COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 982 829
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 16 065
Изненадан съм че американците се издъниха . Бях сигурен  че имат и ресурсите и научния потенциал да се справят .

Скрит текст:

Медицински персонал в Ню Йорк импровизира защитни облекла от чували за боклук . Sad

# 16 066
Аз двустранна пневмония без висока температура и кашлица и то зверска не съм виждала . Каква е тази извънземна пневмония дето я прави тоя вирус?!
Ами такава е - извънземна. За това и викат - АТИПИЧНА ПНЕВМОНИЯ, точно защото не е типична като другите.

# 16 067
  • sofia
Днес с детето се видях в чудо.Страх го е от хората.Това как ще го оправяме не знам.Вашите деца как реагират на чужди хора.

# 16 068
Днес с детето се видях в чудо.Страх го е от хората.Това как ще го оправяме не знам.Вашите деца как реагират на чужди хора.
Така трябва да е. Хората са опасни, пренасят какви ли не болести. Трябва да стои на поне 2 м. от хората, така казват по телевизията.

# 16 069
  • Варна
Виждаме, че проблемът със защитното облекло не е само тук. И пак плюем...

Може ли източник за това, че починалият е работил в мебелна фирма? Обявиха го като служител на лифта.
Вторият починал (всъщност първият за деня), в Пирогов, обявиха, че е на 64 години.

Светъл път и на двамата!

# 16 070
Ако е един и същ човек - имал си е човека симптоми.
Тестван е и е лекуван в болницата в Разлог. Онзи ден се е влошил и е преместен в Благоевград. Интубиран е и днес е починал. Това според пресата.
Защо обаче пише в Монитор, че е бил потвърден само с бърз тест? 🤔
Егати, освен за София, в провинцията ще си останем със съмненията.
Всеки ден се обявят едни 6 човека със съмнение в Благоевградската инфекциозна. Е, до кога ще са със съмнение? 🤔
Кога ще се разбере със сигурност? 🤔

# 16 071
Скрит текст:
Атина, 28 март /БТА/
След около един месец се очаква учените в Гърция да знаят дали едно евтино лекарство, колхицин, което се използва от години при перикардит и за ограничаване на инфаркт, може да помогне за предотвратяване на сериозните поражения на сърцето и евентуално на белите дробове при пациенти, заразени с новия коронавирус, съобщи АНА-МПА.
Лекарството вече се дава на пациенти, заразени с коронавирус, в рамките на изследване, в което участват 300 пациенти, съобщи ръководителят на изследователската група професор Спирос Дефтереос.
Той обясни, че лекарството се дава на пациенти в начален етап на заболяването с презумпцията, че средството ще помогне за превенцията на сериозните усложнения за сърцето и евентуално за белите дробове.
Гръцките учени провеждат изследването си в сътрудничество с Йейлския университет в САЩ и с два изследователски центъра в Италия и Испания.
Успоредно с гръцкото изследване канадски учени също проучват въздействието на колхицина в рамките на изследване с участието на 6000 пациенти.
Скрит текст:
Много интересно звучи! Браво на гърците!
Дано и нашия щаб чете и слуша.

Къде е генерала!?

Да няма някаква грешка?!
Това е лекарство за подагра, а точно при пациенти, страдащи от сърдечни, бъбречни, стомашно-чревни заболявания, трябва да се внимава.
Цитат
https://apteka.framar.bg/11001931/%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D1%85%D0%B8 … B0%D0%B1%D0%BB-20
Колхикум-Дисперт е лекарствен продукт за лечение на подагра.
Използва се за овладяване на острите пристъпи на подагра.

При възрастни и изтощени пациенти, и пациенти страдащи от сърдечни, бъбречни, стомашно-чревни заболявания, терапията с Колхикум-Дисперт трябва да се провежда само със специално внимание.

Сигурно ли е , че за това лекарство става дума в Гърция?

Последна редакция: сб, 28 мар 2020, 17:51 от Diorela

# 16 072
  • На остров
Информация на англйски от Шведската здравна агенция
https://www.folkhalsomyndigheten.se/the-public-health-agency-of- … control/covid-19/

От регистъра за интезвина грижа
https://www.icuregswe.org/en/data--results/covid-19-in-swedish-intensive-care/

и малко статистика

https://fohm.maps.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html#/68d45 … 3b646c37f152f1392

# 16 073
# 16 074
Ами свързал се е с ЛЛ, който го е препратил към спешното!
Нито един ОПЛ не препраща към "спешното". По протокол.
Препращат към 112, които свързват с ЦСМП по телефон. Така се прави.
Ако ОПЛ е изпратил пациент директно в СП, то той е за доклад в ЗК.
А като не ти дигне джи пи то и от 112 ти кажат свържете се с джипито не сте достатъчно спешен за нас, пък на теб или близък му е лошо, какво правиш, отиваш до някой спешен кабинет или просто седиш вкъщи.
А когато всички от изброените не си свършат работата за какъв доклад са, защото такива неща се случват.

