COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 987 247
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 2 550
Ако мога да попитам : българи от застрашените държави могат ли да си дойдат в бг?  Или само гражданите на тези държави не се допускат в бг?

Благодаря

Доколкото разбирам български граждани могат да се върнат без проблем, но трябва да изкарат 14-дневна карантина.
Четох, че карантината е 21 дни.
Моля ви се дайте оптимистична статистика, нещо, каквото и да е... много зле се чувствам и безсилна, а в главата ми апокалипсис. 😢

# 2 551
Ако идват от застрашена държава карантината е 21 дни .

Последна редакция: вт, 17 мар 2020, 01:47 от Не се сърди, човече

# 2 552
Белгийски доктор: Виждаме хора на тридесет години, без други заболявания, снимките на белите им дробове са ужасяващи

"Всички имат еднакви оплаквания" казва д-р Демайер. "Били са болни за седмица, стояли са вкъщи с грип. Грипната атака е преминала, така си мислят. После се чувстват добре за два дни и тогава се оплакват от суха кашлица и затруднено дишане. Когато видим тяхното кислородно насищане (нивото на кислород в кръвта), то виждаме, че те имат много ниско ниво на кислородно насищане за тяхната възраст.

В този момент, ясна аларма се активира при докторите, че става въпрос за проблемни пациенти, но хората не винаги го разбират защото те не се чувстват много зле в този момент. Те тъкмо идват, но вече са ужасно засегнати от вируса. "

Спешният доктор Демайер също показва снимки на на дробовете на такъв коронавирус пациент. "Снимките направени не са нищо друго освен ужасяващи."

"Снимката от ляво показва нормални дробове. Във втората снимка вече има алвеоли, които са от 20 до 25 процента пълни с възпалителна течност. Третата снимка е една стъпка по-лоша: съдържа от 80 до 90 процента възпалителна течност. Тези хора разбира се може да се възстановят, но е животозастрашаваща ситуация. И това са хора, които не пушат, нямат други заболявания като диабет или проблеми със сърцето. Те са спортуващи млади хора."

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/03/16/spoedarts/

# 2 553
E-V13, много информативно. А в същото време, казват стойте си в къщи, нищо не може да се направи.

По какво човек да се ориентира кога е добре да отиде в болница?

Не мога да разбера и друго. Защо когато дробовете са пълни с течност, кашлицата е суха? Някой попадал ли е на обяснение за това?
Когато дробовете ми се пълнят със слуз, кашлям зверски, за да я изхвърля. Това е нормален рефлекс. Защо при КВ е различно?

Последна редакция: вт, 17 мар 2020, 01:58 от Diorela

# 2 554
  • София
Опасявам се, че китайският балон се спука и с Италия виждаме реалните данни. Китай заради строя си или заради изненадата си, се оказаха неподготвени и нямаха тестове, нямаха организация, нищо. Съответно голям брой починаха недиагностицирани, защото за самото отиване в болница, трябваше да имат нещо като разрешително, от там да има тест, пък после лечение.

Интервюто в БТА на проф. Еделев е много интересно, особено по отношение на белтъците на HIV.  Не е с естествен произход този вирус.
Но казва и нещо друго:
"Процентът на децата-преносвачи на вируса, обаче, ще е незначителен, не повече от 4 процента в сравнение с 96 процента възрастни преносители и заболели. Именно поради тази причина ние, в Русия, не виждаме необходимост да затваряме училищата и детските градини."
Не само, че децата боледуват леко, но големият процент изобщо не се заразяват (Слава Богу). Имаше и днес доказателство за това, но забравих къде - родителите болни, детето с отрицателен тест. Дано наистина е така!

Колкото до мерките - засега ние издържаме вкъщи, мъжът ми пазарува, работим от вкъщи. Много е трудно, децата издивяват. Изкушавам се да ги изведа някъде на въздух без хора, но се въздържам засега. Говорих с приятелка в Испания - при тях вече са забранени разходки в паркове. Вирусът не покосява само възрастни.
Лошото е, че вирусът винаги е една стъпка напред.

Надявам се вече на пусканата нееднократно теория на американската пророчица, че както се появил този вирус, така ще изчезне, някак чудодейно Grinning То не е смешно хич, малко ли надежди такива имахме. Аз съм убедена, че лекарства има, доказва го опита на различни държави, въпрос на време е и специално за този вирус да се появи, но дотогава.. Докато влезе в масова употреба като Тамифлу например е нужно много време.
И се опитвам да издиря анонимното мнение, че Италия ще е втора пламнала, още преди месец, но не успявам, няма ли някой да помогне, може и на ЛС.

