COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 1 022 175
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 1 155
Diavolo, може ли да поясниш за броя заразени, че не разбрах.
Например, ако в едно населено място официално заразените са 10, ние трябва да умножим по 800, за да разберем реалният брой ли? И защо точно  по 800?
Как разбра, че в Италия са вече един милион?
Това означава, че в Китай са били заразени много повече от милион, така ли?

# 1 156
  • Варна
duhi, сигурна съм, постнах го за тези, дето питат въпроси на 112.

# 1 157

Аха, значи Борисов ще направи епидемия в България нарочно, така ли? Този пил ли си е хапчетата?

Не бих казала, че е нарочно, когато е от наивност и неосъзнаване на проблема. В Норвегия видни лекари уверяваха преди 3 седмици, че до седмица-две всичко ще е приключило и никой няма да си спомня за тоя вирус. От тогава в стрната има 1200 заразени и 3 починали и то при условие, че само малка група се тестват и има починали, които не се знае дали не са починали от този вирус. Но българинът нали винаги знае най-добре.

Оффф честно казано въобще не ми се коментират щуротии. Китай не само, че не си е изключила 5G мрежата, но и започва да прави 6G.

# 1 158
Дали ще направят дарителска кампания със    SMS. Мисля,че ще има успех, а за да се получат нещата освен дисциплина и изолация си трябват и пари.

# 1 159
Не бих казала, че е нарочно, когато е от наивност и неосъзнаване на проблема. В Норвегия видни лекари уверяваха преди 3 седмици, че до седмица-две всичко ще е приключило и никой няма да си спомня за тоя вирус. От тогава в стрната има 1200 заразени и 3 починали и то при условие, че само малка група се тестват и има починали, които не се знае дали не са починали от този вирус. Но българинът нали винаги знае най-добре.

Не съм сигурна, че е наивност и неосъзнаване на проблема. Преди 3 седмици, че даже и преди 2 седмици видни български лекари уверяваха, че вирусът не е по-опасен от грипа, а и ще ни подмине. Кой знае защо СЗО не говореше такива неща. По-скоро мисля, че говоренето е било осъзнато политическо решение за избягване на паника - както се оказва, не особено разумно решение.
Същото е и с тестването - който следи развитието от самото начало е наясно, че съобщаваните цифри на заболели не отразяват заразените, а тестваните според възможностите на страната /само че тогава понеже ставаше дума за Китай, имаше една медийна нагласа, че всичко е с цел лъжа и манипулация, а сега понеже става дума за нас, всичко е поради здрав разум и за пестене на ресурс/. Лично за мен изненада беше по-скоро онова изказване на Ейлуърд след мисията в Китай, че според него виждаме не върха на айсберга, а цялата пирамида. Но то дойде в доста късен момент, а и вероятно все още не може да бъде потвърдено, докато не се проверят всички за антитела.

Последна редакция: нд, 15 мар 2020, 20:52 от Vapor

# 1 160
  • Bulgaria
Искрено се надявам ген. Мутафчийски да не отстъпи и да продължи да настоява за по-строги мерки. Повечето мнения, които чета навсякъде са за затварянето на границите, така че ми се иска да съм оптимист. Стига вече с тези индекси на опасност и препоръки да не се пътува. Ясно е, че това не помага. Колко държави вече си затвориха границите, трябва и нашите да се усетят вече, без това е късно.

# 1 161
Ама как точно 5G-то заразява, някой може ли да ми обясни? Това не е ли интернет?

Теорията е доста дълга, наснимала съм я, ако я искате ми пишете да я пратя.

# 1 162
  • на пистата
За всички подсмърчащи по генерала(като мен)женен е имал близнаци 😁
Някой ще ми каже ли училищата в Англия дали са затворени.

# 1 163
Коронавирус: Ще успее ли Швеция с най-меките мерки в Европа и идеята за колективен имунитет?

https://e-vestnik.bg/31969/koronavirus-she-uspee-li-shvetsia-s-n … mluxSRELw9Uem9JX4

Както и преди писах шведската стратегия е следната - ограничаване на разпространението на вируса, като се разчита на съвестта на всеки потенциално заразен да си остане вкъщи (!), така заразяването ще се случва плавно и няма да се задъхва здравната система. Иначе не виждам начин как хем искаш да забавиш разпространението на вируса, хем не налагаш никакви мерки и карантини, а разчиташ на индивидуалната съвест. Не се счита за нужно да се затварят университети, училища, детски градини, търговски обекти, животът си тече както обикновено, защото „Службата за обществено здраве" е сигурна, че всеки потенциално заразен ще се самоизолира и постави под карантина.

