COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 984 293
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 11 130
  • София
Да посмятаме.
Италия е с 60 млн. население. Смъртните случаи до момента са 6078 човека, което прави 0,01% от общото им население.
Пренасяйки тези проценти на наша територия, получаваме, че при население на България от 7 млн. човека, смъртните случаи биха били общо 700 човека.

За сведение, смъртността в България за 2018 година е била общо 108,5 хил. човека, средно на месец около 9 хиляди човека.
Повече от половината случаи в Италия и повече от половината (май към 2/3) от смъртните случаи в Италия са в област Ломбардия с население 10 милиона души- само около 1.5 пъти България .... и почва да не звучи толкова добре.

# 11 131
Не ми харесва в Мутафчийски липсата на търпение и отношение към обществеността, типичен представител на бг лекарското съсловие. Същото е като да отидеш на преглед  -чакаш месец за час, пътуваш едни стотици км и получаваш голямо двуминутно  разочарование, което разрушава всичките ти надежди-грубо, пренебрежитно отношение, никакво внимание и търпение да изслушаш оплакванията на пациента, да проявиш малко човечност. Та и сега-застанал си начело на щаба, вярно, уморен си, претоварен, журналистите са дразнещи, въпросите им тъпи, но все пак носиш отговорността да информираш хората за ситуацията. Това мусене, фръцкане, пренебрежително подсмихване на мен лично не ми изглежда никак професионално.

Тези брифинги са вече абсолютно излишни и дори вредни - нагнетяват напрежение повече от необходимото.
Всяка телевизия може да получава информацията и да я съобщава в новините.
Който има нужда да гледа Мутафчийски - да си сложи снимка на десктопа и да му се радва.
Ай стига вече циркове, а да се хванат да свършат нещо.

Е, хайде сега, пък ако ги нямаше брифингите ще е: Ето ги, мълчат, нищо не казват..

# 11 132
Тоест за нас няма никакво значение колко са болните и ни устройва да ни рапортуват по 10 на ден?

Лично мен  би ме устроил трети вариант - пунктове за тестване, където може да отиде абсолютно всеки, да се тества безплатно наред /започвайки от работещите/ и всеки позитивен да излиза в строга карантина.  Не съм сигурна, че тогава рапортуването ще е по 10 на ден. Но пък явно нямаме към момента възможност за повече тестване или обработка на повече тестове или и двете.

# 11 133
Е, вариантът с масово тестване е чудесен, но явно няма да ни се случи. Иначе и за мен е предпочитания.

# 11 134
Да попитам, преди май беше така: имаш съмнения, ЛЛ преценява, ако реши се обажда на РЗИ, идват с линейката и костюмите и ти взимат проба. Така ли беше? Сега на днешния или вчерашния брифинг разбрах следното: имаш съмнения, звъниш на личния лекар, той ти казва с какво да се лекуваш, и ако почнеш да береш душа идват с линейката и костюмите и те карат в болница. Правилно ли съм разбрала? ЛЛ ти изписва лечение по телефона, но никой не те тества и си щъкаш до магазина и аптеката?

# 11 135
По БТВ новините току що даваха за притеснена майка с 4 годишно дете, приети във Великотърновската болница.Детето е с двустранна бронхопневмония и силни болки, направен е тест.

# 11 136
  • Другата България
Никъде не щъкаш.
Изолираш се 14 дни.

# 11 137
  • Сф
Да посмятаме.
Италия е с 60 млн. население. Смъртните случаи до момента са 6078 човека, което прави 0,01% от общото им население.
Пренасяйки тези проценти на наша територия, получаваме, че при население на България от 7 млн. човека, смъртните случаи биха били общо 700 човека.

За сведение, смъртността в България за 2018 година е била общо 108,5 хил. човека, средно на месец около 9 хиляди човека.
Повече от половината случаи в Италия и повече от половината (май към 2/3) от смъртните случаи в Италия са в област Ломбардия с население 10 милиона души- само около 1.5 пъти България .... и почва да не звучи толкова добре.

С тънката подробност, че Ломбардия е с площ 24 хил. кв. км и плътност на населението 412 души/кв.км.
Площта на България, предполагам, я знаеш, а плътността на населението е средно 65,5 души на кв.км. Ние нямаме такава плътност, нито такова масирано огнище в страната, че да очакваме да стигнем Италия по бройка.

