COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 1 021 671
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 1 425
  • В заешката дупка
В Швеция все още не затварят училища и детски градини на национално ниво, но се дават широки права на директорите да реорганизират работата там, примерно дистанционно обучение, удължаване и преместване на учебна година:

“ In the evening, the education minister says there will be no decision yet to close schools at a national level, but heads of schools will be given increased decision-making ability to choose how they address the spread of the virus, for example by moving to online classes or changing the length and timing of the school year.

https://www.thelocal.se/20200228/what-is-sweden-doing-about-the-coronavirus

Като гледам не по-различно от това, което се прави тук в Исландия. ДГ и основни училища също ще работят засега при нас. Но не се изключва вариантът в един момент да се затворят. Дотогава училищата и ДГ си организират така работата,  че да се предпазят възможно най-добре учители и ученици:  редуване на ученици в училище/ДГ, работа в много малки групи, дистанционно обучение....

# 1 426
  • София
............
Следя темата на българите в Холандия. Масово се канят да ходят обратно в България. Не ги разбирам.

Точно това прибиране по родните места направо  загроби Италия. Тук някой написа, че италианците нямат добра медицина, точно обратно на това ще кажа, че Италия има много добро здравеопазване, една от водещите страни е, но това е друга тема, няма да споря.  Защо се получи така при тях е, защото когато обявиха короната-вирус всички хукнаха към ж.п гари, рейсове и летища, съответно се натрупаха изключително много хора и .. белята стана.  Италианецът не е дисциплиниран, както германците,  в това се корени проблема, дисциплината на самосъхранение, но това самосъхранение, което предпазва и другите около теб. Така че, ако тръгнат от Холандия масово да се прибират ще настъпи много, много лоша обстановка, а не би трябвало.
Говорих и с Германия - Мюнхен, ми.... доста е тревожна обстановката. Но те са дисциплинирани и им е казано - стойте си вкъщи -  и те си стоят, не излизат, спазват всички предписания. Моята роднина,  много сме си близки,  говорих с нея преди два-три дни, която живее в Мюнхен повече от 25 години  е на висока длъжност,  организира панаирите на Катерпилър, голяма и мощна фирма, повечето може би я познават и знаят за какво иде реч. Отменили са й всички панаири,  които е подготвяла до края на м. септември, окончателно, край, няма да има,  това е, безкомпромисни! Остават на разположение от вкъщи, няма да се ходи във фирмата , онлайн ще се работи и край. Не мога да кажа за другите фирми, нямам информация, но за тази категорично зная.  Вероятно и по всичко си личи, че и у нас дисциплина някаква има, защото точно тази вечер ми се наложи да изляза . Свърших каквото свърших за 0 време и реших да направя едно-две кръгчета с колата по софийските улици.... пусти! Първо,  места за паркинг - бол, движението е силно намаляло, почти на всички светофари бях първа, което говори , че хората са се прибрали, улиците са пусти, няма хора, само две. три дами видях да си разхождат животинките. "Раковска" беше пуста, никакъв ресторант, кафене не работят, тъмно и пусто. Да не кажа голяма дума, но ми заприлича на зомби-апокалипсис, не съм виждала "Раковски празна в 21 часа.....Това е добре, означава, че хората напълно приемат и изпълняват предписанията, които бяха казани , спазват, или са изплашени, ама и това е добре, щом са се прибрали. Ще се оправим , ама няма да е скоро. Този вирус за който толкова се коментира  е сложен и ние всички сме го разбрали, щом се опитват да го лекуват с препарати за ХИВ.. сложно е много, а вероятно няма и скоро да има лечение, поне аз така мисля, дано да не съм права, но че е пандемия в момента е така.  Страшно е и това , за което се сетих , не знам и не мога да бъда сигурна, но преди месец-два почина едно детенца от страшно бърза двустранна пневмония.....за 24 часа си отиде , милото....дали..... няма да гадая повече.
Продължавам да правя това което смятам , че е редно, пране, пръскане, белина, да не продължавам, въпреки че бях порицана от някои, че съм психясала, .........и добре че техните семейства не са все още психясали, .. нищо, нека да съм такава, психясала съм , но нека да съм здрава.

