COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 986 961
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 12 510
  • София
Sunshine_Reggea, за мен пък, ако не можеш да прекараш 2 седмици сам със себе си и "изтрещиш" на 10тия ден, значи наистина има нещо в психиката, дето не е стабилно. Хората, които са окей със себе си, нямат проблем и да останат малко сами, а да си го признаем, че всъщност повечето хора не са и реално сами, ами с мъж/жена, деца и тн. Имаше мнение нагоре, че тия, които толкова полудяват и 2 седмици вкъщи им смазва психическото здраве, вероятно имат някакви нерешени личностно проблеми, не могат да си посрещнат страховете и да останат сами и според мен това по-скоро са дефицити, а не норма. Здравите психически хора не следва да изтрещя толкоз лесно, било то и екстроверти. Кофти е, ако всичко, което ти носи удоволствие е продиктувано от външни фактори и ако бях така, определено бих се замислила защо Simple Smile

А срамно ли е да имаш психически проблеми? Откога? Да, има хора, които имат проблем да останат сами, да седят затворени, има хора със съвсем реална клаустрофобия. Поредното неглижиране на чуждите проблеми в името на собствената ти, съвършена психически личност.
Този вирус изкара на преден план някакъв чудовищен егоизъм. Аз да съм здрав, аз да съм добре, семейството ми да е добре, другите - кучета ги яли. Депресирани, клаустрофобични - кучета ги яли, да се самоубиват там тия слаби психически хорица и да не ни пречат в борбата с короната. Маникюристки и фризьорки - да фалират там тия Бибита и Дидита, щом не може да им издаяни бизнесът. Който е теглил кредит - да му е мислил, тъпанар. Важното е в нашата паничка всичко да е наред. След нас и потоп!

# 12 511
Аз да попитам,уж чета тук обобщенията на щаба,уж и тях гледам,но нищо не чух,какво е решението за работещ родител,дето трябва да си гледа децата,защото градините не работят.Ок ,за две ,три седмици,гърмиш платения отпуск,но гледам така монотоно,тихо пуснаха учениците уж до 13.04,но вметнаха,че най -вероятно ще отидат на училище май.Градините едва ли и те ще отворят по рано.Аз съм отпуск,но другата седмица трябва да съм на работа.Шефовете се сърдят и мрънкат за 5-10 дни отпуск,какво да кажем за месеци(и то ще е не платен).Почва се мрънкане,заплахи(,а може и не само) да те заменят с друг.Убедена съм,че не малка част от родителите са в подобно положение,а решение не чух.Ясно,ще си гледаме децата,ясно ако трябва ще напуснем(щото няма да ни съкратят)та и борсата да ни е минимума .Аз съм за строгите мерки ,но виждам,че само се въвеждат някви работи,а строги правила и план няма.И така пак стигаме до въпроса,кво правим ?До тук чух само,за 60% от държавата за тези дето са пуснати от шефовете си не платен отпуск.А с другите дето го ползват същия този не платен по( принуда)собствено желание ,за тях нещо,а тези дето ще ги уволнят или накарат да напуснат защото не могат да ходят на работа заради разни обстоятелства.Брисов си мели едни и същи неща, за бизнеса дето е затворил,но хич не се мисли ,че в тази криза има бизнеси дето сега цъфтят и там хич не ги интересува,кой има деца,права и тн.там им трябват хора  да им изкарват парите,и здравето и ИП са последните неща,който ги интересуват.

Последна редакция: ср, 25 мар 2020, 11:08 от renji

# 12 512
  • Пловдив
kostamosta, хайде сега, на 10-12 години, посмали малко т.е. вдигни малко възрастта.
Аз пък не съм депресирана, нито около мен виждам някой да се е депресирал, да е със сенки под очите и да колабира от това, че е вкъщи и движенията из града са му ограничени.
Даже виждам и достатъчно хора, които намират начин да поддържат духа си. Виждам клипчета на деца, които играят физическо вкъщи пред компютъра с две шишенца вода вместо гирички. Учат пред екраните и се чувстват много добре, защото никой не им пречи с бърборене и шаване от съседния чин, нито пък гълтат прахоляка от класните стаи.
И възрастни, които работят от вкъщи, които в момента намират време за толкова много несвършени неща, имат време да прочетат по някоя и друга книга. Всичко е въпрос на нагласа, на дух.
И това ще мине.

