COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 985 008
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 14 610
Цитат
Най-добре ще е тестовете, да се пуснат в Банско, ще обхванат голям процент от населението на града, а нали уж е и най-засегнат и под карантина.
При Банско се смята че има повече вирусоносители отколкото преболедували. Мангъров иска да направи епидемиологична оценка колко са прекарали заболяването в цялата страна, а не в Банско. Затова иска 5 000 000 теста а не само за да изследва Банско. На него му е ясно че при толкова много случаи свързани с Банско, там има огнище а не стаден имунитет (като казвам огнище не значи че цяло Банско е заразено, вероятно става дума за между 20 и 30 човека което на глава от населението (12 000) е страшно много, това значи приравнено към България около 10 000, 15 000 (при 7 000 000) ние в момента сме на над 200 и и по мат. модели на около 1 300 - 1600, което значи че в Банско при 20, 30 човека положението е 10 пъти по зле от останалата страна. Което го прави огнище. Че положението там е 10 пъти по зле, говорят случаите заразени в Банско.

За да се направи епидемиологичната оценка на цялата страна която иска Мангъров трябва да се подберат високо рискови хора от цялата страна за да се направи стат. извадка, а не само от Банско. Според мен Банско трябва да се изследва с тестове за активно болни, но за съжаление тия 20, 30 ще можем да ги открием чак като пристигнат 1 000 000 теста. А и трябва да се помисли за увеличение на капацитета за пср тестове, да се увеличават лабораториите които ги правят оттам и капацитета. Иначе ако съм прав че в Банско положението е
само 10 пъти по зле от останалата България, сега разбирате всъщност колко са навременни мерките които взе правителството за да ограничи заразата и колко навременно е всъщност затварянето на Банско, защото ако съм прав че 75% са безсимптомни, това значи че в Банско благодарение на мерките могат да си останат с тия 20, 30 човека от които само 5, 6 човека в момента имат симптоми, и като си спомним че 80% от симптомните са с леки симптоми се получава отговора на въпроса къде са заразените в Банско.

Grinning Разбира се агитката просто грип не може да разбере това което казвам, ако Каролев пишеше във форума щеше да се изцепи какви са тия държавни репресии и ограничаване на свободата на гражданите на Банско заради 5 кихащи болни, какви са тия безумия. Може и да греша, и положението в Банско вместо 10 пъти по зле да е 100 пъти по зле на глава от населението в сравнение с останалата България, но ако беше така щяхме да го разберем, щеше да има тежки случаи приети в болница.

Сега се замислям колко е прав някой който каза по рано днес, че всъщност мерките по света поддържат числата ниски, и това никога няма да го разбере агитката просто грип, която винаги ще дава за пример колко хора са починали от катастрофи, изобщо колко милиони, милиони хора умират годишно по света от всичко а света обезумя и полудя заради някакви си 21 000 починали. Всъщност те са толкова малко защото светът не се отнася към тази болест като към просто грип. И затова са толкова малко, защото ако се отнесе към нея като към просто грип, тогава вече и най големият фанатик в агитката просто грип, ще разбере че не е грип.

Последна редакция: пт, 27 мар 2020, 02:49 от Анонимен

# 14 611
1000 теста в условията на пандемия ? Че те хората в частните лаборатории си направиха повече PCR отколкото държавата иска да изследва за антитела ? Че то само в столичния електротранспорт са повече хората от тестовете, какво остава за страната или за другите социални групи, които искат да тестват. И наричат това "представителна извадка" ? Поредната заблуда се задава. Хубава работа, ама българска...

То само като чуеш изказването на Симидчиев и ти става ясно как се е стигнало до това компромисно решение. Чак ми стана жал. 

Поне тези 1000 "ненадеждни" теста не идват от лабораторията на Мангъров, така че ще спя спокоино.

Последна редакция: пт, 27 мар 2020, 03:06 от Alex_

# 14 612
  • София
СЗО призовава за по-активно атакуване на Ковид-19 , изолацията вече не е достатъчна.......
https://www.svobodnaevropa.bg/a/30510693.html?fbclid=IwAR3LBLU8A … -H34fbjkIL4yl_69g
"Свободна Европа"

# 14 613
Здравейте, попаднах на интересна статия, относно високата смъртност в Италия и Испания https://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Eto-zashto-koronavirusat- … 27VnBEvb_tMmb7ovI
Колко pcr тестове се правят на ден, веднъж чух, че казаха по 30? Затова ли откриваме по 20-25 случаи?

# 14 614
  • София
Не искам да съм лош пророк, но след пандемията твърде вероятно е ЕС просто да се разпадне.

Защо да се разпадне? Точно обратното - по-скоро ще се заздрави. За пандемия може да се говори само от гледна точка на разпространение - че е по цял свят. Броят на жертвите обаче е екстремно малък. В държави като България почти никаква смъртност няма, дано така да се задържи до края.

# 14 615
  • София
Аз съм изцяло за мерките, които се взеха, дори според мен се взеха две седмици по-късно, а трябваше да се вземат още през първите дни на март, да не се чакаше Трети март. За мен проблемът е по-скоро като в рекламата за един сироп за кашлица "докога ще караш така" - тестовете на ден са малко, не знаем къде какво се случва, катерим ли, не катерим ли. Както се изрази някой назад - караме на тъмно, а на тъмно влак не се кара.
Да, обществото натисна за мерките, защото стана ясно на всеки, че не може така народът да си щъка насам-натам и да разнася заразата, още повече със стотиците хиляди прибрали се нашенци от горещи точки, плюс циркулиращите чужденци. Да, добре направиха от щаба, но закъсняха, сори! Обществото трябваше явно повече да натисне в началото на март, обаче ни успокояваха че нямало нищо, просто грип, че и по-леко се кара от грипа, няма нужда от маски. И обществото трябваше да натисне много по-рано за карантина на принтигащите, но уви, други неща им бяха по-важни.