# 1 427
В Швеция все още не затварят училища и детски градини на национално ниво, но се дават широки права на директорите да реорганизират работата там, примерно дистанционно обучение, удължаване и преместване на учебна година:

“ In the evening, the education minister says there will be no decision yet to close schools at a national level, but heads of schools will be given increased decision-making ability to choose how they address the spread of the virus, for example by moving to online classes or changing the length and timing of the school year.

Това не е вярно, в петък изрично ми казаха, че ако дъщеря ми не се е разболяла през уикенда и ако няма хронични заболявания, то в понеделник задължително трябва да е на училище. Става въпрос за училище в Стокхолм. "Органът за обществено здраве", който в момента отговаря за коронавируса, не препоръчва затваряне на училища и дори нахока 5 училища в Стокхолм, които самосиндикално затвориха, защото имаха заразени ученици.

# 1 428
Малко в страни от темата, но все пак... Под нас в момента се вихри бесен купон. Толкова по темата как възприема българина тая забрана да излиза и евентуално да не ходи на работа. Не ми се ще да занимавам полицията. Но просто не разбирам бе. Какво купонджийско има в тая ситуация? Сега много хора се хванаха за бутилката в тия дни и ще пиянстват битово още 2 седмици. Кошмар. Остави ги без работа и гледай сеир.

# 1 429
Скрит текст:
Напротив, стадния имунитет е най-сигурния начин със справянето с всеки вирус. Защо? Защото това е естествения/природния начин за справяне с проблема. При карантината няма такава ефективност, но резултатите са сходни, като цяло вирусът е победен. А защо няма тази 100% ефективност? Защото огромен брой от хората нямат имунитет и винаги има риск да го хванеш от някой, който не минал карантината или е изпуснат и пр.
Той вируса няма да се стопи както се писа по-горе, просто няма да има на кой да прескача, за да се възпроизвежда и ще изчезне.
В 21 век обаче (изобщо от 2 века насам, от както медицината непрекъснато се развива и уж всички станахме цивилизовани) да оставиш милиони да умрат няма как просто да се случи. Никой няма да го допусне. Мисля, че и британците ще клекнат. Но шведите са ми странни. Това което правят е цинично, безотговорно и престъпно. А и с тази стратегия ще убият и не малко млади хора. Да, младите умират изключително рядко, но когато подложиш целия си народ на произвола на съдбата дори на случаен подбор и с малко проценти пак ще има жертви. И ще им тежат на съвестта. Нали това го казвам ако постигнат перфектната изолация за всички възрастни над 60 г. Те обаче трябва да са под тотален ключ за поне месец и половина и до тях трябва да ходят в специални костюми за да им се носи храна и напитки. Но това ми изглежда толкова утопично, все едно гледам някой НФ филм. Ще го видим...
Ефективен лек съм на 90% сигурен, че ще има и то до края на Юни. И това е така, защото геномът е разкрит, а и вирусът е познат (самото семейство коронавируси е добре познато).
Иначе мерките които се взимат в момента са за да се намалят фаталните изходи. Защото дори и да се наложи да те сложат на респиратор пак шансът да се спасиш е висок. Обаче ако има много болни в тежко състояние няма да има за всички и ще се налага да се избира. Както е сега в Италия. Това е цялата работа. Но в никакъв случай няма да го изкарат 70% от българите, не и при тези мерки, които се взимат в момента. Да, не е ефективно както при пълната карантина, но и тя е неминуема според мен за всяка една страна тръгнала по пътя на Китай и Италия. Така че се подгответе и за карантина след извънредното положение.
За наше добро е. После ще запретнем ръкави и ще работим с двойни усилия за да оправим икономиката. Хората ще се чувстват така все едно са спасени от отвъдното (такава е народопсихологията просто, колкото и да се повтаря, че няма място за паника) и ще работят с песен на ръка както се казва. Ще видите... Simple Smile
Много е възможно да си прав. Лошите времена раждат силни хора.