Предпочитам залите, оборудвани с легла да останат празни, военните да си приберат инвентара, без да е ползван.
А болниците в Италия, Испания, Франция и Швейцария не са пълни само с пенсионери.

цитирам приятел от фейсбук
Ужасният живот вкъщи. Позволих си да се наспя. Пих кафе без да бързам. Говорих дълго и спокойно с детето. Сготвих без междувременно да водя конферентен разговор. Направих си гимнастиката в 10 сутринта вместо в 10 вечерта. Прочетох една книга, която прашасва запланувана за четене от 10 месеца. По телефона говорих с майка ми, с брат ми, с баща ми. Откакто съм вкъщи говоря с тях през ден, вместо през 3 месеца и между другото. Продължих да разучавам платформи за електронно обучение, които да ползвам за работа. Работих на компютъра. И денят мина неусетно, кога стана 19 ч. Исках да свърша още много други неща, но и утре е ден. Като се върне мъжът ми от работа, ще си поговорим и после семейно ще гледаме филм. Не излизам. За утре имам дълъг план със задачи.

Последна редакция: ср, 25 мар 2020, 10:54 от dundi73

# 12 513
Руснаците са готови с прототип на нов молекулярно-генетичен тест и чакат одобрение за масово производство. Те дешифрираха щама на вируса от Китай отдавна, но в момента работят по дешифрирането на този в Италия. Искат да ги сравнят, за да установят има ли мутация. Имат бързи тестове, които отнемат 6 ч., но са стартирали процедура и по нови такива, които дават резултат след 2 ч..и могат да бъдат направени във всяка лаборатория.
https://testgen.ru/ru/news/news3/2020/marchh/ulyanovskie-genetik … li-proczedur.html
Превод:
Скрит текст:
Прототипна система за тестване за бърза диагностика на този вирус е разработена от специалисти от TestGen по поръчка на чуждестранни партньори. В момента се подготвят документи за получаване на удостоверение за регистрация на медицинско изделие.

Трудността при диагностицирането на заболяване, причинено от нов тип коронавирус, е, че симптомите му са подобни на ТОРС и грипа. Следователно за точна диагноза е необходим молекулярно-генетичен тест (PCR проучване). Времето за анализ зависи от типа на използваните тестови системи и днес може да отнеме до 6 часа.

Ще бъде възможно да се получат резултати, използвайки новия молекулярно-генетичен тест, разработен от TestGen в рамките на 2 часа. Съществуващите производствени мощности и успешното сертифициране на GOST ISO 13485 ще позволят масовото производство на нови диагностични тестови системи за последваща медицинска употреба в съответствие с препоръките на FDA.

Проба за анализ е биоматериал от лигавицата на потенциален пациент: остъргване от носа или гърлото, храчки. Разработката на TestGen се основава на метода на полимеразна верижна реакция в режим на реално време с обратна транскрипция. Инструментите за извършване на такива анализи са оборудвани с всички PCR лаборатории. Следователно тестването ще стане достъпно не само в специализирани центрове, но и във всякакви лаборатории. Други подробности все още не са разкрити.

# 12 514
  • София
Бояна, това фанатично, заедно с цялото излъчване на Мутафчиев е достатъчно ясно, че има предвид точно фанатично чистене. Причината - на круизния кораб още се намирала короната. Каза го сериозно, не ми приличаше на метафора.
Не е говорил за домовете. Ние не живеем на кораб пълен със заразно болни, все пак. Да чистят офиси, да им спрат вентилациите, да чистят магазини, аптеки. За болниците също е ясно. Няма нужда да откачаме вкъщи. Да се почистят покупките, обувките, ръцете, но извън това не мисля. Може и да бъркам, но пак казвам, ОКР може да се получи на всяка възраст, за тревожните разстройства да не говорим. Важно е да се запазим здрави и психически.

# 12 515
За карантина не са били хора, които могат и от вкъщи да си работят. Но пък децата им пречат и искат да не се мотаят около тях, затова на детска или училище да ходят. Те и без това не боледували се смяташе от този вирус, та какво толкова. Другите , които не бяха за карантината са тези , които си имат работници, служители, могат от дистанция и по телефон да дават нареждания, правят поръчки, плащат онлайн. Те също са добре. Хотелиери, които си имат служители и те, ресторантьори и те. Много професии го позволяват, но това не са все хора които сега не могат да имат обороти, доходи като преди. Те не са тези дето обслужват другите, не са в масата и могат да си пазят здравето. Може и да са млади и здрави, дано.
Лично аз съм за карантина, дори се ядосвам, че не я наложиха поне 2 седмици по-рано със затваряне  граници и зимни хотели. Ама нали да се хване пика на сезона, да не им се развали бизнеса, че дори се издадоха с коментара, че сезона почти приключил и... тогава взеха мерките в Банско , Боровец и Пампорово. Според мен са знаели и изчаквали да не им спрат кранчето. Мда...
Та аз съм за карантина. Здравето и животът ми е на първо място. Възрастните не могат да се изолират всички. При мен има възрастен човек и то зле здравословно. Няма как да го изолираме, въпреки самостоятелна стая , че си има. Диша въздуха в жилището, храни се , общи сервизни има. Та...не е така.  Дори и никой от нас не знае колко е здрав и какво му има. Да не ходим все по лекари и изследваме. Децата също боледуват, а след тези грипове колко им е силна имунната система никой не знае. Не знам и какви са последиците за заразени и уж леко изкарали деца. Какво ще е бъдещето за тях. Чернобил ми е пример. Та хич не ме успокоява нищо и за мен нищо не е минало и свършило.
За съжаление си мисля, че едва сега започва и се моля да ни подмине.

# 12 516
Не карантината смазва психиката, а облъчването от телевизора, зомбирането с апокалиптични прогнози и насадения страх. Ако хората имаха пари, за да си позволят стоенето вкъщи, не се страхуваха за живота и работата си, никой нямаше да "изпращи" за седмица или месец. Психиката се товари от ходенето до магазина с маски, ръкавици и няколко часова дезинфекция след това.
Дезинфекцията и предпазването е нещо полезно и необходимо, особено сега, но съвета за фанатични опити да се докара почти стерилна среда в която да живеем, не е правилен според мен. Така изнежваме организма и правим лоша услуга на имунната си система, правим я слаба и беззащитна, съпротивителните и сили отслабват. Човека не е толкова крехък, колкото изглежда, нито пък толкова силен, колкото му се иска да бъде. Но този Човек е оцелял от сътворението си, та чак досега и то не като е живял в стерилна среда.

# 12 517
Задавам си въпроса, защо не вземат под внимание успешната практика от VO в Италия, а продължават да се "инатят" както се изрази Мангъров.

# 12 518
  • София
Sunshine_Reggea, за мен пък, ако не можеш да прекараш 2 седмици сам със себе си и "изтрещиш" на 10тия ден, значи наистина има нещо в психиката, дето не е стабилно. Хората, които са окей със себе си, нямат проблем и да останат малко сами, а да си го признаем, че всъщност повечето хора не са и реално сами, ами с мъж/жена, деца и тн. Имаше мнение нагоре, че тия, които толкова полудяват и 2 седмици вкъщи им смазва психическото здраве, вероятно имат някакви нерешени личностно проблеми, не могат да си посрещнат страховете и да останат сами и според мен това по-скоро са дефицити, а не норма. Здравите психически хора не следва да изтрещя толкоз лесно, било то и екстроверти. Кофти е, ако всичко, което ти носи удоволствие, е продиктувано от външни фактори и ако бях така, определено бих се замислила защо Simple Smile

Май бъркаш отпуската с кризисната ситуация, в която сега се намираме/сме поставени. С две думи, приказваш глупости, но не ми се обяснява повече в момента.