Разбрах и това, че ужким ЕС, ама за нас пак нищо няма като помощ, а съвсем сме я закъсали. Както винаги ще се оправяме сами. Важни са ни костюмите да ги шием за износ.

да, хората вземат проби от улицата, но на нас ни обясниха, че вземането на пробите не било лесна работа, трябвало да се съхраняват в точно определено количество разтвор, а не навсякъде го правели както трябва.

# 14 616
Здравейте, попаднах на интересна статия, относно високата смъртност в Италия и Испания https://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Eto-zashto-koronavirusat- … 27VnBEvb_tMmb7ovI
Колко pcr тестове се правят на ден, веднъж чух, че казаха по 30? Затова ли откриваме по 20-25 случаи?
Около 300 теста на ден.  Над 6000 са направени до момента.

# 14 617
  • София
От всички тия приказки на Баце снощи, не разбрах каква идея прозира - опитва се по-бърже да свали карантината, за да станем един "оазис" насред пандемията или - напротив, готви се пик верно за септември, както беше казал той.....

# 14 618
Бледолилава, къде го четеш това за половин млн теста на седмица? Аз четох преди седмица за 160 000 капацитет, който ще разширяват.
--------
Не изследват Банско, щото нашият капацитет е запълнен със симптомните, което поражда въпрос към Мутафчийски кога ще обучат хора и ще увеличат броя на тестовете?

# 14 619
Попадна ми една интересна статия за произхода на този вирус. Превеждам основното от нея.

Той бил от типа животно-животно, но е мутирал в животно-човек. В Китай масово се търгува и яде диви животни, мишки, прилепи, змии и плъхове в отворени пазари, където животните са скупчени нагъсто. И докато в Китай тези животни се смятат за деликатеси, те са и носители на много болести, непознати за човека. Предполага се, че и чумата е дошла от Китай, наред с много други вируси. ''Мокрите пазари'' в Китай са местата, където всякакви диви животни се заколват на място и в края на работния ден подът се изплаква с вода от маркуч. Животните са скупчени в клетки една върху друга, където животните в долните клетки постоянно се обливат с урина и изпражнения на животните отгоре. Заради бедността и глада в Китай, хората ядат всякакви животни, а тези ''мокри пазари'' са много популярни. Проблемът с този вид пазари е, че покупко-продажбата на диви животни е много съществена част от китайската икономика и е била спасението за бедните фермери, които търгуват с диви животни, за да оцелеят. От храна за бедните, с времето е станала храна само за богатите, като се счита за деликатес и на дивите животни се приписват всякакви лечебни и чудотворни качества в здравословен план, включително и за увеличаване на сексуалната потентност. Счита се, че корона вирусът идва от прилепите, където се е прехвърлил върху хората. Днес тези пазари и търговията с диви животни са забранени в Китай като следствие на корона вируса, но щом пандемията затихне, пак ще избуят и търговията пак ще се разрасне.

Има и още, но е прекалено депресиращо. Предлагам сторги мерки към Китай в световен мащаб. Егати.

# 14 620
това за скрининга го дъвчем цял ден! Не сме тъпи, и ние сме учили статистика и сме имали "експериментални методи" и правене на извадки!
Ето, - верни-неверни, с тези тестове ще пправят - заделят от тях и действат!

(много обичам да съм права, така още повече дразня тези, които ми се правят на интересни . ха-ха-ха, казах ли аз!) Wink

По жалко изказване наистина не съм чела отдаване.
Каква представителна извадка са 1000 души на 6 000 000.
Просто е смешно. Плюс това ще се доказва дали Е прекарал болестта, а няма да се тества дали е заразен.
Наистина ли не разбрахте защо им позволиха да направят това.
И след ДВЕ седмици пак ще ги тестват.

# 14 621
  • София
Разбрах и това, че ужким ЕС, ама за нас пак нищо няма като помощ, а съвсем сме я закъсали. Както винаги ще се оправяме сами. Важни са ни костюмите да ги шием за износ.
,

Как да няма нищо като помощ за нас, след като пак са ни бутнали доста милиони от ЕС?!
https://www.economic.bg/bg/news/12/balgariya-shte-razpolaga-s-13 … koronavirusa.html

Според мен нищо не трябва да ни дават, защото е сигурно, че И тия пари ще потънат в нечии джобове.
Защо да сме закъсали? Закъсали сме от "мерките", защото много хора останаха без доходи и точно те няма да видят нищо от помощите...

# 14 622
# 14 623
Верно ли вярвате, че щото един китаец изял един прилеп, и вируса завладял света?! Simple Smile   А българите доказаха за пореден път, че сме кораво племе, не може да ни събори поредната политическа глупост... вече има апокрифни кафенета.

# 14 624
  • 🌅 𝙵𝚕𝚘𝚛𝚒𝚍𝚊
Били гладни,бедните китайчета,затова ядат кучета,котки,плъхове и прилети.
Извратеняци .Rage Докога ще се търпи това нещо,къде са им законите,света защо не предприема нищо,колко още чуми ще ни докарат точно от тези хранителни навици..аз съм потресена,изумена,че такава гавра се толерира..в 21-ви век.

Последна редакция: сб, 28 мар 2020, 06:28 от Adoralova

Общи условия

Активация на акаунт