# 1 430
  • В заешката дупка
Скрит текст:

Това не е вярно, в петък изрично ми казаха, че ако дъщеря ми не се е разболяла през уикенда и ако няма хронични заболявания, то в понеделник задължително трябва да е на училище. Става въпрос за училище в Стокхолм. "Органът за обществено здраве", който в момента отговаря за коронавируса, не препоръчва затваряне на училища и дори нахока 5 училища в Стокхолм, които самосиндикално затвориха, защото имаха заразени ученици.

Кое не е вярно? Че на директорите се дават права да реорганизират учебния процес в училищата? В линка така пише. Това, че някой ходи на училище не значи все пак, че няма никаква реорганизация в училището.

# 1 431
Колко са тези "все по-млади" хора? Като процент и бройка ме интересуват.
Е не говоря италиански. Цитирала съм източника, тя пък е цитирала под клипа своите източници, които са на италиански. От това повече не мога да направя. Има в темата хора в Италия, ако разберат нещо - да кажат. И мен ме интересува колко са. Конкретно за вчера казва за двама, за 47-годишния имаше линк към новина в италиански сайт. Сайтове поне се превеждат с гугъл, но е дала и видео връзки.

# 1 432
  • на пъпа на Златията
==
Напротив, стадния имунитет е най-сигурния начин със справянето с всеки вирус. Защо? Защото това е естествения/природния начин за справяне с проблема.
==
Добре де всъщност Италия като е закъсняла не е ли приложила стадния имунитет?
Оставили са  старите  да посрещнат първия удар ,  и за това ли  по младите и децата оцеляват .
А шведите обратно , слагат младите и децата  напред  а пазят старите .

В първия случай , вирусът напада по слабия и го убива , а после по младия
Във втория вариант ,  вирусът е изправен  пред по силен орханизъм и би трябвало по бързо  да отслабне ?

Това да не са тия два вида щамове  за които се говори?   

# 1 433
  • В.Търново
Малко в страни от темата, но все пак... Под нас в момента се вихри бесен купон. Толкова по темата как възприема българина тая забрана да излиза и евентуално да не ходи на работа. Не ми се ще да занимавам полицията. Но просто не разбирам бе. Какво купонджийско има в тая ситуация? Сега много хора се хванаха за бутилката в тия дни и ще пиянстват битово още 2 седмици. Кошмар. Остави ги без работа и гледай сеир.
Аз бих се обадила.

А колкото до италианците, колко млади имало.Ами имало и на по 20 и няколко години, 30.... и т.н., които също изпадат в критично състояние.На моя приятелка мъжа й е италианец, но живеят в България от 2-3 години, гледат само италианска телевизия и се чуват всеки ден с роднини и приятели в Италия.Та от тях зная подробности.
Още тука , когато се смееха повечето и бяха щастливи, че имат екскурзия до Италия и се хвалеха в темите, че не може да ги уплаши един вирус, от тях знаех, че е много сериозно положението там.

# 1 434
Кое не е вярно? Че на директорите се дават права да реорганизират учебния процес в училищата? В линка така пише. Това, че някой ходи на училище не значи все пак, че няма никаква реорганизация в училището.

Ами няма реорганизация, това в линка е най-вероятно за частните училища, които могат да си правят каквото си решат. Моето дете е в държавно, а и щом няма решение на национално ниво, никое държавно училище няма да се реорганизира.

Вече двама мои познати ми споделиха, че им е отказан home office, въпреки че могат да работят от вкъщи. Мотивът на работодателите е, че няма решение на "национално ниво".

Ето какво ми изпрати един от тях:

Проблемът е, че много компании следват препоръките на правителството. В моята компания сме 80 души в офис, от които 60% имат възможност да работят от вкъщи. На никого от тези 80 души не е позволено да излезе в home office, защото:
1) Правителството не е направило препоръката; няма решение на национално ниво
2) Ако това стане без препоръката на правителството, тези 40%, които не могат да работят от вкъщи, ще смятат, че е несправедливо и дискриминиращо.
Вместо това е по-добре всички да се заразим с ковид-19 -  да е поравно и справедливо!

# 1 435
Аз действително много се учудвам  ,как така, в бежанските лагери няма нито един болен. Всички са живи и здрави....