# 11 138
Темата я следя почти от самото й начало.Тогава пишещите бяха 1/ 3 може би от тези сега. Ситуацията, в която сме днес, в Европа и България, беше отдавна предизвестена. Някои я осъзнаха отдавна и бяха обявени за всяващи паника и т. н.
Аз бях спокойна, защото знаех какво следва. После се стреснах, защото не знаех какво ще последва тук след първите случаи. После се обнадеждих, че имаме такъв щаб.......
А днес се отчаях и примирих. На 201 доказано болни , местата във ВМА и Пирогов свършват, запитване към болници, тестове ненадеждни или няма, и стотици хиляди връщащи се българи. Значи, аз трябва да работя от вкъщи с дете на 2 годинки, на което говоря “ за лошия ковИ” и защо не трябва да излизаме навън”,  да слагам маски и дезинфектанти за времето, когато трябва да купя хляб, а зад мен си кашлят без маски съвсем спокойно, да чистя всяка стока с алкохол, да обяснявам на възрастния ми баща кога да пазарува, ако изобщо може, или защо да не сяда на пейката в парка, а да  Е “стойте си вкъщи”, да не мога да отида да го видя.  И че всичко е в наш интерес  Simple Smile А в същото време 200 000 са  завръщащите се в България и никакви рестрикции, тестове или сериозни мерки. По този начин това колко
ще продължи-1-2 години?
След днешния брифинг в 17.00 аз лично се отчаях и примирих. Явно повечето ще минем през това. Кой колко и докъде...не знам. И не разбирам доводите на щаба. Вече изобщо спирам да го мисля и да приемам нещата сериозно, щом не мога да отида при баща ми ( или трябва документ) в рамките на България, а от огнищата в Европа се завръщат тук  и си ходят, където си искат, без сериозен контрол.
А случаите откъде са? София- Бургас или Англия- Бургас? ( пример )

# 11 139
Правилно ли съм разбрала?
Май така излиза - в крайна сметка се получава коктейл от социална дистанция, малко тестове и накрая разчитаме тихомълком на изграждане на групов имунитет.

# 11 140
Скрит текст:
Не ми харесва в Мутафчийски липсата на търпение и отношение към обществеността, типичен представител на бг лекарското съсловие. Същото е като да отидеш на преглед  -чакаш месец за час, пътуваш едни стотици км и получаваш голямо двуминутно  разочарование, което разрушава всичките ти надежди-грубо, пренебрежитно отношение, никакво внимание и търпение да изслушаш оплакванията на пациента, да проявиш малко човечност. Та и сега-застанал си начело на щаба, вярно, уморен си, претоварен, журналистите са дразнещи, въпросите им тъпи, но все пак носиш отговорността да информираш хората за ситуацията. Това мусене, фръцкане, пренебрежително подсмихване на мен лично не ми изглежда никак професионално.
Тези брифинги са вече абсолютно излишни и дори вредни - нагнетяват напрежение повече от необходимото.
Всяка телевизия може да получава информацията и да я съобщава в новините.
Който има нужда да гледа Мутафчийски - да си сложи снимка на десктопа и да му се радва.
Ай стига вече циркове, а да се хванат да свършат нещо.

Като не ти харесва не го гледай. Брифингите са абсолютно наложителни. Има сума ти хора, които още не зацепват какво значи извънредно положение и точно  за тях и за всички отекчени и мислещи се за знаещи и можещи повече от Мутафчийски са тези брифинги.

# 11 141
Кралското семейство се изолира както е препоръчано

The PM will make a statement at 20:30 GMT. Meanwhile, people in the most at-risk groups have begun getting an NHS text urging them to stay at home for 12 weeks.

The UK's death toll has reached 335.

A further 46 people have died in England since Sunday - aged between 47 and 105 and all with underlying health conditions - while there were four deaths in Scotland and four in Wales.

There have been 83,945 tests to date, with 6,650 confirmed cases.
https://www.bbc.co.uk/news/uk-51999864

# 11 142
По БТВ новините току що даваха за притеснена майка с 4 годишно дете, приети във Великотърновската болница.Детето е с двустранна бронхопневмония и силни болки, направен е тест.

И накрая ще се окаже, че и млади и деца се заразяват и не е като "да го изкараш на крак"

# 11 143
Последният брифинг ме отчая. Дотук съм. Щом болниците са пълни, тяма надежда. От моите мерки още по- малко.

# 11 144
  • Germany
А защо са тези всекидневни брифинги по тв-то в Бг? Не може ли просто да публикуват всекидневния си отчет някъде, сайт на Здравно министерство, нещо такова. Кому е нужно всеки ден да се повяват, за да докладват 🤔
Забелязвам, че има хора, които не вярват в съществуването на Ковид19, защото не познават човек, който да е болен. Никой в тяхното обкръжение или в голямото им семейство не бил болен. Това не е лошо по принцип, човек трябва да е практичен. Доказателства си трябват. Аз нямам познат, нито роднина, който да е болен от СПИН, като се замисля никога не съм и виждала човек болен от Ебола, а и от много други болести, но не съм предполагала че може да са измислица или конспирация... А от четенето на коментарите за положението в България, вече почвам да си мисля че това е конспирация, за да се направи ремонт на Александровска болница.

SARS-CoV-2 Infection in Children

1391 kids tested. 12% positive for #COVID19. Average age 6.7. 48.5% had no fever. 15% no symptoms.

Kids can be carriers of the diseases, many without fever and some without cough or other symptoms.
(Тествани 1391 деца.  12% положителни за # COVID19.  Средна възраст 6,7.  48,5% нямаха температура.  15% без симптоми.
 Децата могат да бъдат носители на болестите, мнозина без температура и някои без кашлица или други симптоми.)
https://www.nejm.org/doi/pdf/10.1056/NEJMc2005073?articleTools=true

Последна редакция: пн, 23 мар 2020, 23:45 от PeaPink

Общи условия

Активация на акаунт