Последна редакция: вт, 17 мар 2020, 02:09 от Maidenly

# 2 555
Ако мога да попитам : българи от застрашените държави могат ли да си дойдат в бг?  Или само гражданите на тези държави не се допускат в бг?

Благодаря

Доколкото разбирам български граждани могат да се върнат без проблем, но трябва да изкарат 14-дневна карантина.
Четох, че карантината е 21 дни.
Моля ви се дайте оптимистична статистика, нещо, каквото и да е... много зле се чувствам и безсилна, а в главата ми апокалипсис. 😢

21 дни е, ако след тестване се окажеш положителен.

-----

Не четете статистика, ако имате у дома си хронично болни или възрастни с видимо отслабена имунна система, просто ги ограничете за известно време. Мийте си ръцете, избягвайте близки контакти и това е.

Горе една потребителка беше споделила 2 видеа, много интересна информация за корона-истерията.

# 2 556

Разбира се, че няма да е всичко перфектно, никой не е подал оставка, за да не лекува болни, но може да се прати консултант от друго място, може да се осигурят дихателни апарати от друга болница. Може пък оставките да са вид протест, ако може да се промени нещо и да се чуят искания, за да може да се спасят повече хора!

Мен ли убеждавате или себе си. Аз пък не чух за полицаи,за пожарникари, дори за чистачките по улиците да подават оставки за да ги чуе някой.
 Гледам полицай с еднократни маски стоят пред болници, магазини, не протестират. Хората от чистотата са без всякакви предпазни средства, но чистят улиците и кошчетата където всеки си хвърля сополивата салфетка. Продавачките в магазините и те,коя с маска, коя с една ръкавица ама и те там.
Преди няколко страница една съфорумка сподели за мъжа и пожарникар как носят умрели...и мълчи...

Не, не мълча. Това, че не сте чели какво съм коментирала, не означава, че мълча. Днес са ги накарали отново да носят починал човек, но шефът им ги е задължил да си облекат скафандри, да сложат маски и ръкавици. След връщането им са ги накарали да си почистят всичко с белина. Попитах от какво е починал човекът, но не получих отговор, защото ме знае, че съм паника. Не е коментирал, че някой от тяхната служба възнамерява да напуска. Да, малки са им заплатите, но те са си избрали тази професия.

# 2 557
  • София
Стига с този "професор" Еделев, което е телевизионен водещ и партиен функционер, но не и епидемиолог.
Стига с тази пророчества, че ще ви извадя 200 противоречиви.

Хората трябва да се научат да приемат истината. А тя е, че имаме вирус, който е силно заразен, с по-висока смъртност от обикновения грип и засяга предимно  възрастни и хора със заболявания. Точка.

Аман от измислени лекарства и помощни средства. Поддържайте хигиена и спазвайте карантинните мерки.

Извинете, ама 5 списващи тук се превърнаха в психотерапевти. Да не говорим и за всичкият боклук, който се споделя тук. Лекар, моля ти се, отивал на работа, ама щял да мине през църквата да го опеят предварително. Абе, хора, не ви ли светва червената лампа? Точно лекарите "най-лежерно" го дават.

СПОКОЙНО. СПАЗВАЙТЕ КАРАНТИНАТА. АКО НЕ СА ВИ УЧИЛИ КАТО МАЛКИ ДА СИ МИЕТЕ РЪЦЕТЕ, СЕГА Е МОМЕНТЪТ ДА ПОЧНЕТЕ ДА ГО ПРАВИТЕ. МАНИКЮРЪТ СТРУВА 50 ЛВ., НО САПУНЪТ САМО 1 ЛЕВ.

# 2 558
alinnna, много е странно това, което казваш. Защо не иска да ти каже мъжа ти от какво са починали тези хора, които са изнасяли? Защо са ги изнасяли пожарникари?

# 2 559
alinnna, много е странно това, което казваш. Защо не иска да ти каже мъжа ти от какво са починали тези хора, които са изнасяли? Защо са ги изнасяли пожарникари?

Защото знае, че жена му се паникьосва, затова. Тя си го и каза.
Хората умират по всяко време - най-вече от старост, но и рак, самоубиства, свръх доза, умират деца от различни болести. Освен това да не смятате, че е много готино да се говори за трупове?

