COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 980 355
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 19 290
  • Пловдив
Хайде, моля ви се, сега пък глупости колко заразени вече имало по форумите...Това, че някой има някакви оплаквания, далеч не го прави болен от коронавирус...Просто е чудо какви неща се налага да си обясняваме.

# 19 291
Сега аз с огромно любопитство ще наблюдавам хората, които побесняха за маските, но пък в същото време са за пълна карантина на всички, как ще реагират като въведат гениалната идея на Томислав Дончев да се движим само в определен периметър. Дали ще има отпор? Веднага се сещам за хилядите без адресна регистрация в София и такива, които не са я сменяли в рамките на самия град. Отделно хора, които се грижат за родители в други квартали. Ако сега се крещи против маските, то за такава мярка трябва да съборим Народното събрание. Ама имам подозрения, че маските бяха основно проблем на тия, които не могат цели 2 лв да дават за тях и си мислят само за себе си.

# 19 292
  • София
положителен не означава болен. правилно ли разбирам ?
Да!

Последна редакция: вт, 31 мар 2020, 18:50 от bubanka

# 19 293
В общи линии Италия и САЩ официално са плашилото - искате ли да станем като Италия, сега искате ли да живеете в Италия или САЩ?
Това от теб не го очаквах! Не е някакъв изолиран случай, та да е плашило!
А Испания може би им няма нищо?! Просто някой е кихнал там, според теб!!!?
А Франция на къде върви?
Въобще не ми се мисли , за тези които ги следваме по петите.

# 19 294
За 2 седмици докретахме до 399 заразени, като в това число влизат и излекуваните, които колко са до момента, 30 ли? Ако ги приспаднем, стават около 370 заразени до момента.  И ко праим? Thinking
И ти си разочарована, че не е като в Италия, Франция, че дори и Германия вече и Холандия се катери си мисля.
Няма да сме по-назад за съжаление, а като знаем и какво имаме и на какво разчитаме , който оцелее да разказва после на поколенията.

Скрит текст:
Ние сме , като приклекнали зайчета и само мърдаме ушички и чакаме нещастни да не ни види ковидчето. Но..няма да се скрием, имахме шанс, но вече -не. Така аз мисля((
Други трябва да са доволни тук, ама..не ми се влиза в полемика.
Дано така вървим и приключим, дано не пострадаме, но наистина ли си вярвате, че ще минем метър и няма да ни засегне. Нали никой не си прави илюзия колко места имаме, апаратура, лекари и т.н.
Нали не мислите, че ще сте по-ценни от младите, от летящите, от тези дето са с претенции. Дано лекарите имат кураж, дух и сили (които останат) да действат твърдо и да не се поддават на нахалство, заплахи и наглост.
Кой си прави илюзия , че ще сме пощадени и специални.

Четох , че в Света Гора на някакъв монах или там някой се появила Дева Мария, може и вие да сте видели . Да сме сложили кръст на вратата, щели сме да сме спасени повечето и т.н. Появил се кръст горящ над нашата страна и това било знак за благословия и пазене на българите в тези времена. Може и да сте чели из фейса, може и да не сте, ама реших да не го пиша тук, че ...ма то кат не мога да си мълча.

И , ако някой има съмнения каква съм и колко съм "докосната", да ви кажа , че си закачих едно синджирче с кръстче на вратата отвътре. Мда...

Интересно как реши, че съм разочарована? Thinking
Точно напротив, радвам се, че нямаме никакви такива черни сценарии, каквито ни се рисуват и се чудя кога ще се случат, щото нали, чака се пик (демек, няма как да се размине черния сценарий), пък спад...та, ако може някой да ми отговори, след какъв пик ще настъпи спад на вируса в България? И понеже все не настъпва пик поради супер строгите мерки, как да очакваме спад и после премахване на извънредното положение? Въобще, много ми е странен този Параграф 22, в който биваме въртяни и най-благото е, че никой нищо не знае, пък народа изтрещява тотално...

# 19 295
  • Буркина Фасо
Скрит текст:
От сутринта до сега още 20 заболели, правилно ли разбирам?
Да.
не са ли 20 положителни?
Да, 20 положителни проби .
19 в София и 1 в Перник .

Средната възраст на заболелите е 46 г.
Казаха положителни проби.

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=3281994951824493& … or_composer=false
ами въпросът беше  колко са заболелите за днес ?
20 не са заболели. 20 са с положителни проби. има разлика.

