COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 982 732
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 3 750
Аз пък си мисля, че хубавото в цялата история е, че не хваща малките деца. Иначе наистина щеше да е тотален кошмар, на всяко прокашляване, особено в това грипно време и паника че може да е короната.

# 3 751
Ето, видя се какво става сега с Банско. Хората не ги пускат, но и не им казват къде ще спят. Малки деца ще спят на пътя в колите. Ето ги великите мерки.

Това е локдауна или карантината, за която масово бленуват и призовават някой.

Бленуваме, заради дебилите. И всеки трябва да си плаща за гяволъка, а бе да му плащаме ние.

# 3 752
Хора, трябва да подкрепим медиците в справедливото искане да имат защитни облекла, да има надеждна система за дезинфекция. Но не само тях, а и всички останали изложени на риск. Както и ние самите да сме защитени, поне с маски, за да не се разнася заразата. На всички ни е ясно в какво състояние се намира здравната ни система и точно за това е наложителна социалната изолация - на всяка цена. Ако не се самоизолираме до колкото е възможно и колкото повече хора, мерките ще стават все по-твърди. Медиците, които сега абдикират, утре полицаите, други ден таксиметровите шофьори и така нататък какво се случва? Всички ще се заразим, е тогава с какво сме по-различни от ангичаните, които осъждате тук ? Изобщо по-добре нищо да не правим и който оцелее - той, това ли искате?

# 3 753
Скрит текст:
Нещо друго интересно, което каза Борисов. Провели срещата на Съвета на ЕС с другите държавни глави онлайн за 2 часа. Иначе отнемало 2 дни със самолети, хотели, антураж и т.н. Ами не може ли да си остане така и след коронавируса?
Лили, аз много други неща се надявам да останат така. Виртуалната класна стая например (паралелно с редовните занятия да могат някои ученици да учат от дома.). Работата от дома, когато това го позволява и човек има желание. Ненавлизането в личното пространство на човека, тъпканиците по опашките. Хигиената. И други неща, всеки ден се сещам за нещо, във което виждам предимства.

Коментирали ли сте в темата, преди да се включа аз, D-димера? Намирам за много интересно това:
https://medicalnews.bg/blog/2020/03/10/%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BA% … RpG5ZMveISc2nG7hk

Освен при възрастните, ето и при какви заболявания е с повишени стойности, в края на текста:
https://ramuslab.com/%D0%B4-%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D0%B5%D1%80-d-dimer/

Ако не се лъжа доста от тях ги съобщават като рискови придружаващи заболявания.

Д-димер  се ползва за доказване на тромботични състояния. А при тях също има задух и то сериозен, вероятно заради сгъстената кръв.
Кръвта , като и без вирус не може да доставя достатъчно кислород до органите, в КВ само се доусложнява положението.
Дали от това следва, че тези, при които състоянието вече е овладяно с антикоагуланти, са в малко по-изгодно положение при КВ?

# 3 754
  • на пистата
Шефът на Уолтопия удвои дарението.
https://btvnovinite.bg/bulgaria/sled-varnato-darenie.html

# 3 755
Уейв, тамифлу специално не е симптоматично, а действа директно на вируса като блокира неговото размножаване в организма.

Калкото до ваксините за грип, да те са с по-ниска ефективност, въпреки че при децата специално са със що годе добра ефективност, вече с възрастта ефективността намалява. Освен пенсионерите рискова група са също така и малките деца до 5 години (за разлика от ковид19) бременните жени и хората с хронични заболявания. Имала съм нещастието да видя лично какво причинява грипът на малко дете и по този повод вкъщи всички сме ваксинирани заради децата. Откакто ходят на ясла и градина бяхме буквално удавени от цунами от вируси, такива вируси се изредиха вкъщи, които дори не знаех, че съществуват. Всички без вируса на грипа.

Колкото до ковид19 аз залагам на противовирусно и готови антитела. В момента, в който се сдобием с добро и ефективно лекарство, нещата вече ще придобият съвсем друг характер.

# 3 756
  • Пловдив
Пак станахте специалисти по лекарствата - тамифлу, терафлу, само тубофло дето не написа някой.
Щом тамифлу е симптоматично лекарство - кой точно симптом на грипа лекува?!
Също така и призовавам, когато се чете дадена информация, да се чете с разбиране, а не с истерия. Ясно пише, че всички над 60-годишна възраст ще бъдат хоспитализирани, някои разбрали, че няма да им се оказва никаква помощ...

