COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 987 592
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 2 520
Маските са за лично, а и чуждо успокоение. Без филтър самоделките не могат да спрат вируса.

# 2 521
  • На остров
Алтея Лапландия е географска зона и е част от Норвегия, Швеция, Финландия.

Швеция също започва да изпитва нужда от още защитно облекло, поръчано е но се бавят доставките.
Имам въпрос има ли актуална снимка българският медицински персонал ( лекари, сестри, помощник сестри) с какво защитно облекло работят, имат ли визьори и специални маски в които е трудно да се диша повече от 30 Мин.

# 2 522
Скрит текст:
Скрит текст:
С тези притеснителни данни за Франция (обаче пише под 60 г. не се уточнява между 50 и 60 колко са, между 40 и 50 и т.н. по веригата надолу) и с оглед на случващото се и в Италия, а и Испания може да се направи един извод, че или европейците сме по-неподготвени за този вирус и с по-слаба имунна система или в Китай не са давали точните цифри.

Интересно ми е дали има някакво инфо за хората по възраст в интензивните отделения на поне 3, 4 европейски държави, особено ако са съседни и тогава вече могат да се правят по-генерални заключения.

Kaisia,  в Белгия поддържат доста по-нисък процент на смъртност спрямо средния за короната - 1%

Може да са 40-50-годишни с придружаващи заболявания, които са им влошили шансовете за оцеляване.
Мен днес ми дращи съвсем леко гърлото, така че съвсем ще се изолираме с мъжа ми и няма да виждаме никой поне 2 седмици.

Нямам познат от 25 до 80 (за съжаление нямам близки над 80) години без “придружаващи заболявания”, включително и аз. Дали и всеки знае какво заболяване може да има, особено като се вземе предвид средата, в която живеем.
Защо още има хора, които се успокояват с възрастните и другите заболявания?!
Това е международна статистика публикувана в публикация за короновируса на болница Джон Хопкинс.
.
Почти 1% смъртност за хора без никакви предишни здравословни проблеми. 0,2% смъртност при децата в групата 10-19, т.е. 1 на 500.
Just the flu bro.

Последна редакция: вт, 17 мар 2020, 01:35 от Не се сърди, човече

# 2 523
Аз не мога да разбера как не могат да се осигурят защитни облекла на медиците, каквито впрочем трябва да се осигурят и на държавните служители, които работят с много хора. Нали ни отпуснаха пари, при това огромна сума. Само с едно цъкане в интернет намерих поне 3 сайта, които предлагат такива облекла. Маски наистина няма, но има различни начини да се намерят. Трябва да се действа. Поправям се. Трябваше да се действа преди един месец, сега вече е супер мега наложително да се направи нещо веднага. Днес нямах абсолютно никакво време да следя какво се случва. Някой от журналистите изобщо задава ли въпроси за защитните облекла за медицинските лица?

# 2 524
Май само на Антарктида и Лапландия няма случаи ,  тях сигурно пингвините и Дядо Коледа ги пази , да се изнасяме натам ли .....
Скрит текст:
Все още не ме е налегнала паниката ама с тези пенсионери по улиците на групови сбирки и деца на рояци не виждам какво извънредно положение вкарахме .

Защо направо не организираме туристически обмен на пенсионери между България , Италия и Великобритания,  която  Каза че няма да падне под карантина докато изчака всички да се разболеят и изгради групов имунитет ?
[/spoiler]
И в Черна гора няма. Останали са те последни в Европа. Очаквах да е Косово, ама не познах.

# 2 525
# 2 526
От ТУК можете да изтеглите кройка на маска.

А ТУК може да видите клипче как точно се шие. Клипчето е с шевна машина, но смятам, че няколко бройки спокойно може да се направят и на ръка.

Плат - какъвто прецените. Няма да споря кой колко предпазва и т.н.

# 2 527
Как да различаваме Коронавирус, Грип и обикновенна настинка.

В най-ранния стадий на заразата с коронавирус симптомите често приличат на тези при грип или най-обикновена настинка. Ето кои са най-честите симптоми при коронавирус и кои симптоми са нетипични за това заболяване:

В линка има и видео как точно трябва да се мият ръцете, примерно след прибиране от отвън.
(Ако линка не се отваря направо го копнете целият и го отворете през браузар.)
https://www.dw.com/bg/ето-как-да-различавате-коронавирус-от-грип-и-настинка-графика/a-52794960

# 2 528
То е ясно, че една голяма част от парите ще отиде в нечий джоб. И въпреки това има достатъчно, за да се осигури защитно облекло. А и не само. Все повече си мисля как ще направя ей сега един общ чат с приятели и познати от Пловдив и ще им предложат да закупим и дарим нужните защитни костюми, ръкавици и т.н. на някоя болница в града. Гледам, че с едни 1000лв могат да се закупят не малко неща.