# 19 296
не знам да ви кажа, сега гледам на на руснаците една дискусия. Същата като при нас. И там един имунолог, заслужил лекар и т.н. обяснява за пика - пик е когато броят на случаите на заразените всеки ден се удвоява или нещо близко до това. Питат го кога ще го стигнем и минем този пик - когато " всички дърва в огъня изгорят", т.а. трябва определено количество хора да го минат. Тук водещият изпадна в ужас и го пита какъв е тогава смисълът на мерките, щом
 трябва така или иначе да го минат и ще има пик - зелта на мерките е този пик вместо да е висок и наведнъж да се натовари всичко,  да е по-полегат и за по-дълго време. Щял пикът може би да бъде в края на април. Как да се разберяло колко души са заразени - да се умножавали откритите х10, х20 и дори х30, което показвало хората, които може да са минали безсимптомно.
Интересно, че никой не му възрази.
А техният Краснодарски край са си направили локдаун, защото ги е страх да не си внесат вируса, защото много от Московска област тръгнали натам. поне така разбрах за Краснодар, малко се разсеях в тази част.
В общи линии Италия и САЩ официално са плашилото - искате ли да станем като Италия, сега искате ли да живеете в Италия или САЩ?

Все едно си пиша с хора с алуминиеви шапки.

Хайде да видим Япония. Страната с най-застаряващо население. Минали ли са го всички? Не.

Носили ли са всички маски - да. Като им казаха да си стоят вкъщи стояха ли си - да.

Защо не поговорим в Япония прекарали ли са го всички?

# 19 297
Скрит текст:
От сутринта до сега още 20 заболели, правилно ли разбирам?
Да.
не са ли 20 положителни?
Да, 20 положителни проби .
19 в София и 1 в Перник .

Средната възраст на заболелите е 46 г.
Казаха положителни проби.

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=3281994951824493& … or_composer=false
ами въпросът беше  колко са заболелите за днес ?
20 не са заболели. 20 са с положителни проби. има разлика.

Вероятно утре в 8ч ще кажат .

# 19 298
  • София
Защо не поговорим в Япония прекарали ли са го всички?
Може и да са го прекарали, никой не може да каже колко са били заразени.

Последна редакция: вт, 31 мар 2020, 18:51 от bubanka

# 19 299
  • София
Това от теб не го очаквах! Не е някакъв изолиран случай, та да е плашило!
А Испания може би им няма нищо?! Просто някой е кихнал там, според теб!!!?
А Франция на къде върви?
Въобще не ми се мисли , за тези които ги следваме по петите.

Поне с такова впечатление останах. Дотук колкото пъти прецъках през този канал и попаднах на нещо, един от най-известните им водещи (той май е и писател, журналист) анонсира предаването с тези думи. Също предаването, което гледам в момента и е със съвсем други водещи, първо показаха графиките на САЩ и Италия, доколкото видях, винаги се спрягат САЩ и Италия, сравняват се нещата с тях, също и с Китай.

# 19 300
Преди малко чакам пред аптеката. Екипирана съм с маска, ръце в джобовете /нямам ръкавици/. Идва жена на видима възраст над 65, много жизнена. Без маска, влиза в аптека директно. Връщат я. На аптеката има надпис, да визаме по 1 и с маски, както 8,30 до 10,30 .... Жената започва да ми обяснява, че всичкото било отменено от министъра сутринта. ...
Леко извън основната тема. За маската и влизането по един не споря, аптеката би следвало да има право да въведе подобни правила за всички, но за хора над 60 НЕ Е забранено да влизат в магазините и аптеките извън 8,30-10,30. Не е редно да я връщат заради часа. Единствено на по-младите им се забрани да влизат в магазини и аптеки в този интервал.
Върнаха я, защото вътре имаше човек и аз чакам да излезе той. За часовия пояс и го обясних, че е забранено за по младите, че това време е само за тях - възрастните, но могат по всяко време да пазаруват. Идеята е да ги пазим. Жената ме гледаше с недоверчив поглед.
Възрастните хора, които не ползват интернет и се информират от ТВ, определено, не са наясно с мерките. Къде чули, къде не, къде разбрали къде не ....
Затова вече моля, мерките да се казват с прости изречения, кратко и ясно и да не се променят. Това обърква много хора.

