COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 987 501
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 2 490
  • София
"Ако не сте засекли вече следната статия в Ланцет, препоръчвам: https://www.thelancet.com/ …/PIIS2213-2600(20)30116…/fulltext.
Мога да резюмирам:
Авторите описват вече наблюдаваната асоциация между подлежащи сърдечно-съдови заболявания и диабет и леталния изход от инфекцията с коронавирус.
Според тях, причината е в това, че вирусът се свързва с таргетните клетки посредством ангиотензин-конвертиращия ензим (ACE), който е силно завишен при пациенти, третирани с лекарства за високо кръвно от групата на ACE-инхибиторите (всичко, което окончава на "-април", напр. периндоприл, еналаприл, лизиноприл, фосиноприл, трандолаприл, каптоприл и т.н.) и на много близката по механизъм група на АТ-блокерите (всичко, което окончава на "-сартан", напр. лосартан, телмисартан, ирбесартан, кандесартан и т.н.) [те са и много често избор при пациенти с диабет и астма, т.к. други популярни антихипертензивни напр. бета-блокери не са безопасни при диабет и астма].
Други лекарства повишаващи ACE са тиоазолидиндиони (росиглитазон) и ибупрофен [за последния, френските власти вече предупредиха да не се ползва за сваляне на температура поради съвсем отделна причина – повлиява неблагоприятно имунния отговор – ползвайте парацетамол].
Според ХИПОТЕЗАТА на авторите повишените нива на ACE вследствие третиране с горепосочените лекарства е един от факторите които промотират инфекцията с коронавирус. Потенциални алтернативни медикаменти за понижаване кръвното, при които към момента не се предполага да има такъв риск са калциевите антагонисти (нифедипин, амлодипин, верапамил, дилтиазем и т.н.). [замяна трябва да става само след внимателна преценка от страна на лекуващият лекар; от статията не става ясно кога, колко и дали на практика ще се промени рискът от подобна замяна]."

# 2 491
В новините по нова: след 24 часа няма да се допускат чужди граждани от 16 страни: Англия, Франция, Германия, Китай, Италия, Испания, Северна Ирландия...
Затварят границите най-накрая.

Не успях да гледам новините. Това има ли го на сайта на външно?

# 2 492
  • София
Естествено че лъжат руснаците, но тяхното е като детските лъжи. Никой не им вярва и не им се сърди, защото им е присъщо.

Откъде ги измислихте тези глупости, че всички българи се връщат, като на никой не му минава това през ума?
Казвам впечатления от мои познати. Полетите им са били пълни.
Тази, която работи в болница, днес е издала n на брой болнични на хора, които са се завърнали тези дни от Италия, Испания, Холандия и UK в конкретния случай. Едва ли ще ме лъже!

Завръщат се основно хора, които са работили там, студенти и двама, които са си прекъснали почивката.

# 2 493
  • София
С тези притеснителни данни за Франция (обаче пише под 60 г. не се уточнява между 50 и 60 колко са, между 40 и 50 и т.н. по веригата надолу) и с оглед на случващото се и в Италия, а и Испания може да се направи един извод, че или европейците сме по-неподготвени за този вирус и с по-слаба имунна система или в Китай не са давали точните цифри.

Интересно ми е дали има някакво инфо за хората по възраст в интензивните отделения на поне 3, 4 европейски държави, особено ако са съседни и тогава вече могат да се правят по-генерални заключения.

Kaisia,  в Белгия поддържат доста по-нисък процент на смъртност спрямо средния за короната - 1%

# 2 494
Чужди граждани обаче няма да пускат.

# 2 495
Скрит текст:
Генералът каза на журналистите, че те могат да си ушият маски, а не лекарите. Какви си ги съчинява те?
Израелката не е ли била на Пампорово? Така пише в пресата, минала е през летище Пловдив. Може да е донесла вируса от там, но може и тук да го е пипнала.

