Хипоспадия 7 или деца с урологични заболявания оперирани в Сърбия

• 44 592
  • 716
  •   1
Отговори
# 300
А за преосвидетелстване пращат ли писмо? При възрастните директно изпращат писмо, с което посочват дата и необходимите изследвания/документи и директно се явяваш на комисия (за Кюстендил са ми казвали). Тук има ли такава практика или директно човек си подава документите в РКМЕ и чака писмо/звъни n-пъти, за да разбере датата за комисията?

И при нас също е имало моменти когато не съм получавала писмо. Дори последния път, когато се явявах с Михаил, преди да изтече месеца за получаване на писмото, сме имали насрочена дата, за която обаче аз не бях разбрала. И ми се обади лекарката от комисията, попита защо не сме се явили и веднага насрочи нова дата. Затова и казах, няма зависимост, зависи от комисията.

Последна редакция: пн, 28 сеп 2020, 23:05 от Lyo Lyo

# 301
  • София
Мен ме предупредиха от картотеката в София, че за децата не се праща нищо и аз трябва да си следя кога отново да подам за нов Телк.

# 302
Някой подавал ли  е документи за преосвидетелстване след преминала операция, при съществуваща фистула. Има време,но исках да питам дали има смисъл?

# 303
За деца не се изпраща автоматично писмо. За всяко преосвидетелстване се подават наново документи - копие на предходно Телк решение, заявлениe и лична карта на майката.
Zee да има смисъл, по - горе публикувах за кои заболявания се дава Телк. Пак ще го постна
Фистулата е предпоставка да подадете нови документи - "до пълно излекуване"

Последна редакция: вт, 29 сеп 2020, 10:09 от marychery

# 304
Исках да се уверя, че няма и 2ри вариант и са пропуснали да ми кажат от РКМЕ. За възрастните е малко по-лесно - спестява им се едно ходене до ЛЛ и едно до РКМЕ. Каквото е такова, нямаме избор.
Благодаря за отговорите, момичета!

За деца не се изпраща автоматично писмо. За всяко преосвидетелстване се подават наново документи - копие на предходно Телк решение, заявлениe и лична карта на майката.
Zee да има смисъл, по - горе публикувах за кои заболявания се дава Телк. Пак ще го постна
Фистулата е предпоставка да подадете на нови документи - "до пълно излекуване"

# 305
Някой имал ли е случай с болно дете 10тина дни преди операцията? Как постъпва доктора? Става въпрос за вирус, който вече затихва(надявам се!).

# 306
Фистулата е предпоставка да подадете нови документи - "до пълно излекуване"
В момента не капе от фистулата, мазането с йод помогна. Нашият ТЕЛК е за 3 години,но догодина трябва да се поднови. Та ще пробвам...има време.

# 307
Някой имал ли е случай с болно дете 10тина дни преди операцията? Как постъпва доктора? Става въпрос за вирус, който вече затихва(надявам се!).
да, моят син се разболя седмицата преди операцията. Но беше доста зле - висока температура и лоша кръвна картина. Доктора отложи операцията с една седмица. т. е Михаил беше планиран за 13.01.2020 г. Разболя се седмицата от 06.01.2020 и за съжаление в края на седмицата все още не беше добре, т.е само с една седмица се измести всичко.

# 308
Здравейте и от мен да се включа и аз в тази тема детето ми е на почти 7 месеца и се роди с пеноскротална  хипоспадия. На мен също ми казаха в родилното, че  не е нищо сериозно, лека козметична оперативна процедура. Започнах да чета и благодарение на всички вас добри хора разбрах за д-р Джинович в Сърбия. Благодаря ви, че сте описали всичко така добре.Ужасни неща са преживели вашите деца и вие заедно с тях с операции тук в България. Ние сме решили да оперираме детето ни в Сърбия. Та имам няколко въпроса към вас. Вече подадохме документи за телк, но момичето което ги прие в ркме каза, че е почти сигурна, че дори няма да ги разгледат и излезнат с решение. Та без решение няма да имаме дори документ с който да обжалваме в нелк съответно. Въпросът ми е как да процедираме ако това се случи? И още нещо може ли ако има деца с пеноскротална хипоспадия да пишат една или две операции са се наложили при тях в Сърбия при д-р Джинович?
Здравейте, моят син е с пеноскротална хипоспадия. Той премина през 2 операции при д-р Джинович. Първата операция беше на 16.10.19г. когато той беше на 1г. и 6мес., а втората на 17.06.20г. При първата операция д-р Джинович му взе лигавица/кожа от бузката за да извърши пластиката на пениса и корегира изкривяването. При втората операция изгради каналчето и премахна излишната кожа - обряза го. За мое съжаление сме с фистула и може би ще се наложи и 3-та операция за затваряне на фистулата. Между 2-те операции, а и сега след втората операция изпращаме снимки и клипчета на д-р Джинович и той ни казва дали е нужно да правим нещо. Ако имате някакви притеснения може да ми пишете и на лични и да говорим и по телефона.

