COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 985 158
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 13 890
След първоначалната паника, при обявяване на извънредното положение, масово пазаруване, носене на маски и ръкавици и спазване на дистанция сигурно от 3 метра (всеки се пази), днес впечатление ми направи, че много от хората не носеха маски и ръкавици . Няма опашки да чакаш да влезеш (поне в два магазина, които посетих), малко хора и доста намалени стоки (няма кой да купува, особено са се наплашили хората и не купуват зеленчуци и плодове). Добре че дезинфектанти има в Лидл (поне в кварталния) и не те пускат, докато не си дезинфекцираш ръцете и ако си с количка, има хартия и дезинфекция на дръжката и за нея и те чакат да си почистиш на входа и влизаш.
Това за намалените стоки го споменах, тъй като назад се спомена, че има увеличение на доста продукти.  Аз не излизам всеки ден до магазина, но в случаите, в които ходя, има доста неща на промоции.

# 13 891
В Токуда вече тестват за коронавирус, платено.
PCR - 130лв
Кръвен бърз - 30лв

# 13 892
  • Пловдив
Пловдив се изпразни. София, предполагом също. Къде са хората. По родните места, където родителите имат собствени стопанства. Толкова по въпроса за глада. Никой от нашето поколение не знае що е това глад. И сега няма да узнае. Аз лично съм давала храна и пари на хора, които в даден момент нямат възможности. Пак мога да го направя. И други ще го направят. И социален патронаж ще се организира. Но няма да стигнем до там. А можеше да стигнем, ако продължаваше люпенето на семки по градинките. При един масов мор като в Италия щяхме да огладнем, но не и да умрем от глад. Нали това искаме да избегнем. Дисциплината и самознанието не са силната страна на българина. Затова са и тези ограничения.

# 13 893
Аз не знам дали журналистите четат форума, но психиатрите със сигурност:
Цитат
"Забелязвам наличие на обезпокоително голямо количество хора, които героизират случващото се, което изведнъж започва да придава значимост на безличния им живот, в който никога не се случва нещо истински интересно. Получават шанс от статисти да се превърнат в участници в апокалиптичен филм, който плаши, но и вълнува, зарежда със силни емоции, които връщат отново забравеното усещане, че си жив. И не само жив, но и спасител на света.

Просто трябва да имаш отговорно поведение, да практикуваш „социална дистанция” и да мразиш, респективно да санкционираш всички лоши, които не правят така. Всъщност хората, които се вземат твърде насериозно, сега най-вероятно имат сериозни комплекси за малоценност, които в настоящата ситуация получават шанс да компенсират, да балансират преживяването си за незначителност и безполезност. И от безлични статисти, част от тълпата, сега се превръщат в герои с мисия – да се борят за живота си. И не само за своя, но и този на другите.

Те са войници в битката срещу злото. Само че, понеже злото е невидимо, войната се пренася в отношенията с онези, които не вярват в разрушителната сила на невидимия враг и които чрез отказа си да воюват с него, застават на негова страна и се превръщат в своебразни троянски коне."

Може ли да помоля пенсионери, държавни служители и пр., на които доходите и заплатата не са застрашени към този момент, да престанат да коментират и поучават работещите в частния сектор и самоосигуряващите се? Нагло е. Предварително благодаря.

# 13 894
За екстремистите тук, бленуващи да седят затворени с месеци -  говорих с клиенти от Англия. Там им позволяват да излизат на чист въздух, за да спортуват, естествено не на големи групи. Като им казах, че са затворили парковете, всички до един се изумиха. А вие се възхвалявайте щаба. Това е издевателство над здравето ни.

Само да кажа - цяла Испания е “екстремистка🤣”.
Първото което се затвори бяха детските паркове ( с полицейска лента !!)
Уаууууу, как пък никой от 46 милиона (разбирайте не са само испанци), не са оплака че някой издевателства над здравето му, ами помислиха да се спре вируса.
Днес показаха един в Испания си разхождаше кокошката вързана, като кученце. И ежедневно такива палячовци.  Полицаите са доста изнервени и валят хиляди глоби.

