COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 987 135
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 13 395
Добре де, а тези хора, които се споменават в горното проучване с положителен тест, но без симптоми, проявяват ли такива изобщо или си остават само преносители де факто? Това е за мен най-тревожното в тоя вирус. За себе си от това най се притеснявам, да не се окажа преносител без симптоми и да разболея близки хора, това ми е най-големия ужас от всичко.
Може би нямат симптоми към конкретният момент и да развият по-късно, а може и така да остават, или да са изкарали леко и заболяването им да е на приключване, но явно и безсимптомните имат изменения в белия дроб , което е притеснително.

# 13 396
Явно тук с друго пръскат, но нито е имало впечатляващи пушеци, нито забрана да се отварят прозорци. Само трябваше да се преместят колите, за да има свободен достъп до улица и тротоари.
Нели, нещо не разбрах, със самолет ли са пръскали?
В Комо по принцип всеки ден мият улиците с един камион с въртящи се четки. Тук ми се струва, че минаха със същия камион, но вместо вода пускаше нещо, което после остави малко мирис на хлор.

# 13 397
Добре де, а тези хора, които се споменават в горното проучване с положителен тест, но без симптоми, проявяват ли такива изобщо или си остават само преносители де факто? Това е за мен най-тревожното в тоя вирус. За себе си от това най се притеснявам, да не се окажа преносител без симптоми и да разболея близки хора, това ми е най-големия ужас от всичко.
Може би нямат симптоми към конкретният момент и да развият по-късно, а може и така да остават, или да са изкарали леко и заболяването им да е на приключване, но явно и безсимптомните имат изменения в белия дроб , което е притеснително.
Е това вече е тотален кошмар. Живееш си най-спокойно с идеята, че си здрав и се оказва някога някъде, че имаш проблеми с дробовете...Макар че това ми се струва странно да е възможно, защото изменения в дробовете би трябвало да се усещат по някакъв начин все пак. Съвсем нищичко да не усети човек...Не знам.

# 13 398
  • София
Абсурд вируса да го има из въздуха в количества в които да сее зараза. Ако бе така отдавна всички да сме се разболели и с тази смъртност щеше да има милиони жертви по света. И нямаше да има смисъл и от карантини и извънредни положения.
Аерозолен е вируса ок, но е активен макс 3 ч. и шанса да го хванеш (и то минимален) е ако си в затворено помещение с друг болен или в затворени помещение с климатик или някой да е кихнал или да се е изкашлял и ти точно тогава да минеш и да го вдишаш (ако нямаш маска), но всичко това в затворено помещение. Навън, на отрито ми се струва абсолютно нереално да го хванеш.

# 13 399
Да и аз не мисля, че може просто ей така от въздуха да го хване човек, но на всички ни се налага да отидем до пустия магазин и аптеката и там вече става интересно. Хората особено на касите като се наредят и все още нямат навика да спазват дистанция. Оттам вече може всеки да е преносител, а да не знае и да разболее близък. Тоест трябва да стоиш с маска и в къщи, което си е мъчение вече. За на вън съм много за, както съм казвала, но по цял ден да стоиш с маска вече би било супер гадост.

# 13 400
Цитат
Не, забелязват се изменения в белият дроб но само при излекувани които са изкарали по тежко болестта. При безсимптомните и при леките случаи при които не се стига до хоспитализация засега няма данни да има изменения в дробовете.

# 13 401
Цитат
Не, забелязват се изменения в белият дроб но само при излекувани които са изкарали по тежко болестта. При безсимптомните и при леките случаи при които не се стига до хоспитализация засега няма данни да има изменения в дробовете.
В цитираното изследвание от предния пост се казва, че не са сигурни дали безсимптомните са заразни. Хващам се за тоя косъм като надежда, че поне ако не усещаш симптоми не е задължително да си заразител.

# 13 402
Цитат
Нали казват че 5 от 50 със скенера ги диагностицират,  а са безсимптомни. Значи на скенера се вижда проблем, а после диагнозата се потвърждава с тестовете.

# 13 403
Скрит текст:
Цитат
Нали казват че 5 от 50 със скенера ги диагностицират,  а са безсимптомни. Значи на скенера се вижда проблем, а после диагнозата се потвърждава с тестовете.
Аз имах предвид за изменения в белите дробове при вече излекувани. Помислих че за тях говориш. Има вече такива изследвания.

При излекувани от коронавирус пациенти китайски учени са открили необичайни матови петна по белите дробове.

Скрит текст:
Първо добрата новина: повече от 80 хиляди души вече са се излекували след зараза с коронавирус. Проблемът е, че все още не разполагаме с достатъчно информация за възможните късни последици от това заболяване.

