Паниката Ковид-19 - как да се справим?

• 92 934
  • 3 451
  •   1
Отговори
# 3 345
Лъсна и по голяма жестокост - който ще мре, да мре, останалите да си живеят нормално.
Как се живее нормално по време на епидемия, аз не знам...
По време на национална епидемия се живее зле.
Обаче, каква епидемия при около 3000 заразени и около 160 починали, за около 7 000 000население?
То дори не е новина от първа група.....за тези 4-5 месеца станаха доста други, далеч по-важни неща.КОито обаче останаха по периферията на новините, щото нали, страшния Ковид настъпва....

# 3 346
Лъсна и по голяма жестокост - който ще мре, да мре, останалите да си живеят нормално.
Как се живее нормално по време на епидемия, аз не знам...

Именно, наред с изброените го има и обратното - майната им на паникьосаните тъпанари, които искат да се спазват някакви мерки. И си навират в теб муцуните без маски, без нищо. Че и те гледат нагло "Нещо имаш да ми казваш, ли?". Майка ми гледа на Мангъров като на смъртен враг - бил казал "старите да мрат" Grinning

# 3 347
  • София
Моето дете има затруднения в четенето. Съответно се притеснява от децата и се чувства добре, като се затвори вкъщи. Но това съвсем не му се отразява добре. Спря работа с учителката си, с логопеда. Да, признавам и аз го изпуснах. И сега нивото му на четене е 1 клас, че и по-зле. И трябва сами да се спасяваме. Оплаках се.

# 3 348
  • В царството на игрите:)
За мен неходенето на училище е си беше проблем и ме втриса при мисълта, че това може да се повтори.  Училището е не само учител и ученик. То е общуване, контакт, обратна връзка, израстване, създаване на режим, навици, отговорности и приятелства.Стоенето сам пред един екран не е естествено. Ако целта на училището като такова е само да "обучи" децата може би ДО би било удачно, но тъй като функциите са му далеч повече, онлайн обучението не може да ги компенсира в тяхната цялост. В наложената ситуация, без да коментирам дали беше правилна  или не ДО все пак беше някакъв вариант, но дълбоко се съмнявам в неговата ефективност. Да не говорим, че нямаме единен стандарт за такова обучение и разликите в подготовката в различните училища са много драстични. Същото е при работещите от къщи.  Психолозите твърдят, че първите 3-4 седмици повечето са били доволни от тази възможност, но доволството бързо се заменя от апатия и недоволство, когато продължи по - дълго. И, да семейството е много важно за децата и е основния фактор в развитието, но рано или късно едно дете се сблъсква със света и извън семейството и тогава то се превръща в регулатор на отношенията навън, а когато няма "навън" отношенията зациклят. Оставам с впечатлението, че повечето родители не искат да прекъсват пъпната връв с децата си без да осъзнават, че това в даден момент започва да вреди.

Последна редакция: пт, 12 юни 2020, 16:05 от milmich

# 3 349
Разбира се, че неходенето на училище е проблем. Но говорим за някаква временна мярка все пак. Вече се тестват няколко ваксини, а се разработват над сто. Смъртността пада - дали заради мутация на вируса или защото лекарите се научиха как да лекуват, но и това е фактор. И лекарства се тестват. Да споменавам ли, че за СПИН няма нито ваксина, нито лекарство, ама вече хората си живеят десетилетия с него и вече е хронична болест, а не смъртоносна. Та по един или друг начин  нещата ще влязат в релси и малко свиване не пречи. Да, нека пуснем икономиката, че без нея зле, ама личния ни кеф може малко да почака. По-горе ме питаха кой бил по-голям егоист - ами то си личи по последиците. Какви са последиците, ако не направиш джамбуре със селските си роднини? И какви са последствията, ако им лепнеш един вирус като в Доспат?  За мен са несъизмерими, ама кой както го разбира. А заради Доспат и Сърница бяха отменени над сто полета до морето, това са хиляди отменени резервации и нов удар по икономиката. Заради това, че някой не иска да носи маска и да си пие ракията в тесен семеен кръг. Още повече според новите открития вирусът се разнася най-много от суперзаразителите. Та на десет или двадесет джамбурета всичко ще мине без проблем, ама на едно един ще зарази 30 човека. И ако измежду заразените се случат 1, 2 или 3 пак такива, вече може и София да плакмне пак, не Сърница и Доспат.

# 3 350
  • София
О, де да беше пъпната връв проблемът! А то е точно обратното - до такава степен децата са с едно отрязана пъпна връв, че повече връзки чувстват с хора извън семейството. Хората не знаят какво да правят заедно вкъщи, затова предпочитат училището. Не зная защо толкова родители са страхуват да не закъснеят с пъпната връв, та чак бързат да я отрежат твърде рано. Детето едва се е научило да яде самостоятелно и вече му режат връвта - имало било нужда от деца, от социализация.