Изобщо не си съчинявам,медицинско лице съм на първа линия и тези брифинги живо ме интересуват.Изумена бях от изказването,че трябва сами да си шием маските.Това е подигравка спрямо медиците.А народа нека си пляска.
Не му се сърдете на генерала. Не разбирате ли защо го прави това? Вие ако сте медицинско лице много добре би трябвало да разбирате. Хората трябва да почнат да носят масово маски. Като няма специални - каквото има. В пъти ще намалее разпространението. Това може и да предотврати в болниците пика. А след като обясняваха със седмици, че санитарните маски не предпазват, това с шитите беше много добра идея. Хората трябва и да вярват, че ги предпазват самите тях. Не са дорасли повечето дотам, че да се замислят, че те предпазват не себе си, а другия. А другият пък предпазва тях. За медиците мисля че ще осигурят все пак.

Ами няма за медиците,и ръкавици няма,нищо няма, с голи ръце сме,какво не Ви стана ясно от написаното.Ако не си ушием сами,няма да имаме нищо.Лицемерно е да ми казвате да не се сърдя на генерала,и аз имам семейство.

# 2 496
  • Sofia
Скрит текст:
Генералът каза на журналистите, че те могат да си ушият маски, а не лекарите. Какви си ги съчинява те?
Израелката не е ли била на Пампорово? Така пише в пресата, минала е през летище Пловдив. Може да е донесла вируса от там, но може и тук да го е пипнала.

Изобщо не си съчинявам,медицинско лице съм на първа линия и тези брифинги живо ме интересуват.Изумена бях от изказването,че трябва сами да си шием маските.Това е подигравка спрямо медиците.А народа нека си пляска.
Не му се сърдете на генерала. Не разбирате ли защо го прави това? Вие ако сте медицинско лице много добре би трябвало да разбирате. Хората трябва да почнат да носят масово маски. Като няма специални - каквото има. В пъти ще намалее разпространението. Това може и да предотврати в болниците пика. А след като обясняваха със седмици, че санитарните маски не предпазват, това с шитите беше много добра идея. Хората трябва и да вярват, че ги предпазват самите тях. Не са дорасли повечето дотам, че да се замислят, че те предпазват не себе си, а другия. А другият пък предпазва тях. За медиците мисля че ще осигурят все пак.

Ами няма за медиците,и ръкавици няма,нищо няма, с голи ръце сме,какво не Ви стана ясно от написаното.Ако не си ушием сами,няма да имаме нищо.Лицемерно е да ми казвате да не се сърдя на генерала,и аз имам семейство.

Ако нямате ръкавици и маски трябва да ви се осигурят. Моля да пишете на тази организация ако искате да запазите анонимност, което е разбираемо
https://platformata.bg/bg/kauzi/669:covid-19/details/campaign.ht … DHa83Lu2v5eMr7nII
По какъв начин можем да ви помогнем - дайте идеи.

# 2 497
Ох, не мога, много смешки, много нещо! Точно заради това е извънредното положение, да си спасят икономиката, не човешките животи. Понеже възрастните хора и децата имат нужда от разходки, няма как да им се забрани да излиза. Всеки народ си заслужава управляващите и във времена на криза това се доказва. За пореден път! Няма как да изкорениш един манталитет с извънредно положение.
Това е пълно истерясване, при това много вредно! Като се зепечатаме херметически, без каквото и да е проветрение и чист въздух, ще се разболеем и съвсем здрави!
Е, като ще ни се провалят всички планове за почивките лятото, ако не ни блокират градовете, някои ще си натоварим целия катун с палатка, матраци, маси, столове и какво ли още не, ще отидем някъде на много повече от 10 м разстояние от други хора и поне ще отпуснем малко нервите.
А, и ще натрупаме малко вит. Д, без да опоскаме аптеките. По дяволите, мислете, преди да истерясате! Още съм жива и здрава, на рискова възраст от 60, пътуваща до петък всеки ден в метрото над час, при това без маска и ръкавици! И още съм жива и здрава. Въпреки че съм бясна, защото ситуацията ни прецака първия план да изчезнем за няколко дни в нищото, но по това време все пак трябва да се спи под покрив.