С голямо облекчение много от излекуваните разказват как са надвили болестта - физически и психически. И колко са щастливи, че вече имат придобит имунитет срещу Ковид-19. Но едва през следващите месеци изследвания ще покажат дали преболедувалите коронавирус трябва да се опасяват от евентуални последици за здравето им, свързани най-вече с възможни увреждания на белите дробове.

Напълно излекувани?

Скрит текст:
При някои излекувани от коронавирус пациенти лекари в Хонконг са установили нарушена функция на белите дробове в комбинация с постоянен задух. Вярно е, че към момента лекарите са изследвали само сравнително малка група от пациенти, но въпреки това тези данни вече се разглеждат като първи признаци за възможни последици от Ковид-19.

„При част от излекувалите се пациенти има съмнения за с 20 до 30 процента намалена белодробна функция“, казва д-р Оуен Ценг Так-ин, директор на център по инфекциозни болести към болница в Хонконг. „Тези хора се задъхват, когато вървят по-бързо“, добавя експертът.

При тези пациенти компютърната томография е показала наличието на необичайни матови петна по белите дробове, които може да се разглеждат като признак за вече настъпило увреждане на органите. Откритието на лекарите от Хонконг потвърждава предишни заключения на техни колеги от Ухан. В началото на февруари те са анализирали снимки на белите дробове на общо 140 пациенти с коронавирус и при всички са открили същите матови петна.

Съмнения за белодробна фиброза

Скрит текст:
Допълнителни изследвания на пациенти, излекували се от коронавирус, трябва да покажат дали са развили фиброза. Това възпаление на белодробната тъкан затруднява доставката на кислород в кръвта. Вследствие дишането става учестено, а пациентите страдат от постоянен задух.

Белодробната фиброза е заболяване, което не се лекува. Може само да бъде забавено, ако бъде открито навреме.

Придобиваме ли имунитет?
Скрит текст:
Повечето експерти са на мнение, че излекуваните от коронавирус придобиват естествен имунитет срещу болестта, тъй като докато се бори с нея, нашата имунна система създава тъкмо онези антитела, които обезвреждат причинителя на заболяването. Това важи и за онези пациенти, които са прекарали болестта със слаби или дори никакви симптоми. Затова се смята, че при хората, излекували се от коронавирус, е малко вероятно да се разболеят отново.

https://www.dnevnik.bg/evropa/2020/03/23/4044701_lekari_proveria … uvrejdaniia_sled/

# 13 404
Ами, щом нещата стоят така, наистина масово тестване му е майката, че иначе...Да не говорим за хората в болниците. Там трябва от-до да ги изтестват от всички отделения още сега и нищо не им пречи да го направят според мен дори и в БГ. Защото каквото мазало може да стане на място в отделение, където някой лежи за нещо друго, а се окаже с корона, не ми се мисли.

# 13 405
https://www.hln.be/nieuws/binnenland/bijna-een-op-de-drie-corona … gcentra~a889b543/

Почти едно от три заразяване с корана вирус в нашата страна е в центровете за настаняване и грижи за възрастни хора

Инфекция с корона вирус е открита при 1266 души в центровете за настаняване и грижи за възрастни хора. Това каза фламандският Министър на Благосъстоянието Wouter Beke  (CD&V) днес на пленарната сесия на Фламандския Парламент.

Според официалните данни от кризисния център в Белгия сега са заразени 4 937 души. Въпреки това, Фландрия има собствена система за регистрация на ситуацията в центровете за настаняване и грижа за възрастни хора. Това показва, че 1266 възрастни хора вече са се заразили с вируса. "Това не винаги са хора, които са регистрирани", каза днес Beke. "Това са тези, за които казват: всичко показва, че те имат вируса".
От заразените лица в центровете за резидентна грижа 92 са откарани в болница, а 55 са починали.

Системата за регистрация стартира на 18 март. "Оттогава общо 449 души са починали в центровете за резидентни грижи", каза Беке. "Защото хора умират всеки ден в центровете."

Преди около две седмици дядото на съученика от гимназията на дъщеря ми почина от корона вирус. Заразили са го в болницата, бил е там за лечение на друго заболяване.