# 12 519
Не карантината смазва психиката, а облъчването от телевизора, зомбирането с апокалиптични прогнози и насадения страх. Ако хората имаха пари, за да си позволят стоенето вкъщи, не се страхуваха за живота и работата си, никой нямаше да изпраща за седмица или месец. Психиката се товари от ходенето до магазина с маски, ръкавици и няколко часова дезинфекция след това.
Дезинфекцията и предпазването е нещо полезно и необходимо, особено сега, но съвета за фанатични опити да се докара почти стерилна среда в която да живеем, не е правилен според мен. Така изнежваме организма и правим лоша услуга на имунната си система, правим я слаба и беззащитна, съпротивителните и сили отслабват. Човека не е толкова крехък, колкото изглежда, нито пък толкова силен, колкото му се иска да бъде. Но този Човек е оцелял от сътворението си, та чак досега и то не като е живял в стерилна среда.
Вярно е. Мн. интересни разсъждения на приятел.
С. Я.
"От доста дни ви занимавам с това в кои държави има най-много случаи на коронавирус или в кои случаите растат най-бързо. Сега обаче ми се иска да погледнем онази част от списъка, към която почти не бях поглеждал до момента - че и отвъд него, защото John Hopkins University показват само 169-те държави, в които към момента има регистрирани случаи - а до 195 има и такива, в които такива все още няма.

Нека ги разгледаме...

Либия (доколкото там изобщо има държава, която да може да каже на някого, че са открили), Западна Сахара, Мали, Южен Судан, Гвинея Бисау, Сиера Леоне, Сао Томе и Принсипи, Св. Елена, Фолклендски острови, Южни Сандвичеви острови, Йемен, Бурунди, Малави, Ботсвана, Лесото, Коморски острови, Северна Корея (кой знае там какво реално е положението), и накрая - разни островчета из Океания, Южния Индийски и Тихия океан, които със сигурност не ви интересуват.

С по един случай са Тимор-Лесте, Сирия, Сомалия, Св. Винсент и Гренадин, Папуа Нова Гвинея, Гренада, Еритрея и Белиз.

По два случая има в Никарагуа, Непал, Мавритания, Лаос, Гамбия, Доминика и Бутан.

По три имат Зимбабве, Замбия, Судан, Св. Лусия, Нигер, Мозамбик, Либерия, Джибути, Чад, Централно-Африканска република, Кабо Верде, Антигуа и Барбуда и Ангола.

И така нататък - има още няколко държави, в които броят на заразените се брои на пръстите на двете ръце.

Сигурно забелязвате какво е общото между тези държави: повечето са малки и бедни, останалите са големи, несигурни, неразвити и бедни. Държави, които със сигурност имат тежки проблеми със здравните системи, в много от тях въобще достъпът до здравеопазване е огромен проблем. Другото, което ги обединява, е това, че повечето са отдалечени и почти непознати като дестинации за туризъм или бизнес.

Разбира се, малкото входящ и изходящ трафик от една държава я пази донякъде от вируса - и сигурно много от тези са подминати именно заради това. Но съм сигурен, че има и още нещо, което пази хората там. Това, че животът им е по принцип труден. В доста от тях добрата хигиена е мечта, и то само за част от населението, другата част не си и мечтаят, защото въобще не знаят какво е това.

Странно, особено на фона на това, че на нас в по-развития свят ни казват, че едно от основните условия да не се разболеем, е да поддържаме добра хигиена. Нали усещате противоречието? Хора, които живеят в лоша хигиена, не се разболяват. Хора, които живеят в много добра хигиена, се разболяват много повече, дори и да се съдират да поддържат идеална хигиена в момента. Естествено, не казвам, че трябва да спрете да се миете или да дезинфекцирате - пази боже! Особено пък точно сега! Просто казвам, че традиционно лошата хигиена при ония хора им е създал силен имунитет, който претрепва коронавируса, без въобще да му трябва подготовка точно за този вирус.