А, и още нещо като въпрос към истерясалата съфорумка - да е чувала, че е изключително вредно да се обездвижва за дълго време, затворена в къщи без слънце? Защото затваряне плюс тотално обездвижване - > при жени на каквато и да е възраст следва екстрата остеопороза😀

Последна редакция: вт, 17 мар 2020, 00:11 от Недоволна

# 2 498
  • На остров
Всички държави апелират към гражданите си да се прибират и подпомагат това когато е нужно, а вие съжалявате че българи се прибират в България.

Не всяко дете с висока температура има Корона, децата си боледуват от вируси в този сезон.

И Турция и Русия крият данни за развитието на вируса при тях.

Вероятно голяма част от населението на света ще се зарази с този вирус, въпроса е да е в платото не в пика за всяка конкретна държава. Имунитет дотолкова доколкото да не се повтори същият сезон вероятно се изгражда.

# 2 499
С тези притеснителни данни за Франция (обаче пише под 60 г. не се уточнява между 50 и 60 колко са, между 40 и 50 и т.н. по веригата надолу) и с оглед на случващото се и в Италия, а и Испания може да се направи един извод, че или европейците сме по-неподготвени за този вирус и с по-слаба имунна система или в Китай не са давали точните цифри.

Интересно ми е дали има някакво инфо за хората по възраст в интензивните отделения на поне 3, 4 европейски държави, особено ако са съседни и тогава вече могат да се правят по-генерални заключения.

Kaisia,  в Белгия поддържат доста по-нисък процент на смъртност спрямо средния за короната - 1%

Може да са 40-50-годишни с придружаващи заболявания, които са им влошили шансовете за оцеляване.
Мен днес ми дращи съвсем леко гърлото, така че съвсем ще се изолираме с мъжа ми и няма да виждаме никой поне 2 седмици.

# 2 500
  • София /Абсурдистан
Маски се шият лесно, всеки може да си направи. Аз днес уших 20, основно поръчки от приятелки. Ръкавици ако няма, вършат работа и тези найлоновите от боя за коса.
По- тревожното е колко много хора въобще не приемат на сериозно случващото се.

# 2 501
Скрит текст:

Ако нямате ръкавици и маски трябва да ви се осигурят. Моля да пишете на тази организация ако искате да запазите анонимност, което е разбираемо
https://platformata.bg/bg/kauzi/669:covid-19/details/campaign.ht … DHa83Lu2v5eMr7nII
По какъв начин можем да ви помогнем - дайте идеи.

Благодаря за линка,ще се опитам да се свържа.Просто искам да кажа,че много от нещата не са такива,за каквито се представят.

# 2 502
  • На топло
Един болен пациент в тежко състояние средно има нужда от 14 дни в интензивно отделение ( независимо от възрастта).
Затова леглата бързо се пълнят.
Пациентите ще бъдат транспортирани от военните към други болници ако няма места там където са ги довели, по въздух.
Надяват се с тези мерки да успеят да лекуват всички нуждаещи се.
Това е най-важното.
Моето семейство не излиза никъде, липсва ми, но какво да се прави....🤔

# 2 503
Маски се шият лесно, всеки може да си направи. Аз днес уших 20, основно поръчки от приятелки. Ръкавици ако няма, вършат работа и тези найлоновите от боя за коса.
По- тревожното е колко много хора въобще не приемат на сериозно случващото се.

Повярвайте ми,аз съм от хората,които следят с голямо притеснение ситуацията,а да ми казвате,че трябва с найлонки да лекувам болен с остра опасна инфекция,глупости.Навлизате в дълбокото.

# 2 504
  • MI
Предполагам, че процентът на хората в интензивното от целия брой заболели във Франция просто е по-малък, отколкото в Италия.

Общи условия

Активация на акаунт