COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 981 401
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 16 860
  • София
100% процента не са сложени тези 100 хиляди безплатни ваксини миналата година. Имаше и някакво забавяне с доставката, кога са дошли, на кого са сложили, един Господ знае. Поне на моите възрастни близки дори не им е и предложена от ЛЛ.

# 16 861
  • На остров
Лили дори информацията ти за починалите не е вярна .
В Швеция са 110.
Другото дори няма смисъл да се коментира, Флип се опита ама ти не разбираш.

# 16 862
  • София
100% процента не са сложени тези 100 хиляди безплатни ваксини миналата година. Имаше и някакво забавяне с доставката, кога са дошли, на кого са сложили, един Господ знае. Поне на моите възрастни близки дори не им е и предложена от ЛЛ.

Слагаха личните лекари. На мама не й сложиха, защото е с една купчина заболявания и личната лекарка и каза, че за нея не е подходяща. Предписва й хапчета по схема от типа на бронховаксон.

# 16 863
Статия в „Гардиън“ за Швеция, интервюирали са и Тенгелето. Тук имаше анкета дали да се затворят детските градини и училищата - над 80 от шведите бяха гласували с "не".

https://www.theguardian.com/world/2020/mar/28/as-the-rest-of-eur … lm-and-carries-on

# 16 864
  • София
Скрит текст:
Скрит текст:
Скрит текст:
Швеция има почти двойно повече смъртни случаи от Дания  и три пъти повече от Норвегия.

Швеция има и точно двойно население спрямо Дания и пак толкова - спрямо Норвегия.
Пак нищо не каза.
Абсолютно никаква връзка. Китай имат над милиард население, Италия имат досега 3 пъти повече жертви от тях. По принцип не е лошо хора, които не разбират от математика, да не правят забележки на останалите.

Дискусията за Китай и Италия се дъвче десетки страници и няма нищо общо с написаното теб.
Твърдиш, че Швеция има двойно повече смъртни случаи спрямо държава, която има двойно по-малко население.
Т.е. смъртността в двете държави е еднаква. Колкото за толкова я разбираме математиката Grinning
Китай и Италия са точно обратният случай и с нищо не подкрепят "изводите" ти за Швеция, Дания и Норвегия.
Е как ще са точно обратния случай? Много по-малка държава(Италия), има много повече смъртни случаи от много по-голяма държава(Китай).
Швеция има 102 смъртни случая. Южна Корея, която е пет пъти по-голяма държава от Швеция има 150 смъртни случая.
Че не разбираш от математика е повече от очевидно. Смъртните случаи досега не зависят големината на популацията, от гъстотата и други фактори да, но не и от големината, защото епидемията не е свършила и преминала през цялата популация, че да ги броим така. По-големите държави не се разболяват по-бързо, освен ако не са по-гъсто населени. Темпът на разпространение е удвояване на случаите на всеки 2-3 дни.
Ох, Лили, последно.
Смъртните случаи досега може да не зависят от големината на популацията, но точно в даденият от теб (пореден) пример колко грешат шведите говорим за идеално съотношение между население и смъртни случаи. Конкретният ти пример, Лили, не доказва конкретната ти теза, че шведите мрат повече заради липсата на карантина.
Вметките ти за математиката ще пропусна, озлобяваш се явно от скука и напрежение и минаваш към евтини детински подмятания.

Проблемът с данните от страни, които не са по карантина или са решили да го карат на естествен подбор е, че не знаем доколко тестват, доколко търсят конактни и следователно дали изкарваните данни не са значително подценени. И не само при тях, трудно е да сравняваме резултатите на държавите 1 към 1, защото голяма част идва от разлика в методиката, а не само от взетите мерки. Като добавиш и други фактори като ден на първи открит случай, заболели на милион, концентрация на случаи, и става съвсем трудно. Ето например САЩ държаха малко смъртни случаи, защото бройките бяха разпръснати из цялата страна. Сега като набраха скорост и като започна да се задъхва здравната система, цифрите придобиват друг вид.