# 3 757
Цитат
На много места хората работят в големите областни градове и се прибират вечер.
Нали затова е карантината, за да не се приберат вечерта и да го занесат и в своя град, който също после трябва да излезе в карантина. Карантината не се прави съобразно удобството на населението, а заради безопасността му.

# 3 758
  • София
....................

Пусни. Аз от грип не съм боледувала 20+ год. Баба ми, която е на 88, не е боледувала от 40+ год. Познавам обаче такива, които всяка год. боледуват. В интерес на истината, не познавам никой, който се ваксинира, но допускам, че те са най-зле.
Айде, бе.. какви са тези изказвания категорични, силни , окончателни... чак се учудвам... В моето семейство се ваксинираме аз и Марчев, за него е  от изключителна важност, защото има лошо гърло и преди ваксините беше си все болен и караше много тежко грипа, винаги го докопваше. От както му слагам ваксината не е боледувал, аз пък съвсем не зная какво е грип,   него  хрема не го е хващала и това се дължи на ваксината, вярвай ми.  Така че малко по спокойно с окончателните диагнози и мнения. Тук вече какво ли не прочетох, от всичко се разбира, как беше , от трактори до...
За тези които питат за ибуброфен  днес проф Аргирова отговори, че не помагат, също така, да се внимава с лекарствата за засилване на имунитет, защото би могло  едно такова лекарство да отключи лоши клетки. Това не за първи път го чувам и винаги съм споделяла , че Изопринозин не е обикновено лекарство, въпреки, че масово се изписва. Според нея може да се подкрепи имунитета само с билкови  хапчета, т.е. леки форми и въпреки това да се чете винаги указанието.  Това което беше пуснато май във фейса за  топлите напитки,  топли супи, чай и др. не е вярно, не помагат.  Сподели още, че може да се взима вит. А, Е - това онези малки перлички - Геритамин. Е, познайте дали имаше след като отидох до аптеката, купих последното, кога са ги изкупили...голям смях сме, но е нормално. Не препоръчва здрави хора да носят маски, като съответно стоят на добро разстояние от събеседника си, това малко трудно ще стане в  един магазин за продукти... За момента лекарствата които се ползват за ХИВ не дават добър отговор, но лекарствата , които сме имали възможно най-много в България и съвсем достатъчно,  за Хепатит С дават много добър отговор на този вирус, но все още се преценява и се търсят още по добри възможности. Разбира се, че тя го обясни съвсем научно с клетки, деления и прочие , не мога да го повторя, трудна материя е за мен. Колко ще продължи тази истерия , според проф. Аргирова, май сега сме само в 1/3 от  началото, много има още да се чака, поне аз така разбирам, е цяло лято този вирус ще вирее, така го разбръх, тук може някой да ме поправи.
Хубаво е, тези които могат да излизат в отпуска, зная не винаги е възможно. Много фирми са си пуснали хората, като ще им се изплащат заплатите, така както е до момента, но да са на евентуално разположение, казвам го защото... зная от първо лице,  Марчев така си е разпуснал днес хората, но да са на разположение, но те не са и огромна фирма, около 10 - 15 човека. Всеки сам взима решенията си.
И се допълвам, че се сетих още нещо, според  проф .Аргирова се създава имунитет за около 1 година, при прекаран К вирус.

Последна редакция: ср, 18 мар 2020, 01:15 от marchеva14

# 3 759
  • Вестерос
Скрит текст:
За мен броенето на болни е важно, особено ако казват от какъв тип е заразяването - внос, контактен или трета линия. Понякога жулналистите вършат добра работа.

Мога да дам цифри за Швеция, направени тестове около 13 000 (10,5 млн. население) - брой потвърдени случаи 1 196, починали 8. Отделно през седмицата са тествани 500 човека за обикновен грип (това си е някаква практика Sentinel преди появата на короновируса) и пробите освен за грип, са тествани и за ковид-19 и са излезнали някакво минимално количество положителни за коронавирус.

