COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 979 737
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 6 360
Наистина ли вярваш, че маска, направена от чорапогащник ще спре коронавирус? При положение че през хирургична минава спокойно?

Чорапогащник?!?!
Искам само да напомня, че преди да се появят еднократните китайски маски, което стана в последните десетилетия, в България, а и по света се ползваха платнени маски навсякъде по болниците. И не бяха нито от чорапогащник, нито от лен, както някой друг умник предположи. Дори и Мутафчийски каза, че платняна маска на три слоя пази много повече от еднократните. А между другото еднократните трябва да се сменят на 6 часа, за да има ефект от тях.

# 6 361
Едно време имаше аналгин-хинин

Oще го има https://apteka.framar.bg/30021641/%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B3 … 0-%D0%BC%D0%B3-10

или е различно? Това вече не знам..

Това е просто половин доза Аналгин, без друга съставка, доста подвеждащо.

# 6 362
На 6 часа се сменят, ако не си болен и се носят с бялата страна отпред.

На 2 часа максимум се сменят, ако си болен. Не само от корона.

Скрит текст:

Покрай работата ни се наложи част от колегите да имат дълъг престой в онкото, там лекарите съветваха същото.

# 6 363
Какви Ганки и Пенки с тостери и плочки им се привиждат на някои. Строителните борси се очаква и те да затворят.
Много от тях имат онлайн услуги. Те не са спрени и няма да ги спрат. Във всички страни с пълна карантина си продължават доставките по домовете.

# 6 364
Чорапогащник?!?!
Искам само да напомня, че преди да се появят еднократните китайски маски, което стана в последните десетилетия, в България, а и по света се ползваха платнени маски навсякъде по болниците. И не бяха нито от чорапогащник, нито от лен, както някой друг умник предположи. Дори и Мутафчийски каза, че платняна маска на три слоя пази много повече от еднократните. А между другото еднократните трябва да се сменят на 6 часа, за да има ефект от тях.
Да, точно така. Сутринта по Нова. Ромската махала - някаква медиаторка или учителка там показа точно такава маска. Така че не се учудвай - хората с това ходят на главата и вярват, че ги пази. А какво е казал генерал Мутафчийски в условията на тотална липса на маски не ми припомняй, той и за лекарство каза че няма и не се използва, както и че "това е само грип".

Последна редакция: пт, 20 мар 2020, 12:32 от Не се сърди, човече

# 6 365
До нас работят разни малки магазинчета за плочки, брави и др... които и без това събират 5 клиенти седмично.. не виждам драма...

# 6 366
До нас работят разни малки магазинчета за плочки, брави и др... които и без това събират 5 клиенти седмично.. не виждам драма...
Драма няма. Просто никой не купува. Или почти никой. А след 1-2-3 месеца ще е никой.

# 6 367
  • Другата България
Може вече да е писано в темата, над 1500 нови отговора не съм прочела, няма и да го направя, а и "плявата" е доста за съжаление. Та ако е писано, се извинявам.
На тел 112 вече може да подавате сигнали и за завърнали се лица от Банско, които не спазват карантина.
За тях тя е задължителна, 14 дни.

# 6 368
  • София
Подготвяли вариант магазините да работят сутрин само за възрастни.
Бойко Борисов посочи още, че Щабът обсъжда и мярка, с която магазините за хранителни стоки да работят сутрин от 05.00 до 08.00 часа само за възрастни хора.
от ТУК
Как точно ще стане това?

# 6 369
Тоникът е газирана безалкохолна напитка с разтворен хинин. Първоначално е използвана за профилактика срещу малария, но сега има значително по-малко съдържание на хинин и се консумира заради специфичния горчив вкус.

# 6 370
От пресконференцията в Австрия:

Движим се в правилната посока. Първите данни са, че изолацията действа! ДЕЙСТВА! И при нас има много разхождащите се, затова:

Ако се разхождаш на майната от дома си или нарушаваш предписанията 3000+глоба.
Ако отвориш заведението си 30 000+ глоба.
Наложени са 1200 глоби за последните два дни.

# 6 371
  • София
Мередит, аз съм пила в миналото аналгин-хинин. Ми супер си беше за настинки и трески. Пък и хич не съм имала странични действия. Те и за аналгина нали говореха колко бил вреден - пия си го и нищо ми няма. После излезе модата на парацетамола и разните му там скъпи производни на прахчета и сиропи.

Това е чудесно, и вероятно много хора са така.
Но когато при едно лекарство зачестят тежките нежелани реакции (и под зачестят нямам предвид всеки втори, а 1 на 1000 примерно, че и по-малко) то спира да се прилага, защото повече вреди, отколкото помага.
Ако се случи с аналгина и той ще последва тази съдба. Засега не е така.

# 6 372
Не разбрах в какво се изразява помощта на доброволците в болницата. За тези без медицинско образование питам.

За БЧК знам, но в нашия град няма организирано нито от едно от двете.

Аз не съм от тези, които пищят да излизат навън, но също не бих рискувала да се навра като доброволец в епицентъра на заразата. Баш толкова самоотвержена не съм.
Засега им дават да дезинфекцират - ръсят с препарати, но може и като санитари по-нататък.
За обслужване на самотни възрастни хора, социалните служби мисля, че го организират.

# 6 373
Относно хинина и така одумвания хлорохин:
"Хининовите препарати остават лечението на избор за тежка тропическа малария, причинена от щамове, устойчиви на хлорохин, пириметамин / сулфадоксин, мефлоквин или многорезистентни щамове на Plasmodium falciparum"

# 6 374
Преди година съм купувала Аналгин Хин на Софарма. Не е ли старият аналгин - хинин под ново име?

Общи условия

Активация на акаунт