COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 1 008 635
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 7 590
Нищо не се знае. Прогнозите са за подобряване на положението края на май - юни, обаче може ли някой да го каже със сигурност.....
До преди два месеца дори не смятахме коронавируса за пряка опасност за нас, понеже Китай е тоооолкова далеч....

Ами хем нищо не се знае хем не е съвсем така. Ако си спазваме карантината всички, то спираме новото заразяване и до 4 седмици сме на чисто. Примери са Китай - 6 седмици при изпуснато отначало положение, Ю. Корея - 4 седмици и малко жертви при масово тестване и карантина от всички още в началото, Япония - застаряваща страна и въпреки това си опазиха дъртите за 4 седмици с карантина и лечение с правилните лекарства.

Само дето някои смятат, че за тях ограниченията не се отнасят.  Току що гледах през терасата,  бабите са по пейките..... разбира се,  ние вкъщи,  щото за тях мислим....

# 7 591
  • Bulgaria
Аз мисля, че няма как да ни се размине реално погледнато, ако е толкова заразно. Дали ще е след 2 седмици или 2 месеца май на много хора ще се наложи да се сблъскат с този вирус, за съжаление. Вече се чудя относно имунната система. Прекалено силната не е добре, прекалено слабата също. Явно късметлийте са някакво средно положение.

# 7 592
При нас, от около час-два прелита ниско някакво малко самолетче  и май пръска с нещо за дезинфекция...
В кой град сте?
Карнобат

# 7 593
Подкрепям. Специалистите казаха, че се очаква до 80% от населението да се зарази. За стаден имунитет, ако въобще може да се изгради (защото не е ясно още дали имунитета е траен) са нужни поне 60% преболедували. В Италия до този момент са се заразили само 0,07% от населението. Правете си сметка кога ще отмине и какво ни чака, ако се оставят така нещата. За мен откриването на лекарство е единственото спасение.
Колко са заразените/носителите на вируса, никой не може да каже. Тези 0.07% в Италия са хора, които са тествани или  поне на 1000/10 000 тествани е дало този процент. За да се твърди, че 80% ще "приемат" вируса, трябва 100% тестване на хората, което на практика е невъзможно, всичко друго е предположение.
Притеснителното е, че не е ясно дали прекаралите този вирус имат след това някакъв имунитет. Мненията са полярни - едни казват има, други казват няма. Китайците правиха опит да преливат плазма от вече преболедували пациенти на болни, но няма яснота за резултата.

Също мисля, че единственото решение е лекарство, което убива вируса.

# 7 594
Много е хубаво, когато се ползват числа, те да се срсвняват с други. Ето малко:

Скрит текст:
"В брой 88 на “International Journal of Infectious Diseases” е публикуван обстоен доклад за влиянието на грипа върху смъртността във всички възрастови групи в Италия по време на скорошните сезони (от 2013 до 2017).

Какво показва този доклад? За зимните сезони от 2013/14 до 2016/17, са се случили приблизително 5 290 000 грипни случаи на територията на Италия. За този изследван период има 68 хиляди смъртни случаи, за които може да се твърди, че са свързани с грипните епидемии. Италия показва по-висок процент на смъртни случаи спрямо останалите европейски стани, особено сред възрастните.

В доклада се посочва: „Италия има регистрирани пикове на смъртността, особено сред възрастните хора, през зимните месеци. Грипните епидемии се индикират като едни от потенциалните детерминанти за това увеличение.”
Данните за зимните сезони в Италия показват следното:

— смъртните случаи за сезона 2013/14 са: 7027 души
— смъртните случаи за сезона 2014/15 са: 20259 души
— смъртните случаи за сезона 2015/16 са: 15801 души
— смъртните случаи за сезона 2016/17 са: 24981 души

„В заключение,” се казва в доклада, „непредвидимостта на грипните епидемии продължава да бъде голямо предизвикателство за здравните специалисти и политиците в Италия.”

Китайците ни направиха на луди калинки. Никога не съм ги харесвала и намирам, че не са много умни. Дисциплинирани - да, педантични - да, но умни - не. Напоследък се замогнаха и вдигнаха света на ура, а до сега никой не беше чувал нищо за техните проблеми. И понеже алчните акули в бизнеса си изнесоха производството в Китай и изоставиха собствените си работници в собствените си държави, зорлем дадоха властта в ръцете на китайците. Благодарете на Стив Джобс и сие...
Много, много добро мнение. Хубаво е глобализацията да се преосмисли. Или поне сегашния ѝ вид.

# 7 595
  • тук-там
Някой случайно да е успял да се свърже с дадения номер за информация? Интересува ме, ако трябва да се прибера в квартирата си в друг град, но нямам адресна регистрация там, как да декларирам... Цяла сутрин се опитвам да се свържа, но постоянно ми казва, че телефонът е зает.

Договор за наем нямаш ли? Айде, бъдете малко по-креативни и не задръствайте телефоните.

# 7 596
O, тук още се възмущавате  за кучетата ли? Сериозно ли някой определи физиологичните нужди на 1 животно като "по-големи права от на децата" ?? Ма, моля ви е, ако вашите деца трябва да си вършат работите в тревичка - не се свенете, изведете ги пред блока. Съберете си го после в пликче и го изхвърлете в кофата.
В името на здравия разум:
1) Никой ВСЕ ОЩЕ не е забранил разходките - сами, спазвайки необходимата дистанция. Излезте около блока, научете децата да карат колело/ролери, ритайте топка.  Забранено е безцелното шляене в парка, защото от дни Ганьо доказва, че не го касаят препоръки и се събира на по бирички, лафчета по пейки, беседки, катерушки, без да спазва дистанция. Невидели паркове. Предупредиха 10 пъти за това!
2) Тези всички мерки се предприемат не ,за да ви нарушат гражданските права, а да не почнем да измираме като пилци (пример Италия, Испания и тн), защото сме изтървали нещата, нямаме достатъчно медици, няма и места в болниците и апарати нямаме, пък за ECMO да не говорим, нале..
3) Имам приятели с по 2,3 малки деца - ми забавляват си ги вкъщи, кой каквото измисли. Не съм ги чула нито веднъж да се оплакват, напротив, заявиха "както си го направим" . Извънредна ситуация, наложително е, толкоз.
4) Ако искате все пак това да приключи относително бързо и без много жертви - почнете да мислите, а не само да се оплаквате. Разбирам, че е в народопсихологията ни да си мрънкаме, но хванете се в ръце. Пожелавам ни никога повече да не изпитваме подобно нещо в нашия живот, но в момента ситуацията е такава и трябва да се нагодим.
Хора, стегнете се малко, сериозно. Имам приятели в Испания, Италия и тн - изплашени са. Народи, които са доста по-социални от нас, СИ седят вкъщи и спазват заповедите. Какво ви става? Трябва да ви се запали баш вашата чергичка под дупетата, за да се осъзнаете ли?! Да ви умре някой познат/близък, за да схванете каква е ситуацията? Кое е?
Б*си, майка ми прави тестове за коронавирус без скафандър, ми с обикновени санитарни маски, очила и ръкавици и толкоз. Връща младите лекари да не влизат сега при евентуално заболелите, защото не може да й понесе мисълта да се зарази млад лекар, а нямат необходимите защитни облекла все още, вие тук се жалите, че не можело детето да се люля в градинката.

# 7 597
Слушам сутрешния брифинг. Това "благодарение на усилията на премиера" започва да ми идва малко в повече. Аман от политически пиар. Иначе от целия брифинг впечатление ми направи това, че си лекуват с обичайните лекарства за пневмония, защото нямало доказателства, че другите, които се тиражират за успешни в други страни действали. И ми стана интересно хлороквина/резохина/плакенила броят ли го вече към конвенционалното лечение или не и ще го използват ли за обикновени пациенти? Защото нали се похвалиха вчера, че Домусчиев им е дарил. Че и търсеха суровина да го произвеждат.