# 1 164
Дали ще направят дарителска кампания със    SMS. Мисля,че ще има успех, а за да се получат нещата освен дисциплина и изолация си трябват и пари.

Телефона на българската Коледа е активен целогодишно. Спокойно може да го използват. Мисля че ще има ефект.

# 1 165
  • на пъпа на Златията
==
Изуми ме и случаят с англичанина, за който каза проф. Кантарджиев. Сестра му била с КВ, той контактен, ама дошъл у нас на ски...
==
Ами култура.  За това написах един дълъг текст преди .
Пука му за сестра му  на англичанина , на Миланчани им пука че някой отсреща се е съсипал от тревога и е  погребал  близък човек .

Дай да плескаме .
Тъкмо научихме циганите да не чалгосват по цял ден . Дай сега да се веселим Сега обновяват сайта , ама 20 000  да са възрастните 20 процента със сигурност  ще си отидат според вашите статистики . Дай да им пеем на гробовете .

Вижте бих зпалила свещичка и тихо да се замисля за какво идва човек на тоя свят .

А тия са дълголетници благодарение на денонощния труд на нашите българки .
Колкото до уважението към лекарите  може да се намери  друг начин , не с чалгаджийница по прозорците 

# 1 166
  • Пловдив
Ще подкрепя медиците, когато видя, че започнат да си вършат работата. Колко истории се написаха за хора, разкарвани по болници и лични лекари в отпуска или не вдигат телефон и то още в началото на епидемията.
Познавам шеф на едно кардиологично отделение в болница. 1000 лв не може да са стимул, той прибира по 20 хиляди на месец от болницата и от частния кабинет. Не вярвам, че ще се в пусне в лечение на болни от коронавирус. Както и жена му, шефка в здравната каса.
Има такива, които ще бачкат като луди, но и колко ще се скатаят, за да си пазят кожицата.
Ще подкрепя доброволците обаче. И полицаите и военните /дано не допрем до тях, че тогава наистина ще е лошо/.
Трябва да се научим да спазване правилата.

# 1 167
Защо не затвориха границите още през януари?!? Когато се появи случай, вече е късно.....
Защото досега привържениците на крайните решения щяхте да сте се избили за тоалетна хартия.

# 1 168
368 починали само днес Cry Знаех си, че Китай лъже, ама някак си като го видиш...
Бог да ни пази, пазете се.

# 1 169
  • София
Diavolo, може ли да поясниш за броя заразени, че не разбрах.
Например, ако в едно населено място официално заразените са 10, ние трябва да умножим по 800, за да разберем реалният брой ли?
Как разбра, че в Италия са вече един милион?
Това означава, че в Китай са били заразени много повече от милион, така ли?

ако искаш умножи общата бройка х 20, пак ще е нещо меродавно. На 100% са над 400 000 заразилите се с короната (това включва и възстановилите се и тези, които са го изкарали без симптоми). Малко развиват пневмонии. Та обикновено при по-заразни щамове епидемиолозите умножават х 10, но тук реалното е по 15 (уж). Аз обаче умножавам х 20, защото прекалено много известни личности се заразиха (политици, спортисти, от шоубизнеса), което е сходно с настинката, а всеки е настивал през живота си. Тези хора от хай лайфа не се смесват с тълпите и обикновения народ и щом там има такава сеч, значи си праскам х 20. Обаче това е една обща ставка, която не дава пълна и реална картина. Има и друг модел. Ако 1 човек почине (значи бая време е пренасял заразата, за да се развие, за да стане по-тежко и за да се накани най-накрая да стигне и до болница), то се броят грубо контактите му. А те са между 600 и 1000 в зависимост. Обикновено се смята х 800.
Т.е. в Италия трябва да са 1.4 млн. но за мен и това не е точно, защото в Италия имаше много зарази в три болници, включая за онко болни. И повечето възрастни, а и в Ломбардия средната възраст е много висока. Но възрастните хора имат по-малко контакти, тези в онко болницата и по старческите домове още по-малко. И за това пляснах грубо 1 млн,

Т.е. в България в момента сме с около 1600 заразени
всичко това са приблизителни и груби данни, но са показателни.

Общи условия

Активация на акаунт