
Сумата е различна, защото самите университети имат самостоятелно договорени условия за AON Complete +
Когато се попълва запитването се избира университет и сумите са различни. При AON Complete + застрахователят се занимава с връщането на сумите. Това е основната разлика, която открих спрямо Start +

# 770
Здравейте!Някой запознат ли е с кацане във Белгия-Шарлероа,дали трябва отрицателен писиар тест?В Белгия има наложена карантина,дали се отнася за пребиваващите там или за всички кацнали на територията им.Ние ще кацнем на Шарлероа но веднага пътуваме за Маастрихт.Ако някой е запознат или е в същото положение моля да пише.

Ето тук има информация за пътуване през Белгия: https://diplomatie.belgium.be/en/services/travel_to_belgium/
Не видях да искат тест, но ако пристигате в Белгия със самолет,  48 ч. преди полета се попълва формуляр, принтира се и се предава при кацането: https://dofi.ibz.be/sites/dvzoe/EN/Documents/BELGIUM_PassengerLocatorForm_ENG.pdf.
Също така има разлика, ако е транзит (по-малко от 48 ч престой в Белгия) и оставане при тях.
В следващите 2 седмици може да направят проверка дали сте на посочения адрес, както и да ползват информацията за проследяване на болни, контактни лица.

Между другото билетите до Брюксел-Шарлероа са доста по-евтини от тези до Айндховен.

# 771
Здравейте момичета, имам неудобен въпрос. С колко пари, кеш и в карта тръгват децата ви? Не ми се иска да давам много пари на ръка, но се чудя дали пък 500€ кеш няма да са малко.

В началото харчат повече пари за разни единични неща - зареждане карта за принтиране примерно, разни абонаменти (спорт примерно), докато се ориентират къде е по-евтино.... аз давам 800 за първия месец, после по 400 ги смятам. Голямата щерка се оправяше и с по-малко, но й ги оставях да се поглези на ресторантче или каквото тя си избере. Като си спестява пари - нейни са си.

Благодаря!

# 772
Някой летял ли е последните дни до Амстердаш (Стипхол)? Виждам, че карантината е намалена на 10дни, но има ли промяна относно "strongly recommended" и какво правим в случай на смяна на квартирата (пренасяне на багажи) в първите дни на пристигането?

# 773
  • дядовата ръкавичка
Синът ми е в Айндховен от седмица, движи се свободно, включително, заедно с други българи може да посещава Introduction week в университета (не че той го прави). Не мисля, че има каквито и да било ограничения вследствие на препоръчителната карантина.

# 774
Моя син кара с доста по-малко пари от посочените.
Като отиде - кеш почти нямаше. А и не му е трябвал-плаща или с карта или по банка.

Относно карантината-всичко е свободно, нито в магазини се носят маски, нито някой нещо следи. Доколкото знам само във влаковете се изисквало.

# 775
Не е променено обстоятелството за строго препоръчителна карантина. Маските са задължителни само в обществения транспорт. Навсякъде има дезинфектанти. В някои магазини се изчаква за влизане, ако има повече хора.

# 776
Здравейте, някой има ли информация относно това кой е най-изгодния начин за използването на градски транспорт? Потърсих информация в интернет и единствената опция, която намерих, е ISIC Mobility Card (предоставя отстъпка).

Като вземе BSN номера, синът ще кандидатства за Student travel product, но дотагава търсим алтернативно решение.

Благодаря предварително!

# 777
  • дядовата ръкавичка
Не мисля че може да кандидатства за student travel product, ако не работи.
А защо му е необходимо  да ползва градски транспорт? Всички са с велосипеди.

# 778
Някой летял ли е последните дни до Амстердам (Стипхол)? Виждам, че карантината е намалена на 10дни, но има ли промяна относно "strongly recommended" и какво правим в случай на смяна на квартирата (пренасяне на багажи) в първите дни на пристигането?
Синът ми летя днес. Единственото, което са му искали, е здравната декларация:
https://www.government.nl/binaries/government/documents/publicat … h+declaration.pdf

# 779
Не мисля че може да кандидатства за student travel product, ако не работи.
А защо му е необходимо  да ползва градски транспорт? Всички са с велосипеди.

Университетът е в Айндховен, а квартирата в по-малък град на около 20 километра, затова ще използва главно влакове за придвижване.

Относно student travel product, не сме запознати да има изискване студентът да работи, за да го получи. Ще се радвам, ако някой запознат с темата, сподели информация. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт