COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 985 583
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 15 405
Великден е 11-13.04.
Много зависи какво е положението с нови заразени до тогава. Проблемът е, че не се прави нищо съществено по проблема. В Турция например мият улиците, ама мият - със сапун.
Карантината на новодошлите не е карантина. Карат ги да попълват декларация и до там. Отиват си, както си искат. За мен трябваше да затворят границите още преди месец, дори два, ако някой влезе от вън, да се карантинира, но не вкъщи, а в болница или подобно на болница.
Циганите се завърнаха от Италия и Испания и нямат спирка....

Великден тази година е 17.04-20.04.

Като за учениците ваканцията е от 16.04-20.04, а за университетите - 16.04-21.04.

Абсурдно ще бъде ИП да свърши на 13.04, децата и студентите да се върнат на занятия на 14.04 и 15.04 и на 16ти да са ваканция. Няма как да се случи според мен.
През май месец също има много дни.
Дано всичко да е наред и да сме здрави, но мисля, че ще е удачно след 6.05 Гергьовден да се “отхлабват” мерките. Иначе ще падне едно празнуване, едно ходене напред назад..

Да, грешката е моя. Ще е минимум до след Великден.

# 15 406
  • Bulgaria
Мислите ли, че ще бъде забранено излизането изобщо, освен за работа и до магазин или аптека? Притесняват ме всички заводи и т.н., където работят много хора. Там дали ще изолират всички или ще покрият случая, това важи и за всички магазини, аптеки и т.н.? Аз си мисля, че няма как да не се наложат изключително строги мерки, както в Италия. Лошото е, че ще ги наложат вероятно когато вече няма на къде и ще е късно.

# 15 407
Мислите ли, че ще бъде забранено излизането изобщо, освен за работа и до магазин или аптека? Притесняват ме всички заводи и т.н., където работят много хора. Там дали ще изолират всички или ще покрият случая, това важи и за всички магазини, аптеки и т.н.? Аз си мисля, че няма как да не се наложат изключително строги мерки, както в Италия. Лошото е, че ще ги наложат вероятно когато вече няма на къде и ще е късно.

Да, мисля, че ще ги наложат. И май сме близо до този момент. Като гледам как се качват случаите в последните дни.
Разбрахме, че според прогнози, пикът ще е около Великден.

# 15 408
  • Пловдив
Заводите около Пловдив си работят...автобуси минават пълни с работници.

# 15 409
За имунитета днес четох, че различни учени, някои от които водещи в изледването на имунитети, казват че е много вероятно, но за момента не е сигурно, че се създава имунитет след боледуване, нито за какъв период е той, ако го има. Активни изследвания и проучвания се правели в момента и този въпрос щял да се изясни след няколко седмици.
https://www.tagesschau.de/inland/corona-forschung-101.html

# 15 410
Цитат
За мен трябваше да затворят границите още преди месец, дори два
Ами трябваше ама напрактика беше невъзможно, о-вото нямаше да го позволи. Дори и сега агитката "просто грип"
я има, а тогава тя беше много по силна отколкото сега, може дори и да е била мнозинство в о-вото, защото сега определено не е. Но си спомням колко слабо активна беше темата за вируса, преди да дойде в България.

Какви ли не критики щяха да завалят към правителството ако ги бяха затворили границите, че преиграват, че се поддават на истерии, че удрят туристическият бизнес, напрактика беше невъзможно да затворим границите при положение че в България няма нито 1 болен и ситуацията в света беше много по лека. Аз сега понеже съм спортен фен си спомням как пристигнаха Лудогорец в Милано за мача с Интер и бяха с маски, и италианските журналисти и фенове се спукаха да им се подиграват и да им се смеят, че ги било страх, женчовци били, какво се правили на интересни все едно че идват в Чернобил а не в Милано. А тогава в Италия вече беше започнала да се влошава ситуацията, но не бяха все още заваляли стотиците трупове на ден и не приемаха сериозно ситуацията. Винаги когато едно правителство взима решение, то се интересува основно не дали е правилно, а дали е популярно, за това за съжаление правилни решения не се взимат или се взимат със закъснения. Но в крайна сметка ситуацията не е толкова зле. Ние в крайна сметка имаме само 3 починали, и затова трябва да бъде поздравен щаба, защото това е мерилото колко добре се справя една държава с овладяването на вируса.

# 15 411
Скрит текст:
Вече го обяснявах това, но хайде пак. Има няколко подхода за действие, в зависимост от фазата, в която се намираш. Когато случаите са малко се действа по следната схема - намираш болните, изолираш контактните, прекъсваш веригите на разпространение. Южна Корея се справи почти изцяло по този начин, Китай също извън провинция Хубей. Когато обаче случаите станат много, това вече става невъзможно, тогава карантинираш цял регион, например Ухан, Банско и т.н. В момента ние сме във фаза епидемия в много области в цялата страна, затова сме приели тези мерки, които ще задушат епидемията и ще се върнем обратно в първа фаза. Ако питаш защо допуснахме да стигнем дотук  -защото в началото всички в Европа се смееха, беше като разграден двор, почти не се тестваше и т.н.
Абсолютно си права, че такъв вирус се спира много трудно, но да се изчистиш от него не е невъзможно и няколко държави ни го демонстрираха. Затова и Тедрос от СЗО призовава сега да използваме този втори шанс да атакуваме вируса много агресивно и да го спрем.
Ами ние нали това правим от ден първи - защо очакваме пик?
Защото се оказа, че ние реално сме успели да се опазим от Китай по този начин, но не и от Западна Европа. А там епидемиите се разкриваха една по една вече в много напреднала фаза. Само един пример ще дам, за да стане ясно за какво става въпрос - на 3-ти март в Испания откриват случай на мъж, който е починал в болница във Валенсия почти един месец по-рано - на 13-ти февруари (карам по спомени). По това време не е имало официално регистрирани случаи на територията на континентална Испания. Значи представи си, че когато те са си мислели, че няма при тях случаи, хора вече са умирали от КВ. Всички виждаме какъв ужас е в момента в Испания. В много държави от Западна Европа се повтори това, включително и САЩ и много хора оттам запалиха огнища в България, защото ние през това време не сме се пазили от тях, да не говорим, че сме в един съюз и имаме свободно придвижване на хора.
А иначе тестването и издирването на болните не само, че не трябва да го спираме, но трябва и да го засилим.
Засега надеждни бързи тестове няма, но Мутафчийски спомена нещо за някакви израелски след няколко седмици. Така че тава е стратегията оттук нататък при всички положения, те си го казаха къде директно, къде индиректно.

# 15 412
  • София
Университетите са със съвсем различен режим на работа от началото на извънредното положение, СУ официално от началото на тази седмица е затворен до 10.05 (възможна е нова заповед, ако се наложи) преди това заповедта беше до края на извънредното положение, както и в УНСС, последните днес обявиха, че остават затворени до края на семестъра.

# 15 413
Не, не мисля .

Та хората само до Арменския поп не стигнаха след като им затвориха кварталните кафета и ресторанти , майките не спряха да мрънкат за градинки и площадки, тези под карантина пък 85% не я спазват(даже не смятам и че ще си платят глобите ))) , изобщо не мисля че ще Се реши  за  такива мерки .
Българите не са свикнали на контрол и дисциплина и това си го знаем много добре .

# 15 414
УНСС задвижи дистанционно обучение

# 15 415
За пораженията на белия дроб при болен от корона вирус, показаха разработено 360 градуса изображение, някакъв американски доктор, не запомних име, по би ти ви

# 15 416
Тесла, имаме 3 ма официално починали, а за трите жени нищо не се каза повече, а за шофьора в Банско, който почина след като се прибрал в Северна България? Кой знае за колко още хора не са писали по медиите. От тези 9 интубирани, по данни от Китай, не би ли следвало само 3 ма евентуално да оцелеят?

# 15 417
  • Bulgaria
Не, не мисля .

Та хората само до Арменския поп не стигнаха след като им затвориха кварталните кафета и ресторанти , майките не спряха да мрънкат за градинки и площадки, тези под карантина пък 85% не я спазват(даже не смятам и че ще си платят глобите ))) , изобщо не мисля че ще Се реши  за  такива мерки .
Българите не са свикнали на контрол и дисциплина и това си го знаем много добре .

Да, но може бързо да обърнем палачинката, когато случаите се увеличат и болниците се препълнят. Тогава вече ще обвиняват правителството, че не е взело навременни мерки. Колко лекари вече съдят държавата си, че е подценила положението, че са прикривали случаи и т.н.

# 15 418
  • София
УНСС задвижи дистанционно обучение
СУ също, при това успешно.
Но за съжаление,  някои сме прецакани въпреки това. На колегите педагози (начална, предучилищна и т.н), както и на тези с доп. педагогическа квалификация (филолози, историци, математици и т.н) са отменени стажовете и реално няма да могат да се дипломират навреме. Другите, които ни предстоеше специализация в чужбина, както и подготовка за държавен изпит по чужд език, също сме прецакани и няма да се дипломираме през тази академична година (дори и календарна).

# 15 419
  • София
Лично мое мнение, но съм сигурна, че след 13.04 ще има нови 2 седмици. След 13-ти идва Великден, какво си мислите, че би станало, ако се вдигне ИП и народа се юрне да празнува?
Нов 1 месец минимум, заради Великден,  1 май, Гергьовден.., че и 24 май:). Но ще се съобщава през 2 седмици за 2 седмици. За този именно ураган ни предупреждава генерала.
Все пак, за Рамщайн- всичко е ОК, няма корона, тестът е негативен
https://www.facebook.com/Rammstein/posts/10157836906427713

Общи условия

Активация на акаунт