# 7 598
Идеята е за възрастните, да си напазаруват, преди младите да изкупят всичко. Защото хората живеят с 200лв пенсия и нямат пари да изкупят Кауфланд, а Вие им изкупувате хляба? Някой помисли ли за това? Аз съм съгласна да има такова време, хората да си купят нещо за ядене.
Напълно съм съгласна с написаното. Възрастните също нямат и физическа възможност да стоят прави и да чакат по опашки наравно с младите. Излизат, купуват каквото им трябва и се прибират.
Моите родители са екипирани с маски, ръкавици.. но, това в краен случай. От края на февруари  никакво мърдане от тях. Нося им всичко необходимото.

# 7 599
На прозореца е, за да го напече слънцето.
Това е смехотворно. Витамин Д не се набавя през стъкло. Освен ако не го правите с цел да му е топло или да избегне депресия, ползи от това няма.
Сериозно ли Ви се струва смехотворно?
На мен не!
От слънцето има полза, макар и през стъкло. Помислете върху това, преди да иронизирате. Освен това не съм споменавала витамин Д, нали? Може би като интелект не съм на нивото Ви, но се старая да съм информирана.
Между другото, по - депресиращи са пустите улици на големия град, отколкото седенето в къщи. Родителите ми не са излизали от 2 месеца. Детето почти от 1 месец.
Сама направете сметка кое е смехотворно и кое не. Аз се гордея с близките за това, че в тези трудни за всички времена не ми мрънкат за щяло и нещяло и не се тръшкат, че искат да излязат. От снощи мъжът ми не може да се върне в къщи, защото ако го направи, няма да може да излезе от града, а има лични причини за това.
Само да не скочи някой, че се оплаквам, четейки тези редове! Не, просто не се предавам и търся варианти. Това е!
От тук нататък ще завършвам всеки свой пост с това пожелание:
Бъдете здрави!

# 7 600

Също мисля, че единственото решение е лекарство, което убива вируса.
Приготвили са ни го. Нека да умрат още хора, да ни психясат едно хубаво и окончателно. Да продължават да броят в реално време заразените, да сме готови да дадем всичко за него, и ще го пуснат.

Anra, изброила съм причини, които евентуално може да имат полза от нагряването на слънце през стъкло. Набавянето на витамини и изгпаждането на имунитет не е едно от тях.

# 7 601
  • София
Явно докато не почнат и тук да дават фира по 200 души дневно, няма да им уврат главите ни на кучкари, ни на пенсионери, ни на майчунгели...

# 7 602
"Двама души от Плевен са с по две отрицателни проби за коронавируса, съобщи главният здравен инспектор Ангел Кунчев пред БНТ. Така излекуваните от заболяването в България стават трима след като по-рано днес беше съобщено за оздравяла пациентка на Военномедицинската академия."
Да им е честито- на трима българи вече не им дреме за Covid 19 ....
Четирима сме Hug

И ти ли си била?
Разкажи нещо повече. Какви ти бяха симтомите? В болница ли беше? С какво те лекуваха?

# 7 603

В момента,  видима възраст 70+

# 7 604
Притеснително е, че веднага започнаха да се настройват групи хора едни срещу други. Пенсионери срещу по-млади, кучкари срещу майки, "богаташи" (имащи възможност да пътуват) срещу бедни, имащи възможност да работят от вкъщи срещу набързо уволнени.. Явно не можем да се обединим и в криза. Това е по-страшно от вирусите, защото те отминват, но ние ще живеем с другите травми и след това.
Мерките трябваше да се вземат още преди месец, по-плавно, а не в последния момент. Сега се стига до очакван хаос.
Дано по-скоро приключи този ужас!

Общи условия

Активация на акаунт