# 309
Докато търся и тълкувам закони и разпоредби, получих viber-съобщение, че срокът на ТЕЛК-решенията се удължават до февруари 2021 г, което както е описано и в Закона за ИП, е точно 3 месеца след изтичане на ИЕП. Линк по-долу към информационния COVID-портал.
https://coronavirus.bg/bg/news/600

Здравейте! Току що говорих с РКМЕ София, по повод на Закона за извънредното положение - казаха, че срокът на ТЕЛК-решенията не се удължава по време на ИП. Това, което говорели не е било вярно и се отнасяло за пенсиите само. Нашият ТЕЛК изтича на 01.12 и казаха началото на октомври да отида да си изискам от ЛЛ направление за ТЕЛК - приложение №8, заедно с копие от сегашния ТЕЛК, моята ЛК и ако имам мед. документи до 6 м назад, да отида да си ги подам. Комисията ще определи дали ще е по документи, или искат на място с детето, дата на явяване и т.н.
Искам да кажа, че дамата обясни подробно, държа се много мило и  ми отговори на всички въпроси. Благодаря, за което и се надявам инфото да е полезно на хората във форума.
Имам и въпрос - каква е практиката, кога приблизително ще ни назначат комисия - преди да изтече ТЕЛКа или около датата на предния ТЕЛК, или?

# 310
Здравейте!

Понеже никакво време не остана и събирам багаж, искам да попитам някой родител на дете оперирано около 1година и половина, колко точно силна болка изпитват децата след изписването от BelMedic, пък и докато са там през нощта? Знам, че това е индивидуално, но питам от гледна точка на това колко и какви лекарства да взема. И какъв е Вашият опит-колко дни продължават силните болки?

Поздрави,

# 311
След операцията, по време на болничния престой, на моето дете му даваха парацетамол през абоката. Не помня дали два или три пъти, но през нощта идва сестра, за да наблюдава детето. Преди изписването ви дават рецепта за антибиотик и бруфен (тяхно название за ибопруфен), който се дава на 2.5 - 3 часа. Аз съм му давала по веднъж 4-5 пъти през целия престой, защото мрънкаше. Но той беше на година и половина и точно по това време решиха да избият три кътника едновременно, та мрънкането може да е било и от това. В аптеката на  близката Лили дрогерии има всичко и успяват да разберат какво искате. Може и от тук да си носите панадол и нурофен.
Това, което няма там е храна в бурканчета за след 12 месеца (само 1 вид в ДМ). Ако не готвите, носете си от тук. Ще ви трябва, защото ще обикаляте града за разходки. Те много ще облекчат и вас и детето, тъй като ще се разсейвате от операция и превръзки.

# 312
Gergana5,

А имаше ли някакъв неистов рев от болка в болницата или след това? Или по-скоро е мрънкане?

След операцията, по време на болничния престой, на моето дете му даваха парацетамол през абоката. Не помня дали два или три пъти, но през нощта идва сестра, за да наблюдава детето. Преди изписването ви дават рецепта за антибиотик и бруфен (тяхно название за ибопруфен), който се дава на 2.5 - 3 часа. Аз съм му давала по веднъж 4-5 пъти през целия престой, защото мрънкаше. Но той беше на година и половина и точно по това време решиха да избият три кътника едновременно, та мрънкането може да е било и от това. В аптеката на  близката Лили дрогерии има всичко и успяват да разберат какво искате. Може и от тук да си носите панадол и нурофен.
Това, което няма там е храна в бурканчета за след 12 месеца (само 1 вид в ДМ). Ако не готвите, носете си от тук. Ще ви трябва, защото ще обикаляте града за разходки. Те много ще облекчат и вас и детето, тъй като ще се разсейвате от операция и превръзки.

# 313
Майки, всяко дете има различен праг на болка. Но принципно децата са добре обезболени. Така, че рев има по - скоро при смяна на превръзките. Няма страшно, спокойно. За да си спокойна, можеш от България да си купиш обезболяващи - нурофен. И Сръбските лекарства са добри, така, че няма страшно. При Михаил беше поставена освен пълна, и епидурална упойка и беше добре обезболен до следващия ден. Но защо при нас е взето това решение незнам, виждам че останалите деца не са оперирани с епидурална упойка, а са им давани в последствие обезболяващи.

Последна редакция: вт, 06 окт 2020, 17:43 от marychery

# 314
Нашата операция мина на 1ви октомври. Малкият е на 1.8м. Излизането от упойката беше много неприятно. През нощта не сме имали проблеми. Да, спа неспокойно, но нищо сериозно. Питаха ме дали да му дадат парацетамол, но отказах. На следващият ден му дадох един път панадол, тъй като имаше много лека температура и това е. На третият ден вече тичаше и ми изкарваше акъла постоянно. Днес е пети ден-примрънква на моменти, явно го сърби. Като цяло проблема е повече при смяна на памперса ш превръзката. Ад е (неистов рев е меко казано) много го е страх. Но е нормално. С повече търпение и не толкова шашкане от наша страна нещата почнаха да се случват по-бързо Simple Smile след 10 минути вече е усмихнат и пак тича наляво надясно.

Общи условия

Активация на акаунт