Паниката Ковид-19 - как да се справим?

• 93 036
  • 3 451
  •   1
Отговори
# 3 315
  • София
Защо 6 месеца? Може да нямате училище, но не са ви вързали вкъщи 6 месеца. Да не сте в полярната нощ.

# 3 316
Уиш, вероятно. Аз обаче съм човек, който искрено страда на всеки 15.09 и ликувам в края на май/вече юни/, а след март съм почти в агония, та може и от чисто егоистична гледна точка да разсъждавам. Да не говорим, че с толкова проблеми от въпросното общуване в училище се сблъсках тази учебна година, че ми е по-скоро в категорията необходимо зло, отколкото като нещо полезно.

И все пак, липса на социални контакти в момента, може да е въпрос само на личен избор.

# 3 317
Попи, и аз съм така. Но виждам, че и дъщеря ми, и съучениците ѝ страдат за училището. Именно за училището. Въпреки, че се виждат на групички. Явно за тях то е някаква структура, даваща стабилност.

# 3 318
А какво пречи на учениците, особено ако не говорим за малките класове, да се срещат с приятели? Не е люта зима все пак, възможности за срещи на открито, където рискът от заразяване е най-малък, не е като да липсват. Щерката сега завършва пети клас, определено не страда от липса на социални контакти. Може да не са толкова интензивни, колкото в училищно време, но пък и да не общуваш редовно, с който искаш и с който не искаш, също си има позитиви.
Защото имаше соц изолация.

Никой не ходеше никъде, освен по 1 родител до магазина или на разходка със семейството в парковете.

Когато поканихме 3 деца на РД в края на май,  когато се освободи малко положениетo се оказа, че тези  девойки на 12 и 13 не са излизали от 9 седмици извън дома си въобще.
Ние ходехме по разходки,  магазини и из паркове поне.

Последна редакция: пт, 12 юни 2020, 15:51 от Анонимен

# 3 319
Какъв смисъл има да се окайва човек и да се фиксира в неосъществените си планове? Никой не иска да се случват такива неща, но станат ли и да си крие главата под възглавницата и да тропа с крак, нищо не печели. На мен ми се объркаха доста по сериозни работи от разходки до увеселителни паркове и срещи на детето със съученици - дипломиране на член от семейството, матури и подготовка за тях, важни прегледи на родител след операция и още неща, за които не ми се пише... Стягаш се и продължаваш напред,  опитваш се да минимизираш щетите и така. Доволна съм, че никой от близките ми не се е разболял досега и се надявам да си остане така. Кой каквото ще да ми приказва, но здравето ни е най важно.

Последна редакция: чт, 11 юни 2020, 23:16 от Iris04

# 3 320
  • София
Попи, и аз съм така. Но виждам, че и дъщеря ми, и съучениците ѝ страдат за училището. Именно за училището. Въпреки, че се виждат на групички. Явно за тях то е някаква структура, даваща стабилност.

Същото е и при нас. С тази разлика, че аз горещо проклинам тоя кирлив вирус и затварянето на училищата, защото вече си имам едно зомбирано от екрани дете, което отказва да излиза. Ето до тук стигнахме, да я моля да излезе, защото на нея вкъщи пред лаптопа, youtube и вайбър й е супер добре. Благодарение на целодевното ДО си имам вече зомби вкъщи. И аз ще започна като Андариел - изобщо не ми пука на учителите колко им е хубаво да не им се сополиви някой в училище, за мен екраните са гигантски, и то не само мой проблем.

# 3 321
  • София
Проблемът с екраните си е ваш, обаче. Не е нито до ДО, нито до нищо друго, освен семейни правила. ДО е само няколко часа, а утубето и вайбър вече са в извънучебното време. Сега просто лъснаха нещата, не е станало някакво чудо невиждано, освен единственото, че сега видяхте, че децата висят в мрежата. И на училище в междучасията вадят телефоните, че и в час го правят, какво си мислиш? Май наистина много родители не познават навиците на децата си.

# 3 322
Всъщност, Анди, доскоро екраните им бяха единственият начин да общуват със себеподобни. Два месеца.

# 3 323
  • София
Винаги са били. Те излизат в междучасието и си цъкат на телефоните. Само малките ученици търчат напред-назад. Сега се видя и от родителите.

