COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 985 678
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 10 470

Хирургичните маски очевидно не спират всичко и не са 100% а далеч надолу- мисля че не спорим за това. Ако обаче всички в магазини и превозни средства ги носят дори и при ефективност 60%, сумарният ефект ще е над 90%. Мисля нямаме различия за това.

Имаме различия относно ефективността на обикновената еднократна маска от нетъкан полимерен материал. За съжаление, 60 % е мнооого оптимистична стойност. За 60 % можем да говорим при маски от доста по-висок клас, а при тези специално предназначени за нанофилтрация, тя вече е над 90 %.

Ако всички носят обикновени маски, вероятно това ще има положителен ефект, но в никакъв случай няма да спре или дори силно да ограничи епидемията. Това е важното.
А не е ли положителен ефект много повече от нищо?! Нищо няма да спре епидемията ей така. Но нали сега я ограничаваме и всеки процент е важен. Маските по проценти са давани няколко пъти в темите.

# 10 471
Хайде стига с тия обобщения, вие "български мами за какви се мислите? Аз се мисля за една, Х за друга, У за трета......Хем злобни, хем разделени, хем призовават за смирение.........Къде има такъв дзвер? Разни хора, разни идеали, виждания, схващания, начин на реагиране, затова е толкова шарено и няма как да се припише всичкото на вие "български мами.
Руското министерство на здравеопазването счита, че активността на вируса рязко ще спадне през април-май, но самият вирус едва ли ще изчезне напълно, тъй като е получил голямо разпространение. Не че нещо ново, но дано спада вече, че аман!  И дано измъдрят с какво да го озаптяват.Simple Smile
Ън, то и да има такова перо в ЗК за такива без осигуровки, откъде са го напълнили, пак от редовните данъкоплатци. Пък и не е хуманно да отказваш здравна помощ.

# 10 472

Как може да се тества маска /материала, от който е направена/ в домашни условия?

Това е абсолютно невъзможно.

Относно ефективността на маските, не знам къде какво сте чели, всякакви дивотии се публикуват. Какво се има предвид под ефективност също не е ясно (60% филтрация, 60 % редукция в заразяването...). Ясно е едно: медицинският персонал, който има дори малка вероятност за контакт с вируса вече носи доста по-добри маски (където ги има). Повтарям, няма лошо, носете кой каквото има, но не се уповавайте излишно на тях.

Последна редакция: пн, 23 мар 2020, 13:09 от TAED

# 10 473
  • Буркина Фасо
Може ли линк към актуалната карта на България със заразените по градове.
Вчера я видях някъде в темата,но сега не мога да я открия .
Благодаря.
аз си стоя у дома - стой и ти.
аз попитах чичкото - попитай го и ти. Smiley
https://esribulgaria.maps.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.htm … 29a4311295dce390f

# 10 474

Как може да се тества маска /материала, от който е направена/ в домашни условия?
Това е абсолютно невъзможно.
Дори и да я тестваш, че не пропуска, сигурна ли си, че не я попипваш постоянно? Как я сваляш? Не ръсиш ли вирусчета навсякъде, докато я носиш в банята?
Аз като гледам тез маски гумените от резерва, примерно, как нон стоп са им ръцете на полицаите понтях... После дали и как ги мият и маските, и ръцете.
Изобщо не е само ефективността на маската колко пропуска, а с всичко оноло нея какво и как се случва...

# 10 475
Пирогов и Асен Балтов с отчет за даренията и закупеното. https://m.24chasa.bg/novini/article/8340104

# 10 476
Никога няма да разбера тоя инат да не се носят маски. Хора, разберете, маските предпазват до някъде, има таблици по проценти за видове маски. Ако вие сте с маска с 50% и Пешо е с маска с 50% това е повече отколкото ако единия или и двамата са без маски. В момента всеки процент на защита е важен за всички. Всеки процент. Какво ви става? Кожата ли ще ви се изрине, проблем някакъв конкретен ли имате с носенето на маска? Не мога да повярвам, че продължавам да чета спорове с от 9 кладенеца вода донесени защо някой нямало пък да слага маска, не предпазвали, пък Мутафчийски не носел. Стига глупости вече. Тия от парламента стоят сгушени един до друг на скамейките на всяко заседание. Да ги вземем ли и тях за пример сега?

# 10 477
Аман от фалшиви самаряни, дето после ще пищят най-силно, когато почнат да плащат солени суми за всяко изследване. А лекарствата ударят тавана. Повечето изобщо не знаят колко струват изследванията даже и колко е стеснен периметъра на това, което ЗК поемаше до момента. Какво ще остане после, изобщо не е ясно. Не сте свикнали да плащате и като ви бръкнат после дълбоко в джоба, за да напълнят ЗК, която ще се продъни напълно, ще писнете кански. Ама сега...5 минути слава в някакъв си форум.
Не нападай хората. Това, че се плащат изследвания, лекарства и куп още неща, защото здравната каса не ги поема или поема част от тях, или поема изцяло, не зависи от нас. Всички да си плащат осигуровките пак ще бъде така. Такава е политиката и управлението. Да, плащащите се чувстват прецакани. Ти защо недоволстваш! Предполагам, вземаш лекарсква с протокол, диспансеризирана си, периодично ти се пускат изследвания по ЗК . Мислиш ли, че парите, които внасяш са достатъчни за услугите, които ползваш и също не се възползваш от парите на друг, който съвестно плаща ежемесечните си вноски, но никога не е ползвал услугите на ЗК.
Повтарям се - това е солидарна система.

