Паниката Ковид-19 - как да се справим?

• 93 960
  • 3 451
  •   1
Отговори
# 120
Сори, обаче никой не е виновен, че някой не се е сетил навреме да си купи спирт, маски и дезинфектант. И не, не са свършили, само защото някоя друга Пена е купила по 30 от всичко, а защото каквото в налично, не стига за всичи, на които им трябват точно в момента, няма и кой да произведе в такива количества. Ако аз обичайно ползвам 200 мл спирт годишно като се лакирам, от няколко дни пръскам по 2 пъти на ден. А повечето хора сигурно и толкова не са ползвали. От 20 дни се знае, че и в България ще ни трябват повечко от тези неща. Да бяха се сетили всички, които в последните дни се тълпят пред аптеките,  за да смогнат доставчиците да направят поръчки.

Онзи ден в онлайн аптеката Медея имаше и спирт, и ръкавици, и витамин Ц и разнасяха поръчките от днес за днес.

# 121
  • София
Да се похваля и да ви разведря. Аз вече наредих бюрото и проведох онлайн урок.

Последна редакция: сб, 14 мар 2020, 16:43 от Rockstar

# 122
  • Варна
Аз например трябва да приемам вит Д поради жесток дефицит. Трудно го намирам обаче щото някой си някъде бил чел, че помага за предпазване от вируса. И стрина Пена го изкупува, нищо че ако тя няма дефицит предозирането може да не е удачно и най-вероятно той ще отлежи в шкафа и накрая ще го изхвърли заради изтекъл срок.

А с тия ръкавици, маски и спирт е такъв майтап, че няма накъде. Хората са се вкопчили в тях сякаш са някаква панацея.

# 123
Сори, ама маски по аптеките нямаше още в края на февруари, в същото време базар и олх бъкаха от обяви за продажбата на такива на петорни цени. За мен липсата на тези елементарни неща по аптеките не е, защото не са стигнали за всички, а защото масово са се презапасявали, кой от шубе, кой с цел да изкара някой лев. Нямаме мислене на общество и това е. Има хора, които ползват маски ежедневно в работата си и не могат да намерят. Има болни, които се пазят с тези маски. Но на овцете,които са се презапасили, не им дреме.
Както и снощи в Била нямаше кисело мляко, захар, олио, картофи, лимони. Или сигурно случайно и изведнъж на целия български народ му свърши захарта?

Та в този ред на мисли се сещам за един виц.
Попитали англичанин, италианец и българин ако имат по 50 кг ябълки какво ще направят с тях. Англичанинът казал, че ще си отдели килограм, а останалите ще раздаде на съседи. Италианецът казал, че ще си остави малко и другите ще подари на любимата си. Българинът казал, че ще ги изяде. Попитали го:
- Ама как, всички ли? Това са много ябълки!
А той отговорил:
- Квот мога за го иза, другото за го нагриза.

# 124
Ами то се знаеше, че ще стане така. От месеци е ясно накъде върви работата, затова преди 20-тина дена купихме там каквото преценихме, както и от аптеката, без каквото не можем. Само че в понеделник трябва да взема и някои неща за майка ми, които не търпят отлагане,, пак магазин,  животно имаме, всеки ден нещо се налага, макар че иначе не сме на работа. Витамин С-то го изпихме, защото бяхме болни...

Мисля, че с доставките по магазините няма да има проблем и никой няма да умре от глад, но се чудя дали е достатъчно ограничаването на контактите в този им вид.

Надявам се все пак тези мерки да имат някакъв положителен ефект и да не стигаме до италианския вариант...

# 125
Не от края на февруари, а в началото още в две аптеки ме отсвириха за маски, а ми трябваха 2, че бях забравила да взема от вкъщи и отивах с грипавата щерка в лаборатория. Точно тогава започнаха да говорят, че в Европа по аптеките няма, защото китайските туристи ги изкупуват. А това, което спекулантите са изкупили, е нищо в сравнение с реалните нужди.