Около 21 000 тествани в Норвегия (5 млн. население) - потвърдени случаи 1 463  ( 7% от изследваните са положителни), починали 3

Около 7 000 тествани в Дания (5,6 млн. население) - потвърдени случаи 1024 болни (14,5% от изследваните са положителни), починали 4

Информация в кои страни са били заразени шведските случаи, които са 1 167:

Италия - 444   
Швеция   - 225 (случаите, които са били заразени в Швеция, до голяма степен са били заразени от хора в тяхното обкръжение, които са се прибрали от чужбина и е доказано, че са заразени)   
Австрия - 201   
Франция - 16   
Иран - 14   
Швейцария - 10   
Испания - 6   
Великобритания - 3   
Андора - 3   
Финландия - 3   
САЩ - 3   
Германия - 3   
Португалия - 2   
Холандия - 2   
Дания - 2   
Унгария    - 1   
Ирак - 1   
Китай - 1   
Не се съобщава/неизвестно заразяване - 227   
Общо:            1 167   

https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott … emiologiskt-lage/

Много показателно защо първите най-ранни мерки трябваше да бъдат затваряне на границите. Само транспортни с храни и необходими стоки трябваше да оставят. Нямаше да е такава масовка заразяването.

И случаят с варненеца  е показателен - през Бергамо, за по-евтино, а после изпозаразил испанските сватбари. Прибрал се и у нас с обществения транспорт, пак заразил куп народ по чакалните, вместо още на летището да каже, че не му е добре и е бил в Бергамо. Че и лъгал в началото, че се е прибрал от София с кола!
Всъщност, както се опроверга после и признаха, че са объркали варненецът Е заразен от испанката, а не е заразил той. Прибрал се е с влака сам в купето , нарочно с влак, а не автобус и директно от гарата е отишъл в Терапията, защото му се обадили от Испания, че там са били болни и да се провери веднага. Не е и лъгал, даже са се дърпали от терапията в началото, преувеличил си е симптомите, за да го изследват. С кола били други, но не и този.

# 3 760
В крайна сметка взе ли се решение за хората извън България, които са в положение като на хората в Банско, на улицата, но в чужда страна? Не могат да се върнат назад, защото няма къде, при кого да отидат, не могат и да се приберат. Нашите границите са отворени, но за кого... Чуждите граници са затворени, резервациите за пътувания са отменени. Тези, които са тръгнали по почивки ги прибират, нека, наши сънародници са. Чуждите граждани ги настаняват по хотели и те са хора, нека, но кога ще помислят и за българите, които случващото ги е заварило на пътя. Те там ли да умрат?

# 3 761
Tiffany А, не зная кое е  истината. Може това пак да е негова версия, за оправдание. Както е излъгал първоначално, че се е прибрал с кола. На човек, който веднъж е излъгал за толкова важни неща, нямам доверие за нищо.

# 3 762
Цитат
Така ли? Ама то е много лесно като не ти е на тебе да ти е опряло яйцето до... А ако теб те оставят да спиш на магистралата друга песен ще пееш. Какво значи да му плащаме ние? Много отмъстително мислене някак си.
Тук си в голяма грешка. Никакво отмъстително мислене не е това а е загриженост за нашите бащи, майки, баби, дядовци с чиито живот можем да платим за лекомислието на някои хора. Тия хора никой не ги е карал насила да си развяват байряка в Банско по време на извънредно положение по време на което кой ли не се изреди от щаба до премиера, да набива в главите на народа че трябва да стои вкъщи. Аз защо не спя в момента в колата. Когато тръгваш на курорт по време на извънредно положение това е цената която може да платиш. Извънредно положение означава че по всяко време може да бъде поставен локдаун на всеки един град/село в държавата. И става внезапно, когато трябва да стане. Няма да има предварително предупреждение за да може хората да се приберат и да разнесът заразата. И няма предварително да им се осигури подслон и да им се каже "осигуряваме ви подслон защото ще затваряме града". Ми нали всички веднага ще се изнесът като разберът, а целта е да не се изнесът. Някои хора още май не могат да разберът в каква ситуация се намираме.

Последна редакция: ср, 18 мар 2020, 01:04 от Анонимен

# 3 763
  • Вестерос
Tiffany А, не зная кое е  истината. Може това пак да е негова версия, за оправдание. Както е излъгал първоначално, че се е прибрал с кола. На човек, който веднъж е излъгал за толкова важни неща, нямам доверие за нищо.
Негова версия... подкрепена с доказателства, а не преписано от знайни и незнайни сайтове и дори си признаха, че са объркали. Щабът ги хващам и друг път в грешна информация.

# 3 764
И още една статия. Вчера някой постна информацията, но я изгубих сред множеството коментари. Освен за ибупрофена, има хипотеза и за други лекарства, които повишават АСЕ2 ензима, чрез който вирусът се свързва с клетките. http://covidresource-bg.org/?p=228

Общи условия

Активация на акаунт