COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 983 336
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 3 645
Нека Меридит се включи, ако нещо съм в грешка. Не съм медицинско лице, но в интернет има информация, че студеното време охлажда тялото и по този начин намалява оросяването на носната лигавица и тя изсъхва. Сухите лигавици са идеалното място за вируси. Когато се случи това, вирусите по лесно се размножават и по дихателните пътища стигат до белите дробове. Мисля, че онзи ден Мутафчийски го спомена това.
От Мутафчийски не съм го чула, но бях чела нещо подобно, че ако навън ми текне носът, най-лаишки казано, това е добра опция да се предпазя в грипно време от зарази, и е препоръчително да не се ползват капки за нос в такива моменти, да не изсушават лигавицата и да създаваме благоприятна среда за заразяване.
А се интересувах, защото съм с алергичен ринит според УНГ-то и винаги при боледуване ме удря все носоглътката и задна хрема.

# 3 646
Честно казано да си призная съжалявам, че подцених положението от самото начало, предполагам това е първичната ми реакция към нещо непознато - отрицание. Уви, за мое огромно съжаление не се оказах права и пандемията в действителност е на лице. Никога не съм си представяла, че такова нещо ще се случи докато съм жива. Също така ако не се затегнат мерките ни чака същото или поне подобно като в Италия. Не е тайна за никого, че имаме голям процент застаряващо население.
Ето този човек си го е казал преди месец още, а кой слушаше... https://www.youtube.com/watch?v=3vk3lJJ8tiY

# 3 647
Те нали повтарят, потретват "съмнителните", та в тая връзка 250 теста - 81 болни. Кажи речи 100% успеваемост. На кой не е направен, той не е излязъл. А домуса и той не може да посочи всички контактни. Междувременно хората пред психиатричните кабинети нарастват заради "четено в нета". Нужно е да запазим самообладание и при непоносимост да спрем медиите за малко.

# 3 648
Аз пък веднага щом се чух за Италия повярвах. Изгледала съм сумати филми с апокалиптична тематика, това ми е любим жанр. Сега се съмнявам да ми остане такъв. Но и аз все се надявах да не го вождам с очите си. Сега съм доста притеснена, но се владея естествено, в рамките на нормалното, просто вече не съм момиче, майка съм и страхът ми е троен.

# 3 649
Преди 15 минути успях да гледам част от изказването на Кунчев по БНТ, там бяха Т. Дончев, Д. Сачева, имаше и други. Водщата задаваше въпроси от граждани.
Това, което успях да чуя беше част от изказвянето на Кунчев и по-точно, че в България знаят как се лекува вирусна пневмония ( добре , че  поне спряха да го наричат  грип). Тогава защо Европа спира “да се върти”? Нали всичко знаят, защо е извънредно положение и всичко това, което се случва?! Отговорите са ясни, но това привидно “‘успокоение” на фона на данните и фактите за мен в цинично.

# 3 650
Скрит текст:
Военно и извънредно положение хич не е едно и също. Дано не става първото, че тогава вече ще е страшно.
Никой не е казал, че е едно и също! Питам, как конкретно ви плаши военното положение!?
То /военното/ ще се препокрие с извънредното. Може би ще се засили полицейското присъствие с цел да няма скупчване на хора /сега се среща в градинките/, ще наложат вечерен час и ще правят проверки, кой накъде е тръгнал. Какво повече да се очаква от военно положение в мирно време. Ако можеше да се наложи ВП срещу глупостта и безотговорността би било добре, но никой не ги е преборил още.

Цитат
Споко, на всичко живо, на което предстои среща с Вожда му се прави тест. Цяла лаборатория работи само за това. Няма да го изпуснат да се зарази.
Grinning За къде сме без вожда. Той ако се зарази, тогава става страшно в България. Няма кой да ни преведе през тази буря.
Шегуваме с ББ, но алтернативата Корнелия, Марешки, Симеонов, Станишев и още който ти дойде на ум, посочи този, който ще бъде подходящ за добър вожд. Аз не мога.
Аз мисля че всеки на негово място би правил същото. Даже мисля че е прекалено мек и не налага най строгите мерки. Пълен локдаун на цялата държава и навън само по работа, на пазар, и разходка на кучето може аз да съм прекалено краен, но предпочитам да се прекали с мерките отколкото да осъзнаем в един момент че са закъснели и вървим след вируса. Защото Банско е примера затова. Налага се локдаун защото закъсняха със забраната на туризма. Банско нямаше да пламне и много хора да са се заразили там ако по рано бяха забранили туризма. Нещо което аз апелирах да стане от седмици насам ама го направиха едва днес, и последствията от това бавене е локдауна на Банско.

# 3 651
  • София
Гледат на пневмонията като вторичен ефект от вируса явно, също като при грипа, а пневмония се лекува отдавна. Проблемът е, че стават много наведнъж и по-тежки.

Според мен мерките закъсняха с 2 седмици. Обаче винаги става така, винаги и на всички нива - от лично до държавно и международно.

