COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 985 366
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 3 855
Цитат
Все пак от този бизнес и ние бял хляб ядем. Трябва да се намери баланса между двете
Ами ние всъщност това правим, в момента търсим баланса. Ние не налагаме възможно най строгите мерки, за да търсим баланса, защото тук локдаун там локдаун не са най строгите мерки а само държавата предусеща къде се намира значителна част от неоткритите болни и опитва да забави вируса, но няма да го спре. (Замислете се над числата които написах по горе, няма как всички вирусоносители да са в Банско).

От друга страна си мисля че в тая ситуация нито вълка е сит нито агнето е цяло. Защото икономиката вече страда, от друга страна ние не спираме достатъчно активно вируса. А колкото повече се разпространява толкова повече ще страда икономиката. Трябва да се въведе пълен локдаун, излизане само по работа, на пазар и разходка на кучето, икономиката няма да пострада кой знае колко повече от страданието и в момента, но това значително по успешно ще спре вируса.

Ще се намеся тук, защото сметките ви са криви.Това, което пишете не е вярно, защото тежестта ще бъде понесена не толкова от пенсионерите, а от една друга група - това са хората между 50 и 65 години. Те са работещи и повечето с някакви заболявания, поне по една хипертония всеки са влачи, ако не и повече. Тези хора ще се разболеят в доста голям процент. И ще се най-голямата група от смъртните случаи.
В същото време точно тази група е гръбнакът на икономиката. Нали видяхте хората от онзи японски завод край Хасково, почти всички все от тази възраст. Военните заводи в Сопот-същото нещо и т.н. Кой ще попълни местата на тези хора? Ако някой си мисли, че 20- годишните ще хукнат да работят, като останат без препитание, защото родителите им вече не могат да ги издържат, лъжете се. Може да хукнат да работят, но в чужбина. Защото и там ще загубят част от работещото население над 50 години и някой трябва да го замести. Само че това пак не е помислено. Трябва да се опази населението над 50 години. Дано се сетят, като започнат да излизат от строя.

И още нещо,. Не, пикът изобщо не е достигнат. Едва започва сега да се разпространява заразата. Към края на месеца ще се види реалното положение в София, а малко по-късно и по другите големи градове. Дано скоро затворят София, защото само след няколко дни ще пламне и Перник и там ще има голямо мазало, както са без вода. Хигиена, моля ви се...

# 3 856
Нищо не казаха за бременните на които им предстоят тестове и са в начална бременнсот, нямат възможност за женска консултация.
Някой има ли инфо и споменавали ли са как ще се прави фетална,биохимичен скрининг ?

# 3 857
На летище София има към 70 полети дневно, дори и да са пълни това са около 12 000 пристигащи...+ Другите летища..
Сухопътните граници нямам представа как са натоварени....
https://www.sofia-airport.bg/%D0%BF%D1%8A%D1%82%D0%BD%D0%B8%D1%8 … D0%B0%D1%89%D0%B8
Повече от половината са анулирани и се анулират нови в течение на деня.
Не говорете наизуст, има около 30 полета, като това включва и вътрешните.

Не говорим наизуст и можем да четем, ставаше дума за средно колко са пристигали последните седмици, когато вече се знаеше че вирусът е много близо.

От Италия имаше полети на Раян до 13 ти вечерта...

# 3 858
  • София
Не се гневя на сънародниците ни, че искат да се върнат, а на това, че се изпусна време. Аз продължавам да съм на мнение, че се изпуснаха поне две седмици свободно щъкане напред-назад през границите - чужди туристи, наши туристи, мигранти. Надникнах в темата за екскурзиите - ами, да, хората се кахъряха за парите за почивките, че им горят. Преди две седмици в Италия беше пламнало, а туроператорите активно работеха и изпращаха хора, дори имаше промоции закачени по витрините. Същата работа с влизащите туристи - Банско и другите да не изпуснат келепира. Поне половината поток можеше да бъде спрян, дето се вика, щяха да останат нашенци, които са мигранти, а всякакви циркулиращи щяха да се кротнат.

# 3 859
Бременните вероятно ще си се обслужват. Какво да се направи. Има изолатори по болниците, няма как да се спре проследяването и раждането. Просто ще се намалят до критичен минимум, и по преценка на лекаря. Много консултации по телефона. И разчитане на съвест- при симптоми да не ходиш да заразяваш лекаря и другите пациенти

# 3 860
Хората се кахърят за парите за почивките си, но от 3-4 теми за пътуване, които следя , не останах с впечатление че последните седмици някой тръгна за рискова страна...въпреки загубите на пари...
...сигурно е имало и такива....

и, да, освен всичко друго, закъсня и забраната за организирани екскурзии, която Ангелкова разписа чак вчера!

# 3 861
  • Буркина Фасо
Дано скоро обявят карантина в цяла БГ, защото сега всичко е само формално. Днес в 8ч. по ул.Гладстон в Пловдив, в рамките на 7 мин. ходене пеш видях отворени 3 баничарници, 1 цветарски магазин и 1 книжарница. Как ли ще е праз деня? Аз дойдох полуболна на работа, защото личната лекарка каза, че от Здравната каза са им забранили да дават повече от седмица болнични, иначе щели да фалират. И тъй като аз съм 'само' с хрема и кашлица, моят случай е лек, каквото съм се излекувала за седмица това е. Не ми позволяват нито да работя от дома, нито да взема отпуск. Ей такова е извънредното ни положение! После призовават ние да се пазим и да пазим другите!
това е тотална простотия според мен ако се случи. сегашното положение е трудно, но поне имаш някаква
възможност да си купиш нещо. аз се редих 2ч за да влеза в магазин и да си купя 1 хляб.  после отидох да копам.
ами ако нямаше хляб ? - напразно чакане.

# 3 862
Според мен вече имаме много заразени (не ми се мисли само тези от вчера с колко хора са били във близък контакт + Домусчиев), които тепърва ще развиват симптоматика и ще се усещат, че нещо не е наред и ще бъдат изпращани за тестване. Така, че броя на заразените тепърва ще расте. Каквито допълнителни мерки да се вземат вече е все тази. Просто вирусът е много коварен - изключително устойчив и прилепчив. А и прогнозираното рязко застудяване от неделя, съвсем пък няма да ни помогне.

# 3 863
Не се гневя на сънародниците ни, че искат да се върнат, а на това, че се изпусна време. Аз продължавам да съм на мнение, че се изпуснаха поне две седмици свободно щъкане напред-назад през границите - чужди туристи, наши туристи, мигранти. Надникнах в темата за екскурзиите - ами, да, хората се кахъряха за парите за почивките, че им горят. Преди две седмици в Италия беше пламнало, а туроператорите активно работеха и изпращаха хора, дори имаше промоции закачени по витрините. Същата работа с влизащите туристи - Банско и другите да не изпуснат келепира. Поне половината поток можеше да бъде спрян, дето се вика, щяха да останат нашенци, които са мигранти, а всякакви циркулиращи щяха да се кротнат.

Изпусна се и защото преди 2 седмици имаше е малко хора, които изобщо не си даваха сметка, какво ни очаква в национален и световен мащаб. В моя кръг от познати, около 80% не искаха да повярват и да осмислят мнението ми, че ще се стигне до тук. Гледаха с присмех на призива ми да не се движат на места, където има много хора, да се пазят и да се запасят с някакви продукти от първа необходимост и дезинфектанти.

# 3 864
  • Бургас
Нищо не казаха за бременните на които им предстоят тестове и са в начална бременнсот, нямат възможност за женска консултация.
Някой има ли инфо и споменавали ли са как ще се прави фетална,биохимичен скрининг ?
Те вчера питаха точно за бременните в начални седмици, какво се случва с плода в начална седмица ако майката е болна. Генерала обеща да провери и да даде отговор, днес говори по темата, но конкретно за предаването на вируса от плода към майката и раждане, може би нямат наблюдения за бременности в началото, по скоро за бременни в по-късни месеци. За скрининг и фетални - на повечето места ги водят специализирани изследвания и все още ги правят при засилен контрол и дезинфекция след. Но ЖК са отменени.

# 3 865
Напълно съм съгласна с Андариел за туроператорите. Когато нещата тръгваха т.е. още нямаше заразени в БГ един самодоволен шеф на такава  агенция обясняваше, че само 10-12 човека са се отказали от екскурзии, а са заминали над 300. Не изпитвам гняв, а много повече и искам такива да фалират и никога да не могат да възстановят бизнеса си, защото са некадърни да работят в такава област.

# 3 866
  • София
Но ние сме обикновени хора, както се казва, на нас ни е простено, имаме право да сме прости.

# 3 867
  • Пловдив
това е тотална простотия според мен ако се случи. сегашното положение е трудно, но поне имаш някаква
възможност да си купиш нещо. аз се редих 2ч за да влеза в магазин и да си купя 1 хляб.  после отидох да копам.
ами ако нямаше хляб ? - напразно чакане.

До днес и аз мислех така. Но виж какво е положението: тестове не се правят, болните си ходят къде ли не, вкл. на работа. Никой не знае колко са и къде са тези дето носят зараза. Сегашното положение е разграден двор все още, това е!

# 3 868
  • sofia
Работя в една от най-големите болници в София, съответно имам познати и поглед над нещата и искам да ви кажа, че напускащи  не познавам. Дори напротив- звънят телефони, хора, които отдавна не работят това искат да идват да помагат. Показаха по телевизията шепа колеги,които наистина нямат подготовка, предпазни средства, апаратура и вие решихте,че лекарите масово напускат. Нищо подобно,  подготвяме се, и за най-лошото за нас самите, дори, а това не е лесно,вярвайте ми. Някои от нас няма на кой да оставим децата си, ако стане нещо с нас. Имайте малко повече вяра в българските лекари и сестри, и по-малко в медиите, търсещи сензационни репортажи. И последно - днес съм получила 2 броя обикновени маски, това ми се полага за деня.Господ да ни пази!

# 3 869
Да, съгласна съм  с вас, по точно с диференцираният ви подход.Наистина може би преди две седмици е трябвало да бъдат спрени екскурзиите до страни с пиков брои заболявания, но всъщност това не е толкова прост процес колкото си мислите, и при условие че не са налице форсмажорни обстоятелства следват едни неустойки..А тия обстоятелства са налице само ако са черно на бяло и то с директива от оторизиран Дъжавен орган.Така че ако вие сте собстеник на агенция и групата ви трябва да лети за Италия да кажем на 3 март, в същото време няма никакви официални забрани нито от страна на Италия нито от Българска страна - своеволното спиране от ваша страна ще ви донесе много неприятни последствия.
Вижте, мисълта ми беше за Българите заминали в чужбина да вадят хляба си, да търсят препитание, далече от семейства и дом, живеещи по квартири и мъчещи се като втора ръка хора някъде далече. Не можем да ги изоставим. Представете си че детето ви и съпругът ви са там ?

Общи условия

Активация на акаунт