# 1 436
Няколко пъти срещам постове, че 1000 англичани се очаква да посетят Банско тези дни.
От къде тръгна тази информация?
Размишлявам си тук и ми се струва много фейк нюз...
Дори и без корона вирус, зимния сезон е към края си. От средата на Март започва "падането надолу" и Април е "закриването" на сезона.
Скрит текст:
1000 англичани би трябвало да са сумарно 5 хотела х 100 стаи х 2 души. При все, че обикновено се идва за минимум 7 нощувки... Не мисля, че напливът е такъв в този период.
Следя професионални хотелиерски групи. Голяма част от хотелите затварят, други затварят "плавно" (няма как да изхвърлят хората на улицата. Резервации масово се отменят. Почти всичко се знае - къде какви хора има. Никой не е чул за хотели очакващи наплив.

Лично мнение и наблюдения в туризма:
Зиния сезон се размина на косъм. Тези седмица-две няма да го съборят.
Началото на летния сезон много ме притеснява. Много. (Аз лично съм много зависима от летния туристически сезон)

Пуснаха линка в темата, ето го:
https://dnes.dir.bg/ikonomika/kmet-prizova-hotelierite-v-bansko- … emat-novi-turisti
Цитат
Кметът на община Банско апелира хотелиерите да не приемат нови туристи и да прекратят предсрочно престоя на гостите, които в момента са в курорта.
Бизнесът масово затваря обектите заради бързо разрастващата се епидемия от коронавирус у нас.
Препоръките на кмета на Банско Иван Кадев към туристическия бранш бяха оповестени на сайта на Общината и изпратени до всички собственици и управители на хотели и апартаментни комплекси. Една от причините е, че по предварителна информация в близките дни в курорта се очакват около хиляда гости от Великобритания.

# 1 437
Колко са тези "все по-млади" хора? Като процент и бройка ме интересуват.
Тази статия от 14 март е актуална и пълна с числа, проценти, графики и много подробни обяснения.
https://www.ildolomiti.it/cronaca/2020/coronavirus-i-deceduti-ha … iore-della-sanita
Автоматичният превод на английски на Chrome браузъра ми се стори приличен. Надявам се, че ще се разбере.

# 1 438
Скрит текст:
Да, това очаквам от БПЦ! Да се съобразява с текущото състояние на нещата, ако миряните са й важни! Ако ли не, все повече хора ще се отдръпват. Аз съм християнка, но не мога да се съглася със закостенялостта на нашата църква. Ако трябва и с причастието ще направят компромис - каквото може да е за еднократна употреба, да има пропускателен режим и всичко, което решат, че може да се направи. Нали трябва да са водачи на миряните, да прояват отговорност!
само веднъж ще отговоря, за да не спамим важната тема.
Цитат
Православната църква не е закостеняла, тя е неизменна! Нито съм богослов, нито съм наясно с каноните, но като обикновена православна съм абсолютно наясно, че компромиси с канона няма.
Ако не сте наясно с каноните, наясно ли сте поне със законите? Канонът по-силен ли е от закона? Не всички граждани на България са вярващи, не всички вярващи са православни християни, а всички православни християни, които не спазват заповедта на държавата, са престъпници, които застрашават живота на останалите! Църквата над закона ли е?
"1. Заповед на министъра на здравеопазването:
- Преустановява се провеждането на всякакъв вид масови мероприятия, включително спортни, културно-развлекателни и научни (кина, театри, концерти, музеи, конференции, симпозиуми, спортни и СПА-центрове, фитнес зали и други);

2. Изменение на чл. 355 в НК: Който наруши наредба, правила или мерки, издадени против разпространението или проявяването на заразителна болест по хората се наказва с лишаване от свобода до три години и глоба от 1000 до 10 000 лв. Когато деянието е извършено по време на епидемия, пандемия или обявено извънредно положение, свързано със смъртни случаи, наказанието е лишаване от свобода до пет години и глоба от 10 хиляди до 50 хиляди лева.

Simple as that."

# 1 439
Нали има една православна телевизия, която излъчва?
Защо да се тъпчат всички в църквата?

Общи условия

Активация на акаунт