# 13 895
  • MI
Починалите в Испания са 0,07%...по-малко, отколкото умират всяка година, от всякакви болести.
Значи сравняваме данни за под месец (и то в началото, преди да са се доближили до пика) с такива за цяла година и се радваме, че са по-ниски?! Joy Е, не, това вече е прекалено. Ами отидете доброволци в Мадрид като сте толкова ербап, ще ви се зарадват.

# 13 896
В Лондон са затворени детските площадки и малките паркчета, големите тип "гори" били отворени. Сестра ми, мъжът й и детето излизат всеки ден за по 1 час, толкова било разрешено. Ходят и до магазина, каза че ако днес нещо го няма, утре е заредено. Не носят маски. По думите й, изведнъж целият Лондон почнал да прави джогинг, за да може да е навън и да спортува (разрешено било).  Почвам да се чудя ние в каква паралелна реалност живеем. Аз от 20+ дни съм затворена вкъщи, излизали сме броени пъти с децата за по 20-30 минути. Ходим с маски, пръскаме като луди спирт, пазарувам онлайн.

# 13 897
Австрия от кога е локдаун? И на колко бр. регистриани са предприели карантина?
Не е в пълен локдаун, България май е в по-строг режим, но и здравната система би издържала само на по-малка вълна.

Скрит текст:
Работим от вкъщи - аз от 12.03., други още от 9.03. Аз още на 20.03. бях в отпуска естествено, такъв ни е бизнесът, ще видим през април какво ще става. Училищата и градините са от 16.03. затворени, университети, музеи, галерии и други - от предната седмица. Като предлагат на малките деца със самотни родители и родители, които работят позиции, които не са в хоум офис, гледане. Не зная обаче подробности. Заведенията затвориха май на 16.03. Австрийските линии не летят от 18.03. (само за докарване на австрийци от чужбина). Границите почти всички са отворени (откъм Италия само някои), но съседите са със затворени, така че няма значение. Има обаче контрол (температура и подобни). Отказаха всички неспешни операции и като цяло скъсиха капацитета на болниците, за да имат втора линия лекари, ако има голяма карантина. Ккато и стана, между другото в болниците.

Можем да излизаме на разходка, но не можем да се събираме с други, които не са регистрирани на нашия адрес. Детските площадки са затворени, но зелените площи - не. В парка, магазина, аптеката трябва да има разстояние. В Билла не се спазва; много се радвам, че не ходим там и ходим в малко магазинче до нас.

Случаите са 6400; като заговориха за затваряне на университети, минахме точно 1000 (по спомен). В Тирол са 1/4 от заразените, което е много. Те не са с много население. В Австрия системата би издържала на повече случаи, отколкото у нас. Може би напреженеито ще се усети силно, като минем 10 000. В сравнение с други европейски страни, числото е ниско. Е, не сме като Япония, но, ако имаме късмет, ще станем като процент качване европейската Южна Корея. Движим се видимо горе долу на графики по тяхната крива.

Тази седмица ще обурудват аптеките и дрогериите с пластмасова защита (ще е като щит, защото сега са напълно открити).

ПП Ако те интересува конкретно развитието, можеш да видиш в последните ми публикации. Старех се в началото да пиша редовно в темата, за да дам на хората някаква представа за това как се развива заразата в страна, сходна по население на нашата.

Последна редакция: чт, 26 мар 2020, 16:42 от Анонимен

# 13 898
Например САЩ. Силният/богатият ще издържи. Обаче дори и те май изведнъж смениха плана, това вече изуми и мен. Даже плажовете затвориха, в Австрия поне има отворени паркове.
И в Бразилия затвориха плажовете. Жалко, какъв прекрасен колективен имунитет можеха да си изградят........Явно си нямат медицински съвет,  нямат Мангъров....Grin

# 13 899
При нас затвориха парковете,защото нямаме дисциплина. Докато все още бяха отворени и ни приканваха да не се движим на групи,всички си правиха оглушки.Колкото пъти съм минала покрай Южния парк(София) с колата,толкова пъти беше като на манифест.Фраш,хора на групи,майки с колички(по няколко на куп) и т.н. При нас трябва да бъдат крайни мерките,за да разберем от дума,за съжаление.

