Студенти в Нидерландия - 7

• 68 522
  • 881
  •   1
Отговори
# 810
Моят син пътува на 31.08, така се наложи заради работата му. Ще пропусне лекциите първия ден. На следващия ден има да подписва договор за квартирата, може пак да пропусне нещо. Въпросът ми е към по-опитните, как се отразяват тези отсъствия? Има ли някакви санкции?

# 811
  • No Line On The Horizon
Да си види програмата и да предупреди преподавателите.

# 812
През Сърбия минахме и стана бързо. В момента пътуваме към България, но утре ще минем пак през Сърбия и ще пиша какво е положението.

# 813
Здравейте.
Тук в темата има ли майки на завършили студенти в Нидерландия. Може ли да споделят опит с търсене на работа след образованието. Тук малко отмествам фокуса на темата, но не е никак за подценяване. Как стой въпроса с реализацията и намирането на работа по специалността?
Интересно ми е за тази специалност: creative media and game technologies, дали и с нея има реална реализация и не само в границите на Нидерландия?

Благодаря

# 814
Може ли да ми кажете, какво се представя пред НАП за здравните осигуровки на студентите. Какъв документ трябва да ми издатат от университета? Какво приемат в НАП?
И още един въппос относно кандидатсването за кредит (субсидия, заем... както там го наричат)
На база какво се декларира дохода на родителите? От преди 2 години? Някаква справка от НАП или...

# 815
Фонтис го наричат statement of study, тип уверение че студента е записан за съответната учебна година. Подпис и печат имаше. Преведен от агенция на български, заедно с оригинала и пълномощно от студента се носи в НАП

# 816
Фонтис го наричат statement of study, тип уверение че студента е записан за съответната учебна година. Подпис и печат имаше. Преведен от агенция на български, заедно с оригинала и пълномощно от студента се носи в НАП

Лично се ходи в НАП, онлайн не става, нали?

# 817
Наскоро и аз питах тук дали може да се подаде декларацията и уверението чрез ПИК кода на студента, но никой не ми отговори. Миналата година ходих на място. На този етап все още нямам новото уверение, и не съм звънила да попитам..

# 818
Аз ходих лично в НАП с превод от лицензиран преводач и копие от оригинал. Става много бързо. Нямах пълномощно и не са ми искали.

# 819
  • дядовата ръкавичка
На сина са му изпратили Statement of enrollment, без печат, който завършва с
"Without the original stamp of the Eindhoven University of Technology, no value can
be derived from this statement."

Е, за какво ни е тогава. Явно трябва да ходи на място за печат.

Не мисля, че може да се подава по електронен път. Поне не видях такава услуга на страницата на НАП.

# 820
На сина са му изпратили Statement of enrollment, без печат, който завършва с
"Without the original stamp of the Eindhoven University of Technology, no value can
be derived from this statement."

Е, за какво ни е тогава. Явно трябва да ходи на място за печат.

Изтрийте последния ред, разпечатайте, преведете и занесете в НАП...

Последна редакция: пн, 24 авг 2020, 08:39 от kodbg

# 821
Прибрахме се вчера през Сърбия без никакви проблеми. Границите бяха празни, не повече от 15 минути чакахме.
   И на сина ми на declaration of enrolment няма печат. Преведохме го и той го подаде в НАП, платихме осигуровките за два месеца, около 50 лв., Следващо подаване трябва да е другата година.

# 822
За регистрация в общината какво трябва освен многоезични акт и договор за наем

# 823
... и лична карта, това е.

За документа към НОИ -  преведете каквото са ви изпратили от унито, печата не е задължителен реквизит. Инфомацията която съдържа документа е в обши линии - името на студента, факултетен номер, и информация че е записан в редовна форма на обучение за 2020/2021 г. Трета година превеждаме документ изпратен на мейла му, няма печат на него.

За субсидии и  заеми  - на първа страница на темата има линк към ДУО - там всичко е обяснено подробно - кога и за какво  е заем, кога е субсидия, и при какви условия. Няколко вида са, вижте коя ви инересува на този етап, и ако имате конкретни въпроси, питайте, доста деца в темата вземат и ще ви се обяснят подробности.

# 824
  • No Line On The Horizon
За регистрация в общината какво трябва освен многоезични акт и договор за наем

копие на личната карта

Общи условия

Активация на акаунт