# 2 529
  • София /Абсурдистан
От еднократните маски от вчера продават във Фрамар, по 2лв бройката, внос от Турция.

# 2 530
  • София
Искам да изясня някои неща, защото тук се спори на ангро. Разбираемо е, паниката е обзела почти всички.

Уважаеми потребители,

1. Това, че някой се майтапи и казва, че няма нищо страшно, не означава, че не е отговорен гражданин. И ако не за себе си лично, то полага грижа в името на тези около него.
2. Масово възрастните хора приемат философски нещата и паника идва от страна на младите им роднини, защото в сегашното положение ролите родител - дете са разменени.
3. Темите за чудодейни средства и "25 грама ракия и две скилидки чесън" не са релевантни. Чесънът и ракията са много хубави неща Stuck Out Tongue, но силен организъм се изгражда дълго, а не за 24 часа. За кратко време помагат единствено хигиената и ограничаване на контактите. Няма лошо да си пиете ракия, лимон, джинджифил, селен, цинк, витамини и т.н., но тези природни средства не са панацея за 1 ден.
4. Затварянето на границите за мен не върши работа в този момент, защото вирусът вече е тук. Граници се затварят, когато опасността е извън държавата. Нали ви е ясно, че зад тези диагностицирани стоят стотици други, които карат вируса "на крак".
5. Карантината не е мярка, за да не се разболеем. Приемете факта, че много ще се разболеят. Карантината е, за да ви гарантира, че, ако не дай си боже, попаднете в болница, няма да се наложи да избират между вас и друг пациент кого да спасят.
6. Много се коментира стадния имунитет и естествения подбор. Стадният имунитет, сам по себе си, е много хубаво нещо, защото създава имунитет на едно племе и в същото време естественият подбор оставя живи в полза на "стадото" само силните, устойчивите и приспособимите. Това за животните.
Но ние сме хора и сме надраснали животинското (много се надявам). Затова удължаваме с грижи и медикаменти съществуването на старите, слаби и болни членове на нашето общество. Не сме се променили кой знае колко за хилядолетия, че да твърдим, че продължителността на живота се е увеличила просто така. Грижим се за старите, болните и слабите. И това ни прави хора и ни отличава от животните. Затова карантината трябва да се спазва най-вече от възрастните и тези със заболявания, докато се открие ваксина или лекарство.
Повярвайте ми, те са настроени много по-философски от вас. И всъщност мерките, които вземат са заради вас и останалите членове на обществото.

Няма да говоря за компетентност, подготвеност и адекватни мерки. Мисля, че много се каза, включително и от мен.
Само ще помоля да не изпадате в паника и да тръгвате да бесите на площада. Не всички са умни и информирани. Не всички са отговорни. Доскоро казваха, че няма нищо страшно, така че не се сърдете на хората, които пътуваха. Виж, ако съзнателно "сеят" зараза, е друг въпрос. Но и много фалшиви новини има напоследък. Пък и започвет вече да се тъсят изкупителни жертви сред населението, което не е хубаво. Доколкото разбирам, човекът от Варна въобще не е искал да подходи безотговорно, но го набедиха за, едва ли не, вирусоджихадист.

Последна редакция: вт, 17 мар 2020, 01:12 от АРТЕМИС

# 2 531
  • София
Има ли как да се направи DMS кампания за набиране на средства за закупуване на дихателни апарати?

# 2 532
Има ли как да се направи DMS кампания за набиране на средства за закупуване на дихателни апарати?

Доколкото разбирам, пари за апарати има, но самите апарати са дефицитна стока. Ако не започнем сами да си ги произвеждаме (по мое мнение невъзможно), ще трябва да почакаме доста, докато се сдобием с такива. ББ каза 200 до май месец.

# 2 533
Точно така, апаратите в момента са дефицит в цял свят.

# 2 534
  • София

Парите за дихателни апарати да дойдат от държавата и фирмите. Ние можем да допринесем за маски, ръкавици, дезинфектанти за медицинския персонал. Включително и чистачките в болниците. И за храна и вода за тези, които дават дълги дежурства. И за самотните възрастни хора и за много други неща.

Последна редакция: вт, 17 мар 2020, 01:13 от АРТЕМИС

Общи условия

Активация на акаунт