# 16 075
  • Другата България
Точно това се опитвам да си изясня. Разбрах, че е получил мозъчен оток.
Дано стане ясно.и на мен ми е важно да го разбера:( млад човек е ,на 55 Sad
Потвърди се за мозъчния оток.
Сега се оказва, че е бил и със сърдечна недостатъчност.
А като не ти дигне джи пи то и от 112 ти кажат свържете се с джипито не сте достатъчно спешен за нас, пък на теб или близък му е лошо, какво правиш, отиваш до някой спешен кабинет или просто седиш вкъщи.
А когато всички от изброените не си свършат работата за какъв доклад са, защото такива неща се случват.
От 112 не казват, свързват с ЦСМП, оттам казват. Като не намериш ОПЛ, отново звъниш на 112-ЦСМП. Какво ще кажат те, не мога да гадая. Ако пациентът се влошава, ще се изпрати линейка, но за състояние "лошо му е" трудно ще стане.

Последна редакция: сб, 28 мар 2020, 18:01 от Не се сърди, човече

# 16 076
https://www.youtube.com/watch?v=gAk7aX5hksU

Едно интервю с един от водещите лекари по инфекциозни болести в Южна Корея - професор Ким. С английски субтитри е.
Като цяло в интервюто няма много нова информация, но почти всичко, което знаем за вируса е събрано в компактен материал.
Това, което ми направи впечатление на мен...
За Южна Корея процентът на асимптоматични случаи от всички положителни тестове е 20 %. Според мен доста висок процент на фона на други държави, които твърдят, че асимптоматичните се движат между 10 и 15 процента. В Корея се правят по 15 хиляди теста на ден, като има и платена опция за хора, които искат да се тестват по тяхно желание. Ако някой от тези 'платени' тестове се окаже положителен, държавата плаща за него. След опита си с MERS и пандемията от свински грип корейското правителство е вложило много пари в разработката на техни собствени тестове и е спонсорирало компании в тяхното производство. Имало е голяма конкуренция между техни компании и това също е допринесло за успешната борба днес срещу новия COVID-19.
Професор Ким говори и за различните сценарии в бъдеще. Според него, дори да има готова ваксина в следващите 18 месеца, тя няма да бъде достъпна за всички. Подтекстът е, че дори Китай или САЩ да създадат успешна ваксина, те няма да я дадат на нас, а ще искат да защитят тяхното собствено население. Дори в тези страни пак ще има приоритет за получаването на ваксината, така че тя надали ще стигне до здравите хора от по-малко рисковите групи. За него най-успешният ход е точно трансформирането на вече съществуващи лекарства в борбата с COVID-19.
Моето разбиране на част от неговите думи е, че мерките, които се вземат в момента отчасти ще се превърнат в нормален начин на живот, работа, учение и комуникация между хората в бъдеще, особено ако вирусът придобие такъв сезонен характер. (Моя вметка: Тоест трябва да се помисли за развитието и усъвършенстването на вече съществуващи алтернативни форми за работа, образование и дори забавления, за да се избегне събирането на огромни групи от хора в едно затворено пространство.)
Той говори също за разпространението на вируса във въздуха. Как примерно в случая с църквата в Сеул, когато хората не говорят нормално, а викат, капчиците на вируса излитат на много по-голямо разстояние от 2 метра, разпадат се на по-малки частици, при които гравитацията не действа така както при по-големите и тежки капчици, и така тези по-малки частици всъщност се превръщат във 'въздушни', които под въздействието на климатик или движение в помещението се пренасят още по-далеч. (Но това важи за затворени помещения. Да не се плашим излишно.)
Професор Ким осъжда като погрешен съвета на СЗО хората да не носят маски. Маски, очила (дори най-обикновени с диоптър), често миене на ръце - това е задължително за всеки, за да се предпази.
Накрая той завършва интервюто си с тези думи (перифразирам):
"Това е наука. Ние трябва да бъдем по-смирени/скромни. В момента, в който станем арогантни, ще загубим. Може би в Европа и САЩ бяха прекалено уверени."
И още една моя лична добавка... При условие, че ние сами не произвеждаме тестовете си, може би е прекалено оптимистично да очакваме масово тестване на населението като в Германия и Корея.

Последна редакция: сб, 28 мар 2020, 20:17 от nia_r

# 16 077
Не можах да разбера, за починалия в Благоевград ли казаха, че 2 теста са били отрицателни? Казаха, че първо били 5, после поправено на 4.
А сега казаха 6 починали, току що съобщиха за починал в Кюстендил.

Ох, много е тежка всяка една загуба на живот! Как не разбират хората и да си стоят в къщи?!!!

# 16 078
Банскалията НЕ е работил на лифта и НЕ е починал от коронавирус, следователно все още са 4 жертвите.

# 16 079
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=3014518408608836& … d=227016864025685

Този самолет е по-добре оборудван от най-добрата българска реанимация......
Остави ме без думи този самолет.

Общи условия

Активация на акаунт