# 13 406
Ами, щом нещата стоят така, наистина масово тестване му е майката, че иначе...Да не говорим за хората в болниците. Там трябва от-до да ги изтестват от всички отделения още сега и нищо не им пречи да го направят според мен дори и в БГ. Защото каквото мазало може да стане на място в отделение, където някой лежи за нещо друго, а се окаже с корона, не ми се мисли.
Трябва, но не с бързите тестове дето ги иска Мангъров. Защото те са изключително неточни за сега болните а са точни за вече преболедували. А очевидно Мангъров има някакъв личен интерес да се закупят точно тоя вид тестове а не друг. Мутафчийски днес много ясно го обясни.

"Бързите тестове не могат да открият новозаболял болен. С този тест можем да правим епидемиологично проучване колко вече са преболедували. Защото пак ви казвам, на 21-ият ден, след като е преминал пневмонията, кашлицата, треската, и болният е в тежко състояние, чак тогава се позитивизира бързият тест. Той е бърз, защото става бързо, а не защото открива бързо болният."

"Заради това основното търсене и надежди на държавите са че през следващите седмици ще бъде намерен надежден, истински бърз тест. Иначе е много лесно, 5 000 000 по 24 лв. сметнете го вие колко струва без никакъв смисъл."

А Кунчев днес каза че в Бургас на 4-ма доказано болни, тестовете на Мангъров са дали 2 отрицателни резултата една седмица по късно (явно и Мангъров лъже че тия тестове са изключително точни или не казва че те са изключително точни само за вече преболедували но не и за активно болни) и му намекна на Мангъров че всъщност държавата не е забранила на частните лаборатории да закупят тия тестове. Прочетох в темата че Мангъров имал лаборатория не знам дали е вярно, но ако е вярно никой не забранява на Мангъров да почне да ги закупува тия тестове и да предлага на всеки който желае с малка надценка примерно на цена 30, 40 лв. да се изследва дали е прекарал вируса. Ама да не кара държавата да пръска милиони за глупости в момента. Защото Мангъров вярва че много хора са изкарали вируса.

Като цяло мога да заключа че ако държавата започне да използва тия тестове, след всеки отрицателен тест ще трябва да прави и стандартен за да е сигурна че теста е наистина отрицателен, т.е. Мангъров предлага да хвърлим едни милиони за тестове на които трябва да им проверяваме абсолютно всеки резултат с друг тест, за да не обяваваме болни хора за здрави.

А по адрес на стратегията на Мангъров за 70% стаден имунитет. Коментарът на Мутафчийски:
"Толкова дихателни апарата колкото ще ни трябват, няма в цяла Европа".

Последна редакция: чт, 26 мар 2020, 05:10 от Анонимен

# 13 407
  • MI
Не, в България, май Карнобат беше, са пръскали така. При нас с камиона плюс с нещо като маркуч за тротоарите. Но при нас започна да се влошава доста бързо ситуацията и вероятно затова. Дори за  кондоминатс има някаква помощ ако решат да напръскат входа.
Явно тук с друго пръскат, но нито е имало впечатляващи пушеци, нито забрана да се отварят прозорци. Само трябваше да се преместят колите, за да има свободен достъп до улица и тротоари.
Нели, нещо не разбрах, със самолет ли са пръскали?
В Комо по принцип всеки ден мият улиците с един камион с въртящи се четки. Тук ми се струва, че минаха със същия камион, но вместо вода пускаше нещо, което после остави малко мирис на хлор.

# 13 408
В Италия ръст на новите заразени само 7,5%. В Ню Йорк положението е извън контрол. Финландия въвежда рестриктивни мерки. Нито един новозаразен в Китай, само внесени случаи. Рязък скок в Япония с огнище Токио.

# 13 409
  • 🌅 𝙵𝚕𝚘𝚛𝚒𝚍𝚊
В Ню Йорк положението е извън контрол.

Не е извън контрол,но ще стане ако Куомо не получи необходимите билиони за подготовка на пика..който е прогнозиран след 2 седмици.
Съвсем нормално е да има толкова много случаи,това е 10 милионен град.Милиони хора пътуват в метрото,по автобуси,разминават се тълпи,кой ти се изкашлял,пък кой кихнал..Толкова е елементарно да се заразиш там.
А мерки вмомента са взети,тества се мащабно,откъдето и притеснителните числа.
Вмомента експериментират с лекуване на актуални заразени с кръвопреливане на вече излекувани хора,носещи анти тела.Не знам докъде са стигнали,сега е на ниво "информираме ви,че правим това...и това.." без подробности.

За мен,единственият изход от тази криза е на медицинско ниво,да се работи денонощно в търсене на адекватно лечение и по бърз начин да се пуснат лекарствата в аптечните мрежи.

Бъдете здрави.

Последна редакция: чт, 26 мар 2020, 18:50 от bubanka

Общи условия

Активация на акаунт