# 3 324
Ама, orchid, как може да говориш така? То по-хубаво от ДО няма, само лоши майки искат децата им да ходят на училище, защото не могат да се справят вкъщи сами. За протокола и аз съм от тях. Затова се надявам вирусът скоро да си ходи и да се върнем към нормалното полудневно училище. Отдавна съм приела мерките, както и че към момента това е било решението. Надявам се на по-добро бъдеще.

Андариел,
Моите деца няма право да ползват телефона си в училище, нито в междучасие, нито в час. Ако хванат някой с телефон в ръка или му звънне, телефонът се отнема и родителят се вика на беседа с директора за припомняне на правилата и връщане на телефона.

# 3 325
  • София
Проблемът с екраните си е ваш, обаче. Не е нито до ДО, нито до нищо друго, освен семейни правила. ДО е само няколко часа, а утубето и вайбър вече са в извънучебното време. Сега просто лъснаха нещата, не е станало някакво чудо невиждано, освен единственото, че сега видяхте, че децата висят в мрежата. И на училище в междучасията вадят телефоните, че и в час го правят, какво си мислиш? Май наистина много родители не познават навиците на децата си.

Не, не съм такъв родител. Преди екраните, визирам смартфона, се изчерпваше с 1 час дневно, а понякога и никакъв, защото се връщаше уморена от училище. Толкоз. ДО-то при нас е с редовни часове до обяд и тестове следобед, т.е от 9 до 16 ч. не се става от лаптопа. Е, срасна се с него. После превключва на youtube или целия клас си коментират във вайбър последното достигнато ниво на някаква Brawl stars. Говоря за четвъртокласник.В училище телефони нямаше, стояха заключени. Навън, дори да се срещнат,вадят телефоните и пак играят един до друг. Разбира се, че не ми е виновно ДО-то само, но то се оказа катализатор за забравените вредни навици.

# 3 326
  • София
А вие какво очаквате, да карат на 1 час дневно на телефон? Все едно вие навремето да карахте с 1 час телевизия на ден. Всичко си следва естествения ход  - децата са част от технологичния живот, също както и възрастните. И не, не е трагедия, научават се на самоконтрол, но в пубертета е нещо напълно логично и обичайно за тях да висят в мрежата, да гледат ютубето и социалните мрежи. Просто вие остарявате и се шашкате на тема контрол. С какво те са по-различни от възрастните щом възрастните постоянно висят в мрежата?

# 3 327
Хм, не знам за вас, но проблем с екрани нямаме.

Скрит текст:
Преди това положение имаше по час на таблета си за Майнкрафт и комп. анимация в събота и един в неделя. В у-ще са имали Информатика и ИТ по 2 часа седмично.

Сега има по 2 часа макс на ден на компа в Кан академията и със спуснати неща от учителката, които не са задължителни, защото си остават оформени с оценките до 20ти март, а до края на учебната година (25ти юни) им спускат по малко неща за занимания по желание.
Аз съм купила учебни тетрадки за преговор за годината и обясняваме неща, които не са взели или не разбира.
Имат по час Зуум с учителката си за чатове и срещи и час седмично срещи по Зуум със скаутите за да проговорят какво правят.
Тъкмо свършиха с изработката на играчки за котета и кучета в приютите и учителите им ги събраха от домовете ни като оставиха наградите за края на годината.

Смарт телефон няма. На 12 е.
По моя телефон се чува веднъж седмично за 1-2 часа с двете си най-близки приятелки и това е.

Ирис, форум е, пиша тривиални примери.
Не става да си разказвам историята и колко сериозни неща са се случили и през какво преминаваме заради Ковид. Но това не омаловажава случващото се с много хора.

# 3 328
Не съм в темата на вашата дискусия, но тези медии много преекспонират. Слушам в анонса на новините"ново огнище на Ковид в къмпинг", а в същинската част се оказа един заразен. Яд ме е че са готови от всичко да изфабрикуват сензация. Притесняват ме доста тези високи бройки на заразени в последната седмица, а в същото време отпадат всички ограничения.
Аз не знам за какъв сезон се говори, та той е обречен от всякъде. Курортите са празни.

# 3 329
  • София
Леле, колко сте стриктни за интернети и телефони! Моите щяха да се разбунтуват здраво дори още преди десет години.

Общи условия

Активация на акаунт