# 19 301
  • Другата България
Скрит текст:
Аз чета, чета, и не мога да се начудя на мислите и разсъжденията на много от списващите тук,
Скрит текст:
които силно се надявам да не са олицетворение на целокупното наше общество. Наистина се надявам.
Постоянно се дават примери с други държави, как било там, какво било там, какво решили техните правителства, как всичко "там" е бяло, а ние тук сме в черно, всички, от чистачката до генерала. Всички виждаме как в страни с добро здравеопазване и икономика хора умират по домовете си и коридорите на болниците, защото няма легла, няма респиратори, няма как да им се помогне. Прави се избор между това кой да живее и кой да умре, лекари ще живеят цял живот с тези си избори. Пак тук се пише, че в Италия и Испания се е стигнало до там защото не са спазвали отначало препоръчителните мерки, продължили са да се събират по домовете и т.н., и т.н. И на фона на всичко това, при положение, че тук някой се опитва да прави нещо превантивно, именно за да не стигнем до тяхното положение, народа изтрещява при всяка една наложена забрана или препоръка, защото се нарушавали правата му. Същият народ, който не спира да попържа същите тези хора за това, че не тестват достатъчно, че не откриват навреме болните, че не реагират адекватно. Търсят се конспирации във всичко казано и направено, вадят се компромати, цитират се всякакви "жълтини", дори чета, че щом са толкова малко заразените у нас, значи вирус няма, точка. Не значи, че нещо е дало резултат, не значи, че това далеч не е реалния брой на болните и заразените, не значи, че трябва да продължаваме да се пазим - себе си и обществото, а значи, че всичко е лъжа и манипулация с цел контрол! Е, заслужаваме си всичко, което ни се случва. Само че не знам давате ли си сметка, че покрай всички заразени с коронавирус, които са в тежко състояние и са в болниците има и още много други болни, тежко болни, които се нуждаят от реанимация и респиратори. И които трудно стигат до болница именно защото "местата" са заети от тези с короната, не защото са с приоритет, а защото просто леглата са малко. Респираторите са малко. Болниците са малко. Лекарите са малко. Трябва ли да умират хора заради невъзможност да им се помогне не защото някой не иска, а защото просто не може?
Всеки с температура и кашлица напира за болница, но няма да сложи маска, защото му е спуснато "отгоре", наложено му е насила. Но същият всеки, ако се зарази от кихнал носител без маска, ще пише и до съда в Страсбург, защото е пострадал заради нечие безхаберие. В случая собственото си.
А на моите мисли и разсъждения чудиш ли се още? При нас всичко е "хубава работа, ама българска". Аз акъл не раздавам, щото не ме питат, ама като почнат да се оливат тези на държавното кормило няма как да си мълча и да търпя. Темата е дълга и ще спра дотук. Само ще посоча японците, които нито са тъпи, нито са болни с covid-19.
А безхаберието е на всяко едно равнище у нас и то не от вчера.
Нямам никаква представа какви са твоите мисли и разсъждения.
Ако ти си този, които вчера зовеше за анархия /че много народ тук си излива разсъжденията, явно не може на друго място, но пък и добре, че може да се скролва бързо/, та ако ти си този и не бъркам - вчерашните ти думи ги коментирах вчера. Ако е имало следващи, съм ги пропуснала.

# 19 302
Аз искам на друго да обърна внимание. Забелязвате ли, че пишат като оздравели само хората които са хоспитализирани и са изписани от болницата, които пък на този етап са около 120 човека.

Хората, които са в статистиката, но го карат леко някой тества ли ги пак? Има ли информация, колко от тях вече са чисти? Едва ли.

# 19 303
  • Там,където се събуждам щастлива.
Скрит текст:

От неделя имам болки в гърлото, обложени сливици и бях отпаднала но температурата ми не е надвишавала 37.8°. След консулт с УНГ по телефона почнах антибиотик и имуномодулатор. Само в неделя пих Парацетамол за t°. Все още ме боли гърло, но определено съм по-добре.

Маските не са толкова голям проблем. Това изречение е шокиращо. По телефона консултация, след която се почва антибиотик.
Как се дава подобно лечение? И как се снабдяваш с антибиотик без да си видял лекар?

Знаем много добре до какво води безразборното приемане на антибиотик.

Радвам се, че създадох "проблем", по-голям от маските.
Може би трябваше да опиша час по час и действие по действие какво сме направили. Но не мисля, че дължа обяснение. Да, консултация по телефона. Телефоните имат и камери, нали. А рецепта може да изпише и друг лекар.
Достатъчно ли е или ще ме докладвате?

П.П. Антибиотици за последните 30 години съм пила сигурно 3-4 пъти. Така че коментарите за "безразборно приемане на антибиотици" си ги спестете. Когато трябва бързо да се вдигнеш на крака, защото се грижиш за две малки деца и възрастен човек, нямаш голям избор.

Не сте първата, която споделя тук за изписване  на антибитиотик. Явно, нашите лекари не са се отказали на този прийом за работа“бързо подобрение за сигурност, без да се гледа какви са последиците.” Най - вече сега е много важно да се пази имунитета и да е минимално изложен на лечение с антибиотик, ако ситуацията не е тежка, за да го налага. Лично мнение.

А за преглед през камера на телефон е точно толкова безумно, колкото по телефона да ти се каже “ Рецепта от съседката (примерно) и едно курсче антибиотик ще изкараш.”  Пак лично мнение.

Последна редакция: вт, 31 мар 2020, 18:53 от bubanka

# 19 304
До момичетата в Белгия, ако знаят:

Белгия изоставаше сериозно от Нидерландия като брой заразени/ починали. Днес са изпреварили Нидерландия.
Мерките в Белгия ми се струваха по-строги , от тези в Холандия.
Някой да има някакво смислено обяснение?
Холандците едва миналата седмица изоставиха идеята си за стаден имунитет и тестват много по-малко все още. Вдигането на капацитета в момента е много трудно, защото освен хора, липсват и машини, и реактиви.
Другият момент е, че в Белгия се внесоха много случаи от Франция, а те са по-напред в епидемията.

Общи условия

Активация на акаунт