Тоест, ние в развития свят момента си патим от прекалено добрата хигиена. Колкото по-чиста и благоденстваща една държава, толкова по-заразена (нашата, може би за щастие, не е точно от най-чистите). Защото хората в тия държави имат все по-добри хигиенни навици. И в същото време сега ги подобряваме и още, и още, опитвайки да избегнем вируса. Ако не го правим, го хващаме веднага. Ако го правим, ще го хванем по-късно - но пък ще се изнежим и ще си отслабим имунитета още повече. Включително и с това, че по цял ден голяма част от хората си стоят по домовете, не виждат слънце и не се движат.

И тогава, като отмине тая епидемия, ще ни погнат следващи и следващи вируси, които ще ни удрят по-тежко от обикновено, защото имунитетът ни ще е станал още по-кекав. И на тая спирала, честно казано, не й виждам края.

Да се върнем при коронавируса. Всички се чудят защо той практически не засяга децата, а е най-опасен за възрастните и болните от други сериозни заболявания. Това само показва, че еволюционно това е един много съвършен модел (за който при това сме напълно неподготвени с ваксина) - пропуска младите организми, които са нужни на нашата популация и разчиства главно онези, които са болни, слаби или вече прекалено стари. Да кажем, че това не е много хуманно - но природата рядко е хуманна, нали? Да не би да е хуманно да си зебра или антилопа и да те погне лъв? Само че точно защото ги гонят лъвовете, тия животни са толкова красиви, жизнени и бързи - и ние им се радваме точно за това!

Не искам да правя повече паралели с естествения подбор при животните, защото ще ме обвините съвсем в нехуманност, но да погледнем механизма, по който вирусът така успешно селектира кого да зарази и кого да пощади. Сещате ли се какво е първото нещо, което правят бебетата? Лапат си пръстите. Опитват се да си вкарат в гърлото всичко от околния свят. А когато малко поотраснат, започват да вдигат всичко от земята и да си го пъхат в устата. Това не е от глупост - това също е еволюционно заложено у нас. Оживели са тези, които са правели това - друите са си отишли и не са създали поколение. Защо еволюцията награждава това поведение? Защото чрез него децата УЧАТ имунитета си на това, което го чака. А то включва хиляди, хиляди различни вируси и бактерии. Та така. Новородените имат вроден силен имунитет от майката, но веднага след това започват да си го градят по единствения начин, по който могат на този етап. Чрез лапане на всичко, което им попадне. И от това боледуват. От всичко, което ти хрумне. Но точно това ги прави силни.

След това, когато пораснат, обществото ги учи на хигиена. Пази ги от всичко. И имунитетът им става мързелив. А с остаряването - и слаб. И когато тези неща се съчетаят и с болести и фактори, които го отслабват още повече, се стига до вируса, който ни уплаши дотолкова, че да се съгласим да си съсипем целия свят, за да спасим малко животи. Нещо, което ще ни струва МНОГО животи. Бих си поиграл да сметна колко и да сложа числото за един 3-годишен период. За хора, починали не от коронавирус, а от ПОСЛЕДИЦИТЕ от реакцията на нашата цивилизация спрямо коронавируса."

# 12 520
Аз искам да попитам един въпрос който хем е по темата, хем малко в страни от нея. А мисля, че мястото е много подходящо защото...все пак тук сте много български майки.

Направило ми е впечатление, че МАСОВО децата НЕ спортуват и дори НЕ се движат, масово се хранят с БОКЛУЦИ и дори пушат. Да, всеки ден за работа минавах (хоум офис сега) покрай една от елитните пловдивски гимназии и масово деца на по 10-12 години опъват яко цигари.
Освен това прекарват ежедневието си по смартфони/таблети. В същото време тук говорите как миете продуктите с веро и т.н. за да убиете всяка една бактерия и вирус по тях и след това храните децата си с тях.