# 3 652
Някой назад питаше за "какви мерки предлагате". 30 март или 6 април всеки на възраст между 18 и 40 години, който е без каквито и да било симптоми - на работа. Над 60 години - вкъщи. Децата - ваканция или направо да измислят някакъв начин да приключват годината. Най-добре второто - не са се прекършили да измислят философския камък в родните школа. Градският продължава да се дезинфекцира и тази практика не се спира никога повече. Както и миенето на ръцете, чистенето и прочее.
Вариант е, ако не успеем да го спрем, но първо трябва все пак да опитаме. Допускам, че няма да е толкова сложно, колкото го изкарват. Но ако хората са добре наплашени, при благоприятен изход ще има много по-големи дивиденти. Интересно ми е да видя как ще се отрази на рейтингите. 11 септември все пак спечели втори мандат на Буш в момент, в който нямаше големи шансове. При катаклизми хората стават консервативни като цяло. Ето и тук масово се заклеймява последните дни едно от най-хубавите неща, които ни даде присъединяването към западния свят - свободата да се придвижваме.

# 3 653
Hermione Granger, къде се казва,че лекарите са длъжни да жертват собствения си живот.

Последна редакция: вт, 17 мар 2020, 23:07 от Не се сърди, човече

# 3 654
Скрит текст:
Военно и извънредно положение хич не е едно и също. Дано не става първото, че тогава вече ще е страшно.
Никой не е казал, че е едно и също! Питам, как конкретно ви плаши военното положение!?
То /военното/ ще се препокрие с извънредното. Може би ще се засили полицейското присъствие с цел да няма скупчване на хора /сега се среща в градинките/, ще наложат вечерен час и ще правят проверки, кой накъде е тръгнал. Какво повече да се очаква от военно положение в мирно време. Ако можеше да се наложи ВП срещу глупостта и безотговорността би било добре, но никой не ги е преборил още.

Цитат
Споко, на всичко живо, на което предстои среща с Вожда му се прави тест. Цяла лаборатория работи само за това. Няма да го изпуснат да се зарази.
Grinning За къде сме без вожда. Той ако се зарази, тогава става страшно в България. Няма кой да ни преведе през тази буря.
Шегуваме с ББ, но алтернативата Корнелия, Марешки, Симеонов, Станишев и още който ти дойде на ум, посочи този, който ще бъде подходящ за добър вожд. Аз не мога.
Аз мисля че всеки на негово място би правил същото. Даже мисля че е прекалено мек и не налага най строгите мерки. Пълен локдаун на цялата държава и навън само по работа, на пазар, и разходка на кучето може аз да съм прекалено краен, но предпочитам да се прекали с мерките отколкото да осъзнаем в един момент че са закъснели и вървим след вируса. Защото Банско е примера затова. Налага се локдаун защото закъсняха със забраната на туризма. Банско нямаше да пламне и много хора да са се заразили там ако по рано бяха забранили туризма. Нещо което аз апелирах да стане от седмици насам ама го направиха едва днес, и последствията от това бавене е локдауна на Банско.
Не си краен, трябва да се случи точно това и то още преди първия ни случай.

# 3 655
Това с локдаун ми звучи плашещо .

Ами ако много хора са извън градовете си и посред бял ден решат да отидат на разходка на чист въздух (без хора))), други продължават да работят  куриери разнасят пратки, доставчици разнасят стоки и продукти, какво тези хора не могат да се приберат обратно ли , ако в същия тоя момент(ден) се наложи Локдаун на страната ???

Вярвате ли че ще го направят ?

# 3 656
Скрит текст:
Честно казано да си призная съжалявам, че подцених положението от самото начало, предполагам това е първичната ми реакция към нещо непознато - отрицание. Уви, за мое огромно съжаление не се оказах права и пандемията в действителност е на лице. Никога не съм си представяла, че такова нещо ще се случи докато съм жива. Също така ако не се затегнат мерките ни чака същото или поне подобно като в Италия. Не е тайна за никого, че имаме голям процент застаряващо население.
Ето този човек си го е казал преди месец още, а кой слушаше... https://www.youtube.com/watch?v=3vk3lJJ8tiY

Ами ние. Ние слушахме. Тези, които стигнахме до втора тема, докато периодично се появяваха хора да ни обясняват колко сме психясали, как било грип, как било само в Китай, как милиони пък умирали от глад, пък от войни, пък от рак. Цитираха се и още се, чаршафи със статистики за испанския грип, за сезонния грип, за не знам си какво.

И не го чухме преди месец, ами преди три.  

Да не си помислиш, че ти начуквам канчето, просто постът ти беше удачен. Никой няма да ти размахва пръст с "Казах ли ти аз!". Всъщност, болшинството тук се надяваме след няколко месеца лагера на невярващите да ни каже "Абе, аз казах ли ви, че ще го минем без сътресения и жертви!"

# 3 657
То, хубаво сте слушали, ама трябваше държавата да чуе, за да въведе мерки. Всички се успокояваха, че не е стигнало при нас още.

# 3 658
Ако са умни нагоре и не се поддават на ничии интереси, трябва да са разбрали вече, че единствения им ход е локдаун навсякъде, веднага. Много добре си знаем капацитета и възможностите на болниците и не само. За да имат достойнството след време да излязат пред хората с чиста съвест, сега е момента да деийстват. Карантина пълна и ще могат да погледнат хората в очите след време.

# 3 659
А покрай всичко друго това е и голям социален експеримент. Ако това са нагласите, то и военното положение няма да ни се размине, ако и в мирни времена. Вече се чувствам като опитен заек.

Общи условия

Активация на акаунт