# 16 865
Със сигурност не е имало за всички нуждаещи се.
Случайно станах свидетел миналата година как лична лекарка върна поне 4ма пенсионери, които чакаха пред кабинета ѝ.
Точните ѝ думи бяха - съжалявам, но ваксините свършиха. 😏

# 16 866
Може да е за добро, ако изобщо има някаква връзка - горе пуснах и за всички страни в Европа покриваемост (за 65+ сравняваме само) - Италия, Испания, Великобритания, Холандия са в челото.

# 16 867
Статия в „Гардиън“ за Швеция, интервюирали са и Тенгелето. Тук имаше анкета дали да се затворят детските градини и училищата - над 80 от шведите бяха гласували с "не".

https://www.theguardian.com/world/2020/mar/28/as-the-rest-of-eur … lm-and-carries-on
И много българи бяха против затваряне на градините. Там било най-безопасно за децата се изказа някой тук.

# 16 868
На мен ми се струва, че Мутафчийски ни подготвя за момента, в който почнат да тестват и затова казва "най-тежките времена са пред нас" (цитата не е сигурно дали е едно към едно, по памет). Според мен знаят, че ще светнем в червено, когато/ако почнат тестване.

# 16 869
  • На остров
Лъвицата, Щвеция не е предпреиела естествен подбор, просто има друга стратегия от всички останали държави.
Тестват се малко над 10 000 на седмица.

Реално ако беше толкова грешна шведската стратегия сега щяхме да е положението като в Испания, защото и двете държави започнаха на едни същи дати с първи случаи.

# 16 870
На мен ми се струва, че Мутафчийски ни подготвя за момента, в който почнат да тестват и затова казва "най-тежките времена са пред нас" (цитата не е сигурно дали е едно към едно, по памет). Според мен знаят, че ще светнем в червено, когато/ако почнат тестване.

Е, как така, нали непрестанно се хвалим, че мерките у нас са навременни и дават резултат!?

# 16 871
Лъвицата, Щвеция не е предпреиела естествен подбор, просто има друга стратегия от всички останали държави.
Тестват се малко над 10 000 на седмица.

Реално ако беше толкова грешна шведската стратегия сега щяхме да е положението като в Испания, защото и двете държави започнаха на едни същи дати с първи случаи.
И каква е стратегията?

# 16 872
  • На остров
Хеликаза ти не харесваш Швеция изрично го коментира, не виждам защо се интересуваш освен да се заяждаш.
Прочети статията, която Pure сподели от Гардиън на англйски е Simple Smile и ще получиш отговор на питането ти.

# 16 873
  • Точно където трябва
Не знам кое наричаш "светване" , но най-тежкото е когато много хора са за болница, а не когато тестовете покажат "положителен". И при нашето нетестване /щото ни е толкова капацитета/ имаме шанс да сме все в дъното на кривата. Което не значи, че реално сме добре.

# 16 874
  • Сф
Швеция има почти двойно повече смъртни случаи от Дания  и три пъти повече от Норвегия. Освен това датчаните кога са въвели карантината? Трябва да минат поне 2 седмици, за да се види ефекта. В момента това, което излиза като починали и нови случаи са хора, които са се заразили доста отдавна.

Точно това тръгнах да пиша. Трябва да се изчака да мине време от мерките в Дания, а Швеция да си продължи в същото русло. Тогава могат да се направят някакви изводи, защото засега данните и в двете страни отразяват смъртността на хора, заразили се без мерки и в двете държави.

Шведите като население са двойно спрямо датчаните. За датските мерки не съм съвсем сигурна, по спомен някъде заедно с нас ги въведоха или малко след това.

Ред. Виждам, че съм повторила вече написано. Да поясня, че това са две съседни, сходни държави. Не сравняваме Южна Корея и Италия, с коренно различен манталитет и култура. По същия начин, като се сравним със съседните ни държави, виждаме подобно на нашето положение. Не сме уникални, а напротив, се движим в нашия общ коридор, имаме сравними параметри.

Последна редакция: нд, 29 мар 2020, 16:30 от gorgonZ

Общи условия

Активация на акаунт