Панацея не са, но не са излишни на нито едно домакинство в момента. Въпросът е, че няма за всяко. Пените с пълните килери с витамини, спирт и маски са пренебрежимо малко в сравнение с хората, които по принцип не ги употребяват. Кой си е купувал нитрилни ръкавици от аптека? Честно, не познавам такъв. Сега обаче се препоръчва като предпазна мярка и хората купуват.

# 126
Аз купувам такива ръкавици постоянно. Joy Ползвам ги като чистя, че съм алергична към някои препарати. Също и като се боядисвам.
Лошото е, че тези маски не предпазват от короната, но от РЗИ искат персоналът да бъде подсигурен с маски.
В края на февруари брат ми щеше да лети над 12 часа и обърна цяла София да търси маски с филтър. Никъде нямаше никакви, никъде. Накрая намери на едно място 4 на 28 лв бройката. Купи ги, то нямаш избор просто.

# 127
Просто няма достатъчно производство, не знам толкова ли е трудно да се увеличи производството на маски, като има толкова голямо търсене. Шиенето им е елементарно, стига да има материал, от който се правят.

# 128
Безумно е да не мога да намеря спирт никъде,
А във фирмата така ли ви оставиха, от три месеца говорят за вируса, а те са ви дали едно шише за дезинфекция, докогато стигне? Flushed В нашата се организираха още януари с поръчката на дезинфектантите. Дори има такива фирми, които сами са раздали на работниците си ресурси - за вкъщи! На нас не ни дадоха нищо, но си има съвсем нормален Octenisept в аптеката. Скъпото си стои по рафтовете, спекулантите са изкупили само евтиното.

И не зная защо "овца" трябва да е изкупила каквото и да е, след като целият свят разбра, че са спекуланти, които изнасяха досега в чужбина. Богаташите точно едва ли са си купили нещо ей сега изведнъж, те си имат по принцип (това във връзката с Бай Тошо, който много липсвал). А бедните нямат ресурс за презапасяване със спирт и лекарства. Сърдете се на онлайн-магазините, които продължават да не заключват частни обяви на такива материали.

А и в другата тема беше въпрос това с децата; те се ограничават, за да се спрат и възрастните покрай тях - родители, детегледачи, курсове, учители, срещи между възрастните, когато ги забират итн.

# 129
Паника в нашия град не съм видяла , в магазините си има стоки и в аптеките има витамини .
За спирт и маски не съм питала, защото няма да ползваме , мислим да се възползваме максимално от карантината и да разпуснем, както при отпуска
Единственото ни запасяване е 2 блистера вит. Ц и 3 пакета макарони

# 130
И презапасяването, и спекулантите са само украса, истината е, че нормално няма и 1% от населението да ползва маски и ръкавици, а сега 50% или 70% се втурнаха да търсят. Е кой е подготвен за това? Кой производител или търговец е знаел преди година, че да договори такива доставки?

# 131
Така е, аз само се чудя че не може лесно да се организира бързо такова производство, та навсякъде по света от месеци няма маски.
Иначе ние имаме някакви, колкото за психологическа подкрепа и срещу други гадости, защото от вируса казаха, че не пазят.

# 132
Ами не може то и в САЩ имали маски само за 1% от населението. От де километри специален плат, от де машини и капацитет за десетократно и стократно завишаване на капацитета? Че даже и 100 пъти увеличение не стига, защото се иска всичко сега, на момента. Трябва хиляди пъти да се завиши производството за да се задоволи нуждата. А после?

# 133
Производството е организирано и работи на пълни обороти, но - само там, където го има и само за вътрешния пазар. Има забрани за износ на ЛПС. Тъй че дори в Румъния да има примерно производство, няма да стигне до нас.

# 134
Ами не може ...защото се иска всичко сега, на момента...
Нямат, нямат, пък във Виена хванаха камион от Турция с 21. 000 маски за частна продажба. Щели да спечелят чисто  50 000 евро. Това е цената на морала в случая.

Общи условия

Активация на акаунт