Въпроса ми е - как аджеба тези деца да растат ЗДРАВИ след като вие правите или НЕ правите нищо за да изградят те едни хубави навици, един здрав организъм с добър имунитет.

Как липсата на спорт и елементарно движение спомага за развитието на децата ви? Как прекомерното пазене от всякакви патогени спомага на организма им? Цигарите дори не искам да ги коментирам.

Това го пиша с оглед на това, че казвате как масово дори и младите имали хронични заболявания и как и те са застрашени.
Еми как да нямат бе, братко, те половината имат по 3 гръбначни изкривявания от компютъра и им тече сопола при лек ветрец на 25 градуса околна температура...
Заболяванията при младите не винаги имат общо със зловредни навици.  30-40 годишните като малки не сме имали смартфон и компютър, играли сме по цял ден навън. И аз и ММ сме расли на село, хранили сме се с био плодове и зеленчуци, сега продължаваме да се храним здравословно, винаги сме спортували, ММ никога не е пушил, а аз не пуша от 7 години, алкохол не пием. Но въпреки всичко това той е хипертоник, а аз съм с много здравословни проблеми и влошен имунитет.

# 12 521
Е, това, ако не е малоумие, не знам какво е. И не, явно не се връщат само тези без осигуровки.
https://btvnovinite.bg/bulgaria/11-dushi-pod-karantina-v-maglizh … itelna-proba.html

# 12 522
  • тук-там
Ще може ли за малко да оставим Италия и да гледаме България?
Тук в момента по болниците са има-няма 40 души. Част от тях, както разбираме, когато щабът благоволи да каже нещо, различно от "Всички ще умрем", дори не са критични. Доколкото разбирам, оздравяващите също са в болница, докато не дадат две отрицателни проби. Критичните по последна информация от щаба бяха двама. И двама други успяха да "измънкат от трапа" във ВМА (евала за което без грам ирония!!!).
Междувременно на ден ни се съобщават за около 20-25 нови случая, често и по-малко. Част от тях са деца, част от тях са със симптоми, част от тях "седят вкъщи и си го карат като хрема" (цитат от Мутафчийски е това). Очевидно бройката е много далеч от реалните заразени, което пък означава, че в момента има адски много хора, които "го карат като хрема".
Въпросът е - докога ще пазим тази толкова крехка и чуплива система? Тук проповедниците от Седмия ден на дивана ще отговорят веднага - ей сега ако ни изтърват, и си такова мамата, ставаме Италия. Ако тази логика е вярна обаче, ние ВЕЧЕ щяхме да сме Италия, защото народът беше "изтърван" сравнително до късно през март. На всички ни е ясно, че заразените тук не са 217, а са поне 10 пъти по толкова. Значи имаме много заразени, които все пак не претоварват системата. И очевидно не ни е чак толкова болна нацията, щом не капем като круши и щом 75-годишни дами оздравяват.
Евалата за този пост! Само искам да коментирам, че няма толкова болна нация, има колабирала здравна система (Както вече имаме примери в Европа и то на доста по-високо ниво от българската)!

# 12 523
Простата житейска истина е, че всеки роден някога, умира. Дали от едно, дали от друго, дали сега, дали после....Няма как да се върне времето назад и да се проиграят алтернативни вероятности, нито пък напред, разбира се, да се предвидят такива. Така че- каквото- такова. Продължаваме без паника и в рамките на разумното и каквото ще става, ще става.

# 12 524
Задавам си въпроса, защо не вземат под внимание успешната практика от VO в Италия, а продължават да се "инатят" както се изрази Мангъров.
Не знам каква е тази практика. Искам обаче да разбера това масово тестване /независимо с какви тестове/, за което много се апелира, от къде ще започне? Какво се предполага, че ще се постигне в момента?
Продължавам да настоявам да се тестват рискови групи, медицински персонал, продавачи, аптекари, работещи в по голяма група хора и т.н. Другото са пари хвърлени на вятъра.

Общи условия

Активация на акаунт