# 13 900
  • 🌅 𝙵𝚕𝚘𝚛𝚒𝚍𝚊
Аз пък адмирирам строгите мерки,които са предприети в България.
Хайде нека си го кажем - застаряло и болнаво население,бедна държава без финанси,достатъчно медицински служители и апаратура да отвърне на тежък удър на вируса на ниво Италия и Испания.
Реално какви шансове имате да оцелеете,вие и вашите родители,баби и дядовци? Минимални.

# 13 901
Генералът ще е при Ризова...може би няма да има следобеден брифинг?

# 13 902
  • В заешката дупка
Скрит текст:
... Иначе на Дайманд Принцес са установили 50% безсимптомни, в селцето в Италия дето е изследвано цялото са установили 62% безсимптомни, аз казвам че са 75% защото на Дайманд принцес средната възраст е висока, в селцето в Италия без да знам каква е средната възраст съм почти сигурен че е малко по ниска от тази на кораба но по висока от средностастическата на населението и оттам ме навежда на мисълта че истинският процент е още по висок, а при децата едно 90% са безсимптомни. Но кораба и селцето са перфектни ориентири защото са изследвани абсолютно всички. Селцето 3 000 души, кораба 3 700. При кораба вируса стига до само над 700 а в селцето до 80% от населението от което 50% са безсимптомни а 30% симптомни, което приравнено само към заразените прави 62% безсимптомни.

Тези огромни цифри на безсимптомно заразени обаче не се потвърждават от исландската статистика. Нищо, че Исландия също се дава като пример в подкрепа на хипотезата за много безсимптомни носители, с твърдения, че половината диагностицирани тук са безсимптомни, което е много далеч от истината. (То и затова в хубаво човек да е по-критичен към информация, която идва от журналисти, а не директно от специалисти и официална статистика.)

Та за статистиката на Исландия. Тук по последни данни от вчера са направени 11 727 теста. Най-много на глава от населението.

Приблизително половината  тестове са върху симптоматични (от здравната система), другата половина (6163) тестове са на случаен принцип от населението (тестовете се правят от deCode). От общо 737 диагностицирани, 52 са диагностицираните от deCode като, според нашия главен епидемиолог, цитиран също назад някъде в темата, половината. т.е. 26, са безсимптомни заразени.

Като процент от всички тествани, безсимптомните заразени са 0,2%. Като процент от тестванията само през deCode -  0,4%. Като процент от всички диагностицирани, безсимптомните са 3,5 %. Линк

Има ли значение какви са %. Нашия щаб категорично отхвърлят бързите тестове (не знам deCode какво са). Статистиката, която ни четат сутрин и вечер е само от ПСР тестове, за които е нужно време.

deCode е биофармацевтична компания, което не е толкова съществено. Същественото е, че както те, така и тестовете през здравната система са тестовете препоръчани от СЗО, а именно PCR тестове. И в Исландия не се правят “бързи тестове”.

Да, има значение какъв е %. Най-малкото за да покаже, че твърдението “В Исландия половината от диагнистицираните са безсимптомни”, което като гугълна гледам все повече се разпорстранява, е аболютно невярно, при положение, че реално те са 3,5%.  (за момента, разбира се)

Последна редакция: чт, 26 мар 2020, 16:48 от ЧеКа

# 13 903
  • Bulgaria
Видеосъд за нарушителите на карантината в Сърбия.

https://www.actualno.com/world/videosyd-za-narushitelite-na-kara … m1x65qib2Ux8gqIXM

# 13 904
  • София
Моля дайте идея с какво да дезинфекцираме копчетата на асансьора и дръжките. Навсякъде е изчерпан спиртът и повечето дезинфектанти.

Общи условия

Активация на акаунт