# 3 351
кой пазар? хората като гледам си пътуват, не са се спряли особено. След седмица-две съвсем ще отпадне всичко, защото и на международно ниво се натиска здраво от всички видове компании. Ако ще да стане апокалипсис, никой няма да връща мерки назад в международен мащаб.
Имотният пазар.
Тук никой не е излизал извън страната досега. Не можем да идем до Дисниленд в Щатите примерно,  защото границите са затворени.  Голяма безработица и въобще чудесно положение се заформи след тези мерки .

А какво ще правите в Дисниленд като е затворен? Или американския работи?

# 3 352
Хубаво е човек от време на време да погледжа все пак и за вината у себе си, не само в обстоятелствата. Преди няколко седмици с почти ужас установих, че щерката от 2 месеца не е отваряла 2 разказвателни предмета, защото учителките за тези 2 месеца единствно са пеели уроци по Тиймс. Да не ми е виновно ИП или ДО? Виновна е тя, че търси на хляба мекото и аз, че като родител не съм осъществявала необходимия контрол за тази част от учебния процес.

Дисниленд другия месец ще го отворят или поне планират да го отворят. А в Шанхай вече работи.

# 3 353
  • В царството на игрите:)
Вече се тестват няколко ваксини, а се разработват над сто.
Имам съученичка, която от 25 години е клиничен лекар в голяма лаборатория в Сф и сподели, че странното е, че има хора, които са с доказано изкаран вирус все пак нямат антитела. Предимно при младите се случва. Та, това с откриването на ваксина, ако това наблюдение е вярно, ми е по - скоро мираж, да не кажа нещо друго. Но ще видим, де...Ако ни кажат, че са открили ще вярваме, защото нямаме друг избор. Само да не ме карат да си слагам задължително, че имам зловещи спомени от противогрипните ваксини преди години. В мутацията ще е спасението Simple Smile
О, де да беше пъпната връв проблемът! А то е точно обратното - до такава степен децата са с едно отрязана пъпна връв, че повече връзки чувстват с хора извън семейството. Хората не знаят какво да правят заедно вкъщи, затова предпочитат училището. Не зная защо толкова родители са страхуват да не закъснеят с пъпната връв, та чак бързат да я отрежат твърде рано. Детето едва се е научило да яде самостоятелно и вече му режат връвта - имало било нужда от деца, от социализация.
О, много добре знам какво да правя вкъщи, но колко време ще си четем книжки, ще гледаме филми, ще играем настолни игри, ще си готвим вкусни манджички, ще си обясняваме колко се обичаме и ще се свързваме с кораба - майка и ще си се радваме? За да оценим общуването помежду си трябва и да сме разделени поне за няколко часа.  Ние сме социални животни. Излизаме, ходим на работа, връщаме се, споделяме деня си, правим планове за следващия ден и така... А по повод пъпната връв вече за втори път сред познатите ми се случва един и същ сценарий. Млади жени намират половинките си и си поиграват на семейство няколко месеца и се връщат при мама, щото нещо не върви, някой нещо им казал на криво и т.н. А родителите на младите са добри, споделителни, грижовни /прекалено!/, но са създали едни безкрайно неустойчиви отрочета, които предпочитат да са до мама. И това въобще не са изолирани случаи напоследък.

# 3 354
  • София
Прекрасно знаем, че общуването дете-деца няма нищо общо с общуването дете-родители. И като лишим детето от общуването с деца, го лишаваме от ... половината живот, горе-долу.
И сега тепърва трябва да тикам детето да излиза. То пък и времето е гадно.

# 3 355
  • София
Поне имат къде да се върнат. Много млади жени остават в кофти връзки, защото нямат грижовни родители, при които да се върнат или се срамуват. Не може да се живее за чужда угодия, защото чуждите хора само се упражняват в недоволство.

# 3 356
Дъщеря ми си работеше с логопеда през вайбър и въпреки че беше дистанционно, имаше напредък. Не сме пропуснали нито един час. Та явно си зависи от човека и от желанието му да си върши работата.
Приятелка психоложка в детска градина се уби от работа, дистанционно. Каза, че има положителни страни, защото по този начин е успяла да поработи и с родителите.

# 3 357
Андариел, като какъв терапевт работите всъщност?

# 3 358
  • София
Нашата само пускаше някакви огромни текстове, които малкият и без това не можеше да прочете. Пък и след всички домашни, само до това му беше. Ох, с него все не попадаме на учители.
Иначе аз преподавах по Вайбър и Месинджър, беше ново и много ми хареса.

# 3 359
  • София
Vvk,В каква връзка ме питаш? Любопитно ми е. Не е тайна, но ми е любопитно защо задаваш този въпрос.

Рокстар, странно ми е да се дават дълги текстове точно на дете със затруднения с четенето.

Общи условия

Активация на акаунт