# 10 478
сменям билета до края на годината , или ми връщат “някаква сума”,
Вал, и ние сме в това положение с билети за април - пет човека със съответно десет билета. Казаха обаче да звъннем след 28-ми и най-вероятно полетът ще е отменен и ще имаме право на пълно сторно. Полетът до Валенсия лятото си го има, но ще го сторнираме срещу такса, то е ясно. А априлските другата седмица ще ги обявят за отпаднали, сигурна съм.

# 10 479
Ние като нация нямаме много навик носене на маски, но се ограмотяване, свикваме. Да, отначало я пипах, и аз, и децата. Постепенно свикваш. С дистанцията в магазина също.
Мисля че качествена маска си пази, създава и добър навик да не се попипваш. Няколко дни осмисляне на действията- да не натискаш копче с пръста, да бутнеш врата с крак и прочие, и се свиква. Но все пак едва 10на дни са минали откакто се заговори масово за това, мисля че хората свикват, а пък са си хубави мерки.

# 10 480
  • Русе
Колко маски трябва да има произведени. За всеки, по една на ден, примерно.

# 10 481
Испания: +4517(33089)случая, +462(2182)смъртни случая
2355 в интензивното, 570 от тях от последните 24 часа

BREAKING: Spain reports 4,517 new cases of coronavirus and 462 new deaths since yesterday, raising total to 33,089 cases and 2,182 dead https://t.co/47MXF0XUJ0

Горката Испания, дано и там да започнат да падат скоро.

Последна редакция: пн, 23 мар 2020, 13:17 от LillyM

# 10 482
Хайде стига с тия обобщения, вие "български мами за какви се мислите? Аз се мисля за една, Х за друга, У за трета......Хем злобни, хем разделени, хем призовават за смирение.........Къде има такъв дзвер? Разни хора, разни идеали, виждания, схващания, начин на реагиране, затова е толкова шарено и няма как да се припише всичкото на вие "български мами.
Руското министерство на здравеопазването счита, че активността на вируса рязко ще спадне през април-май, но самият вирус едва ли ще изчезне напълно, тъй като е получил голямо разпространение. Не че нещо ново, но дано спада вече, че аман!  И дано измъдрят с какво да го озаптяват.Simple Smile
Ън, то и да има такова перо в ЗК за такива без осигуровки, откъде са го напълнили, пак от редовните данъкоплатци. Пък и не е хуманно да отказваш здравна помощ.

Лабрекс, абсолютно си права, че помощ не трябва да се отказва, ако някой умира, а няма да е само един. Обаче....трябваше да се измисли отдавна как да има резерв в ЗК за такива случаи и кой да го пълни този резерв. Защото ще напиша в скрит текст какви са ми размислите за после. И не, не може все от редовните данъкоплатци. Има си и други начини да го пълнят тия, дето го и ползват, ама.....
Скрит текст:
Когато всичко приключи, най-вероятно ЗК ще е изпразнена напълно до края на година. Трябва да се напълни бързо, защото хората ще имат нужда от лечение. Ще се напълни от тези, които работят. Не виждам друг начин, освен шоково вдигане на здравните застраховки. А ще има много хора, които вече няма да работят, иде криза. Не се наемам да кажа колко пари ще трябват на ЗК. Дори да я напълнят обаче, здравните застраховки повече никога няма да паднат. А орязани права за ползване на безплатни прегледи, лечения и т.н. ще има много. Повечето хора не са свикнали да плащат и  ще има после други постове, ама сега....айде, нека се покажат.  

# 10 483
Защо не спрете да спорите вече?!Вярно е,че всички сме изнервени в тази ситуация.Вярно е,че всеки има своя гледна точка.Но нали сме тук,за да споделяме информация и да си бъдем от полза един за друг.Ние започнахме да спорим,да се обиждаме.Спрете се малко.Мислех,че тази ситуация ще ни превърне в по-добри хора.Но не,ситуацията тук пресъздава ситуацията в държавата ни.
П.п Вярно е,че днес е студено и вирусът се разпространява по-добре в този диапазон от градуси+влажност.Но...по улиците пък няма евентуални"вирусоносители"😂

# 10 484
"Картината"на карантината в Банско.
Съфорумка писа  тук подробно за Израел.
От нета
"Да обърна внимание на оперативния щаб, че като наложиха карантина на Банско, не затвориха проблема. Стана известно от Израел, че израелски туристи, които са се върнали от Банско са били дали положителни проби.  И то не един или двама а масово?! Което означава, че вътре в Банско картината е потенциално опасна. Да обърна внимание, карантината в този и вид, без грижи и масов скринийнг, означава че сте обрекли хората в града на стаден имунитет - колкото останат живи, останат. А могат да ги лекуват. Да напомня, че в Банско болница няма, тя е в Разлог?
Добре, ограничили излизането от града, но остава нуждата от грижа и решение на проблема."
Мангъров е прав!

Общи условия

Активация на акаунт