# 2 560
И се опитвам да издиря анонимното мнение, че Италия ще е втора пламнала, още преди месец, но не успявам, няма ли някой да помогне, може и на ЛС.

Предполагам имаш предвид линка, който пусна Less. Само че там не се казва, че Италия ще е втората пламнала, а се казва, че китайският модел на реакция е трудно приложим в Европа и СЗО са се разбрали с Италия, ако при тях се открие огнище в голям град, първо да го тестват именно там /т.е. блокадата/. Разбира се, възможно е, по някакъв начин да са изчислили, че именно в Италия ще има най-много случаи, а може би е имало други съображения.

https://archive.4plebs.org/pol/thread/241674007

# 2 561

Благодаря

Да, българите могат да си дойдат, ама за съжаление и циганите могат да си дойдат........а това вече е страшно, мноооого страшно. Това са хора без морал, без съзнание, без човечност, без мозък и без чувство за самосъхранение. Най-много ме е страх от тях. Защото тях не ги плашат нито закони, нито дяволи....

lovely , ми те пожарникарите всичко правят: и пожари гасят, и трупове носят, и по катастрофи ходят, и котки от дърветата свалят, и стършели трепят.......изобщо са многофункционални. Между другото, докато живеехме в София, там не са ги карали да носят болни и да помагат на спешна помощ. Тук в Шумен всичко е наопаки.

# 2 562
  • Варна
Хайде едно отрезвително видео, че страстите много се напекоха...

https://www.youtube.com/watch?v=kzA0PQGyRHk&t=37s

Oтрезвително видео n2

https://www.youtube.com/watch?v=FhuLxTgEv5Y&t=30s
Ако коронавируса е нищо по различно от останалите както се казва във видеото, защо в репортажи от италиански болници се вижда че са толково препълнени, че чак по коридорите е пълно с легла с хора в критично състояние. Дали преди тази криза, тези отделения са били в същото състояние..

# 2 563
  • София
Хайде едно отрезвително видео, че страстите много се напекоха...

https://www.youtube.com/watch?v=kzA0PQGyRHk&t=37s

Oтрезвително видео n2

https://www.youtube.com/watch?v=FhuLxTgEv5Y&t=30s
Ако коронавируса е нищо по различно от останалите както се казва във видеото, защо в репортажи от италиански болници се вижда че са толково препълнени, че чак по коридорите е пълно с легла с хора в критично състояние. Дали преди тази криза, тези отделения са били в същото състояние..

Защото е масово и по едно и също време. Ако имаш болни 20 на месец, то тогава болниците могат да поемат такива пациенти. Но ако имаш 1500 наведнъж всеки ден тогава няма достатъчно легла, оборудване, персонал и т.н
Не го знам видеото, но факт е, вирусът е от познато семейство вируси, че е силно заразен и че до момента няма ваксина или лекарство.

# 2 564
E-V13, много информативно. А в същото време, казват стойте си в къщи, нищо не може да се направи.

По какво човек да се ориентира кога е добре да отиде в болница?

Не мога да разбера и друго. Защо когато дробовете са пълни с течност, кашлицата е суха? Някой попадал ли е на обяснение за това?
Когато дробовете ми се пълнят със слуз, кашлям зверски, за да я изхвърля. Това е нормален рефлекс. Защо при КВ е различно?

Не съм експерт, но изглежда, че сухата кашлица е преди пълненето на дробовете.

В тази статия на Ню Йорк Таймс са обяснили процеса.

"Симптомите често започват в задната част на гърлото с възпалено гърло и суха кашлица. След това вирусът "пълзи прогресивно надолу по бронхите“, казва д-р Шафнър.  Когато вирусът достигне до белите дробове, лигавиците им се възпаляват. Това може да повреди алвеолите или белодробните торбички и те трябва да работят по-усилено, за да изпълняват функцията си да доставят кислород към кръвта, която циркулира в нашето тяло.

"Ако имате подуване там, това прави много по-трудно кислорода да преплува лигавицата", казва д-р Ейми Комптън-Филипс, главен клиничен директор на здравната система на Провидънс. Подуването и нарушеният поток на кислород може да накара тези области в белите дробове да се запълнят с течност, гной и мъртви клетки. Може да се появи пневмония, инфекция в белия дроб."

https://www.nytimes.com/article/coronavirus-body-symptoms.html

Общи условия

Активация на акаунт